un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Când a devenit acceptabil ca un smart watch să aibă autonomie de sub 24 de ore?

16 Nov 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

72 comentarii

Este o problemă în lumea smartwatch-urilor: unele au autonomia atât de mică încât tinde spre ridicol. În același timp există alte ceasuri cu o autonomie de 4 zile, 7 zile, chiar și 14 zile, așa că te poți întreba de ce nu fac și ceilalți din piață astfel de ceasuri.

Primii, întrebați același lucru, probabil că vor răspunde că ceasul lor este de fapt un computer la încheietura mâinii. Uitați cum văd eu situația: nu vreau un computer la încheietură. Am deja unul în buzunar. La mână vreau doar un accesoriu, o extensie a computerului din buzunar, nu ceva deosebit de complex care însă îmi cere compromisuri puternice exact acolo unde contează.

Caz concret: noile Pixel Watch și Apple Watch Ultra, că m-am uitat la toate review-urile posibile ale lor.

La Pixel Watch este simplu: Google a anunțat o autonomie de până la 24 de ore, iar în practică review-urile vorbesc de aproximativ 18 ore. Asta înseamnă că, dacă încarci ceasul dimineața după trezire, nu te va ține până în dimineața următoare.

De fapt, cum zice mkbhd în review-ul său, încarci ceasul dimineața, ajungi seara acasă și, dacă vrei să-ți monitorizeze și somnul, îl pui la încărcat și seara, că altfel se va opri automat cândva în noapte?

Când a devenit rezonabil să lansezi un ceas care nu are 24 de ore de autonomie?

Bine, în particular pentru Pixel Watch, ceasul mi se pare un semi-eșec din start. Folosește un procesor vechi de vreo doi ani, are forma aceea de jucărie rotunjită, ecranul are bezel-uri foarte mari și costă 379 de euro, aproape 2.000 de lei. Nu pare cel mai bun produs Google.

La Apple Watch Ultra altceva mă uimește. Ceasul este fără îndoială un succes, s-a vândut tot încă din precomenzi, este foarte lăudat peste tot.

Din ce-am vorbit eu cu cei care îl au deja la mână, autonomia ar fi de maxim 3 zile. Bună pentru un Apple Watch. Problema este că modelul Ultra se adresează celor pasionați de sporturi extreme sau hai să zicem mai dure. Apple l-a prezentat în scenarii pentru scufundări, alpinism, drumeții prin natură, ultra maratoniști șamd.

Este pe net un tip care aleargă 50 de kilometri cu Watch Ultra la mână și la final mai are vreo 25% baterie (de asemenea, el este fresh de parcă ar fi alergat 500 de metri, dar na…). Concluzia lui este că nu l-ar lua la concursuri pentru că, atunci când măsoară o activitate de fitness, bateria se duce în ritm mult mai alert.

Ceasurile gândite special pentru sportivi au în general autonomie foarte mare. Garmin și Coros au modele cu autonomie de 60 de zile, de exemplu, toate cu partea de fitness și monitorizare la nivel de top.

Watch Ultra are niște funcții pentru drumeții, precum backtracking, sirenă de 80 dB în caz că te rătăcești, waypoint-uri în busolă șamd. Cum ar fi, este vândut ca fiind potrivit pentru astfel de activități.

Eu știu câțiva oameni care fac drumeții prin munți și alți coclauri similari și nu durează niciodată doar două zile. Pleacă de undeva, dorm la o cabană, continuă de acolo pe un traseu sau altul și dorm și la cort șamd.

Cum încarci ceasul în aceste zile? Nu-i destul că ții telefonul la baterie externă, mai iei cu tine și încărcătorul de ceas și faci cu schimbul? Sau iei baterie cu wireless charging și pui ceasul pe ea din când în când? Culmea, Samsung face astfel de baterii foarte bune sau poate aceasta Anker cu magsafe.

Ideea este că mă aștept ca Apple Watch Ultra să aibă succes mare pe piață, mai puțin unora din rândul celor cărora li se adresează oficial în acte, adică sportivilor de anduranță sau celor care petrec mult timp departe de o priză.

    72 comentarii

  1. Ultimul paragraf este chintesenta a ceea ce se va intampla cu Apple Watch Ultra. El va fi preferat de actualii posesori de Apple Watch, nemultumiti sau nu de durata bateriei, care, cand vor da de cateva functionalitati noi, ruggedized, baterie de 2 zile, vor vrea sa faca switchul la el. Iar exact cei carora se adreseaza Ultra-ul vor ramane la Garmin, Polar, Suunto etc.

      (Citează)

  2. Or fi ca Rollex-ul, să arate nivelul de trai, nu ora exactă… Ceea ce pentru o zi-lumină e îndeajuns…

      (Citează)

    • :)

        (Citează)

    • Nu știu dacă Rolex este un exemplu bun. Iei un Daytona cu 20.000 €, poate și mai puțin. Sunt în România oameni și cu ceasuri de sute de mii de euro.

      Nu cred că un smartwatch arată nivelul de trai, mai ales că de obicei este folosit mai mulți ani decât un telefon.

        (Citează)

  3. Eu am HUAWEI si nu mi-am luat incarcatorul(adaptorul) in vacanta!!

      (Citează)

    • i feel you bro!
      sotia cu ceas măr il incarca aproape zilnic, ca a doua zi nu mai tine toata ziua.
      eu am plecat in concediu de 10 zile fara sa iau incarcatorul la mine (eh, 20grame, nu e mult), ce-i drept, ziua cand mergeam la plaja/baie, nu il luam.

        (Citează)

    • Confirm, ceasul si bratara smart tin intre 10-20 zile. Eram obisnuit cu Xiaomi care tinea peste o luna si mi s-a parut grea trecerea la o autonomie mai redusa. Dar sa incarc zilnic nici gand, mai bine ma lipsesc.

        (Citează)

  4. Mi-as lua inca un smartwatch, dar cand vad autonomii de maxim 3 zile spre 4 pe hartie ma scarbesc si inchid pagina eMAG.

    Garmin are vad noul 7X cu varianta solara care tine aproape o luna ca autonomie, costa si 1000 de euro acum dar poate de BF ajunge la un pret mai uman.

      (Citează)

    • Pai zi-ne tu, ca tu ai un Samsung la care bateria tine 2 zile :-)

      Era clar ca daca 2-3 zile e acceptabil, se va ajunge la 1 zi. Eu cunosc oameni cu apple care incarca deja ceasul in fiecare zi si spun ca daca tot incarca telefonul, atunci nu ii deranjeaza sa incarce si ceasul.

        (Citează)

    • Am avut Galaxy Watch cel de 46mm. In fiecare an cand se lansa unul mai nou ma uitam ca nu ii tine bateria cat la al meu (aproape 4 zile, purtat mereu si la somn, doar cu AOD dezactivat).

      Cand au ajuns la versiunea 5 si tot nu mi se parea ca merita sa dau atatia bani pe un ceas care e doar mai fain, nu si mai bun, am trecut pe Garmin. Venu 2 Plus, ecranul e foarte bun, pot vorbi de pe el, inregistreaza inotul mai bine ca GW si il incarc duminica, atunci cand ajunge la 15-20%. Si se si incarca in maxim o ora.

        (Citează)

    • Eu am decis acum multi ani că Garmin e ce-mi trebuie. Pe atunci nici nu prea erau smartceasuri din astea. Am inceput cu Forerunner 610, ecran touch, vreo 4-5 săptămâni autonomie, vreo 8 ore pe gps. Apoi Fenix2, bun și asta, all you can eat al ceasurilor sport. 5 săptămâni ceas, 16 ore gps. Acum sunt la Fenix 6x pro solar. Notificări, vreme, aplicații diverse. Plec în concediu fara cablu de încărcare și îmi ajunge sa înregistreze pe unde umblu. Nu mă interesează altceva. Soția are un Garmin Venu2 SQ music, că doar asta s-au încadrat la specificații, doar 5 zile autonomie smartwatch. Cam cu anxietate.

        (Citează)

    • Am doar telefon Samsung, nu am si ceas si nici nu ma vad luand ceas Samsung.

        (Citează)

    • 3800 Garmin 7x solar azi la sport guru de la piața Alba Iulia.

        (Citează)

    • Garmin cu 8 zile pe Venu Sq 2. Dar depinde și ce funcții vrei sa aibă.

        (Citează)

  5. Ca sa raspund la intrebare … niciodata ! Cine spune altfel este un om distrus !

    Nu este acceptabil mai putin de 5 zile , nu este corect pentru un accesoriu “purtabil” . Practic aia cu monitorizarea somnului este degeaba , ca el trebuie sa stea la incarcat .

    Pe langa asta, exista exemple pozitive in industrie care arata fix ca se poate – Fitbit (Ionic tinea lejer 7 zile, Sense tine vreo 5-6) .

      (Citează)

    • Nu știu dacă 5 zile. Cred că important este să nu te deranjeze încărcarea, iar asta depinde de fiecare persoană. Pentru mine este pe la 3 zile, ca să țină un weekend întreg.

      Legat de ce fac alții, nu cred că pot fi comparate ușor ceasurile între ele. Fiecare are alte funcții, alți senzori. Eu zic doar că, dacă aș produce un ceas de 18 ore, aș mai elimina din functii ca să cresc autonomia.

        (Citează)

  6. Eu as numi smartwatch doar acel ceas care are si App Store. Altfel e doar o fitness band cu alta forma.
    Eu port un Huawei band 4 la mana dreapta si ceas clasic la mana stanga. Ma gandesc sa iau Xiaomi Mi band NFC pentru a face plati.
    Legat de monitorizare somn, mi se pare ciudat sa dormi cu ditamai ceasul la mana.

      (Citează)

  7. sunt la al doilea Garmin Fenix. mi-as fi luat Apple Ultra daca se apropia de autonomia Garmin (exista si la Garmin ecran oled si touch si tot se duce spre 7 zile).
    3 zile e inca prea putin in plus imi doresc unceas si nu un al doilea computer.

      (Citează)

  8. Si tot in acelasi video mkbhd spune ca autonomia depinde de frecventa cu care folosesti senzorii. Iar Apple se lauda ca e permanent. Plus, vazut ca in teste Apple se apropie foarte bine de deviceuri medicale dar Garmin e sub un Amazfit/Xiaomi la acest aspect.

      (Citează)

    • De ce spui ca garminul e sub amazfit/xiaomi la senzorul de puls/oxigen ?

        (Citează)

    • Alin – cauta pe yt ‘The Quantified Scientist’ si vezi cum arata rezultatele comparate.

        (Citează)

    • Majoritatea sunt certificate ca dispozitive medicale. Amazfit și Xiaomi nu se pun, vorbim de Huawei, Samsung, Fitbit, poate Garmin, adică zona premium de ceasuri. Restul sunt de fapt ceasuri de buget mic.

        (Citează)

  9. Situatia la Pixel Watch nu este chiar atat de tragica, iar autonomia se va rezolva prin firmware cu siguranta cand nu va mai masura de exemplu atat de des ritmul cardiac. Eu nu dorm oricum cu ceasul la mana, dar e o chestie pur subiectiva la mine. Defectul major la Pixel Watch, din punctul meu de vedere, este ca e un ceas aproape exclusiv pentru doamne. Nu vad un barbat cu o mana medie, ca sa nu zic mai mare, sa poarte asa ceva. Dar, pentru o prima incercare, cred ca au facut binisor. Legat de specificatii, nu conteaza atat de mult cat timp el se misca impecabil – asa tot ziceti de cativa ani despre Pixel si Pixel 3 XL pe care i l-am dat fiicei mele se misca senzational si acum. E la fel ca la Apple – nu e despre specs, ci este despre cum sunt ele imbinate cu softul pentru a livra o experienta ok.

      (Citează)

    • Daca faci si o activitate sportiva dimineata de o ora o sa fie nevoie sa incarci ceasul dupa amiaza, nu seara. Ai impresia ca e ok?

        (Citează)

    • Majoritatea ceasurilo acestea se lauda printtre altele si cu functiile de monitorizare a somnului. Si devine putin amuzant cand iti dai seama ca pentru a-l folosi asa cum il lauda producatorul, va trebui sa il incarci de 2 ori pe zi.

        (Citează)

    • Silviu: Situatia la Pixel Watch nu este chiar atat de tragica, iar autonomia se va rezolva prin firmware cu siguranta cand nu va mai masura de exemplu atat de des ritmul cardiac.

      Da, dar tu îl cumperi pentru ce face în prezent, nu pentru ce-ar putea face după update-uri. Poate că nu va fi lansat niciodată un astfel de firmware.

        (Citează)

  10. Apple Watch Ultra se adreseaza de fapt pasionatilor de produse Apple, nu pasionatilor de drumetii lungi in natura. Poate 10% dintre clienti faci si sport, dar restul de 90% il vor folosi maxim pentru a-si monitoriza pulsul cand alearga cele 40 de minute pe banda.
    Si atunci isi permit sa nu puna o baterie foarte mare, pentru ca oricum majoritatea s-au obisnuit cu incarcarea zilnica.

      (Citează)

    • Încearcă să dormi cu un ceas mai mare și mai greu la mână, și mai vedem apoi dacă ai prefera baterie mai mare. Nu zic că e imposibil, doar că nu e pentru oricine – sigur nu pentru majoritatea.

        (Citează)

    • Dorm eu cu un fenix la mana, care e problema? Iar daca m-ar deranja, exista mereu withings.

        (Citează)

    • Problema e că e incomod și asta e încă dinainte de smartwatch. Pe tine nu te deranjează, dar pe mulți alții da. Eu am purtat tot timpul ceas (de la 6-7 ani gen), iar AW mi se pare unul dintre cele mai comode (dacă nu cel mai) pe care le-am purtat. Port acum, pe lângă AW, un Suunto și un Tissot (ambele cu curea de cauciuc/silicon) și nu prea îmi place să dorm cu unul dintre ele la mână. Nici nu merită să pierzi asta pentru o zi sau 2 în plus de autonomie.

        (Citează)

    • Exista vreun dezavantaj al produselor Apple pe care sa nu il transformi tu in avantaj?

      PS: de ce automat un ceas care are autonomie mare, trebuie sa fie si voluminos? De ce nu se concentreaza pe a face produse care sa consume mai putin si astfel sa creasca autonomia folosind aceeasi dimensiune a bateriei?

        (Citează)

    • Păi fix aia fac an de an – optimizează consumul – dar ziceai că nu vor să pună baterie mai mare.

      Totuși, nu ți se pare ciudat că ăia care au AW (și sunt mulți) se descurcă cu autonomia asta revoltătoare? să fie așa o problemă mare să-l încarce o oră pe zi? Mie personal mi se pare urâțel pentru un ceas, dar e atât de bun încât nu vreau să nu-l port deloc.

        (Citează)

    • Clientii Apple se descurca cu orice lipsuri. De exemplu pana acum toti posesorii de iPhone spuneau ca nu este necesar sa ai AOD, ba chiar este o inutilitate care consuma bateria. Dar ce sa vezi? Acum au si ei AOD si este cel mai tare feature care a fost inventat vreodata.

      Asa cum si tu nu intelegi diferenta dintre “se descurca” si “asa ar trebui sa fie”. Da, te descurci cu o autonomie redusa, dar asta nu inseamna ca este si normala.
      Drept dovada, pana si Apple a ales sa faca ceasuri care sa reziste 2-3 zile. Probabil s-au gandit ca nu mai merge multa vreme cu incarcarea zilnica.

        (Citează)

    • Nu șiu ce să zic cu AOD, pe twitter cei pe care-i urmăresc eu s-au cam plictisit, mai ales când au văzut că mănâncă baterie. Max Weinbach parcă era excepția, în rest n-am prea văzut entuziasm – dar cine știe, o fi. Mai ales că la iPhone AOD e altfel, tot display-ul e practic aprins.

      Prin se descurcă înseamnă că sunt mulțumiți de un produs. Așa cum ar trebui să fie e relativ și de aia există și alte produse pe piață. Apple a ales să facă ȘI alte ceasuri, care apropo, costă dublu.

      Majoritatea folosește ceea ce merge și e comod – dacă autonomia era principala problemă avea toată lumea ceasuri de-alea pe care le încarci la x săptămâni, dar uite că nu aia contează cel mai mult.

        (Citează)

    • Andrei G: PS: de ce automat un ceas care are autonomie mare, trebuie sa fie si voluminos? De ce nu se concentreaza pe a face produse care sa consume mai putin si astfel sa creasca autonomia folosind aceeasi dimensiune a bateriei?

      Crezi că ei nu vor? Nu le iese. Cine n-ar vrea autonomie mare și ceas mic?

        (Citează)

  11. Oricum ideea de ceas controlat prin touchscreen este incompatibila cu orice fel de activitate sportiva mai intesa decat mersul.
    Poate fi util la hiking, mai arunci un ochi pe harta, mai folosesti o navigatie, mai citesti o notificare fara sa scoti telefonul din buzunar, dar mult succes sa nimeresti ceva in alergare pe un touchscreen de 2 inci. Sau daca ploua. Sau daca ai manusi.
    De asemenea, rotita aia pe care o iubeste Apple atat de tare, si pe care a preluat-o si Coros, mi se pare mult mai greu de folosit decat niste butoane cinstite.

      (Citează)

    • Eu am ceas cu touchscreen si alerg. Daca vreau sa vad alte info despre alergare decat cele afisate, e suficient un click pe ecran, deci nimeresc fara probleme, dar de obicei imi sunt suficiente info pe care le am pe ecran: distanta, pace, puls.
      Chiar nu mi se pare asta o problema.

        (Citează)

    • De asta îmi place Watch4 Classic de la Samsung, are bezel rotativ. Mie nu-mi place ideea de touchscreen pentru că îl acopăr cu degetul în timp ce-l folosesc și mai este și mereu unsuros pentru că mănânc nonstop KFC.

        (Citează)

  12. port un Pixel Watch de aprox o luna si pot sa confirm ca bateria se taraie de pa o zi pe alta. Iar eu nu sunt ‘power user’, nu il fol pt. activitati sportive sau muzica, doar notificari si fara ‘always on display’. Plus ca am varianta LTE si nu pot activa eSim-ul ca nu recunoaste oficial operatorii de telefonie din Ro.

    In rest monitorizeza puls, somn, face ECG, e relativ ok la mana chiar daca e diametru mic si la fel ca KBHD, pot confirma ca se incarca peste 80% intr-o ora ceea ce e f. bine pt ca poti gasi orcand o ora pt asta in decursul unei zile.

    Varianta mea este 430 Eur insa a venit ca ‘gift’ la achizitia unui Pixel 7Pro, nu as fi platit banii astia pe el.

      (Citează)

  13. eu am avut un polar vantage si acu am un garmin fenix. Ambele facute pt sport, ambele cu notificari si garminul si cu un fel de app store. Ambele cu baterie care tine/tinea macar o saptamana in regim de utilizare normala.
    La garmin am reusit sa ratacesc incarcatorul pt ca il foloseam mult prea rar (in perioadele cu mai putin sport cred ca ma tine saptamani bune fara sa-l incarc).
    Nu prea ma prind de ce ar folosi cineva ceasurile astea de care scrii tu (apple, pixel)- alt motiv decat ca-s la moda.

      (Citează)

    • vlad: Nu prea ma prind de ce ar folosi cineva ceasurile astea de care scrii tu (apple, pixel)- alt motiv decat ca-s la moda.

      Pentru partea de smart și un pic de fitness, cât să vezi pașii și sala și poate somnul. Evident și pentru că sunt mai cool decât Garmin, pentru ei.

        (Citează)

  14. Sportivii adevarati nu stau cu ceasuri Apple si mai mai stiu eu ce alti “fashioninsti”.
    Pentru asta exista Garmin, Polar, Coros. Suunto, modelele/seriile consacrate.
    Am mai spus despre autonomia ceasurilor Apple ca e de kkt si a incercat un agarici sa imi demonstreze ca e normal sa dai 800 iEuro pe un ceas si sa il pui la incarcat seara de seara.
    Asta in conditiile in care ai din ce alege de la 100 lei pana la… 800 iEuro zeci, poate sute de modele de ceasuri si bratari “fitness” cu autonomie de cel putin 4-5 zile, unele duc chiar zeci de zile fara incarcare.
    Va mai amintiti povestea aia cu imparatul gol ?

      (Citează)

  15. Daily smartwatch charge a devenit acceptabil cand a aparut Apple watch, cel mai bine vandut smartwatch de pe planeta. (cu cel mai mare marketshare – 29% in Q2 2022 https://www.counterpointresearch.com/global-smartwatch-shipments-market-share/).
    Asta inseamna ca a fost cam de la inceputul inceputurilor.

    Intrebarea asta mi-o pun si eu adesea, cum e posibil ca atunci cand exista ceasuri premium cu o gramada de functii si care tin si 14 zile (ex. Garmin Fenix 6) sau cu design mult mai placut (ex. Withings Scanwatch, Horizon Special Edition), lumea sa prefere Apple watch care e un patratel urat si are autonomie 18h?

    Ce sa vezi, si eu tot Apple watch am luat si am avut/am. Am tot renuntat la el de mai multe ori pe motivele de mai sus, apoi am revenit ca l-am gasit util (voce wifi, de ex). Apoi iar am renuntat, etc.

    I have mixed feelings.
    Acum am sunt iar la automaticul meu Orient si Apple watch este in sertar. Sper sa ramana acolo! :)

      (Citează)

    • Eu cred că răspunul la întrebarea ta e destul de simplu. Ca o paranteză, un ceas la 2-3 mii de lei n-are nici o legătură cu ceea ce înseamnă premium. Cine se uită la Withings o să aibă un ceas ca lumea și un smartwatch pe lângă, dacă vrea neapărat smart. Pur și simplu nu merită un ceas care încearcă să le facă pe toate dar nu excelează la nimic.

      Și mie mi se pare urâțel AW, dar integrarea cu iOS e mult peste ce are Android momentan – așa că e preferat pentru că funcționează bine. Dacă vrei să-i folosești capabilitățile smart (adică apps și touchscreen) nu are sens să aibă display-ul circular. În plus e ușor și comod, spre deosebire de Fenix, deci e potrivit pentru mult mai mulți oameni.

        (Citează)

  16. Nu, e inacceptabil, cred că ar trebui să organizăm niște proteste sau ceva, că e de-a dreptul revoltator. Din ce văd eu sunt ceasuri cu autonomie de la 1 zi la săptămâni, așa că fiecare poate să-și cumpere ce vrea.

    Care-i faza cu cabana sau drumețiile, e așa greu să iei încă un cablu? că acumulator extern sigur ai la tine. Eu așa am încărcat când am stat cu cortul, dar dacă fix asta e problema, cum ziceam, există și alte variante.

    Iar pentru cine nu folosește multe funcții există brățări + ceas non smart – sunt mulți sportivi care aleg varianta asta, mai ales că unii nu poartă de obicei ceas.

    Parcă Pixel măsoară vitals prea des și de aia consumă mai multă baterie, poate se rezolvă în viitor.

      (Citează)

    • dam167: Care-i faza cu cabana sau drumețiile, e așa greu să iei încă un cablu? că acumulator extern sigur ai la tine

      Da, este. Pui telefonul la baterie, nu stai să vii apoi să mai pui și ceasul acolo. Este posibil să faci asta? Da. Găsești soluție? Da. Ar fi însă mult mai ok să ai măcar 3 zile de autonomie? Mai degrabă asta.

        (Citează)

  17. Pe mine si sa-l incarc la o saptamana ma enerveaza. Ma uit la alea de tin o luna dar nu-mi vine sa dau banii.

      (Citează)

  18. Hai 1 zi nu, dar 2-3 zile e decent, zic eu… Nu-i înțeleg pe ăștia, domle, să țină 1-2 săptămâni, că eu nu am chef să il încarc… Îl incarci cât faci altceva, mănânci, duș etc.

      (Citează)

  19. Depinde ce vrei, Radu. Daca vrei sa fie un ceas elegant, colorat, cu multe functii, aia e, trebuie sa faci un compromis.
    Eu nu am trecut peste treaba cu bateria si am luat un Garmin Instinct Solar. Autonomia se duce spre 2 saptamani.

      (Citează)

  20. Deviceurile astea (ca nu le pot zice ceasuri) mi se par de-o inutilitate crîncena. Dar asta e doar parerea mea.
    Eu as propune sa mai inventeze astia si smartringul. Un inel pe care-l legi la ceas iar ceasu la telefon. Ca sa fie treaba treabă.
    Nu loati in serios, e doar un pamflet.

      (Citează)

    • Adică Oura ring? Bine, dar unul la care să țină bateria vreo dooj și ceva de ani, să-l încarci la nunta de argint.

        (Citează)

    • Nu neaparat sa tine 20 de ani bateria, este suficent sa te tine 3-4 ore.
      Daca oamenii s-au obisnuit cu ceasuri pe care le incarci de 2 ori pe zi, de ce nu s-ar obisnui si cu inele pe care le incarci de 4-5 ori pe zi? Eventual sa fie un fel de reverse charging atunci cand ai telefonul in mana.

        (Citează)

    • Ar fi cool să se încarce de la mișcarea mâinii, ca un ceas.

        (Citează)

  21. După ce am folosit vreo 2 ani diferite brățări și smartwatch am renunțat complet la ele și am revenit la ceas clasic. Mă deranja că îmi afecta și autonomă telefonului prin consumul datorat bluetooth-ului. Prefera sa incarc cat mai rar. Si ceasul clasic e unul cu încărcare solară care va funcționa pe puțin 10 ani fără să am grijă bateriei.
    Dar altceva era mai important de spus: monitorizarea somnului e o găselniță inutilă, fără nici o relevanță medicală, bună doar pt ipohondri. Nici nu mai contează că rezultatele monitorizării diferă radical de la un producător la altul.

      (Citează)

  22. Garmin ftw. Uit sa-l incarc, cu toti senzorii porniti, monitorizare 24/7 pe diversi parametri cand e 100% anunta o autonomie de 21 de zile. Sigur, scade odata cu folosirea GPS-ului (pe diverse activitati unde e folosit).

      (Citează)

  23. Cu al meu Garmin am destul de multe probleme (de sync), dar nu cred ca o sa inlocuiesc curand, e de nepretuit sa il incarc doar la 3 saptamani. Telefonul ma irita sa il incarc si la 2 zile, d-apai sa mai fac si cu un ceas si mai des…

      (Citează)

  24. amazfit gtr2e ma tine bateria 27-28 de zile :) (fara AOD). E adevarat, nu are toate briz-brizurile Apple sau celorlalti, dar isi face treaba excelent.

      (Citează)

  25. colectionarul

    16/11/2022 la 2:05 PM

    Pana la urma tind sa cred ca tot un ceas clasic fie el mecanin automatic fie pe baterie e mai practic.

      (Citează)

  26. Posesor de AW7. Ceasul il incarc la ora 5 cand vin de la serviciu, in 30 de minute e 100%, exact cat ma schimb si pregatesc ceva de mancare, dupa aceea il pun inapoi la mana si imi ajunge pana a doua zi la aceasi ora. Mi-as dori o baterie mai mare? Sure, why not? L-as schimba cu altceva. Nu!

      (Citează)

    • Nu este că nu se poate încărca, dar este enervant că te obligă la această disciplină. Și mai enervant când nu poți pleca un weekend la munte fără încărcător de ceas la tine.

        (Citează)

  27. Eu am Samsung S3 Frontier de vreo 4-5 ani si inca ma tine bateria 3 zile, nu am vazut niciodata un impediment in chestia asta…
    Daca sunt plecat mai multe zile pot sa imi incarc ceasul de la telefon prin wireless power sharing, fara sa fie nevoie sa iau incarcatorul de la ceas cu mine.

    Pe de alta parte, ma gandesc sa imi iau Galaxy Watch Pro 5 si daca ma tine bateria macar 3 zile sunt multumit, doar sa il prind la o reducere buna.

      (Citează)

  28. Cam tot atunci cand a devenit acceptabil ca un ceas care costa o gramada de bani sa arate ca si cand l-ai castigat la pufuleti. Adica imi ceri banii astia si nu ai putut sa ii pui o curea mai smechera decat cauciucul ala de 2 lei ?

      (Citează)

  29. Sorin:
    Oricum ideea de ceas controlat prin touchscreen este incompatibila cu orice fel de activitate sportiva mai intesa decat mersul.
    Poate fi util la hiking, mai arunci un ochi pe harta, mai folosesti o navigatie, mai citesti o notificare fara sa scoti telefonul din buzunar, dar mult succes sa nimeresti ceva in alergare pe un touchscreen de 2 inci. Sau daca ploua. Sau daca ai manusi.
    De asemenea, rotita aia pe care o iubeste Apple atat de tare, si pe care a preluat-o si Coros, mi se pare mult mai greu de folosit decat niste butoane cinstite.

    CORECT !!!

      (Citează)

    • Corect? Fix sub comentariul citat de tine comentează cineva care aleargă și spune că touch screen-ul nu e neapărat o problemă – e logic, pentru că atunci când te antrenezi nu răspunzi la mesaje, ci urmărești niște date anume pe care le ai pe ecran când întorci mâna sau faci un tap pe ecran. Tap poți face și când plouă sau ai mănuși, mai ales că există multe mănuși pentru touch screen.

      Dar hai să presupunem prin absurd că nu-ți place neam touch screen pe ceas. De asta există alte ceasuri fără, ca să le folosești pe alea.

        (Citează)

  30. (…) nu inteleg, deep.

    Pai incearca produsul, si incearca sa intelegi.
    Daca se vinde excelent si tu te scarpini in cap de ce, unde e problema?

    Ca use case,, la apple watch clasic tot il dai jos cat faci un dus si daca in timpul ala il pui la incarcat (15 min) te tine 24 de ore, repeti in fiecare zi si nu ai stres.

    Referitor de ultra e putin ridicola problema cu vai sunt pe munte. Si pe munte ce faci cu restul device-urilor?

    Am umblat 2 saptamani in vara cu o baterie anker cu usbc si wireless charging si fara plug la mine. Incarcam telefonul, ceasul si castile doar din baterie si baterie cat eram in masina intre punctul a si b.

      (Citează)

    • La primul paragraf e un răspuns plauzibil – sînt prea mulți proști cu bani.

        (Citează)

    • alxzen: Ca use case,, la apple watch clasic tot il dai jos cat faci un dus si daca in timpul ala il pui la incarcat (15 min) te tine 24 de ore, repeti in fiecare zi si nu ai stres.

      Referitor de ultra e putin ridicola problema cu vai sunt pe munte. Si pe munte ce faci cu restul device-urilor?

      Disciplina asta zilnică este problema. Dacă utilizarea devine mai mult un stres (să-l încarci mereu la duș, să iei încărcător cu tine pe munte, să schimbi bateria externă de la telefon la ceas etc) decât o plăcere, își pierde din valoare.

        (Citează)

  31. A devenit comună din cauza marilor jucători care îngrămădesc zeci de senzori și facilități în ceasuri încât bateria devine secundară (să fii mulțumit că se deschide și că poți încărca ceasul). Utilizatorii uită că ceasurile trebuie să fie limitate și cer cât mai mult. Nici acum mulți ani când mi-am luat prima brățară inteligentă lucrurile nu stăteau mai bine. Ceasurile nu aveau multe opțiuni, hardware-ul era la început, bateria de-abia ținea o zi la utilizare normală. Apoi hardware-ul s-a specializat, a devenit mai mult, dar au crescut pretențiile și durata de viață a bateriei a rămas jalnică. Am un Mi Band 5 la care bateria ține 4 săptămâni, conectată permanent prin BT la telefon și pe care primesc cele mai importante notificări (SMS, apeluri, email, WhatsApp, Telegram, Signal, Twitch, Youtube). Ținea undeva la 2 săptămâni după ce am primit-o anul trecut, dar după o actualizare de firmware durata de viață a bateriei s-a dublat.

    Nu prea înțeleg oamenii care dau mii de lei pe un smart watch ca să mai aibă ceva de încărcat în condițiile în care stau tot timpul pe telefon. Singurele care mi se par mie justificate sunt cele gen Garmin.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus