un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Mexic a interzis fumatul în toate spațiile publice, inclusiv în exterior

28 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Mexicul a adoptat recent o lege prin care fumatul este interzis în spațiile publice, inclusiv în aer liber. În Mexic se mai poate fuma doar în spațiile private, precum propria casă și/sau curte. Restaurante, plaje, pe stradă – nu.

Probabil au locuri special amenajate pentru fumători.

Sincer să fiu, nu-mi pasă așa tare despre decizia mexicanilor, deși este de salutat. Tot mai multe țări s-au săturat să le moară cetățenii de cancer sau alte boli grave din cauza dependenței de un viciu care îmbogățește companiile de tutun și atât. Poate și pe medici.

Ce mi se pare amuzant și ironic este că această lege apare în Mexic în condițiile în care statul respectiv este practic capitala mondială a drogurilor de mare risc. Traficanții mexicani fac sute de milioane de dolari anual din droguri. Cartelurile au soldați înarmați cu mitraliere, căști și veste blindate și se bat parte în parte cu armata statului. Politicieni sunt asasinați periodic, o mulțime de jurnaliști mor anual, iar corupția este la mare nivel.

Măcar nu se fumează și nu mai inhalezi fum la mâna a doua, nu?

sursa.

    23 comentarii

  1. Lasa ca nici la noi nu s-a fumat 1-2 ani in spatii publice iar acum oriunde ai voie cu Iqos si alte mizerii. Nu mai miroase a fum, miroase a ghena, e o evolutie.

      (Citează)

    • Nu doar ca ai voie cu iqos, dar jumatate dintre localuri si-au facut “pereti” din folie de plastic si considera zona respectiva ca fiind terasa. Adica ai voie sa fumezi orice fel de tigari.

        (Citează)

  2. Clar e o diversiune, sa discute mexicani despre tutun in detrimentul drogurilor/bandelor/coruptiei.

    Cam cum e cu canalul Bistroe la noi si PSD/hAUR.

    Se vor duce in jos stock-urile de tutun ?

      (Citează)

    • Andrei G:
      Nu doar ca ai voie cu iqos, dar jumatate dintre localuri si-au facut “pereti” din folie de plastic si considera zona respectiva ca fiind terasa. Adica ai voie sa fumezi orice fel de tigari.

      Ceea ce încalcă explicit legea. Merită făcute reclamații.

        (Citează)

  3. Daca faceau sute de milioane aia in mexic nu -ar fi ocupat cu asta. Ei fac miliarde…

      (Citează)

  4. zise radu in timp ce sta in masina lui 4×4 care polueaza cat 1000 de fumatori

      (Citează)

    • Crezi ca tastatura de pe care scrii a aparut in mod natural?

        (Citează)

    • @GabrielG mai si semnalizezi…

        (Citează)

    • @pyr0 – cum asa?

        (Citează)

    • Ce treaba are masina lui Euro 6 cu revizii la zi (ca presupun ca atunci cand ti-o iei de noua schimbi ulei si alte cele la timp) cu poluarea si drogurile din Mexic?
      Whataboutism at it’s best.

        (Citează)

    • @ pyr0 – si mai zici de mine ca semnalizez =))))

      omu’ a zis ca saluta decizia de a interzice un viciu. de aici inteleg ca i-ar cam placea sa se interzica si in romania. alcoolul cand il interzicem? (ca tot ii place sa traga la masea) dar zaharul? dar pariurile?

      si nu ma lua cu fumatul pasiv, ca nu face nimeni cancer daca fumeaza 2 persoane o tigara pe plaja.

      da, euro6, marfa! inchide-te in garaj si stai in masina cu motorul pornit atunci.

      semnalizez auzi…

        (Citează)

    • Desi nu-mi place deloc fumatul si evit cat pot de mult barurile si restaurantele unde este permis, nu pot sa nu-i dau dreptate lui @GabrielG.
      Daca acceptam un anumit viciu, de ce sa interzicem alte vicii? Este in regula sa interzicem fumatul in spatii inchise, dar in aer liber nu prea afecteaza pe nimeni altcineva decat cel care practica acesta activitate.

        (Citează)

    • Tu cred ca nu intelegi care sunt adevaratele surse de poluare, in mintea ta pare ca e alb sau negru, ori ai masina (indiferent ca-i euro 6 sau merge pe pacura), ori n-ai.

        (Citează)

  5. E bine pentru plamani, e prost pentru nervi.

    Exista statistici ca au scazut cancerele de plamani, cu un delay de cativa ani de la masura.

    As fi curios si de cum arata statisticile celor care iau pastile pentru nervi, dupa aceeasi perioada. Ca in America se plang ca nu e bine. Aparent cu cat e mai minunata lumea noua si mai woke, cu atat e mai nasol de trait in ea.

      (Citează)

  6. Cu IQOS si tigarile electronice in spatiile inchise ce facem? Ca astea inlocuiesc tigarile clasice. Sunt tot mai multi cu astea in interior si nu le poti zice nimic…

      (Citează)

    • Faci scandal. Faci plangere pe undeva! Dar nu stai sa te plangi pe net. Asta o faci la urma.
      Exemplul meu. Afi Cotroceni nu raspunde la sesizari. Cinema City raspunde dar baga niste marle fara sens. Personal ii injur direct pe aia care fumeaza in sala de cinema. Probabil ceva a functionat ca nu prea am mai vazut pe unii sa faca asta in ultima vreme.

        (Citează)

  7. si cu ce formula de salut salutam decizia?
    incepem si o conversatie cu decizia apoi?

    sau ne limitam la o aprecia?

      (Citează)

    • SALUTÁ, salut, vb. I. Tranz. și refl. recipr. A face un gest sau a rosti o formulă uzuală de politețe, de respect, de simpatie etc. la întâlnirea cu cineva sau la despărțire. ♦ Tranz. A-și manifesta bucuria, aclamând pe cineva. ♦ Tranz. Fig. A primi cu entuziasm o idee, o acțiune. – Din lat. it. salutare.

      sursa: DEX ’98 (1998) adăugată de IoanSoleriu

        (Citează)

  8. GabrielG:

    da, euro6, marfa! inchide-te in garaj si stai in masina cu motorul pornit atunci.

    Știi că nu se baga 2 cuie in priză, da ?
    Adicatelea dovada clară ca “nu e bune gipurile” e asta nu… cu garajul?

      (Citează)

  9. O prostie.
    M-am uitat de curand la 2 filme frantuzesti facute in ultimii 3 ani. Toata lumea fumeaza in ele. TUTUN.
    Bine ca are prioritati serioase Mexicul :)))

      (Citează)

  10. GabrielG:
    @ pyr0 – si mai zici de mine ca semnalizez =))))

    omu’ a zis ca saluta decizia de a interzice un viciu. de aici inteleg ca i-ar cam placea sa se interzica si in romania. alcoolul cand il interzicem? (ca tot ii place sa traga la masea) dar zaharul? dar pariurile?

    si nu ma lua cu fumatul pasiv, ca nu face nimeni cancer daca fumeaza 2 persoane o tigara pe plaja.

    da, euro6, marfa! inchide-te in garaj si stai in masina cu motorul pornit atunci.

    semnalizez auzi…

    Asta cu interzicerea viciilor e o mizerie sinistra. Adica sa platim impozite mai mari pentru ca statul isi refuza incasarea de taxe si impozite din activitatile astea? Trebuie legalizate toate drogurile si prostitutia iar cultele religioase sa fie platite de credinciosii lor, nu de stat.
    E o rusine sa platim mai mult sau sa nu se faca destule investitii pentru ca unii au mari standarde morale. Fuck off moralistilor.

      (Citează)

  11. Lol. Nu mai iau destulă șpagă din droguri, vor și din țigări.

      (Citează)

  12. De ce e asta o stire? Mai ales cand zici ca nu-ti pasa?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus