un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 13 noiembrie 2022

13 Nov 2022  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

De ce își schimbă frunzele culoarea toamna? Este explicația științifică, legată de clorofilă și ceilalți pigmenți și relația dintre ei și culoarea luminii reflectate din frunze. De ce cad frunzele? Niște hormoni micșorează tărie cu care frunza se ține de creangă șamd.

Scam prin România cu aspiratoare Kirby. Ați pățit așa ceva? V-a sunat cineva să vă vândă un aspirator de 3000 de euro?

De ce Blade Runner este un film excelent. Sunt de acord cu articolul. Uitați-vă la film acum, dar ca să-i examinați felul în care arată societatea, relațiile dintre oameni, stilul cinematografic, chiar și povestea sa și morala ei.

Noile tramvaie Astra Arad sunt în probe prin București. Par a fi bune, în ciuda unor zvonuri de la vatmani care se plângeau de scârțâituri și alte probleme.

O fotografie despre urmările războiului pentru oameni (sau fetițe) de rând. Este dură. Asta se întâmplă dincolo de granița noastră. Tot in Ucraina, oamenii plâng și îi îmbrățișează pe soldații ucraineni care ajung în zonele eliberate de sub ruși. Mai mult aici.. Parca este WW2 și cum plângeau francezii atunci când erau eliberați de americani. Și rușii tot bagă placa despre cum ucrainenii sunt fasciști și trebuie “eliberați”. Ucrainenii îi toacă pe ruși cu grenade aruncate din drone. Clipul acesta este destul de brutal și el.

FTX și-a declarat falimentul, CEO-ul a demisionat. Asta ca să vedeți cum continuă saga despre care am început să scriu aici.

Cum funcționează depozitul eMAG robotizat:

Povestea unei femei numite Alice Grusova. Când avea un an, părinții ei au fost nevoiți să o abandoneze pe o bancă într-o gară, după ce soldați nemți au percheziționat trenul respectiv. Părinții au fost uciși la Auschwitz. Ea a ajuns într-o orfelinat. După război, a fost reunită cu o mătușă, dar care imediat după aceea a emigrat în Israel și a abandonat fetița de 6 ani în Cehoslovacia. Astăzi are o viață normală, iar testele ADN de pe MyHeritage au ajutat-o să-și găsească rudele și să afle că 120 de membri ai familiei au murit în lagăre în WW2.

40 de citate demotivaționale. Unele sunt amuzante, precum “It could be that your purpose in life is to serve as a warning to others.” Cu altele nu sunt de acord, de exemplu “Every dead body on Mt. Everest was once a highly motivated person, so… maybe calm down.” Sunt totuși foarte sigur că nimeni fără motivație suficientă nu a ajuns în vârf.

Cele mai bune brânzeturi din 2022. What do you know, există o competiție și pentru brânză. Gruyere este din nou top de top.

Ce îl/o făcea rău/rea la pat. Multe povești amuzante pe acolo, inclusiv “My ex was loud. Like REALLY loud, but she didn’t match it in activity in bed. She just lay there, completely still, screaming her head off like some victim of a motorcycle accident.” Sunt și altele care arată că oamenii se uita la prea multă pornografie și cred că așa se desfășoară lucrurile.

Belgia este capitala cocainei în Europa:

Francesco Totti și fosta nevastă se ceartă dubios. El o acuză pe ea că i-a furat Rolexurile. Ea îl acuză că i-a distrus colecția de pantofi scumpi și de poșete de firmă. Viața părea mai simplă pe teren, nu?

15 orașe medievale de vizitat prin Europa. Este și Sighișoara în listă. Eu am vizitat 7 din acea listă, deși pe unele foarte pe fugă pentru a spune ceva despre asta.

Un surfer se dă pe valuri alături de delfini. Asta ar trebui să fie pe bucket list-ul fiecăruia.

Heinz a lucrat 185.000 de ore-om la un capac reciclabil pentru sticlele de ketchup.

Un vas de croazieră cu 800 de cazuri de covid la bord a acostat în Sydney. Mai țineți minte ca la începutul pandemiei era un vas de croazieră ce nu primea permisiunea să intre în port și au stat o grămadă oamenii pe el? Diamond Princess sau ceva așa? Ce vremuri!

Ken Block face o Gymkhana cu un Audi electric în Las Vegas. Mult fum:

Formula 1 în Brazilia, cursa începe la ora 20.

    21 comentarii

  1. citatul cu everestul are sens pt ca decesele sunt de multe ori pe coborare. oameni motivati dar nu suficient de buni cat sa ajunga intr-un timp bun pana sus si care ajung sa moara de epuizare la intoarcere

      (Citează)

    • Exact, mai mult decât atât, Everest a devenit foarte comercial și efortul de a-l urca e mult mai puțin intens decât alte vârfuri, cum sunt K2 sau Annapurna, ca și nivel de dificultate (e aproape “plat”) și ajutor din partea șerpașilor. De ce nu urca toată lumea? E foarte scump, cam 50-60k dolari și necesită totuși ceva antrenament, între 6 și 12 luni.

      Dar Radu e foarte sigur ca de obicei. Da, exista motivație, dar motivație de a pune pe insta faptul că l-ai urcat. Daca vrei ceva challenging, încerci K2. Mult mai frumos, mult mai greu. Plus că vârful nu se poate vedea decât după 5 zile de trekking la Basecamp

        (Citează)

  2. Dar știi ca myheritage e scam, cum sunt toate afacerile care pretind ca îți găsesc genealogia și originea, da?

      (Citează)

  3. De ce sa considerăm Kirby scam? E un produs foarte calitativ și foarte, foarte scump. Dacă te convinge cineva să îl cumperi nu e ca și cum ți-ar vinde o porcărie ci doar ceva foarte scump ce propabil de fapt nu ți-l permiți.

    Cu FTX am văzut că au simulat că au fost hacked sau că au pus în siguranță niște bani într-un cold wallet. “Decât” 600 de milioane. În siguranță pentru ei.

    Sunt curios dacă o să facă zeci de mii de ani de pușcărie ca și ăia ce manipulează bursa sau fac scheme Ponzi, sau o să scape bine merci pentru că e crypto și toți ce au vrut să se îmbogățească fără să facă nimic își merită soarta (adică nu e reglementat așa cum și-au dorit toți să nu fie :)

      (Citează)

    • Eu nu i-as sanctiona cu nimic pe cei care manipuleaza piata de crypto si nici nu i-as ajuta pe cei care si-au pierdut economiile. Adica esti foarte incantat sa investesti in ceva al carui singur “beneficiu” este lipsa reglementarii si apoi ai nevoie sa te ajute statul? Pai nu asta voiai, sa dispara orice interventie a statului?

        (Citează)

  4. Nu circul pe linia 41, dar văd tramvaiele vechi pe la mine prin fața blocului, în cea mai mare parte a timpului, aproape goale.
    De ce or fi luat trenurile alea de 40 de metri și nu unele mai mici, care să vină mai des?

      (Citează)

    • Ce tramvai vezi la tine? Că bănuiesc că nu 41. Mergeam des acum 3 ani, la 9 sau la 18 stăteam și 4 tramvaie până reușeam să mă urc. Și veneau des

        (Citează)

    • @Adrian din ce văd din poze, în interior sunt doar scaune simple și scaune un pic lărgite pe care nu prea pot sta 2 persoane, deci vagoanele sunt prea înguste așa că trebuie garnituri mai lungi. Poate mă înșel, dar asta e observația mea.

        (Citează)

    • @GuestStar, poate parea ciudat, dar exact asta este problema principala de care s-au plans vatmanii, ca noile garnituri ar fi mai late decat cele vechi.

        (Citează)

  5. Ala de la FTX ar fi ramas totusi cu un miliard din 18. Hai ca nu e rau pt un tepar. Asteptam pareri avizate de la crypto bros.

      (Citează)

    • Să îl așteptam și pe ăla de la la Crypto Data cu uniCornul și laptele. A plătit în advertorial deja în care zicea că a făcut deja o ofertă de cumpărare a FTX :) nu e glumă, chiar așa a zis :)

        (Citează)

  6. Minunat clipul cu surf cu delfinii.

      (Citează)

  7. Am vizionat de foarte multe ori BR. Nu sunt de acord cu teza ca Deckard este android. Daca ar fi asa, de ce toti ceilalti androizi vanati sunt mai puternici decat el? Daca ar fi fost un android creat ca sa “retraga” alti androizi, de ce nu ar fi fost creat de la inceput cel putin la fel de puternic si rapid ca acestia? L-am considerat intotdeauna doar un om cu o existenta mizera, care vaneaza niste androizi, iar unii din acestia ajung sa dezvolte sentimente mai veridice decat ale lui

      (Citează)

  8. Amuzant articolul cu orașele medievale. Scrie că în Sighișoara se află castelele Bran și Peleș. Foarte bun articol.

      (Citează)

    • Kirby – anii 2000-2010. Eu nu am cumparat și n-o să cumpăr vreodată un aspirator de suma aia daca nu se devalorizează banii serios, dar știu pe cineva care a cumpărat unul, de la un comis-voiajor din ăștia.
      L-a și folosit și era foarte mulțumit , zicea că nu există ceva mai bun.
      Habar n-am că eu nici pe aia cu martorii lui Iehova nu-i primeam in casă darămite vânzători de piei de cloșcă. Dar schema asta acum mi se pare atât de depășită, deși văd că încă au site și fac prezentări la domiciliu.

        (Citează)

    • Radu zici ca primește servite doar ca să îl facă de râs.

        (Citează)

  9. Mi se pare cam aiurea să iei postarea pe reddit a unuia care nu a auzit de Kirby și care a asumat că e scam, dar care totuși a confirmat că aspiratorul a fost returnat, și să propagi ideea că e un scam la mijloc.
    Also, nu ți se pare puțin neprofesionist ca după atâția ani să nu scrii eMAG corect?

      (Citează)

  10. Tare Ken Block, mereu mi-au plăcut “escapadele” lui și drifturile făcute prin orașe.

    Surfing cu delfinii e ceva mistic, pe delfini ii vad ca pe niște sirene care te însoțesc pt a fii in siguranță.

      (Citează)

  11. MrGiulik:

    Surfing cu delfinii e ceva mistic, pe delfini ii vad ca pe niște sirene care te însoțesc pt a fii in siguranță.

    Un fel de convoi cu girofare, nu?

      (Citează)

  12. Am vazut o demonstratie cu Kirby acum vreo 20 ani la un vecin de pe scara mea. Ce mai retin: puterea motorului era de 400w, dar suctiunea impresionanta se datora modului de etansare a furtunului de corpul aspiratorului si a accesoriilor de furtun. Nu insist pe detalii ci trec direct la momentul final care era piesa de rezistenta. Pe o suprafata de cca. 0.5 mp a covorului din sufragerie (era un covor curat, cu aspect de covor persan, dar nu din lana ci bumbac sau sintetic) individul a depus un strat de detergent spuma de cca. 5 cm grosime. L-a lasat 5 minute sa patrunda, timp in care spuma a disparut complet, apoi a aspirat. Aici atat retin, ca am ramas cu gura cascata, am vazut cum arata probabil covorul nou, curatat perfect in 2 minute de aspirare. Costa vreo 2800$, eram cu totii sanatosi la cap, n-a cumparat nimeni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus