un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce este web3 și ce vrea de la noi

4 Nov 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Web3,  uneori numit Web3.0 deși zerourile după virgulă sunt inutile, este un termen care apare din când în când în discuții și exprimări mai inedite. Părerea mea este că-l vom vedea de fapt mai puțin în perioada următoare din motive ce devin clare mai jos. Suntem încă foarte bine înfipți în Web2.0.

Web3 ar trebui să reprezinte o nouă generație de servicii Internet, unele bazate pe blockchain, descentralizare, anonimitate mult mai mare. Banii se vor învârti prin criptomonede, cardurile clasice vor fi înlocuite de portofele digitale. Este tot ce propovăduiesc fanii all-in ai tehnologiei blockchain, indiferent de scenariile ei de utilizare. Probabil Web3 ar include și interacțiuni avansate pe Internet, plecăm de la mouse și tastatură și ajungem la ochelari AR și VR, metaverse și altele asemenea.

Cam acesta este Web3.

Cred că este și mai ușor de înțeles prin comparația cu celelalte două perioade neoficiale ale interneților:

Web1.0: perioada paginilor statice, a HTML-ului clasic. Intrai pe servere, citeai niște informații, te uitai la fotografii și plecai mai departe. Relația era, în general, unidirecțională, dinspre server spre utilizator.

Web2.0: perioada de interactivitate mare. Noile tehnologii web au făcut posibile site-uri mult mai complexe, rețele ample social media, gaming în browser, transmisiuni video și live streaming, mobile-first și toate celelalte lucruri care ne înconjoară și astăzi.

Una dintre problemele Web2.0 este însă că majoritatea serviciilor sunt centralizate în jurul unui număr mic de companii. Internetul rulează pe servere Microsoft și Amazon. Meta adună 2+ miliarde de oameni în Facebook, Messenger și WhatsApp, dar mai important este că Meta știe foarte multe despre utilizatorii săi și că se extinde spre un sistem complet de servicii de shopping, dating, gaming șamd. Apple are un miliard de dispozitive active. Cine știe câți utilizatori or avea WeChat, Tencent, Alibaba și alții în China.

Și atunci a venit Web3.0 cu ideea de a corecta astfel de probleme. Blockchain-ul ca tehnologie promite descentralizare și securitate și anonimitate, iar o mulțime de servicii pot fi mutate pe o astfel de infrastructură sau cel puțin așa presupune planul pentru Web3.

Problema este că blockchain-ul nu are parte de adopția pe scară largă la care sperau fanii săi cei mai mari. Criptomonedele s-au cam plafonat și sunt într-o perioadă de lipsă de atenție. NFT-urile au scăzut în valoare. Metaverse-ul pare o glumă proastă. Mai mult, atenție oamenilor s-a reorientat în ultimii ani spre work from home și alte servicii interpersonale. Mai știți cât de lungi erau înainte de pandemie discuțiile despre privacy, ce știe Facebook despre noi șamd? S-a dovedit că, deși astfel de subiecte contează, uneori mai descoperi că mai ai și alte priorități.

Altfel spus, Web3 este acum mai degrabă un deziderat, un plan de viitor, dar fără un orizont de timp clar. Este ca atunci când îți spui că vei face mai mult sport sau când spun eu că voi schimba tema pe blog. Undeva, cândva…

    16 comentarii

  1. Mi-a placut asta cu: “NFT-urile au scăzut în valoare” – mai au vreo valoare? hai sa fim seriosi – gogoasa asta s-a spart deja, nu mai exista niciun viitor pentru NFT (cel putin nu ca investitie, poate or mai scoate vreunii maruntisuri sa le vanda cu 3 dolari fanilor lor).

      (Citează)

  2. de ce ar vrea orice guvern descentralizare si / sau privacy?
    de ce ar vrea asta jucatorii de acum din web2?

    si.. cine (cu mijloace de implementare) ar vrea web3?

    de licente (implicate in web3) si bani ce stim?

    probabil ca mai sunt si alte intrebari de pus, dar aici nu mai e locul pt asa ceva.

      (Citează)

    • Dar din postura de utilizator, tu ai vrea Web 3.0 bazat pe tehnologia Blockchain?

      Ce ar insemna asa:
      1. Ar trebui ca o parte semnificativa din puterea de calcul si din spatiul de stocare ale PC-urilor persoanale sa fie alocata pentru a sustine serviciile ce fucntioneaza pe blockchain.
      2. Consumul crescut de energie pentru orice reprezinta web. Este clar ca daca ai un server cu putere de calcul de 1 teraflop va fi de 5-6 ori mai eficient energetic decat 1000 de PC-uri personale care impreuna pun la dispozitie retelei aceeasi putere de calcul.
      3. Disponibilitatea serviciilor: in intervalul 9-18 foarte multi sunt la serviciu. Cati dintre acestia isi vor lasa totusi PC-urile pornite pentru a sustine reteaua blockchain?

        (Citează)

    • Andrei G: Dar din postura de utilizator, tu ai vrea Web 3.0 bazat pe tehnologia Blockchain?

      raspunsul e.. depinde.

      ca orice serviciu.. avem beneficii si costuri (de diverse feluri).
      la web2 avem pe de o parte comoditatea.. si pe de alta parte lipsa intimitatii, centralizare, etc.

      daca ma preocupa mai mult privacy.. sunt ai alte metode de rezolvare decat web3 (ex: intalniri fata in fata).
      daca ma preocupa controlul.. aleg cu atentie unde imi tin continutul si cum il distribui.

      daca ma intrebi pe mine.. eu nu sunt convins ca web3 cum e prezentat de radu aici “e ce trebuie”.

      am si un exemplu real:
      git vs svn
      git e un sistem de versioning distribuit pe cand svn e centralizat.
      git a inlocuit svn in procent foarte mare, dar cei mai multi folosesc git tot centralizat (github si altele) pentru ca e mai comod asta, pentru ca e in trend, pentru ca orice.
      si inainte iti puteai face un server svn propriu, in reteaua ta (eventual fara acces din exterior) si aveai control si privacy.
      doar ca lucrurile astea costa si de cele mai multe ori nu suntem dispusi sa platim pentru ele (in comoditate, timp si uneori bani).

      da, web3 ca idee vreau.
      web3 cum e promovat acum cu licente, blockchain si alte forme stricte de implementare.. nu stiu.
      pana la urma.. fiecare isi gaseste punctul de confort / echilibru si o sa functioneze ca atare.

        (Citează)

  3. In acest moment web3 este ceea ce o minoritate zgomotoasa si-ar dori sa se intample. Teoretic tehnologia si cam tot ce inseamna cu ea este aici de foarte multi ani, insa gradul de adoptare este foarte mic. Social media a fost de facto web2.0 si s-a intamplat intr-o perioada in care oamenii abia descopereau tehnologia si cu tot ce vine aceasta. Ulterior am avut diverse experiente care ne-au facut sa ne uitam un pic mai in profunzime la anumite lucruri si mai ales am realizat cam cate date colecteaza aceste retele de socializare.
    Si odata ajuns aici este absolut normal sa-ti pui altfel de probleme fata de acum 10-12 ani cand iti faceai cont pe facebook ca sa intri in rand cu lumea. Ai o problema de incredere, respectiv nimeni nu prea cumpara ideea de anonimitate. Idee care exista bine mersi inainte de facebook sau twitter, sa nu uitam ca mIRC sau huburile de DC++ erau o chestie cat se poate de normala acum 14 ani, iar anonimitatea era bine mersi pe acolo(desigur cat de anonim puteai fi sub forma unui nick sau altceva).
    Web3 o sa fie adoptat cand rahaturile intample in Web2 vor fi cumva asumate si transparentizate.

      (Citează)

  4. Nu as zice ca s-a plafonat nimic, sunt proiecte care merg in continuare È™i se dezvoltă f mult. Se construieÈ™te f mult. Suntem într-o perioadă în care nu suntem în bula… dar tehnologia merge înainte.
    Also e perioada aia ideala de investit.

      (Citează)

    • De investit in apartamente din Dubai ce parere ai? Ca ne-am prins singuri cum sta treaba cu nft-urile si altele de genul..

        (Citează)

  5. Toate tehnologiile enumerate in articol, parte din acest Web 3.0, sunt niste solutii in cautare de probleme (stiti mema cu Ryan Reynolds cu masca “…but… why?”).

    A fost focul cu criptomonedele, s-a cam dus, apoi s-au uitat CTO-ii la blockchain, si Internetul a luat foc cu ideea de blockchain si cu conferinte de cautat locuri in care blockchain sa poata fi aplicat (in realitate fiind doar o tehnologie de nisa, potrivita in cateva cazuri si atat; in 90% din restul cazurilor o baza de date SQL sau ne-relationala este mult mai potrivita), apoi au fost simultan multiversul si NFT_urile. Toate aceste tehnologii au aprins imaginatia catorva, dar in randul utilizatorilor normali nu sunt inca problemele si nevoile pe care aceste solutii sa le rezolve.

    Criptomonede? Sa fim seriosi. Niciun om normal la cap nu si-ar baga finantele familiei in asa ceva. Aa, ca bagi acolo vreo 10k euro, cu gandul ca noh, daca ii pierzi aia e, sa zicem. Dar banii de pensie si pentru copii ii vrei in ceva stabil, responsabil si pe care la o adica poti sa il/o dai in judecata (banca).

    Multivers? Pff. O sa ajungem sa avem cele mai misto vizual meeting-uri din lume, cu raytracing si personaje frumoase si detaliate, dar cu aceiasi manageri mediocri, aceeasi pierdere de vreme prin meetinguri si discutii interminabile si aceleasi probleme, in general.

    Era un quote de la Google, ceva gen: “Noi cand am implementat ads-urile, am gasit o teava, din care curg bani. Cu timpul, ne-am chinuit sa marim teava asta. Acum? Acum cautam o alta teava”.

    Pe ce ar trebui sa se focuseze Web 3.0 ar fi identity management unificat si e-governance. Daca va uitati la Estonia, au reusit sa digitalizeze toate actele si procese birocratice, cu exceptia a 2-3 (din ce stiu): casatoria si decesul si… mai era una. Au buletin digital, certificate personale si operatiuni cetatean-stat implementate online. Astea sunt zone unde omul de rand are probleme si are nevoie de solutii.

      (Citează)

  6. Daca treci printr-un site de trade, numai anonimi nu-s simoleonii. Toate sunt obligate sa foloseasca KYC, iar miscarile de capital parca erau la vedere nu?

      (Citează)

    • Nu este nimic anonim atunci cand folosesti o platforma de trading. Singura anonimitate ar putea fi atunci cand folosesti un portofel cold si vanzarea criptomonedelor si face faca in fata. Tu imi dai banii cash si eu iti dau datele de la portofel.

        (Citează)

  7. Alin:
    De investit in apartamente din Dubai ce parere ai? Ca ne-am prins singuri cum sta treaba cu nft-urile si altele de genul..

    lol, am considerat de la inceput ca NFT-urile in forma actuala sunt o gluma. jpeg-uri autogenerate… Sunt inca departe de o utilitate.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus