un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

MSI a lansat în România laptopurile de gaming, inclusiv Titan GT77 de 30.000 de lei

27 Feb 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

2 comentarii

A fost rândul MSI să lanseze în România laptopurile de gaming cu noua generație RTX 40 de plăci video NVIDIA. Sunt mai multe serii numite Titan, Raider, Stealth, Pulse și Katana, plus încă vreo două.

Cum am mai spus, dacă ne uităm la principalele componente nu par a fi mari diferențe față de competitorii din piață. Și cele mai puternice laptopurile MSI pot avea la bord noul Core i9-13980HX și placă video RTX 4090 de laptop. Diferențele, mai degrabă, sunt făcute de mici alte detalii care pot fi importante pentru un cumpărător astfel încât acesta să fie atras de un laptop MSI și nu unul Asus, Alienware, Lenovo și restul celor de gaming din piață.

De exemplu:

Titan GT are primul afișaj din lume Mini LED la rezoluție 4K și 144 Hz. Are luminozitate de 1000 nits și 1000 de zone de local dimming pentru HDR precis (și este VESA-certifiend DisplayHDR 1000). Mini LED-urile sunt foarte luminoase și foarte bune pentru gaming, probabil este un ecran excelent.

Titan GT77 ia și premiul pentru cel mai scump laptop de gaming văzut până acum, costă 29.499 lei în varianta cu 64 GB RAM și 4 TB de stocare internă, pentru că poate ajunge la astfel de configurații.

Raider-urile au o nouă bară de lumină în față, una stil matrice cu trei niveluri de puncte luminoase. Mi s-a părut că Raider este cel mai “RGB-ish” dintre toate. Are și 6 difuzoare și certificare Hi-Res Audio.

Stealth sunt laptopuri mai subțiri și mai discrete, care pot fi folosite și pentru muncă, făcând parte din programul NVIDIA Studio. Vin în diagonale de 14, 15, 16 și 17 inci, iar modelul de 15 inci poate fi comandat cu ecran OLED de 240 Hz.

Stealth 16 Studio include 6 difuzoare la bord pentru cei pentru care partea audio este importantă. Interesant este și că are o greutate de 1,99 kilograme, o grosime de 19,9 mm și totuși au inclus și baterie de 99 Wh în el, practic maximul permis la bordul avioanelor.

Pulse și Katana nu sunt doar actualizate dpdv hardware, dar includ și comutator MUX, ceva ce am văzut pe laptopurile Asus încă din anii anteriori. Este un sistem prin care sistemul comută mult mai eficient pe placa video dedicată NVIDIA și îmbunătățește deci eficiența laptopului. Katana pare chiar decent la preț la 8.000 lei față de cele de mai sus.

Le-am văzut la lansare. Modelul Titan este un big boy, mai sunt încă vreo 5 cm de laptop în spatele ecranului, este de fapt ceea ce se poate numi desktop replacement. Are o tastatură RGB cu reglaj la nivel de tastă, plus răcire amplă pentru cea mai bună performanță dintre cele lansate. Cum s-a dovedit în ultimii ani, nu este suficient să pui hardware de top la bord, trebuie să-l și ții rece pentru ca acesta să funcționeze cât mai mult timp la performanță mare. Titan GT77 pare genul acela de model.

Mai există și laptopuri din seria Creator, care au ecrane precalibrate cu DeltaE<2 și certificare Calman. Există și un stylus numit MSI Pen 2 pentru cele compatibile.

 

    2 comentarii

  1. MSI facea niste laptopuri foarte rezistente in timp, am si acum EX300-le din 2008 iar tata mai foloseste GX700X-ul din 2007. Au fost trecute pe SSD, pus maximul de memorie suportata.

    Au avut parte de multe calatorii si aventuri, schimbari de acumulatori, reinstalari de Windows, balamale slabite si inlocuite, piese de plastic ciobite sau sparte. EX300 chiar a suferit un transplant total in carcasa “noua” gasita la un magazin grecesc.

    15 ani mai tarziu inca le folosim pe amandoua.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus