un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review GoPro Hero11: noul senzor face o treabă excelentă

29 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Am testat noua cameră GoPro Hero11. Pe hârtie pare un update mic, dar în practică s-a dovedit că noul senzor de format 8:7 deschide noi posibilități foarte interesante de editare și mai sunt și alte avantaje, precum un Horizon Lock incredibil de bun și de util.

Preț: 3.000 lei la eMAG și PC Garage, 450 de euro pe site-ul GoPro.com. Există și Creator’s Edition cu diverse accesorii incluse.

O cameră video se prezintă mai bine pe video, așa că iată review-ul mai jos. Este pe noul format, l-am făcut în afara casei, filmat din diverse unghiuri, cu mai mult b-roll decât de obicei, comparații cu Hero10, star trails, low light și altele.

Dă-mi un Subscribe pentru alte clipuri:

O să scriu aici doar concluzia.

CE MI-A PLĂCUT

Senzorul de 8:7 este un avantaj foarte mare. Poți filma în clasicul 16:9 sau 4:3, dar poți filma 8:7 în rezoluție 5K, adică obții un cadru aproape pătrat. Din acesta poți tăia foarte rapid clipuri 16:9 pentru YouTube, dar și verticale pentru TikTok/Insta, toate în rezoluție 4K.

Chiar am făcut asta, am filmat așa un clip la Vivo, l-am editat 16:9, apoi doar am dat copy paste la clipurile deja tăiate, montate și editate într-o secvență nouă verticală și practic a mers din prima așa.

Horizon Lock este o altă funcție foarte tare. Poți roti camera la 360 de grade și ea filmează tot perfect stabilizat, cu orizontul blocat pe imaginea “normală”. Este un avantaj foarte mare în tot felul de sporturi extreme cu multe mișcări și înclinări în timp ce filmezi, precum ski, rafting, mountain bikes șamd.

Eu am folosit asta pentru a prinde camera aproape vertical de cureaua de la rucsac cu o clemă, dar ea filma tot perfect orizontal pentru că ținea orizontul pe linie. Face asta pentru că pixelii cu care filmează 4K pe modul Linear încap de fapt în orice unghi în senzorul aproape pătrat.

Îl vedeți demonstat în clip. Este mereu un moment wow când filmez și apoi văd rezultatele stabilizării.

Poți filma 5K la 60 fps, 4K la 120 FPS și 2,7K la 240 fps. Ca anul trecut, de altfel, dar tot sunt moduri remarcabile față de telefoane și de alte camere de acțiune. Ies așa niște slow-motion-uri de calitate foarte bună. În review-ul video de mai sus am filmat-o așa pe Alice în leagân și când încetinești de 8 ori mișcarea iese un clip superb, pe care-l vom păstra în colecția noastră.

Senzorul acesta nou mai permite și filmare la 10 biți. Este un mod care trebuie activat din meniuri, dar permite un color grading mai bun dacă filmați pe Flat sau face umbrele mai plăcute în modul Natural.

Camera a venit cu baterie Enduro, despre care am scris în iulie și articolul este încă în drafts, că așa sunt eu. Capacitate un pic mai mare, rezistă mai bine la temperaturi extreme. Pachetul include de fapt și o geantă de transport în care îți poți ține și accesoriile.

Are aceleași dimensiuni ca Hero10, deci accesoriile se vor potrivi în continuare. Eu am montat MediaMod-ul meu pe ea fără probleme.

CE NU MI-A PLĂCUT

Este mai scumpă la lansare decât generația anterioară. Prețul în magazin pentru Hero11 este de 3.000 de lei, echivalentul a 600 de dolari, cât este pe site-ul oficial. Generația anterioară s-a lansat pe la 2.500-2.600 lei.

Problema este că, dacă o cumperi de pe site-ul oficial, o iei la 450 de euro, adică 2.250 de lei, și include și un an de abonament la serviciul cloud GoPro și alte avantaje. După un an, poți închide abonamentul, nu te forțează nimeni să-l continui.

Așa că GoPro practic îți dă toate motivele să cumperi de pe site-ul lor. Din experiența mea, vă pot spune că o comandă ajunge cam în 3-4 zile în România, eu am primit prin UPS chestiile comandate acum vreo lună.

Sunt curios ce părere au magazinele și distribuitorii din România de treaba asta. 3.000 de lei la ei sau 2.250 de lei de pe site-ul oficial.

Are în continuare problemele clasice ale camerelor GoPro. S-a blocat de vreo două ori. Încă n-am văzut GoPro care să nu se blocheze. Noroc că m-a învățat cineva trucul de bază pentru asta: ții apăsat 10 secunde pe on/off și camera se resetează.

Focalizează tot pe la minim jumătate de metru. Cu asta te obișnuiești în timp dacă o iei pentru vlogging. Calitatea imaginii o fi bună în lumină puternică, dar seara scade, apare niște zgomot și crește timpul de expunere, ceea ce în lumină slabă bagă niște blur de mișcare. Nimic nou aici.

În mod normal, însă, GoPro Hero11 este o cameră excelentă pentru imagini spectaculoase de viață plină de aventură, dar bună și la vlogging de turism, amintiri de vacanță și alte asemenea clipuri video. În Bulgaria am folosit propriul meu Hero10, dar am scos în mare niște imagini cu Alice care sunt extraordinare.

Preț: 3.000 lei la eMAG și PC Garage, 450 de euro pe site-ul GoPro.com. Există și Creator’s Edition cu diverse accesorii incluse.

Uitați și un review la GoPro Volta, un accesoriu lansat la începutul verii și pe care l-am cumpărat acum vreo lună. Volta face parte direct din pachetul Creator’s Edition de mai sus la Hero11.

    11 comentarii

  1. Încă n-am văzut GoPro care să nu se blocheze

    Ba da. A mea. Chiar nu mi s-a blocat niciodată, și am filmat ceva cu ea.

      (Citează)

  2. Radule, când începi să te documentezi înainte să faci un review, în loc să ne dai doar specificațiile de pe broșură?

    Senzorul de 8:7 e foarte mare? Ce senzor e ăla? Am căutat singur pe net ca să mă lămuresc, că din „review-ul” tău n-am avut de unde să iau această informație: senzorul este Type 1/1.9. Adică mai mic decât doi senzori din trei ai telefonului meu (un S20+, un telefon vechi deja de 2 ani). S20+ are două camere cu senzori Type 1/1.7. Nici nu mai are rost comparația cu telefoanele actuale care au senzori și mai mari.

    Camera asta este doar pentru sportivii care vor s-o monteze pe căpățână și să uite de ea. Dacă ai deja un telefon flagship, filmează cu el, vei scoate filmări mult mai bune. Radu cu filmele lui cu gopro-ul în mână prin parc mă lasă rece.

      (Citează)

    • Știi ca nu te oprește nimeni sa filmezi cu telefonul. Sunt use caseuri complet diferite. Noi folosim Go Proul de ex in vacante, weekenduri, la piscina, când chiar avem activități unde se pretează. În rest, la cafenele, prin casa etc normal ca merge mai simplu cu telefonul.

        (Citează)

    • În mod ironic, fix pentru cei ca tine (amatorii, nu o spun în sens negativ) e review-ul, care compară senzorii din camere cu telefoanele. Camera aia nu e doar pentru sportivi, ci e un echipament de dimensiuni mici foarte versatil. Mă îndoiesc că ți-ai agăța telefonul de 1500 de euro de mașină, când poți folosi așa ceva, care e mai ieftin și mai rezistent. Sau să-l lași undeva pentru un timelapse, e probabil printre cele mai ieftine camere pentru așa ceva.

      Pentru cei ce folosesc astfel de camere, specurile alea contează până la un punct, că GoPro nu prea a avut concurență pe piață până acum.

        (Citează)

  3. Vreau doar sa spun ca eu am fost cameramanul aici #proudcameraman :D

      (Citează)

  4. Jucarii pentru oameni cu bani.

      (Citează)

  5. Am achizitionat si eu o Hero11, varianta bundle la care am mai adaugat un incarcator si 2 baterii enduro si un card de memorie.
    Pot confirma si eu ca preturile de pe siteul oficial sunt imbatabile. Cu tot cu accesorii, am iesit mai ieftin decat daca as fi cumparat doar camera simpla de la emag.
    Eu sincer nu eram deloc familiarizat cu acest gen de gadget, insa copilul si-a dorit sa experimenteze cu tot felul de filmari si editari si am zis sa incercam.
    Cred ca este irelevanta comparatia cu un telefon (mai ales unul performant). Obiectele au scopuri diferite si plusurile lor se concentreaza in directiile respective.
    Odata ce de obisnuiesti cu meniul lui gopro, este foarte simplu de folosit. Copilul deja pare ca se descurca mai bine decat mine.
    Am reusit si eu sa o blochez pe a mea, chiar de cateva ori. S-a rezolvat cu scosul bateriei.
    Serviciul de cloud nelimitat oferit de gopro in subscriptie este unul destul de limitat totusi in ceea ce priveste viteza de transfer. Nu am masurat, insa nu poti edita nimic aproape in app Quik daca accesezi filmarile urcate in cloud. Asta la 4k, o sa incerc si in 1080.
    Altfel, e un tool de filmare cu care poti sa dai de pamant, sa-l bagi in apa, si sa n-ai emotii in general daca-l lasi pe mana copilului. :)

      (Citează)

  6. Ce format sunt fișierele video? E bun un pc i5 pentru editare?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus