un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Piața Norilor prinde contur (și este maronie, o culoare care ar trebui interzisă pe clădiri)

9 Nov 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

15 comentarii

Piața Norilor a prins conturul ei final, pare că mai este de lucru doar în interior. Poate chiar va fi gata în toamna aceasta, că până la 30 noiembrie tot toamnă avem.

Au făcut-o maronie. Nu știu de ce. Pare o manie în România cu clădiri maro. Am văzut blocuri reabilitate și vopsite în maro. Inclusiv o clădire nouă din TN Square este maronie pe afară. Mi se pare că arată oribil, deprimant, murdar și pesimist.

Clădirea nouă a pieței este acoperită de riflaje maro, că așa se numesc șipcile alea (am aflat și eu recent). Nu-mi place nici acest design, deși știu că este la modă. Nu-mi place pentru că se vor umple rapid de praf, cuiburi de păsări, mizerie, găinaț greu de curățat, igrasie. Puteam avea o clădire modernă în cartier, dar vom avea una maronie și, peste câțiva ani, murdară.

Din câte știu eu, planul inițial era ca la nivelul străzii să fie o parcare și piața propriu-zisă să funcționeze la nivelul 1. Să sperăm că va merge. Bucureștiul are multe piețe renovate și care acum stau goale, poate pentru că tarifele au crescut, poate pentru că mafie în domeniu.

În plus, aici in cartierul Tineretului au apărut vreo 4 aprozare permanente, după închiderea pieței, unde găsesc mereu legume și fructe bune. La minim două dintre ele se poate plăti cu cardul bancar, ceea ce și fac întotdeauna. Nu prea mă văd revenind în piață, după redeschidere, câtă vreme aprozarele vor exista în continuare.

    15 comentarii

  1. In mod normal mie imi place maro-ul, dar da, in cazul asta nu mi se pare ca da bine deloc.
    Sunt socat insa ca planul este sa fie parcare la parter… In primul rand ca pare o cladire mica, nu stiu la ce ajuta parcarea acolo.
    Il doilea rand, ideea de a face parcare la parterul unei cladiri de acest fel nu va f ace decat sa blocheze strazile adiacente si sa transforme toata piata intr-o tiganie in care va trebui sa faci slalom printre masini.

    In plus, cine dracu are nevoie sa se duca cu masina la piata?!
    Piata ar trebui sa fie o chestie de cartier unde te duci pe jos si te duci des, ca na, teoretic te duci la piata ca sa iei produse proaspete, sa fie atmosfera etc, nu te duci ca la supermarket sa faci provizii pt 1 saptamana.
    Piata poate fi o cladire care anima si da culoare unui cartier, dar nu se poate la noi, noi trebuie sa transformam totul intr-o mare parcare in care masinile se misca ca melcul.

    Atat de tare ma deprima aceasta fixatie bolnavicioasa a romanilor pentru masini incat nu stiu, cred ca sunt pe cale la a renunta definitiv sa mai citesc orice tine de Romania.

    Masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini, masini.

      (Citează)

    • Daca stai la 10 minute de mers pe jos de piata, te duci fara masina. Dar daca trebuie sa mergi cu transportul in comun si sa mai si cari cate 10-15 kg de alimente, de cele mai multe ori alegi sa te duci cu masina.

      Si daca te duci ca sa cumperi legume/fructe, 10-15 km se aduna imediat:
      – 3-4 kg de cartofi
      – 2 kg de rosii
      – 1 kg de castraveti
      – 1-2 kg de struguri
      – 1-2 kg de portocale
      – 1 kg de banane
      – 1-2 pepeni – 10 kg

      Nu toata lumea are timp sa se duca la piata zilnic, foarte multi lucreaza in timpul saptamanii, iar seara, dupa program, deja totul este inchis. Asa ca ramane varianta cumparaturilor din weekend pentru toata saptamana.

        (Citează)

    • ai dreptate, piata este inutila dpdv al aprovizionarii unui om care lucreaza, ca toate cumparaturile alea le faci de la Mega-ul de la colt sau de la supermarket

      pentru cei care au timp – am numit aici pensionarii – este numai buna ca au motiv sa iasa din casa frecvent

      dar altfel, cum a zis si nea_caisa mai jos, la noi piata este mai mult un mod de a face bani pt clientela politica a primariei si un loc unde activeaza tot felul de mafii locale

      ideea e ca ar putea fi si altfel – am fost recent intr-o piata din Spania si mi-a placut foarte mult… evident, nu se putea ajunge cu masina acolo

        (Citează)

    • Daca ramanea un jeg de piata, ar fi comentat toata lumea ca nu se face nimic. Daca s-a modernizat si s-a curatat, tot nu este bine, ca au indraznit sa faca si locuri de parcare.

      Singura problema pe care o vad este ca de obicei pietele acestea cu parcare la parter iti dau asa o senzatie de izolare. Si atunci unii potentiali clienti trec pe langa fara sa mai intre neaparat.
      Daca este la nivelul solului si cu acces din toate directiile, ai mai multe sanse sa vina si clientii care trec in fuga pe acolo.

        (Citează)

    • Eu nici la supermarket nu ma duc cu masina (nu fac provizii pt o saptamana sau alte perioade lungi). Sunt mai tare decat tine :)

        (Citează)

  2. Reminiscențe comunistoide. Bani aruncați pe piețe construite și practic subvenționate de stat. Orice altă marfă poate să treacă prin oricâte mâini și să aibă orice adaos adăugat (atât cât permite piața normal) dar nu, aici trebuie neapărat să cumperi morcovii fix de la ăla care i-a scos din pământ. Practic primăriile construiesc clădiri care nu-și scot niciodată investiția dar sunt pușculiță de bani negri de la intermediarii care teoretic n-ar trebui să existe dar sunt inevitabili. Doar ca să aibă pensionarii și restul rupți de realitate iluzia că cumpără direct de la sursă, de la “țărani”.
    Era unul în piață la Crângași de îi ziceam Cartofinazi (ca Soupnazi din Seinfeld) la ce privire prietenoasă avea de obicei și ce urât făcea dacă îndrăzneai să alegi cartofii. După vreo două experiențe din astea n-am mai călcat pe acolo, Carrefour și gata.

      (Citează)

  3. Traiasca supermarketurile. Ca poti sa-ti alegi ce vrei tu. Despre calitate, aceleasi mizerii si-n market si-n piata. Nu mai sint pietele care erau odata. Tot marfa de import, tot la a njpea mana, tot samsari de legume si fructe. Asa ca mai bine la caldurica in market.

      (Citează)

    • Exact. Asta vara am luat pepeni doar din supermaketuri. Mai ieftini ca in piata, plus ca erau gata reci, nu clociti la soare.

        (Citează)

    • Blackskull:
      Traiasca supermarketurile. Ca poti sa-ti alegi ce vrei tu. Despre calitate, aceleasi mizerii si-n market si-n piata. Nu mai sint pietele care erau odata. Tot marfa de import, tot la a njpea mana, tot samsari de legume si fructe. Asa ca mai bine la caldurica in market.

      Eu merg în weekend în piață și fac cumpărături pentru o săptămână. După un timp începi să recunoști șarlatanii și intermediarii. Eu cumpăr roșii de ani de zile de la același vânzător/producător, la vinete am vreo 3-4 de unde cumpăr, castraveți la fel, struguri etc. Și îmi aleg singur produsele … bucată cu bucată … indiferent dacă este vorba de roșii, vinete, ardei, ceapă etc. Și nu am auzit pe nimeni din piață să nu te lase să îți alegi tu produsele. În secunda 2 nu aș mai cumpăra nimic de el.
      Și nu cumpăr banane sau portocale din piață la fel cum nu cumpăr roșii, castraveți, ardei cât timp aceștia sunt disponibili în piață.

        (Citează)

    • Aveti dreptate cu calitatea din piete, dar e un cerc vicios…unul din motivele pentru care pietele de la noi nu arata ca alea din italia sau spania, e si ca multi prefera shoppingul din mega si carefour. Aia 2-3 producatori locali din alea 2-3-4-5 piete decente care mai exista, ar trebui sa fie milionari daca am avea obiceiuri de cumparare mai sanatoase (si pentru noi, si pentru economia locala si pentru bugetul propriu) si atunci poate ar aparea mai multi.
      Mega (si orice mizerie corporatista) isi permita sa mearga pe pierdere si pe dumping pana acapareaza piata, un taran/mic producator nu. Daca vine o data, de doua ori, de trei ori si vede ca iese pe minus nu mai vine si a patra oara.
      Dar noi sus cu freshful si cu tazz, vai ce bine e cu ei….mai ales daca ne mai arunca si cate doua firmituri pentru articol. Si dupa aia plangem ca stau pietele goale.

        (Citează)

  4. Maro e culoarea cea mai potrivita pentru cladirile din Romania, culoarea rahatului.
    “Mi se pare că arată oribil, deprimant, murdar și pesimist.” – asta-i tara, maro.

      (Citează)

  5. Eu făceam lamelele (pardon riflajele!) albe și desenam legume și fructe peste ele, să știe orice mocofan ce e acolo. Altfel ce să zicem, sobru de zici că te duci la corporație :-D Analogia e întru câtva acolo pentru că și în corporații se negociază ca la piață, lumea se porcăiește ca la piață, se vinde / primește gunoi câteodată etc etc

      (Citează)

  6. Piețele trebuiesc modernizate insa Baluță le face prea fancy din dorinta de a rula bani mulți prin firmele sportivilor. Dupa care cer chirii exorbitante ca deh, e lux. Chirii pe care nici interlopii lor nu și le permit, vezi piata sudului care este mai mult goală – la un moment dat printre cele mai mari ai bine aprovizionate piețe din București.

      (Citează)

  7. De la distanta, nu o sa se vada ca e murdara, plina de praf

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus