un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știrile zilei despre tehnologie – 24 februarie 2023

24 Feb 2023  ·

ȘTIRI  ·

18 comentarii

S-a terminat un concurs Solve for Tomorrow, unde elevi de liceu propun proiecte care folosesc tehnologia pentru a rezolva diverse teme din fiecare an. Este organizat de Samsung România și Junior Achievement, presupune vreo 4 luni de planificat, mentorat, workshop-uri șamd. Este ca o competiție de proiecte pentru antreprenori, doar că participanții sunt elevi de liceu.

Câștigătorii din acest an:

🥇 Premiul I – acordat echipei Echipa Verde, Colegiul Național Eudoxiu Hurmuzachi din Rădăuți.
Echipa a dezvoltat prototipul unui sistem hidroponic care permite cultivarea plantelor într-un substrat de nutrienți și adaos de ulei vegetal, care încetinește ritmul de evaporare a apei.

🥈 Premiul II – acordat echipei Spacemind Kingdom, Liceul Tehnologic Jacques M. Elias, Sascut.
Echipa a dezvoltat conceptul unui joc-aplicație, adresat fetelor, pentru promovarea educației în domeniile STEM.

🥉 Premiul III – acordat echipei SurvEco, Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu, București.
Echipa a dezvoltat prototipul unui sistem de drone care prin intermediul AI va putea identifica zonele limitrofe orașelor, cu depozitări sau arderi ilegale de deșeuri.

Mă simt tot mai departe de propria perioadă a liceului atunci când aud de astfel de preocupări în rândul tinerilor de astăzi. Pe vremea mea acestea erau mașini, muzică hip-hop, chiulit și calculatoare. Chiar și cei mai aplecați către studiu, ca să zic așa, aveau cel mult o experiență mai mare în domeniul… Starcraft-ului. Vremuri tot mai diferite!

    18 comentarii

  1. Si ce mai radea toata lumea de spring….

      (Citează)

    • eu inca rad de bancheta aia rigida de parca e o banca-n parc.

        (Citează)

    • Inca radem in hohote. Ai intrat in vreuna? Matizul pare limuzina.

        (Citează)

    • Inca se mai rade. E o masina chinezeasca 99% (1% e sigla de pe ea). Iti recomand sa faci un testdrive cu ea. Cel putin 40-50 km. Nu prea ai ce aprecia.

        (Citează)

    • E cea mai ieftina electrica, de asta sunt cumparate. Am mers o singura data cu una si se vad compromisurile facute. Dar atat timp cat posesorii sunt fericiti…..

        (Citează)

  2. intre hohote, Spring se vinde la greu, or fi oamenii fraieri, e clar ca sunt, dar care, aia care rad sau aia de 15 ori mai multi care cumpara? doar intreb.

      (Citează)

  3. Nimeni nu va mai trece vreodată de la Spring la termica la orașe.. e dovedit științific de cercetătorii britanici..
    E ca și dependenta de Nutella. Dacă mănânci Finetti toată viata nu știi decât la sfârșit ce rad ceilalți..

      (Citează)

  4. Nu existau deja destule sisteme hidroponice? S-a sters Olanda de pe harta si nu m-a anuntat nimeni?

      (Citează)

    • Probabil ai citit juma’ din fraza; ai pierdut partea cu reducerea evaporarii.
      La scara larga, probabil se salveaza multi bani prin reducerea necesarului de apa.

        (Citează)

  5. “Echipa a dezvoltat prototipul unui sistem de drone care prin intermediul AI va putea identifica zonele limitrofe orașelor, cu depozitări sau arderi ilegale de deșeuri.”

    Nu mi se pare departe de ce faceam noi in liceu.

    Prin intermediul unei inteligente la nivel cel putin de AI, idetificam zonele limitrofe ale orasului, unde puteam sa o ardem ilegal.

      (Citează)

  6. De ieri mandrul posesor al unui VR2 pt PS5. Este f tare experienta, incepand cu setup-ul initial. Cel mai tare mi se pare combinatia cu Gran Turismo 7 si volan. Ai impresia ca esti la volan.
    In alte jocuri nu este chiar wow.

      (Citează)

    • Mie imi pare pervers de scump; e mai scump decat consola ffs.

        (Citează)

    • In Horizon cum se misca? Ce alte jocuri ai mai incercat?

        (Citează)

    • Eu am PS VR1 la PS4 de la lansarea lui si nu pot sa ma acomodez cu el…dupa 20-30min am stari de greata si nu e placut deloc. Mentionez ca nu am nici un fel de rau de miscare si sotia nu are aceleasi probleme ca mine. Cred ca nu e pt oricine, recomand sa testati inainte sa cumparati…

        (Citează)

  7. Pyro:
    Mie imi pare pervers de scump; e mai scump decat consola ffs.

    true.. dar uita-te ce preturi prohibitive au telefoanele. Si acolo chiar nu e ceva mind blowing intre un telefon de 2000 lei si unul de 6000 lei.
    Pe cand la VR, experienta este chiar mind blowing. Ai in Gran Turismo niste detalii ale masinilor care te dau pe spate. Ii este greu creierului sa realizeze ca nu e real ce vede si ca nu te afli fizic in acea masina.

      (Citează)

  8. Dacian:
    In Horizon cum se misca? Ce alte jocuri ai mai incercat?

    Eu am cumparat versiunea simpla de VR2, fara bundle cu joc. Am zis ca jocul pot sa-l cumpar si ulterior, daca ma convinge. Nu prea sunt fanul genului.

    M-am mai jucat putin cu Tetris, nu m-a prea convins. Astazi o sa mai testez Kayak, in trailer sa vedea f bine.

    Si ma bate gandul sa incerc Zombieland. Mi-a placut mult Left4Dead, dar mi-e teama ori ca nu are grafica prea buna (si arunc banii pe joc), ori ca e prea buna (si ma c@c pe mine de frica de la atatia zombie :))) )

      (Citează)

  9. Imi place ca cei de la Orange se lauda doar cu rezultatele diviziei ORANGE ROMANIA S.A care are o cota de piata de 7,8% si ignora total rezultatele diviziei ORANGE ROMANIA COMMUNICATIONS S.A., care are o cota de piata de 13,6%.
    Adica ei au ales sa raporteze doar rezultatele a 33% dintre clienti si sa ignore total restul de 66% dintre clienti care au fost preluati de la Telekom.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus