un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două societăți la poluri opuse în privința sexului: Indonezia vs Franța

16 Dec 2022  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Pe 6 decembrie, Indonezia a adoptat o lege care pedepsește cu închisoare persoanele necăsătorite care fac sex sau care doar locuiesc împreună fără a fi căsătorite. Aproape întreaga planetă a văzut asta ca o lege medievală și un pas înapoi pentru democrația din Indonezia, o țară cu 275 de milioane de oameni împărțiți pe mai multe insule.

O problemă este că Bali, destinație foarte populară pentru turiști în căutarea unei insule exotice, face parte din Indonezia, iar legile indoneziene se aplică și turiștilor. În social media a ajuns să fie numită Bali Bonking Ban și pe bună dreptate. Europenii, australienii și americanii sunt obișnuiți să meargă acolo cu prietena sau logodnica. În țările vestice, căsătoria a ajuns de multe ori să fie considerată doar o hârtie care se desface la fel de rapid precum se semnează.

Indonezia, țară predominant musulmană (și cu 1300 de grupuri etnice și 700 de limbi, zice Wikipedia), are însă alte idei privind căsătoria. Problema este ca Bali este o insulă predominant budistă, cu oameni foarte relaxați și fericiți să se bucure de orice plăcere a vieții, iar turiștii de toate tipurile din astfel de motive merg acolo și uneori rămân acolo cu lunile.

(Și mai au și peisaje frumoase, precum cele de mai jos din jurul localității Ubud)

Problema de mai sus este prezentată la modul cel mai simplist. În practică, se pare că legea s-ar aplica doar în urma unei plângeri primite de la cineva din familie. În plus, probabil că hotelurile din Indonezia vor turiști și nu vor reclama la poliție că se cazează doi oameni necăsătoriți. Iar în afara cazului in care doi turiști fac sex în public, eventual lângă vreun templu, mă îndoiesc că vor avea probleme.

În plus, câteva zile mai târziu guvernatorul insulei Bali a dat asigurări că turiștii nu vor fi verificați sub această lege, rugând oamenii să nu ignore Bali ca destinație de vacanță. În plus, aplicarea ei va începe oricum abia peste 3 ani.

Așa că hai să zicem că Bali poate fi vizitată fără probleme și că Bali Bonking Ban nu mai este o problemă. Vizitezi însă Java sau Sumatra, poate căutând o cafea bună? Camere separate și sex în secret!

Rămâne însă problema pentru cetățenii indonezieni. Legea a fost deja condamnată de diverse organizații din acea țară, spunând că va legaliza un fel de răzbunare. Te-ai separat de soție? Nu te poți muta cu o altă femeie și nu poți face sex cu ea decât după recăsătorie. Altfel, este foarte posibil ca fosta nevastă sau vreo altă rudă să te reclame la poliție, ceea ce se va termina cu un an de închisoare. Este pur și simplu… anti-modernitate. Societatea din zilele noastre, indiferent de religie, pur și simplu nu se mai mișcă așa cum ar dori astfel de legi arhaice.

Dar na, poate că este adevărat că o țară este pe măsura conducătorilor ei. În fond, este o democrație, iar parlamentul a fost ales de oameni.

 

Ziceam ceva de Franța și cum este la polul opus. Pe 9 decembrie, Macron a anunțat că toți tinerii între 18 și 25 de ani vor primi gratuit prezervative. Trebuie doar să se ducă în farmacii și să ceară și li se vor da gratuit.

Nu știu condițiile exacte. Primești unul? Primești 3 pe zi? 10 pe lună? 2 pe lună? Voi cam câte ați primi, ca să zic așa?

Important este că francezii au o problemă cu sarcini nedorite și cu boli transmise sexual și au luat măsuri în privința asta. Iar măsura nu a fost “amendă plus bătaie”, ci free condoms. Ceea ce n-ar fi o idee rea și pentru România, de altfel.

 

    24 comentarii

  1. Acum vreo 10 ani aveam impresia că Planeta va evolua spre o emancipare și armonie, demne de secolul XXI. Din ce văd ce se întâmplă pe Pământul ăsta acum… m-am înșelat amarnic. Se pare că civilizația umană și-a cam atins punctul maxim de dezvoltare socială… urmează involuția.

      (Citează)

    • Poate secolul 22. S-ar putea ca astfel de măsuri să fie de fapt o reacție la dezvoltarea de felul celei de care spui tu din alte zone ale planetei, iar conservatorii să reacționeze astfel.

        (Citează)

    • Doar ca din pacate populatiile din tarile astea conservatoare sunt de mult ori mai mari decat populatiile din tarile liberale.

        (Citează)

    • Pai populatia civilizata primeste prezervative ca sa nu se inmulteasca.

      Oare toti politicienii occidentali si-au pierdut mintile, de nu mai sunt in stare sa faca previzionari simple pe 20 de ani?

        (Citează)

    • @mac gregor, poate mai intai ar trebui sa faci o vizita printr-un centru de plasament si apoi sa te decizi daca este normal ca tinerii sa beneficieze gratuit de prezervative.

        (Citează)

    • Și eu speram la fel. Dar apoi a ieșit Trump. Și apoi Brexit. Și apoi antivaxerii… De fiecare data când mai am câte o speranță pentru umanitate, mai alegem odată PSD.

        (Citează)

  2. “România este pe locul al doilea în Uniunea Europeană, după Bulgaria, la rata de naștere în rândul mamelor adolescente. Fenomenul este ciclic, repetându-se în cadrul acelorași familii de la o generație la alta împreună cu precaritatea economică, socială și de sănătate.”
    – intr-o tara saraca, cu numar record de analfabeti functional, cu educatie sexuala care tinde spre zero, cu un mediu rural in care barbatul taie si spanzura, isi ineaca zilele in alcool si imparte pumni si palme familiei, ai impresia ca “free condoms” ar rezolva problema? E greu sa iesim din bula noastra, dar un reality-check ar fi binevenit, din cand in cand.

      (Citează)

    • Păi, Deea, tocmai pentru că știu acele statistici am zis că ar fi o măsură bună și în România. Oamenii vor chestii moca. Tu ce măsură ai vedea ca fiind utilă? Închisoarea? CAstrarea?

        (Citează)

    • Țiganii nu aruncă banii pe prezervative. Ei doar mai fac un copil în loc să-l spele de jeg.

        (Citează)

  3. Nu vă speriați, multe lucruri se fac și pe la ei prin Indonezia ca și la noi, doar să fie bifate. Asta cu sexul ”condamnat” e demult timp, musulmani fiind (80%) dar se ”împrumută păsărica” la fel cum împrumuți de la un vecin un ciocan să bați 2-3 cuie în perete. Iar în privința drogurilor scrie prin aeroport de pedeapsa cu moartea pentru traficanți însă ”mirositul” de opiacee e la ordinea zilei printre băștinași.
    Cel puțin prin Borneo, pe unde am dat eu cu sapa o perioadă, era (mai în trecut) obiceiul ca prima vizată la măritiș să fie fata cu cea mai bună experiență sexuală. Și asta o dovedea cu șiragul de suveniruri din dulap (la fiecare partener pe care îl avea cerea un mic suvenir, fără mare valoare, ca să poată dovedi) și mentalitatea se schimbă mai greu.

      (Citează)

    • Și mie un lucru mi se pare adânc înrădăcinat în ADN-ul omenesc: cheful de sex. Tinerii vor face sex oriunde, indiferent de legi. De asta o asemenea lege nu sunt decât dovada că autoritățile nu au nici o idee modernă pentru a rezolva situația de acum. Mai au să interzică divorțurile și avorturile și gata treaba.

        (Citează)

    • Nu exista like-uri pe blogul asta, dar mi-a placut mult comentariul tau.

        (Citează)

    • Asta este și ideea, să-i spui omului direct că ți-a plăcut, poate și completezi ideea cu o opinie de-a ta.

        (Citează)

    • nwradu: Tinerii vor face sex oriunde, indiferent de legi

      Aloooo, nu ne mai discrimina. Poate tu nu vrei.

        (Citează)

  4. E pentru turism. Camere separate inseamna incasari mai mairi. E cu ricoseu :)

      (Citează)

    • Da, dar și-o iau pe partea cealaltă. Ocupă cu 2 oameni 2 camere, nu cu 4 oameni 2 camere. Și asta se va cunoaște în încasările de mâncare și suveniruri :P

        (Citează)

  5. Bali e hindusa nu budista.
    Mizeria ai de lege exist si inainte in unele provincii, cum ar fi Aceh-ul, provincie de un islam radical.

    Ca fapt divers, cat am locuit in zona am stat vreao 2 luni la prietena mea de atunci, in Aceh si am dormit in acelasi pat. Nu ne-a intrebat nimeni nimic, dar aveam o hartie A4 pe care scria in engleza ca eu si cu es suntem casatori :) si stema UE pe antet.

      (Citează)

  6. 2 pe luna? dar de cate ori e ziua ta?

      (Citează)

  7. Hei Radu, vad ca esti islamofob. Este alta cultură, o intelegi si stai departe de ea.

      (Citează)

    • Hei @valentinul, vad ca esti raduofob. Este o alta gandire, o intelegi si stai departe de ea.

        (Citează)

    • Ah nu, am o părere similară despre orice religie. Aș spune că sunt modernist, liberal și convins că nu-i treaba statului să legifereze ce fac oamenii în casa lor, în situații care nu au impact asupra altora. Aka, nu-i treaba statului cu cine faci sex, dacă te căsătorești sau nu, dacă vrei religie sau nu șamd.

        (Citează)

  8. valentinul: Este alta cultură, o intelegi si stai departe de ea.

    partz partz, hai sa aruncam cu cuvinte

      (Citează)

  9. În anii 90 studenții din București își puteau ridica gratis prezervative din unitățile sanitare arondate universităților/facultăților. Nu mai țin minte câte primeam, a trecut ceva vreme.

      (Citează)

  10. Al exemplu de Imbecilitate de sorginte religioasă.Nu cred că religia de orice fel mai are vreun rost acum în secolul 21.Spălatul pe creier și prosteala oamenilor pe față în numele unor tâmpenii așa-zis tradiționale trebuie să înceteze.Asta dacă vrem să evoluăm.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus