un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 19 februarie 2023

19 Feb 2023  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Sănătatea mintală a tinerilor din SUA este la cel mai scăzut nivel după pandemie. Au fost ani duri. Din 30 de ani de date și studii, acum este perioada cea mai proastă. Și asta pentru că în SUA se fac studii, dar sunt sigur că situația este similară peste tot. “Among girls, 30% said they seriously considered attempting suicide, double the rate among boys and up almost 60% from a decade ago. Almost 20% of girls reported experiencing rape or other sexual violence in the previous year, also an increase over previous year.”

Cum este extras litiul, care în curând va deveni o substanță de bază în societatea noastră, fiind utilizat în toate bateriile. Foarte frumos explicat, de la minereu la baterie.

Cum se fabrică obuzele. CNN are un clip dintr-o fabrică de muniție. Ce vremuri față de momentele când majoritatea operațiunilor erau făcute de mână.

Medicul Tesloianu din Iași dădea pacienților medicamente care îi făceau să se simtă rău, apoi le spunea că au probleme de inimă pentru a-i opera pentru implantarea unor stimulatoare cardiace extrase din cadavre. O anchetă Libertatea.O zi normală în România.

School shootings as a way of life. Trei studenți au fost uciși la universitatea din Michigan zilele trecute. Au acolo studenți care au mai trecut prin mass shootings înainte, în Oxford și în Sandy Hook. Practic, sunt la al doilea mass shooting din anii lor de școală.

Magic The Gathering a generat firmei Hasbro peste 1 miliard de dolari în ultimul an. Mereu am vrut să învăț și eu MTG. Cred că de când am citit prima oară despre joc, într-un articol din vechea revistă Game Over, mă gândesc la asta. Someday….

Mikaela Shiffrin devine cea mai de succes schioare a vremurilor moderne. După problemele de la Olimpiada de iarnă de anul trecut, a câștigat acum un nou aur, având în total 13 medalii de aur la campionate mondiale.

Secretarul de stat american exprimă adânci îngrijorări despre cum Rusia ar complota împotriva Moldovei. Nu aș fi uimit. Un al doilea front ar da Rusiei niște victorii, ar complica situația pentru lumea vestică, ar deschide noi amenințări și deci posibilități de negociere cu NATO și Ucraina.

Povestea celor mai populare fonturi din Japonia. Le știți de pe Nintendo și altele:

Unul dintre bancherii de top din China a dispărut. Actiunile companiei au scăzut cu 50% după anunț.

Încă un atac al unor câini în zona Lacul Morii. Polițiștii nu doar că n-au aplicat amenzi, dar i-au dus acasă proprietarului cei doi câini. De treabă autoritățile noastre.

Un cont care semnalează cele mai noi produse de pe rafturile magazinelor. Board game climbing. Mă duc și eu la sală. În două luni voi face la fel. Intrarea în portul Constanța.

O fetiță a fost salvată în Turcia după 7 zile și ceva sub dărâmături. Fotografii cu salvatorii români în Turcia. Altele sunt pe contul SMURD. Sirienii, în schimb, nu au avut parte de mare ajutor. În zonele controlate de rebeli, Assad nu a permis comunității internaționale să trimită ajutoare, nici echipamente de salvare.

Doi angajați Mars Wrigley au căzut într-un rezervor de ciocolată. Nu au pățit nimic, nu e genul acela de accident stupid cu oameni înecați în tancuri de miere, dar un puteau ieși singuri de acolo.

O grădină zoologică din Texas a invitat oamenii să boteze un gândac sau un rozător cu numele fostului sau fostei partenere, înainte de a fi dat drept mâncare la un alt animal. Era și o mică taxă. A devenit virală treaba, iar foarte mulți au făcut asta.

Michael Jordan a donat 10 milioane de dolari unei fundații. A împlinit 60 de ani. Frumos gest.

    18 comentarii

  1. De mult nu am mai vazut ceva atat de sinistru ca omul ala care semnaleaza produse la raft.

    E atat de celebru incat are 3-4 like-uri la postarile pe FB si mai si comenteaza singur ca la anunturi, “Up”.

    Mi-l si imaginez cum pozeaza junk food-ul ala prin supermarketuri si sta sa isi editeze poza aia cu el peste fotografii.

    Penibil, merita clar atentia celor de aici.

      (Citează)

  2. Meserias tesloianu ala. Spirit de intreprinzator.

      (Citează)

  3. Intr un fel, ii inteleg pe tinerii din SUA. Cultura generala zero, citit carti nu, iar cand deschid netul: “Noua mea masina de 300 de mii de dolari” sau “Mi-am luat casa de 7 milioane de dolari, pe plaja”.

    Vor fi unii clienti care vor zice: “Man, this chocolate tastes like ass!”

      (Citează)

    • Mie ca român mi-ar fi rușine sa spun de altă nație ca e incultă când noi suntem la 42% analfabetism funcțional.

        (Citează)

    • Nu inseamna ca greseste, nivelul de incultura in SUA risca sa il depaseasca si pe al nostru.

        (Citează)

    • Matilda, cu ce ii face asta mai culti pe americani? E un adevar. Si trebuie sa scapam de complexul asta de inferioritate. Da, trebuie sa iti fie rusine daca ai de ce, personal. Dar nu doar pentru ca altii sunt si fac ceva ce nu e ok. Si nu tot ce facem noi e rau, iar ce fac altii e bun. Nu, nu sunt nationalist, nici macar patriot.

        (Citează)

    • Singura diferenta dintre Romania si SUA e ca ei investesc in elite(universitati si cercetare). Dar marea masa a populatiei nu e cu nimic mai presus decat in Romania. Nu vorbim totusi de o tara nordica unde se incearca sa se aduca toata tara peste un anumit nivel.

        (Citează)

    • Dr Love: Si trebuie sa scapam de complexul asta de inferioritate.

      Să zicem că la incultură suntem la egalitate, ba poate chiar ei ne depășesc.

      Problema este că ne depășesc puternic la “cultură”. Cei mai mulți antreprenori. Cele mai multe companii mari de acolo vin. Cele mai multe produse și servicii pe care le folosim zilnic sunt americane. Au construit industrii imense în aproape orice domeniu, de la tehnologie la entertainment.

      Este ușor să zici “hehe, sunt la fel de inculți ca și noi”, dar na… când este vorba de reversul medaliei, de lăudat cu ceva bun, atunci de obicei tăcem.

        (Citează)

    • Alex: Singura diferenta dintre Romania si SUA e ca ei investesc in elite(universitati si cercetare).

      Și nu doar asta. Este doar un aspect, unul puternic, având în vedere câte lucruri bune pornesc din acea cercetare.

      Americani mai au și un sistem de încurajare a antreprenoriatului care la noi lipsește. Multe companii de amploare au fost pornite de oameni care s-au lăsat de școală și s-au dus să încerce o idee de business. Asta se cunoaște în numărul de start-up-uri, de unicorni, de firme private etc

        (Citează)

  4. Rezervoarele astea industriale suporta cantitati surprinzatoare de mizerii fara sa strice gustul per ansamblu.

    Legea germana prevede ca chiar si un c…. la 1 tona de bere e ok.

      (Citează)

  5. Matilda:
    Mie ca român mi-ar fi rușine sa spun de altă nație ca e incultă când noi suntem la 42% analfabetism funcțional.

    De ce? Asta cu rușinea nu o văd ca o variantă decât dacă tu însuți ești unul. În plus, ca unul care lucrează într-o multinațională, în contact cu oameni din diverse culturi, pot sa spun că procentul nu e diferit în vreo țară. Diferența o face elita politică, la noi inexistentă, nu procentul de oameni care, din diverse motive, sunt analfabeți funcțional. Toate teoriile conspirației, repetate de români pe net, au pornit din alte țări. Direcția unei țări e dată de elită, nu de masa populației.

      (Citează)

    • diferenta o face modul cum electoratul selecteaza clasa politica, aici se vad cel mai bine iq-ul si fibra morala a cetateanului mediu.

        (Citează)

  6. Oh, Magic the Gathering! Avem in familie vreo 4000 de carti, adunate de-a lungul timpului. I-am invatat si pe copii sa joace, inca de cand aveau vreo 6. Daca vrei sa te apuci, recomandarea mea e sa incepi cu ceva gen MTG Game Night box (https://www.amazon.de/-/en/Magic-Gathering-Game-Night-Free/dp/B0B4667BXS/ref=sr_1_5, vezi sa fie varianta in engleza). Primesti 5 deck-uri in cele 5 culori Magic, mecanici relativ simple, nimic super complicat. Cutia e gandita ca pentru o seara relaxata intre prieteni. Dupa cateva runde te inveti cu mecanicile jocului, ramanand doar regulile fiecarei carti sa fie invatate si exploatate.

      (Citează)

    • Heh, felicitări pentru pasiune!

      Eu aș începe cu ceva digital, ca să pot juca de oriunde în câte o pauză. Nu mă văd făcând ordine în cărți fizice, mai ales cu Alice în preajmă.

        (Citează)

  7. Pușcărie pe viață pentru dom’ doctor, reciclatul ar mai putea fi argumentat într-o dezbatere, dar prescris intenționat medicamente care fac rău este criminal.

      (Citează)

  8. Pentru cei care vor jocuri online “de strategie” cu cărți, puteți încerca KARDS – WW2 Card Game. Este foarte ușor de învățat și rareori găsești meciuri identice. Este gratuit și se găsește și pe STEAM

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus