un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 5 martie 2023

5 Mar 2023  ·

GÂNDURI  ·

17 comentarii

Cursa de Formula 1 din Bahrain începe la ora 17. Toate noutățile acestui sezon sunt aici. Red Bull și apoi Ferrari la start, apoi un Aston Martin, apoi cele două Mercedes, apoi încă un Aston Martin. Practic, Aston Martin confirmă forma bună din teste.

Cum să devii papă. Trebuie să fii catolic întâi, dar nu este o altă condiție. Un articol destul de amuzant.

Un coridor nou a fost descoperit într-una din piramidele din Egipt. Sper să-l cheme pe Indiana Jones.

Poate vă amintiți că un om a supraviețuit vreo 25 de zile pierdut pe mare doar cu ketchup Heinz și apă de ploaie, anul trecut. Acum Heinz îi va da cadou o nouă barcă.

Fiul lui Ronaldinho semnează cu Barcelona. Joacă sub numele Joao Mendes.

Copii de 14-16 ani muncesc pe șantiere și în fabrici în SUA.

Dilbert is practically dead. Banda desenată cu Dilbert a fost eliminată din mai multe ziare și contractele cu Scott Adams întrerupte după ce acesta avea constant mesaje rasiste. “It’s not cancel culture,” editor Richard Green of the Santa Rosa Press Democrat in California said. “It’s doing the right thing.”

Doi ingineri Boeing dețin acum recordul la cel mai lung zbor al unui avion de hârtie. Dacă ar fi dat la fel de multă atenție și software-ului de pe 737 MAX…

11 minute de exerciții fizice zilnic fac minuni pentru sănătate. În caz că nu era clar, fac bine.

Tratament EVT pentru cheaguri arteriale. Sună a coronarografie și introducere de stent-uri, dar în practică extrage cheagul de sânge de acolo, nu lărgește o arteră îngustată de colesterol.

Apar vaccinuri împotriva virusului VRS, care dă un soi de răceală foarte dură. Virusul Respirator Sincitial. Știm pe cineva care a stat câteva zile în spital cu copilul cu așa ceva și recuperarea a fost lungă. Noile vaccinuri sunt în curs de aprobare pentru adulți și în special bătrâni.

Un nou medicament micșorează colesterolul. Spre deosebire de statine, care pot cauza dureri musculare, acesta nu are acest efect secundar nedorit. Cercetătorii de la Stanford au reușit să sintetizeze o substanță complexă, anterior extrasă doar din anumite plante, care are efecte împotriva tumorilor cancerigene.

Ciuperca de whiskey a invadat un orășel american din preajma depozitelor de whiskey. Să toarne alcool pe ea!

Un val de emigrare din SUA. Diverși imigranți ilegali în SUA, dar care au trăit acolo toată viața, pleacă din SUA și se întorc în țările lor. Lasă în urmă copii cu cetățenie, iar cu banii strânși trăiesc bine în țara lor de baștină.

O propunere de lege din Florida cere ca bloggerii care scriu despre guvernatorul statului trebuie să se înscrie într-un registru și să completeze lunar rapoarte. Ăștia dau idei PSD-ului de la noi.

Corupție și goană după profit peste tot. Angajaților sistemului feroviar din Ohio li se cerea să nu marcheze vagoane care necesită service, că se pierd bani și timp. Apoi au avut cel mai mare dezastru ecologic feroviar din istorie. Omenirea ca societate va progresa cu adevărat atunci când investigațiile după diverse dezastre nu vor mai găsi astfel de probleme.

Ucraina cere să fie interzisă vânzarea jocului Atomic Heart. Care este despre o lume alternativă în care URSS este mare șmecherie sau ceva așa.

Serviciile americane descoperă că sindromul Havana nu este produs intenționat de dușmani. Dușmanii le poartă pică, dar nu cu microunde sau altceva.

Cub rubik 7x7x7. Pentru profesioniști.

15% reducere la Finestore cu codul MAR15.

    17 comentarii

  1. Ca veni vorba de Boeing si probleme lor de software – recomand filmul “Downfall: The Case Against Boeing” ( pe netflix ). Din cate imi aduc aminte problema a fost la management care a ignorat faptul ca odata cu noul soft pilotii trebuiau instruiti in simulatoare, lucru care ar fi ridicat costurile.

      (Citează)

    • Exact. Dar a zis un blogger că trebuiau să fie mai atenți la softul lor, so it must be true.

        (Citează)

    • Problemele au fost multe și au fost generate de managementul care a pus profitul companiei mai presus de siguranța aeronavelor.
      Boeing s-a lăudat ca piloții nu mai trebuie sa se pregătească în simulator. Fapt ce a scăzut costurile de operare a aeronavelor pentru ca companiile aeriene nu mai trebuiau sa investească în pregătirea piloților.
      Competiția cu Airbus i-a făcut sa treacă cu vederea peste o serie de probleme de proiectare. A320 NEO este practic un avion nou. La 737 MAX, pentru a reduce timpii de proiectare și costurile, au reutiliizat multe componente de la vechiul proiect.
      Problema a fost la motoare, care erau prea puternice și prea grele (avionul nu mai era echilibrat) și exista tendinta ca avionul sa se ridice cu botul în sus. Motoarele fiind prea mari, nu se mai potriveau pe fuselajul vechi și au decis sa le împingă mai în fata. În loc sa reproiecteze fuselajul și aripile au zis ca o fac din software cu un senzor, care sa reducă comportamentul ăsta.
      Problema a fost ca era doar un singur senzor… pentru ca costuri. Iar dacă senzorul ala dădea erori, avionul începea sa o ia razna. Exista o procedura prin care putea fi dezactivat sistemul, doar ca, din cauza lipsei de pregătire a piloților, aceștia habar nu aveau de sistem și de cum sa îl dezactiveze.
      Probleme au fost nenumărate la acest avion și toate au fost datorate de tăierile de costuri în vederea creșterii profitului.

        (Citează)

    • @Eu, mersi, știm, de vreme ce am vizionat acel documentar. Poate e util pentru cei care nu l-au văzut.

        (Citează)

  2. Ars Technica are un articol bun despre Atomic Hart. Pe scurt developer-ii sunt ruși, cu un sediu social în Cipru și cu legături cu un oligarh rus.

      (Citează)

  3. “Om care l-a cancel-uit pe autorul lui DIlbert spune ca nu e cancel, ci e ceva bun”.

    Stirea ar fi fost ca vreodata cineva care a facut parte din cancel culture sa recunoasca ca e cancel culture.

      (Citează)

    • Stirea vine de la AP, care au hotarat ca atunci cand scriu despre comunitatea afro sa scrie Black cu B mare si cand scriu despre albi sa fie simplu white. Nu ma mira ca mentioneaza astfel de ‘victorii’ .

        (Citează)

    • Sau știrea ar fi că omenirea a început să-i taxeze pe cei care spun prostii continuu. Poți spune ce vrei, că ai libertatea asta, dar nu te aștepta să nu existe și reacții negative.

      Cum este asta un lucru rău?

        (Citează)

    • Ce se întâmplă? Are white men under attack again? Să aducem batistuțele.

        (Citează)

  4. „Ăștia dau idei PSD-ului de la noi.”

    Unii văd în DeSantis o opțiune mai bună decât Trump, când de fapt sunt încarnări ale aceleiași haznale. Nu știu ce naiba a dat în republicani, dar mă face să-mi fie dor de Bush juniorul. Că deja nu știu dacă mai poți avea pretenții la vreun Reagan candidat.

      (Citează)

    • DeSantis e de fapt mult mai bun ca Trump, pentru ca el deja a facut pasi in directia in care Trump doar trancanea ca o sa faca. Desi legea nu a fost propusa de el, logica e ca bloggerii trebuie sa se inscrie in acel registru DOAR daca scriu de cei mentionati (nu doar guvernatorul) si primesc bani pentru acel articol. Daca isi baga in gura guvernatorului gratis, nu trebuie sa faca nimic.

      Cumva, daca Radu scrie nasoale de Ciuca, si e platit pentru asta de Simion, ar trebui sa se stie.

        (Citează)

  5. Foarte misto tratamentul EVT pentru pacientii cu AVC. Sa speram ca va ajunge echipamentul si la noi. Provocarea ramane sa ajunga pacientul in intervalul orar in care se va putea interveni (multi dintre cei care au suferit un AVC sunt batrani si singuri)

      (Citează)

    • Exista deja, din pacate numai in Buc, Tim, Cluj si Tg Mures. Daca ai ghinionul sa locuiesti in alta parte, pana ajungi acolo (daca ajungi) e prea tarziu. Pana la urma e doar o chestie de bani si sistem (care e problema principala la noi).

        (Citează)

    • Da, sistemul de sănătate are nevoie de bani mulți pentru a uniformiza posibilitățile de tratament în țară.

        (Citează)

  6. pentru articolul cu baiatu lu ronaldinho puteai sa pui si un articol din gsp in loc de cnn, dar e drept, nu mai era asa de fancy and shit

      (Citează)

  7. Iar au crescut preturile la Finestore de umbla cu coduri asa mari lately? Am vazut 15 si 18 %, dar ce caut nu mai e in stoc :(.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus