un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Situația presei din România: nici traducerile mot-a-mot nu ies bine, cazul cu KFC US

10 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

13 comentarii

Am citit un articol alarmist (pentru mine) pe Euronews.ro care spune următoarele: “KFC își schimbă meniul și scoate mai multe produse cunoscute. Compania vrea să se axeze pe eficiență“.

Aoleo! Ce elimină KFC din meniul nostru? Mi-a dat palpitații acest titlu.

Ei bine, aflu din articol următoarele:

KFC își schimbă meniul. Spuneți adio aripioarelor Kentucky Fried Chicken, puiului popcorn, sosului Nashville Hot, limonadei cu căpșuni și prăjiturilor cu ciocolată.

Acum, în caz că vă întrebați unde erau în meniu popcorn chicken, limonadă cu căpșuni sau sos nashville hot, răspunsul este că nu erau. Știrea de pe site-ul Euronews este despre piața din SUA.

Am crezut inițial că este deci un clickbait clasic (good job, Euronews!), dar nu este. Este chiar mai rău. Nicăieri în articol nu scrie că știrea se referă la piața din SUA, nu din România!

De fapt, articolul este tradus mot-a-mot de pe Yahoo Finance. Diferența este ca Yahoo Finance este un site american și deci pentru cititorii săi este de la sine înțeles că știrea se referă la SUA. Pentru noi, nu este evident.

Mai mult, deși a tradus mot-a-mot articolul, redactorul Euronews nu a preluat fix cele două litere care contează pentru a elimina orice confuzie. Articolul original începe cu “KFC U.S. is shaking up its menu”. Articolul tradus începe cu “KFC își schimbă meniul”. Exact acel U.S. a fost eliminat. Atât s-a putut.

Și da, americanii nu vor mai avea aripioare KFC. Chiar se elimină aripioarele la ei în țară. Nu știu de ce nu le plac aripioarele de la KFC, în România simt că ar fi revoluție dacă le-ar scoate din meniu. Americanii au doar bucăți de pui, tenders (adică crispy) și sandvișuri.

Sunt câteva informații interesante prin articol. Simplificarea meniului înseamnă că angajații asamblează mai repede comenzile și deci timpul mediu de servire la drive-through a scăzut cu 11 secunde. Mi se pare fascinant cum 11 secunde sunt o reușită importantă în eficientizare și creșterea profiturilor. Bănuiesc că, având un număr mare de restaurante, astfel de mici modificări se adună și contează la bani.

    13 comentarii

  1. Stai să vezi Business Magazin, cu titlul “Una sau două băuturi alcoolice pe zi reduc riscul de demenţă cu 21%, arată un studiu făcut pe 4 milioane de oameni”.
    Ce deduci când vezi titlul? Ca alcoolul e bun, dacă e doar 1-2 porții pe zi.
    Articolul zice altă poveste:
    “Echipa de cercetători a împărţit alcoolul în trei grupe: băutori uşori, dacă au mai puţin de 15 g pe zi, băutori moderaţi, dacă au între 15 şi 30 g, şi băutori înrăiţi, dacă au mai mult de 30 g. Cei care au băut mai puţin de un pahar pe zi au avut un risc cu 21% mai redus de a face demenţă, iar cei care au băut mai puţin de două pahare pe zi au avut un risc cu 17% mai mic. Cei care au consumat 3 sau mai multe băuturi alcoolice pe zi au o şansă cu 8% mai mare de a dezvolta demenţă.”
    Deci clar, riscul scade cu scăderea cantității de alcool, 21% e reducerea când bei “mai puțin de un pahar pe zi”. Dar câți citesc articolul, și câți înțeleg?

      (Citează)

  2. Vai ce ma speriasem si eu la inceput. Mai ales ca ultimele doua dati cand am mai fost la ei, am spart buda pe urma. Deci daca o sa vina cutremurul ala mare si mai ramane doar KFC in picioare, probabil ca da, voi mai lua de acolo.

      (Citează)

    • Nu conteaza ca sunt 1-2 clienti care nu suporta condimentele picante si care au probleme cu stomacul. La KFC este intotdeauna coada, mai ales la restaurantele care au si Drive Thru.
      Daca reteta are succes, nu au nicun motiv sa o modifice.

        (Citează)

  3. Aripioare for life! Nu ar avea cum să le scoată de la noi!

      (Citează)

  4. Popcorn chicken e chiar bun. Pacat ca-l scot

      (Citează)

  5. Mi-ai dat cu emotii :)))

      (Citează)

  6. Cam toata lumea face la fel, se cheamă dezobișnuinrea clientului cu binele (rutina) și ințărcarea cu (noi) produse prietenoase cu mediul și pe gustul ocultei mondiale..
    Așa a dispărut Carbonara din meniul Pizza Hut singurul sortiment fără sos de roșii..

      (Citează)

  7. Petronius:
    Cam toata lumea face la fel, se cheamă dezobișnuinrea clientului cu binele (rutina) și ințărcarea cu (noi) produse prietenoase cu mediul și pe gustul ocultei mondiale..

    A dracului ocultă, că tot citesc pe la geniile ascunse pe internet că numai de prostii se ține. N-a mers figura cu ciparea prin vaccin și acum se iau de fast-foodul cel de toate zilele.

      (Citează)

  8. Laufer:
    Oculta asta nu câştigă în România. Uite că încă au carbonara
    https://www.pizzahut.ro/meniu/paste

    Nu (mai) au PiZZA Carbonara de ceva vreme, au intrat nume noi de județe americane, Nevada California sau Ham&Bacon etc..

      (Citează)

    • Nu stiu, poate pizza aia nu se vindea prea bine si era dificil sa pastreze un sos special doar pentru cele 2-3 comenzi pe zi. Adica este mult mai simplu ca toate produsele din gama sa aiba aceeasi baza.

        (Citează)

  9. Hahaha legat de calitatea presei, cei de la Digi si PrimaTv au scris o stire ca vine Nita la Craiova sa il inlocuiasca pe Arlauskis. Toata stirea fiind pornita de tweetul unui roman de pe twitch. Cei de la prima intr-un final au sters stirea. Cei de la Digi sport inca mai au stirea si la ora asta pe site. #Presa_cualiti

    https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/universitatea-craiova-gata-sa-renunte-la-arlauskis-si-sa-aduca-portarul-nationalei-2212297

      (Citează)

  10. N am inteles niciodata nebunia cu KFC, mie mi se pare ceva absolut banal … n’au nici diversitate in meniu, nimic. Nu stiu cum de prinde la nivelul asta.

    Nu sariti pe mine, nu o spun la modul ca daca nu imi place mie atunci nu e bun … zic doar ca ma mira.

    De asemenea cand am mai mancat pe la ei aveau puii aia niste oase de zici ca erau carton … mai aveam un pic si ma busea plansul. Never again!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus