un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Loteria îți cere CNP-ul ca să poți juca, dar nu mi-e clar de ce

20 Apr 2023  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Am jucat de trei ori la loto în ultima perioadă și mereu mi s-a cerut CNP-ul înainte de a-mi înregistra biletului. De două ori la o agenție Loto de la Timpuri Noi, o dată la un Inmedio din Galați.

Nu știu când a început practica aceasta a Loteriei de a cere CNP-ul jucătorilor, dar acum vreo două luni nu exista. Am întrebat-o pe doamna de la ghișeu ce face Loteria cu CNP-ul și mi-a spus că îmi este solicitat pentru că poate am interzis la jucat. Mi s-a părut un răspuns mai mult de formă, în special având în vedere că i-am dictat CNP-ul, nu mi l-a verificat cu buletinul în mână. Data viitoare o să-i zic unul cu 2 în față, ca să văd dacă se prinde.

Site-ul Loto.ro nu are nici o informație. Mi se pare că o astfel de schimbare ar fi trebuit să aibă informații pe homepage. Nu am găsit nimic prin știrile recente sau în secțiunea de Întrebări frecvente.

Ce face Loteria cu aceste date personale, pe cât timp le păstrează și cum le prelucrează? Nu știu.

Uitați alt gând: de acum Loteria știe direct cine a câștigat un premiu, că are CNP-ul jucătorului. S-a terminat cu “biletul câștigător a fost jucat la o agenție din Piața Centrală”. Dacă CNP-ul se introduce în sistem înainte de înregistrarea biletului de joc, probabil că și este legat de acel bilet de joc. Loteria știe înainte ta că ai câștigat.

Și acesta este alt lucru care ar fi trebuit precizat clar pe site: dacă se prezintă cu bilet câștigător o altă persoană decât cea cu CNP-ul declarat la înregistrare, primește premiul?

Loteria are însă alte secțiuni interesante pe site. Un simulator de joc, unde poți să introduci 6 numere și să afli dacă ai fi câștigat cu ele la extragerile din trecut. O statistică privind frecvența de apariție a numerelor de la 1 la 49 în trageri. Numărul 5 este cel mai popular, dar distribuția este destul de uniformă.

Reminder: Nu vă pierdeți banii pe jocuri de noroc. Eu, de exemplu, joc de câteva ori pe an, o fac mai mult de fun și ca să particip, pun 2 variante simple și asta doar când este un premiu mare în joc. Evit astfel să risc să câștig în săptămânile cu premiu mic, mă păstrez pentru cel mare.

    24 comentarii

    • A ajuns reportul la vreo 7 milioane de euro, dar in caz de câștig primești doar jumătate pentru că statul a crescut taxele si impozitele până la Dumnezeu. În acest caz e clar că nu mai are rost să joci.

        (Citează)

    • Plus că s-a scumpit varianta de la 5,5 la 6,5 lei, chiar nu mai are rost :P

        (Citează)

    • Beb:
      A ajuns reportul la vreo 7 milioane de euro, dar in caz de câștig primești doar jumătate pentru că statul a crescut taxele si impozitele până la Dumnezeu. În acest caz e clar că nu mai are rost să joci.

      Da, fix taxele sunt motivul pentru care nu are rost să joci.

      Șansele de câștig de 1 la 14 milioane sunt perfect rezonabile.

        (Citează)

  1. A anuntat ma Radule cu sule si trambite in Presa… Mie imi parea mai logic sa ceara cnp atunci cand castigi, asa doar descurajeaza jocul. Oricum a crescut pretul biletului deci…mai bine fara.

      (Citează)

  2. Pai normal ca joci de fun, daca chiar crezi ca ai putea sa castigi premiul ala mare.

      (Citează)

  3. Pentru reclame targetate

      (Citează)

  4. Nu poți să dai CNP cu 2 in fata întrucât îți bagă într o bază de date care știe dacă cnpul este greșit. Am jucat acum 2 zile un bilet la un robotel și din greșeală am introdus greșit ultima cifră și mi a spus că cnpul este inexistent.

      (Citează)

    • Si cat de greu crezi ca este sa inventezi un CNP valid? Uite, 1010101010100, 2020202020200, 3030303030300, 4040404040400, 5050505050500, 6060606060600, 7070707070700 si 8080808080800 sunt CNP-uri valide.

        (Citează)

    • alunelu:
      Si cat de greu crezi ca este sa inventezi un CNP valid? Uite, 1010101010100, 2020202020200, 3030303030300, 4040404040400, 5050505050500, 6060606060600, 7070707070700 si 8080808080800 sunt CNP-uri valide.

      Ce e mai fain decât să bagi un CNP invalid că așa au vrut tu și apoi să câștigi? Ceva îmi spune că premiul ar fi invalidat pentru că nu sunt datele personale corecte deci altcineva a jucat biletul nu tu :)

        (Citează)

    • Nu e ca și cum vezi ce scrie acolo casierul, poate își pune CNP-ul lui la toate biletele; pe bilet nu e imprimat ca să poți verifica.

        (Citează)

    • Tocmai de asta nici eu nu cred ca este legat biletul de CNP-ul celui care a jucat. A scris si mai jos PaulT a el a putut ridica premiul pentru un bilet jucat de alta persoana.

        (Citează)

  5. Acum pot programa numerele câștigătoare pe Cnp-ul dorit. La un moment dat era pe pagina producătorului (al mașinăriei de extras) informația ca se pot programa numerele câștigătoare.

      (Citează)

  6. O ilegalitate si o mare abureala cu ” daca ai interzis de a juca”

      (Citează)

    • De ce spui asta? Ai analizat legea si ti se pare neconstitutionala sau cum? Ca totusi legea care te obliga sa dai CNP-ul exista.

        (Citează)

  7. Am avut eu 2 bilete cu 3 numere castigatoare, iar unul din ele a fost pus de prietena mea cu CNP’ul ei, dar eu am ridicat incredibila suma de 29 lei de pe ambele bilete doar cu CNP’ul meu si dupa ce am completat o varianta noua si am stat din nou la coada la ghiseu i’am intins buletinul si mi’a zis ca nu mai este nevoie ca o data introdus (la ridicare premiu) m’a retinut acolo. Foarte dubios

      (Citează)

    • Nu a retinut nicaieri, pur si simplu deja stia casierita ca tu esti o persoana care are dreptul de a juca.

        (Citează)

    • Andrei G:
      Nu a retinut nicaieri, pur si simplu deja stia casierita ca tu esti o persoana care are dreptul de a juca.

      Corect, citind comentariul tau mi-am dat seama ca te verifica initial si apoi iti faci de cap prin agentie pe la toate pacanelele si lozurile

        (Citează)

  8. Vasilescu Florica

    20/04/2023 la 10:04 AM

    Riști și câștigi, puțin mult asa vrea dzeu, dar este treaba și de noroc, eu am pus doar la 6/49 si mi au ieșit la 5/40 cinci numere, asa ca am sa joc pana câștig cât o vrea dzeu. Spor la câștiguri cât mai mari, chiar dacă statul ne ia tva, asta e

      (Citează)

  9. Daca castig o sa dau de baut ! :D

      (Citează)

  10. Ca sa vada care securisti joaca

      (Citează)

  11. Probabil ca sa ii demonstreze domnului Ogică că nu i-a furat nimeni biletul

      (Citează)

  12. Mi-au iesit iar 2 numere, cred ca ma pandeste potul mare ca dupa ce se castiga iar nu joc o perioada buna.

      (Citează)

  13. Daca poate cineva sa ma clarifice, cartea de identitate este expirata de cativa ani, mai am CNP valabil pentru a juca la LOTO? Odata expirata poate sunt sters de prin toate bazele de date ale tarii desi CNP ul apare si pe certificatul de nastere – am observat – e o nebuloasa totala pentru mine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus