un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două idei noi NVIDIA: schimbă ochii ca să pară că te uiți în cameră și upscaling video în Chrome și Edge

4 Jan 2023  ·

TEHNOLOGIE  ·

4 comentarii

NVIDIA a avut un șir lung de anunțuri de la CES. Am urmărit ieri keynote-ul lor și au zis multe lucruri bune, inclusiv:

Mie însă mi-au atras atenția două elemente micuțe din prezentarea lor. Primul este o funcția nouă, numită Eye Contact, inclusă în software-ul NVIDIA Broadcast, care introduce efecte în partea de streaming sau video calls dacă aveți o placă RTX în PC. Efectele sunt de genul background blur, anulare de zgomot șamd, util atât streamerilor cât și celor care doar fac call-uri de muncă.

Eye Contact este next-level. Ce face? Repoziționează automat ochii persoanei filmate astfel încât să pară că se uită la cameră și nu pe lângă cameră, așa cum se întâmplă de obicei când te uiți în ecran, nu în webcam-ul de deasupra lui, sau într-un teleprompter sau la altceva.

Asta este foarte mișto, în special pentru engagement. Ar putea fi o funcție foarte utilă pentru multe situații, în special pentru creatori de conținut. Foarte mulți youtuberi folosesc promptere și uneori asta se vede, că le fug ochii pe lângă cameră sau le vezi mișcarea  atunci când urmăresc textul. Poate fi util și pentru discursuri de toate tipurile, de la “mesajul șefului despre noile concedieri” și până la discursuri de politicieni.

Poate că pare ciudat în comparația de mai sus, dar uitați cum arată dacă n-ai ști că s-au făcut manevre la ochi:

Cum face asta? Bănuiesc că-ți preia ochii dintr-un cadru și apoi îi integrează natural în noua poziție. Probabil are niște limitări privind unghiul maxim. În principiu, având în vedere ce algoritmi de stable diffusion sunt acum în piață, funcția aceasta nu este una foarte complexă, dar mi se pare foarte utilă pentru evitat “ochii pe teleprompter”.

A doua funcție este una numită 4K RTX Super Resolution și face upscaling pe clipuri video în Chrome și Edge.

NVIDIA spune că marea majoritate a contentului video streaming este la rezoluție 1080p, dar mulți oameni au monitoare de rezoluție superioară și deci le-ar prinde bine ca și stream-ul video să fie la rezoluție mai mare. Treaba asta nu este momentan posibilă, YouTube face streaming la maxim 1080p, iar de Twitch nu mai știu.

Din ce înțeleg eu, 4K RTX Super Resolution interceptează fluxul video, îi face upscaling la 4K și îl afișează așa. Ca upscaling, NVIDIA are algoritmi foarte buni. Aș vrea să știu însă fineprint-ul, exact cum va funcționa, unde și pe ce cazuri. Momentan știu doar că se lansează în februarie și va funcționa doar pe RTX 40 și 30.

Sunt prezentate la 27:12 în clipul acesta.

    4 comentarii

  1. Degeaba face eye contact daca tot stramba e. Si nu mai intereseaza pe nimeni key note-urile nVidia, au mai multe comunicate pe stoc decat placi video. Deja incepe sa se prinda lumea ce caractere infecte sunt pe acolo.

      (Citează)

  2. Uau, ce tare, si toata lumea o sa puna botu’ ca prezentatorul invata zilnic cate 46 de pagini, eu stiu tu stii, tot pamantul stie (proverb chinezesc) doar ca ai dat ca tristul stiva de bani pe soft. Clipitul e la intervale fixe sau e ajustabil?

      (Citează)

  3. Chestia aia cu uitatul la camera e draguta ca demo tehnologic, dar mi se pare overkill sa folosesti o placa video de 1000 de dolari si 2-300W pentru atata lucru.
    Estimez ca un Tensor sau un M2 (cu aia 21% mitici pastrati pentru AI) ar putea face asta, sau daca nu pot acum in real-time vor putea peste 1-2 generatii

      (Citează)

  4. Aia cu ochii o face pana si Apple in Facetime. Nu stiu daca ei au fost primii dar cu siguranta nu e ceva noutate la nvidia. Mie mi se pare ca arata dubios.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus