un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Intel Core generația 13 se dovedesc mai performante decât procesoarele AMD și sunt și mai ieftine

21 Oct 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Au apărut benchmark-uri pentru procesoarele Intel Core de generația a 13-a și peste tot rezultatele arată că Intel are cele mai rapide procesoare în acest an. Core i9-13900K este mai performant decât noul AMD Ryzen 7950X și, principalul avantaj, este și mai ieftin cu 20%. Și celelalte procesoare Core gen 13 lansate stau foarte bine în teste.

În testele de pe Tom’s Hardware, noile Intel câștigă aproape în fiecare caz, cu excepția encodingului în Adobe Premiere Pro. Singurul procesor AMD care este la fel de sus sau uneori mai sus este Ryzen 7 5800X3D, care până la urmă poate fi privit ca o ediție specială.

Concurentul direct al lui Core i7-13900K, adică AMD Ryzen 9 7950X, în general ia bătaie. LTT are un rezumat bun:

În gaming, Core i9-13900K este cu 4% în medie mai rapid decât Ryzen 9 7950X. Celelalte performanțe sunt scalate tot la 7950X. Adică un 7900X este cu 2% mai lent decât un 7950X, iar Core i9-13900K este mai rapid cu 4% decât același 7950X.

În aplicații de muncă, randare, editare video și foto, compresie și altele, Intel este cu 6% mai rapid decât Ryzen 7 7950X.

Și acum partea și mai tare: Intel Core i9-13900K costă 3.600 lei, pe când Ryzen 7 7950x costă 4.150 de lei. Și la americani sunt lansate cu o diferență de 110 dolari în favoarea Intel.

Intel stă bine de fapt pe toate procesoarele de generația 13 lansate recent.  Core i5-13600 și Core i7-13700K se comportă la fel de bine în benchmark-uri. Cum a reușit Intel să ajungă aici? Au îmbunătățit mult procesul vechi de fabricare, numit Intel 7, astfel încât au putut obține frecvențe de ceas mai mari. Au crescut și numărul de nuclee eficiente energetic. Se cunoaște în teste.

Și mai sunt și alte avantaje la mijloc, precum compatibilitatea cu plăci de bază mai vechi și memorie DDR4. Asta face upgrade-urile mai ieftine. Poți lua întâi procesor nou pe o placă de bază mai veche, iar in viitor schimbi placa de bază și treci de la DDR4 la DDR5. Noile AMD funcționează doar cu DDR5, care costă mult în prezent.

Singurul dezavantaj pe noile procesoare Intel pare a fi căldura degajată. Procesoarele se duc în 100 de grade Celsius inainte de a activa un throttling. Disipă foarte multă căldură, așa că un PC performant pe Intel gen 13 trebuie obligatoriu împerecheat cu răcire performantă. Nu vă zgârciți la carcase și coolere performante. Eu am un Noctua D15 și, pe lângă faptul că este atât de mare încât compensează pentru alte lucruri, răcește foarte bine.

    12 comentarii

  1. Nu am apucat sa vad review-uri, dar cum se prezinta noile procesoare pe partea de integrated graphics ? Din cate stiu, aici era avantajul major al AMD vs Intel.

    Daca tragi linie, sa zicem ca procesoarele Intel ar fi cu 6-7% mai rapide ca cele AMD in anumite scenarii (desi in multi-core observ ca AMD sunt mai rapide). In practica, daca procesoarele AMD au performante cu 20% mai bune pe iGPU, consuma mai putin curent si se incalzesc mai putin, atunci nu e foarte clar care e mai bun.

      (Citează)

    • “Din cate stiu, aici era avantajul major al AMD vs Intel.” Stii tu ceva, dar nu complet.

      Intel a avut integrated graphics pe toate procesoarele din seria Core exceptie facand cele cu sufix F.
      AMD n-a avut integrated graphics pana la Zen 4 decat pe procesoarele cu sufix G. Deci cele High-End n-au avut niciodata integrated graphics.

      Chiar nu am analizat cum se prezinta noile Zen 4 pe integrated graphics.

        (Citează)

    • Zen4 are grafica integrata pe toate modelele. In mod normal e mai buna decat Intel, nu ca ar conta prea tare la nivelul ala de performanta. Mai degraba te uiti la features, cum stau fiecare la encoding/decoding, cate output-uri suporta si la ce rezolutie etc.

        (Citează)

    • @Sorin, exact la asta ma gandeam si eu, ca nu prea are relevanta grafica integrata atunci cand discutam despre un procesor de top. Daca dai peste 4000 de lei doar pe procesor si cooler, sigur o sa cumperi si o placa video separata.

        (Citează)

    • @Andrei G, eu nu la asta ma refeream. Daca ai nevoie de performanta clar iti iei si placa video din start. Dar daca nu ai, iti faci treaba la fel de bine cu oricare din alea integrate. Sau macar ai sansa sa testezi sa vezi daca iti sunt suficiente sau nu inainte sa bagi banii in placa video.

        (Citează)

  2. Daca te uti la consum nu mai e chiar asa misto Intel, performanta aia cu 5-10% mai mare e obtinuta cu 30% mai multa putere. Vorbim de aproape 50W diferenta. 1kWh pe zi de full load. Plus caldura aferenta (care e totusi buna iarna daca esti client RADET).

      (Citează)

    • Depinde și de workflow, în general CPU mai noi sunt mai eficiente per ansamblu, nu și sub sarcină continuă. Dar ăsta e marketingul, că nu vrea nimeni să-ți spună că sunt tot mai ineficiente și ar cam trebui reproiectate – cică e doar căldură, trebuie ventilator mai mare. Nu mulți folosesc însă full load toată ziua, așa că nu simt mari diferențe în utilizare normală.

      Dar în contextul actual n-o să sune bine dacă ar veni Intel să spună că generația următoare e cu 10% performanță sub cea actuală, dar cu un consum înjumătățit. Sau doar să vorbească de performanță/watt și o să-și dea lumea seama că ceva s-a schimbat acolo. Așa că mergem așa în continuare, e cu x% mai bun și aia e, țeavă mai groasă la curent și gheață mai multă în cooler.

        (Citează)

    • De aia prefer mereu non K-uri. La 65W. Căldură dubla și performanță de max 10% pt K-uri

        (Citează)

  3. “Singurul procesor AMD care este la fel de sus sau uneori mai sus este Ryzen 7 5800X3D,”

    Te referi în jocuri, ca in aplicații procesorul asta e praf, după cum se vede și in poza ta. E făcut special pt jocuri.

      (Citează)

  4. Si eu care voiam sa trec pe intel in urmatorul build sff; daca se incalzesc tare…..c’est fini

      (Citează)

  5. Au un TDP de 125W in mod normal si unul maxim de 253W, exista coolere pe aer care pot duce atat.

    Pe lichid cele mai bune raman deocamdata Arctic Liquid II, dar nu e obligatoriu sa folosesti asa ceva.

    Pasta buna, carcasa aerisita, cooler decent si poti sa stai linistit in privinta procesorului si a caldurii emise.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus