un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Două puncte forte pe Asus Zenbook Pro 14 Duo, laptop cu ecran secundar deasupra tastelor

30 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

În imaginea de mai jos este un Asus Zenbook Pro 14 Duo OLED (cod UX8402) pe care l-am folosit câteva zile. După cum vedeți, face parte dintr-o nouă generație de laptopuri din gama Duo, cele care au un ecran suplimentar deasupra tastelor și asta le aduce niște avantaje mari în anumite scenarii de utilizare.

Să-i zicem un hands-on. Nu o să-i fac un review, l-am utilizat prea puțin pentru asta înainte de a-l înapoia (vina mea, am avut alt laptop de testat) și n-am apucat să-i fac benchmark-uri sau să-l folosesc altfel decât pe priză. Oricum sunt multe review-uri deja pe net, modelul este lansat de câteva luni pe piață. S-a dovedit, însă, interesant și inedit, asta e clar de când îl pornești și se aprinde și al doilea ecran, ceea ce te surprinde un pic deși te aștepți la asta. Are două avantaje mari care pentru o nișă de posibili clienți s-ar putea să conteze.

Preț: 10.000 lei la PC Garage și eMAG.

ECRANUL AL DOILEA ESTE BINE GÂNDIT

Se vede că este a patra generație de astfel de dispozitive, dacă nu mă înșel, iar Asus a mai rafinat integrarea celui de-al doilea ecran. Acesta este văzut în Windows ca un al doilea monitor și poate fi configurat individual. Cele două ecrane au însă aceeași rezoluție orizontală, cel de sus are 2.880 x 1.800 pixeli, iar cel de jos are 2.880 x 864 pixeli, că este mai scund, dar faptul că au aceeași rezoluție orizontală ajută mult când învârți ferestre între ele.

Unde sunt avantajele și de ce ai vrea așa ceva? Păi eu de exemplu am editat un clip video în Premiere Pro pe laptop. Asus îl livrează un un program numit ProArt Creator, iar acesta, când deschizi Premiere, adaugă pe ecranul de jos un fel de tastatură virtuală cu opțiuni pentru acest program.

Sunt adăugate inclusiv două dial-uri și, spre surprinderea mea, le poți mișca foarte bine pe ecranul tactil folosind degetul. Le învârți chiar natural. Pe cea de timeline, cu funcție de jog wheel, de exemplu, este foarte ușor să avansez cadru cu cadru, dar și să grăbesc pasul și să avansez rapid prin clip, exact cum fac la tastatura mea fizică de editare video. Le-a ieșit bine și îi lipsește un vibrator ca pe telefoane pentru a oferi și feedback tactil la astfel de manevre.

Programul acesta are niște preseturi și pentru restul programelor Adobe, inclusiv Photoshop sau Illustrator sau Lightroom.

Dacă însă nu vrei această tastatură virtuală, al doilea ecran îți permite totuși să reconfigurezi tu cum vrei workspace-ul din Premiere. De exemplu, eu am dus imediat timeline-ul și project panel jos. Timeline-ul se potrivește excelent pe un ecran lat și îngust. Pe monitorul principal mi-au rămas clipurile video efective.

Asta este un avantaj în editare, că văd mai bine totul, dar este un avantaj și mai mare dacă-ți configurezi ferestrele altfel în workspace-uri precum Color. Poți avea jos histograme și slidere de culori, iar sus, pe monitorul principal (care este și OLED și are acoperire 100% DCI-P3, deci bun pentru editare video sau foto) rămâi cu imaginea propriu-zisă la dimensiuni mult mai mari, ca să vezi detalii de editare, măști și alte chestiuni de precizie.

Și ecranul secundar ajută și în alte task-uri. De exemplu, pe monitorul principal poate că scriu ceva pentru blog. Pe cel secundar am pus, la un moment dat, trei ferestre una lângă alta: messenger pentru că supravegheam o conversație acolo, un clip YouTube la care eram atent mai degrabă cu urechile, și Analytics-ul realtime de pe blog.

Asus mai are diverse alte scenarii în prezentarea de pe site. Pe ecranul principal ai vreo două ferestre Office, iar pe cel secundar rulează un call pe Zoom sau altceva plictisitor. Ești streamer, te joci pe monitorul principal, iar pe cel secundar vezi ce transmiți pe net și comentariile din stream. Ești programator și pe ecranul secundar mai ții niște ferestre de cod sau watchdogs sau log-uri. Asta ultima am folosit-o și eu într-un fel, am dus pe acel ecran graficele de temperatură și putere consumată de procesor în timp ce rulam benchmarks, dar n-am apucat să rulez prea multe.

Asus a mai lucrat la software-ul de control pentru perechea de ecrane. Este ceva mai simplu să lansezi mai multe aplicații simultan, fiecare în zona ei preconfigurată. Mai au și un buton care inversează ecranele între ele, așa că dacă ai nevoie de o fereastră care stă mic pe ecranul de jos o poți aduce imediat pe cel de sus și trimite înapoi. Este ca un soi de alt-tab, dar cu ecrane. Întreg softul pare mai stabil și mai bug free decât pe generația anterioară, deși, disclaimer, l-am utilizat doar câteva zile.

HARDWARE FOARTE PERFORMANT

Zenbook Pro 14 Duo este genul de laptop de pe care nu poți spune că-i lipsește ceva.

Ecranele: cel principal este un OLED de 550 nits, diagonală 14,5 inci, rezoluție 2.880 x 1.800 pixeli și refresh la 120 Hz, 100% DCI-P3, certificat Pantone, tratat anti-reflex. Ecranele OLED abia intră pe laptopuri și sunt wow, atrag imediat privirea prin culorile lor excelente. Ecranul de jos este un IPS tactil și el, 2.880 x 864 pixeli, diagonală 12,5 inci. Ai și stylus în cutia laptopului, apropo.

Procesorul este un Intel Core i7-12700H cu 6 nuclee performante și 8 nuclee eficiente energetic. Există și o variantă cu Core i9, mai scump. Memoria este DDR5 la 4800 MHz, 16 GB pe cel testat de mine, sunt și variante cu 32 GB, iar SSD-ul este un PCI-Express 4.0 de 1 TB pe care am prins 6.000 MB/s citire și 5.100 MB/s scriere.

Laptopul are o placă video Intel Iris Xe pentru chestiuni banale și o placă NVIDIA RTX 3050 Ti de laptop cu 4 GB memorie video. Este utilă pentru a accelera diverse programe de editare sau randare, dar te poți și juca orice joc în Full HD, să zicem, cu frame rate mare.

Am apucat să rulez un benchmark pe laptop, Geekbench, și am obținut 1.743 puncte single-core, 12.217 puncte multi-core și 63.647 puncte pe grafică OpenCL. Forma laptopului permite și un sistem de răcire mai amplu. Ecranul secundar se ridică de pe carcasa laptopului, iar sub el se văd două ventilatoare și se face un flux de aer pe acolo. Procesorul tot se încinge, Intel tot aragaz este, se duce în 90 de grade în task-uri complexe, dar ventilația bagă tare și îl ține mai bine sub control decât pe multe alte modele, așa că throttlingul nu este la fel de amplu sau imediat.

Când am zis însă că excelează la hardware mă refeream și la alte detalii. De exemplu, tastatura este iluminată și tastele au un feedback plăcut, fac un click-click satisfăcător.

Are porturi și pe spate! N-am mai văzut de mult un laptop cu porturi pe spate, dar acolo are conectorul de alimentare și un port HDMI care este versiunea 2.1. Ambele sunt foarte bine așezate acolo, lângă un cititor de carduri microSD Express 7.1.

Pe laterale are jack audio, USB 3.2 gen 2 tip A și 2 porturi Thunderbolt 4 cu ieșire video. Difuzoarele sunt și ele bune, melodioase, cum și trebuie pe un laptop “de creatori”, deși mai mult ca sigur că toți ar folosi oricum căști.

Are un alimentator de 150W, iar în total cântărește 1,7 kilograme, destul de rezonabil pentru diagonala sa și pentru faptul că are două ecrane. A încăput și o baterie de 76 Wh pe sub capotă.

Ce nu mi-a plăcut la acest hands-on

Culmea, mă așteptam să nu-mi placă touchpad-ul, care este mic și vertical, nu are formă “landscape” precum monitorul. În practică, n-a fost o problemă pentru că am conectat un mouse. Cine are bani de un astfel de laptop, are și de un mouse bluetooth, iar la nevoie te descurci și cu touchpad-ul inclus.

Nu, mai degrabă m-a deranjat că tastatura este din margine în margine și nu există nici un spațiu liber pe laptop de unde să-l apuci atunci când vrei să-l repoziționezi pe masă sau în casă. De oriunde îl apuci, apeși niște taste sau ecranul. Asta a fost un pic deranjant. Și monitorul avea un joc cam mare în balama, dar cred că era și engineering sample.

Or mai fi și altele. Cum am zis, n-am avut timp de mai multe acțiuni exploratorii. Oricum, este un model premium și în general n-ai ce-i reproșa unui laptop de 10.000 de lei. Mai degrabă este vorba de felul în care nevoile utilizatorului se potrivesc cu această formă de laptop și ecranul său dublu. Evident că este mai eficient sau mai economic să ai un laptop performant și încă un ecran normal de monitor pe lângă el. Inclusiv Zenbook Pro 14 Duo te ajută cu un HDMI 2.1 dacă vrei și mai multe ecrane în jurul tău. Modelul acesta este gândit mai degrabă ca un all-in-one, pentru cei care nu vor sau nu pot avea și un monitor în plus lângă ei pe birou. Dacă a ajuns la a treia sau a patra generație (primul model este lansat prin 2019), înseamnă că există o piață.

    5 comentarii

  1. Mi se pare aiurea un al doilea ecran la laptop, daca voiam asta imi luam un monitor dedicat. De fapt, asta am si facut.

      (Citează)

  2. un fel de touchbar pe steroizi, la care maru’ muscat a renuntat, de util ce era

      (Citează)

  3. Am vrut sa imi iau. Pana la urma, ASUS ZenScreen portabil si mic langa (pe verticala) e o alegere mult mai buna.

      (Citează)

  4. Off topic, friendly advice: incearca sa eviti a folosi “pe” drept prepozitie universala – in unele cazuri, cum e cel de fata, suna foarte aiurea. S-ar fi potrivit “la” sau “ale”. Am observat ca faci chestia asta (si nu numai tu) din ce in ce mai des in ultima vreme. Peace.
    PS: cred ca totul a pornit de la “jante pe X inch” care si ala e gresit, ar fi trebuit sa fie “de”.

      (Citează)

  5. Bine ca nu i-ai facut review ci doar hands on, ca iesea un articol lung si plin de laude.
    Oh wait…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus