un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Patru preparate românești pe care le mănânc la orice oră

1 Dec 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

52 comentarii

Am zis să fac un articol de apreciere pentru România cu ocazia Zilei Naționale. Ce apreciez eu în general? Mâncarea bună! Așa că iată o listă de mâncăruri românești care îmi plac mult de tot.

So… este o listă de 4 preparate. Am crezut că vor fi mai multe, dar au ieșit doar 4. Ce vreau să precizez din start este că acestea sunt mâncăruri pe care le-aș mânca oricând, oriunde, ba chiar și 5 zile la rând. Sunt multe alte mâncăruri românești care îmi plac, de exemplu o tochitură bună sau o saramură făcută cum trebuie, dar din când în când. Nu poftesc activ la ele, nu răspund cu “Daaaa!” plin de entuziasm de câte ori de câte ori le văd în meniu sau sugerează Matilda să le pregătim noi, precum se întâmplă cu cele din lista de mai jos.

Și nu, nu știu dacă sunt românești la origine sau nu. Nici nu-mi pasă. Le știu de când sunt mic. Se prepară cam în orice familie. Le știu și bunicii sau străbunicii noștri. Asta le face românești în mintea ea, că important este dacă intră în cultura unui popor, nu ce scria în buletinul inventatorului.

PAPANAȘI

Aluat pufos, aerat, ușor auriu, cu o crustă subțire și puțin crocantă pe exterior. Mie îmi plac papanașii prăjiți, nu fierți. Rețeta clasică are și brânză în compoziție, ceea ce mi se pare ingredientul secret care face totul remarcabil. De acoperit cu smântână și dulceață. Eu accept orice dulceață, dar prefer vișine sau afine sau în general fructe roșii cu aciditate mai mare, ca să compenseze pentru prăjeală.

Sună ușor în teorie. Și totuși, marea majoritate a papanașilor serviți prin restaurante sunt varianta rapidă, din premixuri. Sunt aceia cu o gogoașă mare și deasupra ei pusă o gogoașă mică. Aluatul este cam gumos și, cel mai deranjant, fără brânză. We’re getting cheated on our papanași!

Cei mai buni papanași i-am mâncat la o pensiune micuță de lângă Făgăraș, unde am stat o noapte în 2020 și unde patroana și gătea la mare artă. Ne-a făcut o supă de pește și apoi păstrăv din ograda proprie si la final papanași. Am tăiat din papanași și am văzut brânza din interior cum se întinde ușor, ca într-o reclamă de pizza. Aluatul a fost foarte gustos. În poza de mai sus sunt alții din Brașov.

MITITEI

Sau mici, cum le-am zis eu toata viața. Chiar, voi le ziceți mici sau mititei? Sau cevapi, deși cred că este o diferență de condimente în ceea ce fac sârbii și croații.

Mie îmi plac micii de vită-porc, fără oaie în ecuație. Șocant? Nu-mi pasă. Mănânc și “mititei” din oaie sau berbecuț, în special condimentate turcește ca la un adana kebab (au la măcelăria Dristor Doner unele bune), dar dacă am de ales, prefer vită-porc. Mi se par mai gustoși și nu iese tot seul acela de oaie din carne.

În general mititeii ar putea fi buni peste tot. Dacă sunt moi și suculenți în interior, nu well-done, dar totuși au și un pic de culoare sau crustă pe exterior, o să spun că sunt perfecți. Sunt puțini cei care fac mititeii fix așa și de asta prefer acele localuri.

(Mititei de la Casa Ardeleană din Mediaș)

MĂMĂLIGĂ CU BRÂNZĂ ȘI SMÂNTÂNĂ

Clasicul MBS este o combinație perfectă de ingrediente. Singura condiție ca să fie bună: mămăliga trebuie să fie bine făcută. Nu gumoasă, nu cu cocoloașe. That’s it.

Noi facem din când in când MBS pe acasă. Uneori o “complicăm” cu un ou fiert sau prăjit, cu gălbenușul încă moale, poate și niște bucăți de cârnăcior sau de kaiser sau altceva. Îmi place în toate variantele.

Am văzut că poți face și mămăligă gourmet, dacă vrei. De exemplu, călești niște ceapă, apoi peste ea torni niște lapte ca să-l infuzezi un pic cu aromele de ceapă, poate pui în vas și un cățel zdrobit de usturoi sau niște cimbru. Le scoți pe toate după un minut și în laptele astfel infuzat pui mălaiul și gătești mămăliga. O telemea românească sau o brânză bună de burduf, plus smântână ceva mai grasă, ca să fie gustoasă, și masa este gata!

CIORBĂ DE BURTĂ

Mi se pare un preparat polarizant. Unii mănâncă ciorbă de burtă, alții nu suportă să o vadă (tu, Matilda, tu!).

Mie îmi place. Nu-mi plăcea când eram mic. Cred că nu-mi plăcea cum arăta burta în sine, plus că are acel gust particular care nu mă atrăgea. De mulți ani, însă, mănânc cu plăcere.

Cum este o ciorbă de burtă bună? Păi bănuiesc că trebuie doar să fie bine echilibrată. Burta să fie moale, lichidul în sine să aibă concentrația care trebuie, să nu pară zeamă lungă. În general nu-i pun oțet și nici smântână.

La Galați am văzut că o oală de ciorbă de burtă vine de obicei la masă alături de un frățior mai mic, o oală de mujdei de usturoi, din care se pun cantități copioase în farfurie. Merge și așa. Pentru mine, însă, ciorba de burtă bună este cea care nu trebuie dreasă cu nimic la ieșirea din oală.

 

Sunt multe alte preparate care-mi plac. Gulaș de toate tipurile, ceafă de porc cu un piure bun, supă de pui, în fine… multe. Doar că pe cele de mai sus, după cum spuneam, le-aș mânca oricând. Ziceți voi dacă ratez ceva important de pus în această listă.

    52 comentarii

  1. Micii nu trebuie sa aiba oaie in compozitie. Si nici porc. Doar vita. Ca burgerii.

    La mine, in loc de papanasi, ar intra sarmalele bine facute. Zacusca, aia romaneasca. Ciorbele roamanesti (acre, asemanatoare cu ale vecinilor de la nordul nostru, nu de la sud.

      (Citează)

    • Cei mai buni mici sunt cu oaie, de fapt amestec porc + vita + oaie… cei de vita sunt fazi, am incercat de cateva ori, n-am putut manca.

      Micii sarbesti sunt nasoi, au ceapa in ei…

        (Citează)

    • Că i-am adaptat noi la obiceiurile noastre ”porcești” este altceva, rețeta ”originală” venită pe la noi e pe vită, însă otomanii îi făceau din oaie, că prin uscăciunea Anatoliei vacile mureau de foame și erau cam rare. Rețeta este aici http://www.cevabun.ro/mititeii-de-la-carul-cu-bere-povestea-reteta-proba/
      Cu mențiunea că au testat unii rețeta și în loc de 12 grame cimbru uscat trebuie pus cimbru uscat obținut din 12 grame cimbru verde, altfel nu mai simți alt gust, acesta fiind foarte puternic.
      (greșeală de transcriere).

        (Citează)

    • Marinel: în loc de 12 grame cimbru uscat trebuie pus cimbru uscat obținut din 12 grame cimbru verde

      adica 12 grame de cimbru, uscat

        (Citează)

    • @Marinel, nu exista “reteta originala” de mici. Este doar o carne tocata si prajita, sunt convins ca mai multi bucatari de pe glob au incercat asta fara sa fi auzit ei ca cineva face reteta asta peste mari si tari.

      La noi se spune ca au intrat in categoria de preparate traditionale undeva prin secolul 19 cand restaurantele din Centrul Vechi si de pe Calea Victoriei i-au adaugat in meniul zilnic ca fiind initial carnaciori fara piele. Nu au nici o legatura cu preparatele din fostul Imperiu Otoman.

        (Citează)

  2. Eu as manca oricand ciulama de ciuperci si ostropel de pui. Culmea, din ce ai tu pe lista doar papanasii imi fac cu ochiul.

      (Citează)

  3. La fel si eu cu micii. As manca zilnic la orice ora din zi.

      (Citează)

  4. As manca si eu papanasi pe la restaurante , dar intotdeauna beau bere, asa ca…

      (Citează)

  5. Aseara am mancat ciorba de burta. Azi mănânc traditional cârnați

      (Citează)

  6. Sa nu uitam de pizza.

      (Citează)

  7. Din listă, mămăliga cu brânză și smântână e top pentru mine. Micii și papanașii sunt buni, dar nu aș consuma foarte des. Ciorbă de burtă să nu văd în fața ochilor. La pachet cu răciturile (altă mâncare ce o consider odioasă).

    Aș adăuga sarmalele, ciorba rădăuțeană și plăcintele poale-n brâu. Alea făcute cum trebuie, nu variante de două degete, scofâlcite și trecute pe lângă brânză.

      (Citează)

  8. Cei care fac papanasi fara branza ar merita sa li se bata turbanul cu cuie in cap. Traditional romanesc.

      (Citează)

  9. aia din poza sunt maricei, nu mititei

      (Citează)

    • Sunt pe stil harabesc… si se vede ca sunt indesati, nu sunt mici adevarati, umflati, pufosi.

        (Citează)

    • Exact, cei din poza nu prea intra in categoria micilor romanesti. Carnea este tocata prea fin si pare ca le lipseste si bicarbonatul care sa-i faca pufosi si zemosi.

        (Citează)

  10. Gasesti la Edessa o ciorba de burta excelenta daca ti-e pofta:)

      (Citează)

  11. Ca om plecat din tara si fara access la o bucatarie romaneasca.,deh, suntem milioane plecati pe afara dar nu avem restaurante deschise, iar alea care sunt deschise sunt praf si pulbere si ajung sa se inchida. Mai e si problema ca Romanul gateste acasa chiar si in strainante si altfel nu merge la restaurant iar strainii nu dau pe la restaurante balcanice, si din cauza ca arata ca niste cotete.

    Revenind.
    Ce mananc eu cand ajung acasa :

    – Sarmale
    – Mici, dar doar de pofta
    – Ciroba de fasole cu afumatura
    – Ciorba de burta
    – Pomana porcului si sorici (daca sunt de sezon)

      (Citează)

  12. Mie imi place iahnia cu ciolan (sau cu alta afumatura) – si azi am facut.

    La mici nu-i suport pe aia lungi, imprumutati de la arabi. Parca mananci kebab, nu mici.
    Papanasi plac la mine.
    Ciorba de burta nu agreez.

    Pot sa mananc oricand pizza si placinta cu branza (de oaie, mai ales).

      (Citează)

  13. Cozonac

      (Citează)

    • Yas!

        (Citează)

    • Si mie imi place cozonacul, dar cel facut in casa cu foarte multa umplutura. Cozonacul traditional care este doar o paine dulce cu usoare urme de crema sau rahat mi se pare un desert care s-a dezvoltat in perioada comunismului cand oamenii incercau sa faca ceva dulce din putinele ingrediente care se gaseau.

      PS: sunt si cateva cofetarii care fac cozonaci destul de plini crema de cacao, nuca, etc.

        (Citează)

  14. Din bucataria romaneasca imi plac micii (dar mananc rar) si salata de boef, dar numai aceea facuta de maica-mea si, in ultimii ani, de mine. Daca simt gust dulce in salata (de la morcov), s-a terminat.

    Maica-mea face de asemenea cele mai bune sarmale din Romania (nu o zic doar eu, ci si toti cei care le-au gustat :-))) si imi ies si mie aproape la fel ca ei, dar nu pot sa zic ca ma omor dupa sarmale, probabil pentru ca toata copilaria am mancat aceste sarmale extraordinar de bune.

    O alta mancare pe care mi-o amintesc cu drag este piftia (adica racitura cum se zice in zona de unde ma trag), dar nu am mai mancat demult.

    De papanasi nu m-as atinge iar ciorba de burta am mancat de vreo 5 ori in toata viata. Mamaliga cu branza si smantana da, e buna, dar nu e nimic remarcabil la ea.

    Altfel, cand lumea aici in NL ma intreaba ce-mi lipseste cel mai mult din Romania, spun ca mancarea spaniola. Exista un restaurant spaniol f bun in Buc la care mananc de 10 ani si as manca oricand. In NL e mai dificil de gasit si e f scump.

      (Citează)

  15. Marean: Altfel, cand lumea aici in NL ma intreaba ce-mi lipseste cel mai mult din Romania, spun ca mancarea spaniola. Exista un restaurant spaniol f bun in Buc la care mananc de 10 ani si as manca oricand. In NL e mai dificil de gasit si e f scump.

    Nu tine doar pentru tine restaurantul ala spaniol. Ca as vrea si eu sa merg, in special daca e in Bucuresti.

      (Citează)

  16. Coliva. As manca zi si noapte. E desertul preferat. Imi si iese o coliva super buna, cand ma invrednicesc sa fac. Cu coaja de portocala, rom, nuca macinata. Mmmm

      (Citează)

  17. Salata de vinete
    Salata de icre cu ceapa
    Varta calita cu afumatura
    Placinta cu dovleac
    Orez cu lapte, stafide si scortisoara

      (Citează)

  18. Oldest cafe in Bucharest reopens in the city’s Old Town | Romania Insider https://www.romania-insider.com/oldest-cafe-bucharest-reopens-nov-2022

      (Citează)

    • Am fost la ei, foarte frumos designed interiorul. Și mâncarea a fost ok, spațiul mare, ne-a plăcut.

        (Citează)

  19. Ciorba de ciocănele în care mai pui și puțin rasol, că aia de burtă nu prea îmi place. Merge cu draci.

      (Citează)

  20. Am mai găsit un link care are legătură cu articolul:

    7 restaurante din ţară, etalon pentru bucătăria românească modernă – Restograf.ro https://www.restograf.ro/6-restaurante-din-tara-etalon-pentru-bucataria-romaneasca-moderna/

      (Citează)

  21. john2381: adica 12 grame de cimbru, uscat

    12 grame de cimbru verde pierd ceva apă cînd se usucă. Să zicem că rămîn vreo 4 grame uscat.
    Cimbrul are aromă foarte puternică.

      (Citează)

  22. nu e chiar romaneasca dar a fost adoptata cat sa devina traditionala – salata de boeuf. a doua e zacusca.
    ciorbele cu zeama de varza iar mi se par irezistibile

      (Citează)

  23. Face o tanti în Piața Gorjului niște mici foarte buni (după părerea mea).

      (Citează)

  24. ‘o gogoașă mare și deasupra ei pusă o gogoașă mică’ – boobs, asa ii identifica colegii care nu graiesc romaneste.

      (Citează)

  25. Salata de icre cu ceapa
    Salata de vinete cu ceapă
    Zacusca bună, cu ciuperci/vinete/ardei mai mult și ceapa mai putina
    Sarmale de curcan și porc în foi de varza
    Dulceață de visine/afine. Unde locuiesc acum e doar un fel de peltea sau gem aproape omogenizat.
    Fasole de aia omogena (facaluita? Bătută?)

      (Citează)

  26. Ciorba de vita, dar asa, cu multe legume cubulete mici, si acrita cu bors, deci bors de vita. E ceva acolo, nu stiu exact ce, electroliti? care ma face sa ma simt bine.

      (Citează)

  27. Borândău, …. pun pariu ca nu a mancat nimeni de pe aici.

    Deci, la taiatul porcului in Banatul de munte (C-S) copil fiind trebuia sa te trezesti de dimineata pentru a tine porcul de coada la injunghiere, doar astfel primeai “beșica”.

    La injunghiere se colecta sangele pentru carnatii de sange (toba). Din sangele ramas de la carnati se facea o mancare mai ciudata pentru zilele de azi – borândăul – carnea de pe gusa, cu grasime din belsug, se prajea, apoi se facea un fos din sange, cu faina de porumb, foi de dafin, piper. Mancarea rezultata era un soi de tocanita de culoare maro, care se manca cu mamaliga (coleșă) si evident, cu răchie fiarta.

    Copil fiind dispretuiam mancarea asta, apoi a inceput sa-mi placa, iar acum am ramas cu nostalgia….

      (Citează)

  28. Alin:
    Borândău, …. pun pariu ca nu a mancat nimeni de pe aici.

    După câte îmi amintesc borândăul se mânca rece, a doua zi după tăiatul porcului.
    Un amic îi spunea “mămăligă cu sânge în care au căzut din greșeală câteva bucăți de carne” – ca și ciorba de burtă sau tocănița de bureți (tocănița de mațe de miel) aceste preparate nu sunt suportate de mulți.
    Din preparatele românești apreciez: micii, ciorba de burtă, tocănița de gălbiori cu iuțari, limba de vită cu sos de vișine. Nu sunt fan papanași.

      (Citează)

  29. Papanasii se fac in general cu branza proaspata de vaci care, indiferent de cum o pregatesti, nu se va intinde cand tai gogoasa. Probabil ce a mancat Radu la pensiunea din Fagaras au fost facuti cu urdă sau o branza similara.

      (Citează)

  30. Branza de burduf. Adevarata, nu din aia amestec de branza de oaie cu branza de vaca.
    Urda.
    Pastrama de oaie.
    Caltabos.
    Bulz.
    Micii si sarmalele imi plac, dar am o setare care ma face sa vreau sarmale doar in decembrie si ianuarie , iar cu micii e raruț, ca-i mai drăguț. Nu e cea mai usoara mancare, comparariv cu primele 4.
    In rest, cel mai romanesc lucru pe care-l fac, ca l-am mostenit din familie si l-am modificat treptat, e o tocana de piept de pui in ceapa, telina (radacina), pastarnac, morcovi (toate calite) si cu ciuperci. Apoi pun nucsoara si (uneori) cuisoare (romanesc, stiu) , cimbru, oregano, maghiran. Piperul il pun pe pui, inainte sa-l bag in oala.Ca si sarea.
    Cel mai bine cu orez cu curcuma, uneori cu ceva stropi de lamaie in el. Romanesc.

      (Citează)

  31. Pune si tu un disclaimer a nu se citi pe stomacul gol :))

      (Citează)

  32. Wow, ieri am mancat ciorba de burta de la Dristor, la fel de buna :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus