un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

PC Garage listează plăcile video NVIDIA RTX 4090 la prețuri începând cu 10.750 de lei

17 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

PC Garage a listat plăcile RTX 4090 pe site, chiar dacă nu sunt încă și în stoc. Din ce văd pe la străini prin știri, stocurile se termină rapid, exact ca și la generația anterioară, deși teoretic minerii de cripto nu mai sunt la fel de interesați de astfel de plăci. Probabil, însă, că gamerii au alte planuri.

PC Garage listează 7 plăci video de la Asus, PNY, MSI și câte două modele Gainward și Gigabyte, cu prețuri între 10.750 și 12.100 lei. Ultimi au câte două pentru că oferă și versiuni ușor overclockate sau cu răcire mai bună. Personal n-aș da banii în plus pe versiuni overclockate, RTX 4090 oricum este o placă foarte performantă și adresată unei nișe de gameri sau streameri care au nevoie de performanță extremă, dar treaba fiecăruia ce-și cumpără.

Prețul oficial de listă recomandat de NVIDIA este de 9.500 de lei pentru un RTX 4090. Faptul că la lansare apare listat cu doar 10% în plus m-a uimit, având în vedere că generația anterioară s-a vândut cu preț dublu față de cel recomandat oficial, pe fondul stocurilor mici și al cererii mari.

Plăcile RTX 4080 încă nu sunt listate, ele urmând să fie lansate pe piață în noiembrie. Mai nou NVIDIA a anunțat că “des-lansează” placa RTX 4080 12 GB după ce mulți s-au plâns pe net că de fapt ar fi trebuit numită RTX 4070. Practic NVIDIA a fost acuzată că vrea să vândă un model de nivel xx70 de performantă deghizat ca un xx80.

Mie unuia nu mi se pare așa. La lansarea din 2020, RTX 3080 venea cu 10 GB memorie video, iar ulterior a fost introdus și un model cu 12 GB RAM, urmat un an mai târziu de un model Ti care avea tot 12 GB memorie RAM. Acum RTX 4080 vine direct cu 16 GB RAM, așa că o variantă de 12 GB RAM nu mi se pare a fi de nivelul xx70, ci doar o variațiune ușoară pe același nivel de performanță.

În cele din urmă, nici nu contează așa mult denumirea lor. Contează mai degrabă nivelurile de preț și de performanță oferită pentru ele. Altfel spus, dacă performanța și prețul sunt sesizabil mai mici pe un model decât pe altul, atunci este normal să le poziționezi pe niveluri diferite și cu nume diferite. Probabil că acel RTX 4080 cu 12 GB n-ar fi fost decât cu puțin mai slab decât un RTX 4080 cu 16 GB.

Oricum, atât RTX 4080 cât și RTX 4090 mi se par plăci de nivel enthusiast, pentru gaming 4K la refresh mare sau poate în paralel cu streaming video de calitate bună. Cele mass-market vor fi RTX 4060 și, pentru cei cu mai mulți bani, RTX 4070. Vom vedea la ce preț se poziționează acestea.

Vedeți că PC Garage împlinește zilele acestea 17 ani de existență și are oferte speciale. Apoi, la achiziția unui procesor AMD Ryzen 5000 primiți și colecția Uncharted: Legacy of Thieves. Tot PC Garage are listate și procesoarele AMD Ryzen 7000 și noile Intel Core de generația a 13-a. În curând vine Black Friday, poate fi un moment bun de construit un PC nou.

    19 comentarii

  1. Eu astept sa apara prin Europa Arc 770.
    RTX 4080 cu 12 GB folosea si alt chip, nu doar mai putina memorie. Deci e cu totul o alta placa.

      (Citează)

    • de ce te-ai hotarat pe ARC? din ce am vazut prin reviews (cam pe diagonala, e adevarat) sunt cam ce te-ai astepta de la o prima generatie (perf cam meh si probleme cu driverele)

        (Citează)

    • Arc e foarte bună pentru multi monitor pe baza de displayport, pentru stații de lucru care au nevoie de rezoluții mari bate binisor nvidia și amd.

        (Citează)

    • Cred că e mai important suportul din driveri. Dacă diferența de preț față de un RTX 4060 va fi mică în favoarea ARC, nu cred că merită treaba.

        (Citează)

  2. Eu sunt curios sa vad cum arata o persoana care da atatia bani pe o placa doar ca sa se mandreasca cu ea la colegii de la scoala. Cat de geek sa fii?
    Inteleg pe cei care fac mining sau o folosesc la adevarata putere si fac cumva bani cu ea.

      (Citează)

    • Probabil la fel ca ceilalti care dau 2000euro pe un smartphone, iti faci credit pe 5 ani si pana anul urmator poti sa le arati fraierilor cate fps-uri ai tu. PCGarage face asta cu orice produse lansate, ca sa apara in cautari pe google.

        (Citează)

    • PartidulSpecialiiRomânia

      17/10/2022 la 8:00 PM

      @corny Cum arată? Arată ca un junior de politician, de exemplu…

        (Citează)

    • Sau arata la fel ca o persoana care plateste peste 50k euro pe o masina (electrica sau nu) ca sa se laude la prieteni.

        (Citează)

    • Eu sunt curios de unde obsesia asta că cineva cumpără orice porcărie scumpă ca să se laude. Deja sunteți 3 plus un Vadim Tudor. Pe ăia care au nevoie de atenție și speră să fie remarcați de cei din jur îi pot înțelege, că n-au personalitate, dar pe cei obsedați de ce fac alții cu banii lor încă nu reușesc.

        (Citează)

    • Eu eram ironic, nu ma intereseaza ce isi cumpara fiecare. Asa cum masina aia de 50.000 euro aduce mult mai multe decat posibilitatea de a te lauda la prieteni, la fel si placa video de 2000 de euro aduce performante ridicate. Acum daca ai nevoie de asemenea performante sau daca o cumperi doar ca sa joci Solitaire, este alegerea fiecaruia.

        (Citează)

    • @corny: arată la fel, probabil mai bine îmbrăcat și tuns.

      Valoarea este relativă la averea fiecăruia. Dacă 10.000 de lei nu este un efort financiar serios pentru cumpărător, de ce să nu o cumpere? Să nu uităm că asta este o placă pentru o nișă destul de mică. Grosul așteaptă RTX 4060 sau chiar RTX 3060 la reducere.

        (Citează)

  3. Esti complet paralel cu realitatea. Nvidia a prezentat 4 benchmarkuri in jocuri unde au pus 4090, 4080 (ambele versiuni), 3090 Ti, 3090, 3080 si 3070. Diferenta dintre ele este undeva intre 25-30%.

    Daca asta e pentru tine “o variațiune ușoară pe același nivel de performanță” ai probleme la mansarda.

    Sunt produse complet diferite, AD103 este chipul pt varainta cu 16 Gb, AD104 celalalt. The fake 4080 are 21% mai putine CUDA cores si 192 biti latime de banda la memorie, fata de 256 la modelul superior.

    Pune mana si citeste si eventual corecteaza tampeniile debitate.

      (Citează)

    • Mai comenteaza lumea si il corecteaza pe autor, dar tu ai ales sa dai cu el de pamant. Un fel de: “Prostule, sa nu te mai prezinti cu astfel de aberatii in fata mea!”
      Poate ar trebui sa incerci sa te calmezi putin sau, si mai bine, sa scrii tu un articol detaliat si corect din punct de vedere tehnic. Eu promit ca il citesc.

        (Citează)

    • Ai dreptate dar ai fi putut sa fii mai elegant. Nu toate lumea intelege ce se intampla in lumea hardware si nici nu cred ca e interesata.
      Intr-un limbaj mai pe intelesul tuturor: Practic e inselaciune sa pui numele de 4080 pe doua produse diferite. Difera dimensiunea chip-ului (295mm2 vs 379mm2), lățimea de banda e mai mica cu 33% si nu in ultimul rand diferențele intre cele doua placi, in graficele prezentate chiar de nvidia erau intre 20 si 30%. Daca diferența era doar memoria, asa cum sugereaza denumirea, performanta era identica.
      Anyway asta cu denumirile nici nu ma intereseaza prea mult, pe mine m-a deranjat f mult pretul. Nu vorbesc de 4090 si toate varfurile astea de gama, eu mereu mi-au cumparat din gama de mijloc. E inacceptabil pretul chiar daca mai scade 100$ din asta anulata tot o sa fie 5000+ lei la noi. Mai astept sa vad ce anunta si AMD dar nu am sperante prea mari. Sper ca toti producatorii sa coboare cu picioarele pe pamant in 2023 ca imi cumpar un xbox, un PS si un switch cu banii pe un PC cat de cat. :)))

        (Citează)

    • Bogdan: Practic e inselaciune sa pui numele de 4080 pe doua produse diferite. Difera dimensiunea chip-ului (295mm2 vs 379mm2), lățimea de banda e mai mica cu 33% si nu in ultimul rand diferențele intre cele doua placi, in graficele prezentate chiar de nvidia erau intre 20 si 30%.

      Nu putem spune asta până ce nu lansau și un RTX 4070 și un 4060, ca să vedem nivelurile reale. Dacă 4070 ar fi fost apropiat de 4080 12 GB, da, puteai zice că au umflat numele doar ca să te facă să simți că iei un produs mai bun.

        (Citează)

    • Cand pui acelasi nume (4080) pentru 2 produse, automat se presupune ca au acelasi chipset. Si cum lumea stie ca diferenta intre 12 si 16 GB de memorie se observa doar in foarte putine aplicatii, automat foarte multi vor fi indusi in eroare si vor alege modelul 4080 cu 12GB, crezand ca au cumparat un produs aproape identic cu 4080 16GB.

      Daca tot ai dat ca exemplu 3080 10GB vs 3080 12GB, acolo diferenta de performanta in “lumea reala” era undeva pe la 3%.

        (Citează)

    • Inca n-a fost aprobat comentariul in care detaliam cu linkuri problema legata de denumirea nVidia si antecedentele lor asa ca mai incerc o data, dar fara linkuri.

      Dupa cum spune si Andrei G, e de porc sa pui aceeasi denumire la 2 produse cu performante radical diferite. Citez Gamers Nexus din recenzia GT 1030 DDR4:

      The average consumer cannot reasonably be expected to look at “GT 1030 2GB OC LPD4” and understand that is 55% slower than “GT 1030 2GB OC LPG5.”

      Adaptata la cazul de fata:

      The average consumer cannot reasonably be expected to look at “RTX 4080 12GB” and understand that is 25% slower than “RTX 4080 16GB”

      Cei 20-30% diferenta nu ii spun eu sau alti nespecialisti, ci au fost confirmati de catre nvidia pe popria lor pagina, la scurt timp inainte sa amane lansarea produsului si sa planifice o redenumire.

      “Nu putem spune asta până ce nu lansau și un RTX 4070 și un 4060”

      Problema nu sunt placile video din clasele inferioare. Problema este ca 2 placi radical diferite au primit aceeasi denumire! E similar cu a da replica:

      “Nu putem spune (ca e inselaciune) pana nu lansau si un GT 1020” la remarca:

      The average consumer cannot reasonably be expected to look at “GT 1030 2GB OC LPD4” and understand that is 55% slower than “GT 1030 2GB OC LPG5.”

      Dovada ca este o problema reiese si din articol, confuzia ca cele 2 modele de 4080 ar fi “variatiuni mici de performanta” a ajuns si la tine. In conditiile in care diferenta reala, confirmata de nvidia este 20-30%.

        (Citează)

  4. @Bogdan: de câțiva ani plăcile astea video sunt folosite și în workstation (pentru că s-au putut înlocui așa zisele GPU profesionale), iar în cazul ăla, chiar și 4090 aia, nu e o afacere rea. Calculatoarele se amortizează repede, chiar și cele considerate scumpe (de mii de euro). Cine vrea să vadă și peste bisnis și nișe o să-și dea seama că cererea e mult mai mare pentru că tot mai multe domenii se folosesc de ele.

    Legat de prețuri în general, e o diferență între a vrea și a avea nevoie, iar chestiile de care ai nevoie au devenit mai ieftine în domeniul ăsta. Cine zice că dădea 200 de dolari pe o placă video uită că acum ai aceeași putere de procesare în iGPU. În 2013 am primit un upgrade la PC-ul de la birou – aproape 10 mii de lei un i7 și o placă video (un Quadro 2000, nu era vreun vârf nici atunci). La banii ăștia scot mai mult acum, dacă iau în calcul puterea de procesare – de fapt am ieșit sub banii ăștia, am primit recent un PC nou care a costat vreo 7 mii de lei.

      (Citează)

  5. Tudor:
    Inca n-a fost aprobat comentariul in care detaliam cu linkuri problema legata de denumirea nVidia si antecedentele lor asa ca mai incerc o data, dar fara linkuri.

    Dupa cum spune si Andrei G, e de porc sa pui aceeasi denumire la 2 produse cu performante radical diferite. Citez Gamers Nexus din recenzia GT 1030 DDR4:

    The average consumer cannot reasonably be expected to look at “GT 1030 2GB OC LPD4” and understand that is 55% slower than “GT 1030 2GB OC LPG5.”

    Adaptata la cazul de fata:

    The average consumer cannot reasonably be expected to look at “RTX 4080 12GB” and understand that is 25% slower than “RTX 4080 16GB”

    Cei 20-30% diferenta nu ii spun eu sau alti nespecialisti, ci au fost confirmati de catre nvidia pe popria lor pagina, la scurt timp inainte sa amane lansarea produsului si sa planifice o redenumire.

    “Nu putem spune asta până ce nu lansau și un RTX 4070 și un 4060”

    Problema nu sunt placile video din clasele inferioare. Problema este ca 2 placi radical diferite au primit aceeasi denumire! E similar cu a da replica:

    “Nu putem spune (ca e inselaciune) pana nu lansau si un GT 1020” la remarca:

    The average consumer cannot reasonably be expected to look at “GT 1030 2GB OC LPD4” and understand that is 55% slower than “GT 1030 2GB OC LPG5.”

    Dovada ca este o problema reiese si din articol, confuzia ca cele 2 modele de 4080 ar fi “variatiuni mici de performanta” a ajuns si la tine. In conditiile in care diferenta reala, confirmata de nvidia este 20-30%.

    Thank you ! M-ai scutit să mai pierd timp pentru a explica ceva ce e evident de pe lună…mai puțin la Radu. Whatever I’m done with this.
    Long live GN Steve and upside down Steve ;)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus