un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Iată un robot de testare covid, că fără test n-ai voie în societate

16 Nov 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

23 comentarii

Acesta este un robot de testare de covid. Un robot care-ți bagă în gură un bețigaș cu vată, după ce te-ai așezat cu gura în fața lui și speri să nu-ți zgârie gingiile, pare ceva SF. Zici că mă uit la Blade Runner.

Chinezii au tot felul de sisteme ciudate în politica lor zero-covid. Unul dintre ele este o aplicație de mobil. Dacă ești testat și negativ, aplicația arată un ecran verde. Trebuie să arăți ecranul verde ca să ai acces în tot felul de locuri publice, precum metrou, mall șamd. Dacă este galben, înseamnă că n-ai mai fost testat de mult și accesul îți este limitat până ce te testezi din nou.

Acum câteva săptămâni a ieșit scandal mare când autoritățile au resetat aplicațiile locuitorilor unui întreg oraș pe galben, ca să-i oblige să se testeze. S-au făcut cozi de milioane de oameni la testare, că oamenii voiau să-și poată continua viața.

Dictatură plus tehnologie înseamnă o combinație foarte nasoală.

    23 comentarii

  1. Discutam cu un coleg din Shanghai, saptamana trecuta si ma intreba la el cum e cu Covidu’ prin partile astea. I-am zis ca dupa cum se poata marea majoritate Covid nici nu mai exista ca problema : lumea face ce/cum/unde vrea fara masca, fara testare.

    Iar la ei ii baga la “repaos” tot blocul daca cumva a stranutat portarul; lui tocmai ii interzisesera deplasarea in interes de munca spre alt oras, tot din China. Evident in 2 ani de zile el si cunoscuti nu trecusera prin Covid. Aici 2+…

    2 observatii pe tema din video:
    -cata vreme fac “sondari” faringiene cred ca e okish; Asta da digitalizare / automatizare. Iti dai seama ca la noi, puneau robotul la Oficiul Postal cu program limitat si unde te prezentai cu timbru fiscal luat in prealabil de la ANAF.
    -ma intreb cati “daci liberi” exista pe la ei care sa impinga in public teme precum 5G, Chemtrails, virus de laborator, exterminare globala…

      (Citează)

  2. PartidulSpecialiiRomânia

    16/11/2022 la 3:03 PM

    Pare un loc potrivit de emigrare pentru deea și alții…

      (Citează)

    • Multumesc pentru sugestie, Partidule pentru Speciali! Voi tine cont de recomandarea ta in procesul emigrarii mele.

        (Citează)

    • Deea:
      Multumesc pentru sugestie, Partidule pentru Speciali! Voi tine cont de recomandarea ta in procesul emigrarii mele.

      Stai… Tu n-ai emigrat încă? Am observat cam de când a început războiul din Ucraina cum propovăduiești sfânta emigrare și cât de căcat e România și cum toată lumea trebuie să plece. Să fii atât de ipocrită? Ar fi trebuit să faci ocolul Pământului de cel puțin 2 ori până acum.

        (Citează)

  3. “Chinezii au tot felul de sisteme ciudate în politica lor zero-covid. Unul dintre ele este o aplicație de mobil. Dacă ești testat și negativ, aplicația arată un ecran verde. Trebuie să arăți ecranul verde ca să ai acces în tot felul de locuri publice, precum metrou, mall șamd. Dacă este galben, înseamnă că n-ai mai fost testat de mult și accesul îți este limitat până ce te testezi din nou.”
    Ai dat , pe scurt, definitia certificatului verde…
    Atata doar ca asta verde se facea verde la vaccinare, trecere prin boala sau PCR (nu de asta rapid)

      (Citează)

    • Atâta doar ca la noi nu ai nevoie de certificat verde sa te duci la supermarket și poți călători, cel puțin în tara, după bunul plac. Și certificatul verde odată câștigat, nu ți-l lua nimeni înapoi pt ca a strănutat vecinul de la blocul alăturat.

        (Citează)

    • Nu MAI ai nevoie.

        (Citează)

    • @ Matilda: atata doar ca la noi (UE, nu doar RO) au fost proteste serioase privind certificatul verde si alte stupiditati dorite a fi introduse de partidele aflate la putere. La noi cei aflati la guvernare au facut pași inapoi pentru ca altfel la viitoarele alegeri pierdeau cu brio în fața unor neaveniți precum Șoșoacă, AUR.

      Ps. Pt Radu și oricine din bulă: cum credeți voi că se manifestă corupția în țările occidentale? Întreb la modul serios. Pt că există această teorie că, corupție există peste tot, doar că ”la ei” e mai redusă și nu se manifestă la nivelul de jos. ”La ei” nu dai șpagă polițistului ca să nu-ți de-a amendă, nu dai atenție la d-na invățătoare sau medic. Ok. Și atunci corupția unde este? Voi chiar ați băga mâna in foc (cum se spune) că Ursula nu și-a luat parandărătul pt vaccinuri? Sau că CEO-ului Pfizer îi pasă că a vandut zeamă chioară pe post de vaccin atat timp cat el a incasat milione de euro?

        (Citează)

  4. Pai cum Radu? Anul trecut pe vremea asta te inchinai la certificatul verde, nu mai e bun?

      (Citează)

    • Intelegi ca modul de implementare este putin diferit? Adica la noi nu trebuia sa iti refaci testul la fiecare 2-3 zile ca sa ai voie sa iesi din casa.
      Si oricum era implementat in perioada in care virusul era foarte periculos. Tinand cont ca in China rata oficiala a mortalitatii este foarte redusa, de ce ar avea nevoie de atatea masuri de protectie?

        (Citează)

    • Intelegi ca doar cauti scuze unei metode de coercitie impotriva cetatenilor nu?

        (Citează)

    • In orice societate civilizata trebuie sa existe metode de coercitie impotriva populatiei (sau impotriva unor cetateni). Altfel am ajunge sa ne dam in cap pe strada.
      Problema apare atunci cand aceste masuri devin exagerate sau nu sunt justificate, cum este in China.

      Exemple:
      1. In Romania expunerea indecenta (exibitionismul) poate fi pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
      Este o masura de coercitie impotriva cetatenilor, dar este necesara. Nu am vrea ca tot felul de dubiosi sa defileze dezbracati pe langa locurile de joaca pentru copii.

      2. Fumatul in spatii publice este sanctionat cu amenda contraventionala.
      Din nou discutam despre o masura de coercitie impotriva cetatenilor, dar care este necesara pentru a proteja sanatatea celor din jur (la fel ca masura certificatului verde Covid).

        (Citează)

    • @andreig: esti exemplul perfect de ce a fost mai rau in ultimii astia doi ani. Cel mai trist e ca nici acum nu recunoasteti ca ati gresit.

        (Citează)

    • Mai Andrei, parca ai trait intr-o lume paralela. La ce ajuta acel certificat? Iti zic eu, sa se imbolnaveasca vaccinatii intre ei. Eu unu m-am imbolnavit la 2 luni dupa rapel. Mai facusem o tura in 2020, vara. Nu am avut mai nimic in nici una din ture.

      Pana si comunistii din Australia cam recunosc acum ca au fost niste masuri la fel de stupide ca a comunistilor (macar asumati din) China. Pentru ca…dupa tot circul cu Djokovici il vor primi la anul, desi avea interdictie pana in 2025 pentru ca nu s-a inchinat la sfantul vaccin.

      Sa razi de Chinezi ca au politica asta zero covid cand tu inca sustii certificatul verde arata ca traiesti cel putin in bula ta.

        (Citează)

    • @Alex, sunt doua variante:
      1. Te prefaci ca nu intelegi doar ca sa-ti poti sustine ideea.
      2. Chiar nu intelegi ce am spus, ceea ce este foarte grav.

      Sustin ca certificatul verde a fost util in perioada in care virusul era foarte agresiv si simptomele foarte grave. Insa in acelasi timp insist ca nu mai este necesar acum, cand Covid-ul este similar cu o raceala putin mai puternica.

      @Emil C, @Alex, stiu ca nimic din ce spun eu nu o sa va faca sa recunoasteti ca vorbiti prostii, dar putem sa ne dam seama foarte usor daca restrictiile din perioada Covid au avut efect.

      Trebuie doar sa comparam doua tari similare ca traditii, comportament, clima:
      Suedia (restrictii lejere) – 2038 decese / 1 milion locuitori
      Norvegia (restrictii mai dure) – 778 decese / 1 milion locuitori

      Faptul ca numarul de decese a fost redus la jumatate cred ca spune destul de multe.

        (Citează)

    • Andrei, certificatul, cel putin in UE a fost in toamna 2021, cand covidul nu mai era “agresiv si simptomele foarte grave”. Hai ca tot incerci sa ii gasesti scuze, uite poti merge in China daca tot iti place cu masuri comuniste. Pare ca noi astia care macar cand ne uitam in trecut vedem prostiile facute, te incurcam.

        (Citează)

  5. Eu am alta curiozitate, suportul ala nu se poate infecta având in vedere ca omul din video sta cu masca fix pe suport.

      (Citează)

  6. problema nu e robotul, robotul e chiar misto, ca nu stai la coada, nu tre sa faci programare etc

    exista tehnologii care faciliteaza dictatura, dar asta nu mi se pare una din ele

    am vb recent cu un chinez despre autoritarismul din China si el zicea ca chinezii sunt foarte pragmatici, mai precis ei sunt ok atat timp cat nivelul de trai creste si ca de fapt nu e nimic rau cu ratingul social, e ca aplicatia de credit scoring

    altfel, foarte nationalist, foarte pornit pe Shanghai (cica toti chinezii sunt personal jigniti ca Shanghai-ul zice ca e altceva decat China)

    el fiind chinez nascut in NL care a trait 10 ani in China dar acum s-a intors definitiv in NL

    am zis in gandul meu “ok boss, hai s-o lasam asa”

      (Citează)

    • Normal ca era foarte nationalist. Asa erau si romanii care reuseau sa iasa din tara pe vremea lui Ceausescu. Nu stii niciodata cine si prin ce mijloace te asculta si cum esti chemat inapoi sau cum sunt trimisi membrii familiei sa viziteze niste lagare de munca.

        (Citează)

  7. Matilda:
    Atâta doar ca la noi nu ai nevoie de certificat verde sa te duci la supermarket și poți călători, cel puțin în tara, după bunul plac. Și certificatul verde odată câștigat, nu ți-l lua nimeni înapoi pt ca a strănutat vecinul de la blocul alăturat.

    In Austria/Germania , fyi , fara certificat nu puteai intra in magazine gen Brico…
    Că aveai supermarket uri- corect…dar cică și chinezilor armata le ducea mâncare la usa
    Certificatul verde era fara utilitate în funcție de modul în care l-ai obținut: fie 24/48 H, fie câteva luni…
    Ce spui tu e doar o chestiune de nuanta

      (Citează)

  8. Andrei G:
    La ei nu exista libertate de exprimare, asadar nu au nici “daci liberi”.

    Si merita? Nu. Daci, geti, celti, sarmati etc liberi oricand, decat orice neliberi.

      (Citează)

  9. Andrei G:
    In orice societate civilizata trebuie sa existe metode de coercitie impotriva populatiei (sau impotriva unor cetateni). Altfel am ajunge sa ne dam in cap pe strada.
    Problema apare atunci cand aceste masuri devin exagerate sau nu sunt justificate, cum este in China.

    Exemple:
    1. In Romania expunerea indecenta (exibitionismul) poate fi pedepsita cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
    Este o masura de coercitie impotriva cetatenilor, dar este necesara. Nu am vrea ca tot felul de dubiosi sa defileze dezbracati pe langa locurile de joaca pentru copii.

    2. Fumatul in spatii publice este sanctionat cu amenda contraventionala.
    Din nou discutam despre o masura de coercitie impotriva cetatenilor, dar care este necesara pentru a proteja sanatatea celor din jur (la fel ca masura certificatului verde Covid).

    La ce ajuta certificatul? De infectat se infecta oricine, cu sau fara certificat. Iar mizeria aia ca ar trebui sa te vaccinezi ca sa protejezi sistemul de sanatate..sistemul de sanatate lucreaza pt noi, nu invers. Pe langa ca pana la o anumita varsta era dovedit statistic ca nu pui presiune pe spitale daca faci covid. Bineinteles, pana la orice varsta majoritatea infectatilor nu ajungeau in spital, dar proportional mai multi de la o anumita varsta. In plus, multa lume a facut rost de certificate fara sa se vaccin
    eze.
    Cine a introdus certificatul pe plan intern trebuie sa ajunga la puscarie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus