un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unde mâncați la voi în casă? Bucătărie, sufragerie, masă, canapea?

24 Nov 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

30 comentarii

Îmi place ideea de a avea o masă normală pentru mâncat, adică una la care familia să stea în jurul mesei, în jurul suprafeței pe care pui farfuriile și să se vadă astfel în ochi și să vorbească în stânga și in dreapta. Pentru asta, însă, trebuie loc de scaune în jurul ei.

Am senzația că în blocurile uzuale din România se întâlnește foarte rar o astfel de situație tocmai din lipsă de spațiu. Noi, de exemplu, avem masa lipită de perete, deci doar trei laturi sunt accesibile. Când mâncăm acolo, eu și Matilda stă pe laturi vecine, la 90 de grade. Tot pare ciudat, amândoi avem în față un perete, de fapt.

O soluție ar fi colțarele de bucătărie, singura soluție de suprafață mică unde întreaga familie poate sta în jurul mesei. Au și ele dezavantajul lor, este mai greu de intrat pe canapea, la colț. La noi în casă nu s-a putut oricum monta așa ceva. Pe un colț al bucătăriei avem ușa, pe celălalt era caloriferul și niște țevăraie și nici n-am mai analizat posibilitatea.

(acesta este un colțar, în caz că nu…)

Așa că avem o masă lipită de perete, pe centru, și trei scaune în jurul ei, deși unul dintre ele este cam înghesuit. Am început să tragem scaunul de copil al lui Alice la masă, lângă noi, și este foarte plăcut să mâncăm alături de ea, iar ea mănâncă parcă mai bine și mai mult când ne vede și pe noi mâncând lângă ea, poate chiar același lucru. Pe termen mediu, când va sta pe un scaun normal, probabil va lua locul acela mai înghesuit. Pe termen lung, poate dacă o mai apărea și vreun alt copil, n-am nici o idee…

În apartamentul închiriat am pus tot o astfel de masă lipită de perete, cu două scaune de-o parte și de alta, dar acolo ne-am gândit că oricum vor fi maxim 2 persoane în casă. Diferența este că am lăsat loc suficient ca să fie plasate confortabil față în față, de-o parte și de alta a mesei. Masa este și extensibilă, încap mai mulți în caz de vizite, plus că pe balcon este o altă masă extensibilă unde pot sta vreo 6 persoane.

În secret, însă, îi invidiez pe cei care au loc de masă și scaune în living room. Sau dining room, cum s-ar zice în acest caz. De fapt îmi pasă mai puțin cum i se zice, dar aș vrea o sufragerie suficient de mare încât să fie loc pentru clasicele canapea, masă cu televizor și restul treburilor, dar și de o masă mare unde să stai la băut cu invitați sau să mănânci cu familia.

Nu în bucătărie, unde tocmai ai gătit și miroase a fum și ceapă, nu pe canapea la televizor, ci la masa clasică unde se adună familia și ești aproape de fiecare membru al familiei și vă uitați cu toții unul spre altul, nu spre televizor. Acelea sunt momente plăcute de familie, dar de obicei îți dai seama de asta abia după o vreme.

Care-i situația voastră? Votați mai jos:

Unde mâncați?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

    30 comentarii

  1. Eu am 2 locuri de bar la blatul din bucatarie si zona de dining cu masa mare in living. Cand sunt singur (almost never ca am copii) mananc la bucatarie, altfel ne asezam toti la masa, fara TV si alte distractii.
    Singurul dezavantaj e ca mai faci ture pana la bucatarie ca inevitabil uiti sau mai vrei ceva.

      (Citează)

  2. Și noi avem un setup similar cu al vostru, doar că noi avem un mic google home hub la care ne mai uităm pe disney/youtube/prime.

      (Citează)

  3. Da, si eu as vrea o super masa in sufragerie. Nu neaparat ca sa mananc, ci ca sa joc board games mai complexe, fara sa ma inghesui.

      (Citează)

  4. Avem masa in bucatarie, dar nu avem televizor. Asa ca mancam pe canapea in living. Avem si aici masa, dar e mai simplu pe canapea si cu masuta din fata ei. p.s. stiu ca nu e bine ce facem.

      (Citează)

    • Și noi facem la fel dese ori. Știu, nu e ok 😅 pt noi e bin, dar simt ca dam un exemplu prost fetei

        (Citează)

  5. Direct in pat pe masuta din aia rabatabila 😆
    Doar de sarbatori in sufragerie.

      (Citează)

  6. the_real_blue

    24/11/2022 la 6:17 PM

    fiecare cu tava lui, in fata calculatorului …

      (Citează)

  7. Bucatarie in apt comunist. Putem sa mancam si 6 persoane daca trag masa de langa perte. Problema la masa din poza nu e ca e lipita de perete. E ca e mica. Pe latura mare tre’ sa incape 2 persoane, si inca 2 in capete. Deci o famlilie traditioanala.
    Legat de “nu mancam in bucatarie ca miroase dupa ce am gatit”, oarecum de acord, doar ca aia care au living mare de cele mai multe ori au si bucatarie open space deci tot aia e. Oricum, pentru 4 persoane gasesti mese plaibile ok, daca tii neaparat sa mananci in sufragerie.

      (Citează)

  8. Acest aspect a fost foarte important in planificarea apartamentului actual, astfel am ajuns la o configuratie comuna de bucatarie open space + sufragerie + living (dispuse in forma L cu sufrageria pe mijloc), in sufragerie fiind loc de o masa 190×95 (extensibila pana la 260cm) cu 6 scaune si dulap depozitare 3m latime x 2.5m inaltime pentru “de toate”, plus loc de scaun inalt pentru copil langa masa.
    Ne place sa gatim, mancam mereu impreuna, practic mult timp petrecut in familie se intampla aici: avem nevoie de spatiu comod + indiferent daca esti intins pe canapea, mananci la masa sau faci ceva prin bucatarie poti participa la aceeasi discutie / activitate cu totii.

    Inainte de asta pana sa avem copii am stat intr-o garsoniera de 30mp in care nu aveam loc de o masa adevarata: mancam de pe canapea la o masuta de cafea pe la nivelul genunchilor. Never again.

      (Citează)

    • Exact, cand ai bucatarie tip open space nu ai problema asta, apropo de discutia de ieri.
      Adica, imi vine sa rad.
      Cu ocazia open space-ului, unii poate vor mai renunta si la prajeli, deci un alt avantaj.

      Imcet incet, intelegem de ce openspace-ul e o solutie mai buna din toate punctele de vedere: mai mult spatiu, mai multa lumina, deschide tot spatiul de locuit, nu mai trebuie sa facem drunuri aiurea de la masa la bucatarie, aduce familia impreuna (altfel femeia sta inchisa la bucatarie sa gateasca) samd.

        (Citează)

    • @Marean: am scris un comentariu la articolul precedent dar a intrat în moderare. În RO open space înseamnă living și bucătărie prea mici ca să fie încăperi separate și nu se compară cu ce ai spus tu. 50 mp înseamnă 2 încăperi mari, în timp ce multe apartamente cu 3 camere au 60-70 mp. Nu e vorba numai de prăjeli, pune un pește la cuptor într-un apartament mic și ai să vezi că miroase peste tot o oră sau două.

      E așa open space că dacă nu ești atent cu cratița stropești canapeaua sau TV-ul. Principiul e ok, dar că e important cu e pus în practică.

        (Citează)

  9. Pana sa avem copilul mâncam de obicei pe canapea sau pe o măsuță mică in living la televizor. Acum cu copilul mâncam toți 3 la masa in bucatarie.

      (Citează)

  10. Eu mananc in pat, stand intr-un cot. M-am invatat sa mananc in timp ce vad un episod dintr-un serial sau ceva pe youtube, altfel nu ma simt bine.

      (Citează)

  11. La masa, in bucatarie. Avem norocul unui apartament in care bucataria permite loc pe scaune (tot ingolf, hehe) pentru toti 4 fara sa fie incomod accesul.
    Am stat la casa o vreme si aveam aceeasi masa mare de la ikea (comentariu nesponsorizar) in bucatarie plus una si mai mare in dining. Extrem de rar mancam in dining. Nu e asa comod sa muti toata vesela si accesoriile de colo-colo. La masa de dining cel mai des beam cate un pahar de vin, jucam monopoly cu copiii, lucram etc. Diningul este nice-to-have. Living mare este nice-to-have. Pentru mine bucataria suficient de mare incat sa poti manca in familie este must-have.
    Dar fara manevra cu bucatarie open space in care nu ai loc de masa in bucatarie si o muti in living. Am avut si asa in alta parte mai demult si era okish pt nevoile de atunci, dar acum nu as mai locui asa daca as avea de ales.

      (Citează)

  12. Pe canapea, langa masuta in sufragerie sau in bucatarie la o masa mica (suntem 2 adulti si un bebe de 1 an jumate). Avem loc in bucatarie, are 3.35m x 3m (nu e open space) dar preferam sa avem mai mult spatiu, asa ca nu am cumparat o masa prea mare.

      (Citează)

  13. La noi in familie e foarte simplu; mancam la ore diferite, fiecare unde ii place, si avem preferinte culinare ireconciliabile! Ca sa stam impreuna la masa trebuie sa fie un eveniment special in care mancarea joaca un rol secundar.

      (Citează)

  14. Colțarul ocupa mai mult loc decât scaunele, să fim serioși 😬 Tocmai am scăpat de unul și am câștigat vreo 30 cm în bucătărie.
    Ca idee bucătăria noastră e mică, 6.88 mp și avem loc de masă la care intra fără probleme 4 scaune. Plus ca avem și 2 tabureti de lemn care intra sub masă și mai pot manca vreo 2 persoane la nevoie.
    Apartament clasic, cu camere separate dar și dacă am avea open space prefer masa de luat masa zilnică (de 3-5 – 1000 de ori pe zi când ai copii) în bucătărie. Chiar nu simt nicio plăcere în mutatul zilnic al chestiilor dintr-o parte a alta.

    P. S. Mă refer la open space real, măcar 30-40 mp.

      (Citează)

  15. Noi mancam tot in living unde avem o zona de dining cu masa mare cu scaune si loc suficient.
    Cand ne intalnim mai multi pot chiar rabata masa sa incapa toata lumea
    De obice in weekend mancam la masa din dining, de obicei mancam la bucatarie cand copilul este la gradi.
    Idea de a gandi zona de dining in living si de a pune o masa pentru a manca in familie a fost o idee buna cand am organizat casa, nu as schimba nimic

      (Citează)

  16. Ce variantă aleg dacă mănânc pe canapea, în sufragerie, dar am in față o măsuță de cafea suficient de înaltă cât să nu fie inconfortabilă?

      (Citează)

  17. În principiu în bucătărie. Când am cumpărat și renovat apartamentul, bucătăria era în formă de T, cu două colțuri ocupate de o cămară, și respectiv o debara. Masa era înghesuită între cele 2 anexe. Au dispărut anexele, masa e în același loc, dar 4-6 persoane pot sta lejer în jurul ei. Petrecem o grămadă de timp acolo, inclusiv cu musafirii, tocmai pentru că stăm față în față, aproape, și cu gustări/mâncare/băutură la îndemână, fără televizor care să ne perturbe.

      (Citează)

  18. Eu mi-am luat alt apartament ca sa scap de open space-ul dinainte. In sufragerie am o masa mare (6 persoane), o canapea de 3 persoane, ar mai incapea si una mai mica…iar apartamentul are doar vreo 63-65 mp (3 camere)
    Asta ca faci mancarea “la izolare” e un compromis acceptabil cand raman mirosurile in bucatarie (si chiar raman, nici in hol nu ajung).
    In general mananc in bucatarie (masa cu 3 scaune), imi place ca sufrageria ramane neatinsa (pe principiul bucatariei de vara de la tara :)). In sufragerie mananc la ocazii (cand am nu stiu ce mancare fancy :)), cu invitati sau cand vreau neaparat sa vad ceva la tv.
    Dar e comod cu totul la gramada din open space, a fost o schimbare buna dupa ce m-am mutat de la ai mei, unde bineinteles era pe sistemul clasic.

      (Citează)

  19. Mie unu open space mi se pare o porcarie mare, o vrajeala de marketing spusa celor care vor sa faca din apartament cu 1 camera si bucatarie => apartament cu 2 camere, bucataria e “open space”!!! :)) stay woke – sa vezi ce fain e cand vrei sa dormi si gateste cineva in open space

    Marean:
    Exact, cand ai bucatarie tip open space nu ai problema asta, apropo de discutia de ieri.
    Adica, imi vine sa rad.
    Cu ocazia open space-ului, unii poate vor mai renunta si la prajeli, deci un alt avantaj.

    Imcet incet, intelegem de ce openspace-ul e o solutie mai buna din toate punctele de vedere: mai mult spatiu, mai multa lumina, deschide tot spatiul de locuit, nu mai trebuie sa facem drunuri aiurea de la masa la bucatarie, aduce familia impreuna (altfel femeia sta inchisa la bucatarie sa gateasca) samd.

      (Citează)

  20. Matilda:
    Cum, la fiecare masa te duci în pat?

    Destul o masa (copioasa) pe zi, dar care intra bine doar dupa ce termin toate treburile si cu “TV”.

      (Citează)

  21. in poza aia numai loc confortabil la masa nu e. Un scaun e blocat in frigider, celallat in usa, iar pe masa nu e loc mai mult de 2 farfurii, 2 pahare si 3 felii de paine la mijloc …

      (Citează)

  22. Am open space dar nu atat de open :) usi batante care de obicei le tin inchise intre living si bucatarie, se deschid doar la petreceri

    https://onedrive.live.com/?authkey=%21AH%2Dy09oX7W0P7Fs&cid=F2249FE643ED0CE9&id=F2249FE643ED0CE9%21132211&parId=F2249FE643ED0CE9%21131894&o=OneUp

      (Citează)

  23. Noi suntem 3 persoane si, de obicei, mancam la masa din bucatarie. Totusi, mai avem o masuta de camping de 80×60 cm la care mancam in living si, vara, pe balcon. Pentru musafiri, avem una pliabila tip geamantan de 180×75 cm. Nu e cea mai frumoasa, dar e utila si cand e inchisa nu ocupa mult spatiu.

      (Citează)

  24. Unde apuc 😂😂😂.
    De cele mai multe ori, turceste pe jos, dar farfuriile sunt pe o masuta de cafea (care e extensibila btw, dar nu o facem de 10 persoane cand suntem 2).
    In bucatarie nici nu am masa, e o polita sub pervaz mai mult unde oricum nu incape mai mult de o persoana.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus