un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Black Adam a fost sub așteptări

20 Dec 2022  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Nu mă așteptam să fie vreo capodoperă, dar credeam că Black Adam va fi măcar peste media filmelor DC Comics. Așa părea din trailer. Nu este. Dincolo de efecte speciale bune, filmul este chiar slab și neinspirat în restul aspectelor.

Până și Dwayne Johnson, un actor are în general îmi place și care a dovedit că poate face roluri de acțiuni și comedie bune, a fost foarte limitat aici de scenariu. În Black Adam joacă supereroul indestructibil care stă ca statuia în timp ce-l lovesc gloanțele și rachetele, apoi îi distruge pe toți într-o secundă. Chiar și momentele când povestește din trecut sunt “robotice”, lipsite de emoție sau pasiune. Asta este o problemă generică a supereroilor DC, care de obicei sunt prea buni ca să aibă emoții și să pară umani, iar asta se cunoaște la box-office.

Black Adam are însă și alte probleme. Jumătate din film pare filmat în slow-motion. Slow-motion-ul este bun când ai scene fluente de acțiune continuă și apoi deodată dai cu încetinitorul ceva scurt, un pumn, o fatalitate, o distrugere spectaculoasă.

Aici, slow motion este folosit la orice, inclusiv în dialoguri, în 8 din cei 10 pumni schimbați într-o luptă, în momentele când eroul nostru se uită la soare. Too much, oprește prea mult acțiunea și strică ritmul.

Apropo de stricat ritmul, uneori o fază bună de acțiune este oprită pentru câte o glumă neinspirată. Filmul nu ajunge niciodată la un flow bun, la mai multe minute în șir în care să uiți de tine și de împrejurimile tale pentru că ești absorbit de ce se întâmplă pe ecran.

Vorbind de ce se întâmplă pe ecran, Black Adam nu are un personaj negativ clar. Întâi sunt niște mercenari. Apoi pentru vreo 15 minute este un trădător. Apoi pentru vreo alte 15 minute este un soi de super-demon CGI. Oare DC nu are în general eroi negativi bine conturați? Este al doilea film după Justice League în care personajele se luptă cu efecte făcute pe calculator, vezi Steppenwolf și acum pe… o să zic Sarlaac?

Și acest film folosește o introducere narată, foarte lungă, pentru a creiona jumătate din intrigă. Ești pur și simplu inundat cu informații. Într-o singură frază, afli că:

  1. Există un regat vechi (o sa zic Kandahar)
  2. Care era condus de un rege rău la suflet
  3. Care își sclavagea oamenii pentru a mineri un material semi-magic
  4. Cu care voia să construiască Coroana lui Sabbac
  5. Care conținea esența a 6 demoni

Toate acestea într-o singură frază. Îi ia mai puțin timp filmului să spună cele de mai sus decât mi-a luat mie. De ce nu le aflăm pe parcurs, pe măsură ce le învață și personajele principale, ca să nu fie un mambo-jambo de informații aruncate în oala filmului?

Filmul are și una dintre problemele Justice League. Black Adam este invulnerabil, este un soi de Superman cu atitudine mai de nepăsător pentru legi. Filmul nu prea are miză când știi că nu poate păți nimic. În practică, îți pasă mai mult de ceilalți supereroi precum Hawkman și Dr Fate, care sunt interesanți, dar alături de… o să spun Windgirl și Atom Smasher, prea puțin conturați.

Windgirl (Cyclone, de fapt), de exemplu, pare un personaj cu potențial. Este tânără, nu are superioritatea celorlalți în ceea ce privește puterile ei, dar știe și să le folosească. La un moment dat zice că are puterile pentru că a fost răpită la 15 ani de un mad scientist care i-a implantat nanoboți.

Filmul lasă toate acestea în aer. Nu vreau un origin story, dar în întreg filmul ea pare doar un personaj care primește și urmează ordinele venite de sus pentru că în scenariu era nevoie de cineva care sa mai dea cu câte o pală de vânt în răufăcători, pentru varietate. Umanizare? Zero. Făcut privitorii să țină cu ea? Zero.

Și acesta este Black Adam. Potențial bun și actori principali de top (inclusiv Sarah Shahi, pe care o știam din Person of Interest), dar distrus de un scenariu neinspirat, prea simplu, care pare o îmbinare din 2-3 scenarii gândite de persoane diferite.

Bine că nu l-am văzut la cinematograf, aș fi ieșit mult mai ofticat. A fost lansat la jumătatea lui octombrie și iată că două luni mai târziu rulează pe HBO Max. În ritmul acesta, cinematografele dau faliment.

Black Adam, apropo, nu a avut mare succes la box-office. A făcut 389 de milioane de dolari, dar mulți spun că nu suficient pentru a genera profit. Prin comparație, Black Panther 2, lansat tot recent, a făcut peste 774 milioane de dolari deși are două săptămâni în minus în cinematografe.

Înțeleg și de ce a urmat un shakeup la DC Comics. Henry Cavill a ieșit prost din treaba asta. Omul a renunțat la The Witcher pentru un viitor film Superman. Câteva săptămâni mai târziu, DC l-a anunțat că noua direcție creativă include un Superman mai tânăr, cu alt actor în rolul principal. Păcat, Cavill era excelent ca Superman, iar un film cu el și cu Dwayne Johnson ar fi fost interesant.

    26 comentarii

  1. Într-adevăr, este un film foarte slab, cu mai multe probleme de scenariu.

    Din punctul meu de vedere DC Comics au pierdut startul, Marvel le-a luat-o mult înainte cu filmele cu super eroi, astfel ca au scos și ei ce se putea.

    Oricum cred ca din ideea super eroilor s-a cam scos tot ce se putea pentru ca și ultimele filme Marvel după End Game cam suferă la scenariu deci probabil filmele cu super eroi nu o sa o mai ducă mult.

    În mod cert vor fi mereu astfel de filme, dar nu o sa mai domine cinematografia cum s-a întâmplat în ultimii ani

      (Citează)

    • Garcia! ala de pe HBO, spaniol, pare mai proaspat (cel putin alea 2 episoade pe care le-am vazut)
      Spaniolii si coreenii mai salveaza filmele si serialele de actiune, la americani mai e calitate buna doar la chestii gen Succession sau White Lotus.

        (Citează)

    • Asa este, Joker nu are treaba cu Joker din Batman, filmul are mai multa legatura cu psihiatria decât cu supereroii (sau antieroii în cazul de fata), dar poate tocmai asta îl face genial. M-am dus ca cinema cu așteptări mici, dar am plecat cu un film în top 10 personal.

        (Citează)

  2. Desi mi-a placut si l-am vazut la cinema, Black Adam a realizat foarte putin din potentialul urias pe care il avea. Ce naiba, actor mai bun decat The Rock pentru el nu se putea gasi!

    Daaar au vrut sa replice relatia din Terminator 2 dintre T-100 si John Connor, reusindu-le asta cam ca nuca in perete si fiind evident cusuta cu ata alba treaba. Filmul sufera de scenarita, actorii sunt OK in rol, efectele speciale si filmarile nu sunt rele.

    Daca nu se strofocau sa inghesuie atat de multe si de prost intr-un singur film, reuseau sa faca ceva mult mai placut de privit. DC continua sa dea rateu dupa rateu pentru ca nu au inteles lectia Marvel: universul se construieste treptat.

    Tot incearca retete noi, reboot dupa reboot, lipsa asta de constanta indeparteaza publicul. Eu nici acum nu m-am uitat la Joker si nici nu sunt tentat sa o fac, nu are treaba cu Joker din Batman. Iar Batman-ul lui Pattinson, alta tampenie de film, nu am inteles nimic.

    Desenele animate in schimb, alea sunt incredibil de bune, cineva acolo este lasat sa isi faca treaba si o face foarte bine in Harley Quinn si Justice League, chiar daca au umplut de LGBTQ.

      (Citează)

    • Asa este, Joker nu are treaba cu Joker din Batman, filmul are mai multa legatura cu psihiatria decât cu supereroii (sau antieroii în cazul de fata), dar poate tocmai asta îl face genial. M-am dus ca cinema cu așteptări mici, dar am plecat cu un film în top 10 personal.

        (Citează)

  3. Mi-a placut filmul, desi eu nu sunt fan din astea cu super eroi. Mult mai bun decat basinile cu Superman, Wonder Woman sau inmormantarile cu Batman (zici ca sunt filmate intr-un cavou). Si mult mai misto decat jegurile cu Wakanda, unde negrii aia gretosi mai au putin si o sa sustina ca ei au aprins chibritul la big-bangul Universului.

      (Citează)

    • Alea cu Wakanda zici ca-s facute de KKK ca sa-i faca de rahat pe africani. Mai mare deserviciu pentru negri, mai rar.
      Inmormantarile cu Batman :)))

        (Citează)

  4. Eu încă sunt surprins că lumea are așteptări mai mari de atât de la astfel de filme.

      (Citează)

    • Eu sunt surprins ca cineva poate scrie un articol intreg despre o prostie de film ca Black Adam.
      E atat de prost incat nu m-am putut uita pana la final.

        (Citează)

  5. Ai dreptate in ceea ce priveste povestea/scenariul, insa vizionarea la cinema ar fi anulat o parte din minusuri.
    Mie mi s-a parut foarte ok la cinema, mai ales ca stiam la ce sa ma astept. Acasa nu au acelasi impact efectele speciale.

    Sa speram ca universul DC va arata mai bine pe viitor cu un plan bine pus la punct, chiar daca asta va insemna inlocuirea actorilor cu care ne-am obisnuit.

      (Citează)

  6. Vazut si eu. Mi s-a parut foarte slab. Plictisitor.

      (Citează)

  7. :
    Vorbind de ce se întâmplă pe ecran, Black Adam nu are un personaj negativ clar. Întâi sunt niște mercenari. Apoi pentru vreo 15 minute este un trădător. Apoi pentru vreo alte 15 minute este un soi de super-demon CGI. Oare DC nu are în general eroi negativi bine conturați?

    Are si DC eroi negativi destul de bine conturati. Unul dintre ei ar fi chiar Black Adam. Doar ca au ales sa il faca “eroul pozitiv” de la inceput, in loc sa il lase sa se dezvolte pe parcurs.

    Mie unul mi s-a parut un film rezonabil. Nu a fost ceva wow, dar nici nu m-a dezamagit. Adica nu te poti astepta la prea mult de la o productie care il are in rolul principal pe Dwayne Johnson. Cred ca daca analizam incasarile, o sa ajungem la concluzia ca este cel mai bun film al lui.

      (Citează)

    • Am intrat de curiozitate pe detalii despre “Jumanji: Welcome to the Jungle”, incasari globale de 962 de milioane de dolari.
      “Jumanji: The Next Level” a incasat 800 de milioane de dolari.

        (Citează)

    • Tot de curiozitate am cautat si eu care au fost incasarile in prima saptamana pentru cele 3 filme:
      – Jumanji: Welcome to the Jungle – 36 de milioane de dolari
      – Jumanji: The Next Level – 60 de milione de dolari
      – Black Adam – 67 de milioane de dolari

      Daca ne bazam pe aceste statistici, momentan Black Adam este peste cele 2 filme mentionate de tine.
      O sa vedem peste 1-2 ani care sunt incasarile totale (sau macar la vreo 6 luni de la lansare).

        (Citează)

  8. singurele filme din universul DC au fost cele din seria Batman ale lui Bale. Au fost 3, au fost legate, Batman era uman, erai atasat de el si de Alfred. Restul au fost basini pt fanboys care voiau si ei filme fiindca Marvel a facut filme.

    schimbarea asta a personajelor este cringe si nu are cum sa creeze followers. Au reusit ceva cat de cat cu Justice League Snyder cut, dar si acolo au dat cateva rateuri. Universul DC e foarte fain, sunt super eroi ft tari si villains reusit, dar cand nu prea exista continuitate…

    Ah, black Adam sucks, nu a fost nici o miza reala, nu a fost esenta deloc in filmul ala. Macar Thanos a omorat jumate din univers, asta a avut un dracusor care a fost invins cu usurinta.

      (Citează)

  9. pe asta l-am vazut in 3 seri, de fiecare data am reusit sa adorm.
    mi s-a parut ca aia se invarteau pe acolo fara scop, jumatate din actiuni nu aveau sens si logica,

    Ma intreb cum o sa scoata faza de la final, acum ca Henry nu va mai fi Superman :)))

      (Citează)

  10. “Până și Dwayne Johnson, un actor are în general îmi place și care a dovedit că poate face roluri de acțiuni și comedie bune”

    Really, are aceeași figura în toate filmele. Nu cred că există vreun film bun cu el ca actor, toate sunt pt copii.

      (Citează)

  11. Am vrut sa il vad la cinema, dar dupa ce am citit cateva review-uri m-am hotarat sa ma uit acasa, si bine am facut. Slabut, atata au invartit treaba cu daca e erou sau villain de m-am plictisit. Clisee cu glume, sarcasm si alea…

    Chiar si serialul Moon Knight a fost peste asta, desi au fost destule glume cringe in el.

      (Citează)

  12. Era de asteptat. Cam peste tot pe unde apare The Rock filmul e cel mult mediocru.

      (Citează)

  13. Filmul a fost destul de bun, pentru o adaptare dupa benzi desenate, pentru americani, acest tip de film este aur, dar iti trebuie un pic de cultura (cunostinte extinse) in domeniu, in universul DC.

    Asa, inteleg de ce unora ca tine li s-a parut naspa.

    Pentru inceput, de exemplu poti sa citesti sectiunea de TRIVIA de pe IMDB de pe pagina filmului.

    Also, this:
    Black Adam is the perfect example of how inaccurate critics can be. By judging this movie by classic movies standards they end up pointing the obvious : wow it’s just cgi fights after cgi fights.

    What they don’t get is that Black Adam is a very enjoyable piece of entertainment replicating perfectly the gleeful experience of reading a comic book.

    This is the first superhero movie to emulate the extreme craziness of Michael Bay golden era. It’s all there: the helicopter crash, the endless slow mo, the Dutch angles, the two minutes of dialogues sandwiched between fifteen minutes of explosions and of course the louder-the bass-the-better soundtrack.

    And guess what? It works. Mostly.

    Yes the Justice Society is a bunch of cosplayers with zero back story or character development but with dodgy priorities and powers that we’ve seen already in many superheroes before. But the effects are bold and spectacular, the colors wild, the camera moves astonishing. Add to it Zack Snyder’s sepia tones, men in sandal obsession and anime like fights scenes (they reminded me of the best of Man Of Steel) and you have a very convincing “comic book to screen” adaptation.

    Of course with this many new characters without a very precise goal most of the time, you end up with logistic issues where they just disappear offscreen during a fight for a little while and show up neatly when they have to. But that’s because they all know they have to leave the room for the Rock whose statuesque figure was born for destroying fictional cities and throwing villain soldiers in the sky. Yeah that’s the one thing Michael Bay wouldn’t approve, you don’t disrespect the military like that!

      (Citează)

  14. Henry Cavill renunta la witcher indiferent de superman, seria a luat-o razna si el bu a fost de acord.

      (Citează)

  15. Il am pe HBO MAX de nu stiu cand, dar nu-mi vine sa dau click.

      (Citează)

  16. Mergi la Avatar :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus