un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Kindle-ul meu Paperwhite a împlinit 10 ani: cum arată și cum funcționează acum

1 Mar 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Acesta este Kindle-ul meu Paperwhite și în perioada aceasta împlinește 10 ani de când l-am cumpărat. Funcționează la fel de bine ca în prima zi.

Sunt chiar impresionat pentru că nu pare vreun aparat foarte solid, atunci când te uiți la el, și totuși iată că a ținut foarte bine.

Este prima generație de Paperwhite. L-am cumpărat din Barcelona pentru că Amazon îl lansase de puțină vreme și în România încă nu sosise. Oricum Kindle-urile care erau aduse pe sub mână în țara noastră costau dublu atunci. Așa că în 2013, când am mers pentru prima oară la MWC Barcelona, un target personal a fost să cumpăr un Paperwhite.

Am mers la un mare magazin Fnac din Piața Catalunya, dar nu aveau acest brand. Un vânzător mi-a spus însă că spre zona Universitat ar fi un magazin care are Kindle-uri și m-am dus acolo. Astăzi este un MediaMarkt acolo, nu știu dacă și atunci era același brand, dar am găsit Paperwhite, l-am cumpărat și l-am plătit cu cardul.

Nu mai știu cât am dat, dar destul de aproape de prețul de listă (vreo 130 de euro, cred). Pe parcursul următorului an a început să fie adus și în România la un preț mai normal.

Și funcționează fără probleme de atunci. Probabil a fost folosit mii de ore în total pentru că am citit eu de pe el câțiva ani, apoi am trecut la o tabletă și i l-am dat Matildei, care îl folosește de atunci. Momentan chiar citește pe el o carte despre “toddlerhood”. I-am schimbat husa o dată, că s-a distrus prima, iar a doua este și ea destul de distrusă, dar nu ne pasă.

Este al doilea Kindle al meu. În ianuarie 2011 cumpărasem unul normal, cu tastatură și suplimentar husă cu lampă inclusă. Blogul zice că plătisem exorbitant pe el, 699 lei Kindle-ul și 369 lei husa originală cu veioză. Husa era foarte mișto, mai ales pentru acel an. Acel prim Kindle m-a convins de cât de util este dispozitivul. Nu avem însă veioze la pat, iar primul Kindle avea ecraul mic și sub el o tastatură inutilă, așa că am vrut Paperwhite imediat ce a fost anunțat pentru ecranul cu iluminare internă.

Kindle-urile au evoluat de atunci. Amazon vinde acum mai multe modele. Oasis este unul mare, cu ecran de 7 inci și rezoluție 300 ppi și rating IPX8 (poți să-l iei în piscină) și opțional conectivitate LTE. Paperwhite-ul modern are tot IPX8 și autonomie de “câteva săptămâni”, iar o ediție Signature are și încărcare wireless. Cel mai simplu Kindle, numit doar Kindle, are ecran de 6 inci fără rating IP. Cel de acum 10 ani, însă, funcționează aproape la fel ca în prima zi, inclusiv bateria îi ține zile întregi de citit. Good guy Kindle!

    12 comentarii

  1. Aceeași experiență, kindle v4 apoi Paperwhite (doua in casa) mici probleme de lag cand e incarcat cu multe cărți dar in rest țin f bine, inclusiv bateria. … acum bani la pușculiță pentru Remarkable 2

      (Citează)

  2. De 8 ani am si eu unul luat de pe amazon.de cu husa originala de la Amazon si e inca impecabil si el si husa. A fost scumpa husa dar a meritat banii!

      (Citează)

  3. Si noi avem si se pare ca nu au moarte, dar ce ar fi ele fara zLibrary, vK sau comunitatile de inimiosi pasionati de lectura libera..
    Cultura costa..

    Pentru cei cu androide exista experienta asemănătoare cu readere MoonReader
    FB Reader, Readera etc cu funcții noi la care Kindle încă nu visează

      (Citează)

    • Zlibrary – 100 Stelute
      Ce am mai facut: am cumparat o tableta Android low end – 100 Euro si am pus pe ea carti si reviste , care contin si imagini…se merita si asa..
      Da, bateria nu tine cateva luni, dar cu Librera poti linistit citi

        (Citează)

  4. Am trecut la ultima editie de Paperwhite, Signature, mai exact, pentru ca era ultimul device cu micro-USB pe care-l aveam in casa. Chiar ma miram, in ultimii 5-6 ani, cum de nu au implementat si ei USB-C-ul, din ce in ce mai popular. Din pacate, standul ala pentru incarcare wireless vine cu incarcator cu mufa proprietara, o mizerie, ceea ce inseamna inca un incarcator in plus, adica exact lucrul pe care incercam sa-l evit. Din acest motiv nici nu prea-l folosesc.
    Incepe sa-mi faca cu ochiul si un Kindle Scribe, dar pare cam limitat.

      (Citează)

  5. eu nu stiu ce ziceti voi acolo dar la mine dupa 3 ani s-a umflat bateria si l-am aruncat direct la gunoi (incarcat doar cu incarcator original de telefon samsung)
    kindle mi se pare personal o mare mizerie tocmai de aceea am trecut la altceva

      (Citează)

    • Poate ca ai avut tu un device cu probleme, dar nu este reprezentativ pentru toata gama de produse. In general readerele Kindle sunt destul de rezistente.
      Desigur, asta nu inseamna ca sunt singurele redere care merita cumparate si ca nu mai sunt si alti producatori care fac produse bune.

        (Citează)

  6. Tocmai am vindut si eu kindle paperwhite 1 cumparat in 2015 de pe amazon.com. functiona perfect. am incercat si varianta cu telefon sau tableta pentru citit, dar imi oboseau ochii destul de repede, si mereu ai la indemina un click pentru mai/youtube/whatsapp. l-am schimbat cu modelul de anul acesta care are usb-c. 2 lucruri au fost importante: usb-c, sa nu mai fiu nevoit sa mai caut alt cablu si multitudinea de fonturi, bolduri si luminozitati de pe acest model. fonturile si diversele dimensiuni si bolduirea literelor a fost prioritara. daca rezista 10 ani si asta e foarte bine

      (Citează)

  7. Am ajuns sa am o relatie cu kindle ul cum au cu cartile clasice oamenii aia care vor sa simta mirosul hartiei
    Probabil e si datorita a ce carti am citit pe el, in ce perioade.

      (Citează)

  8. Am și eu un Kindle cumpărat încă din liceu, pe care la început l-am folosit intens. Apoi a trecut ușor pe dreapta. Din păcate nu l-am exploatat suficient, dar mai revin ocazional la el și merge brici. Nu mai știu ce model e, dar e probabil ca în perioada asta să îl pun mai mult la treabă, pentru că merită.

      (Citează)

  9. Al meu are 5+ ani și tot așa, îl folosesc încontinuu și încă funcționează impecabil, bateria ține o veșnicie.

      (Citează)

  10. Eu am un vechi kindle 5 care inca merge ca in prima zi.

    E perfect ca sa adorm, cand citesc cateva pagini am observat ca am un somn excelent fata daca as sta pe telefon.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus