un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Primăria are idei trăznite: vrea să interzică circulația pe timp de noapte a mașinilor și motocicletelor zgomotoase

22 Sep 2022  ·

AUTO  ·

20 comentarii

Primăria București a găsit soluția pentru zgomotul foarte mare din timpul nopții: vrea să interzică circulația mașinilor și motocicletelor zgomotoase. Cum de nu s-o mai fi gândit nimeni până acum că este atât de simplă soluția?!?

Nici nu este clar ce se vrea, de fapt. Proiectul vorbește de o limită a indicatorului de zgomot de 60 de decibeli. Legislația europeană oricum prevede pentru autovehicule o limită de 74 de decibeli. Primăria zice acum că se vor da amenzi pentru depășirea a 95 de decibeli în intervalul 22-8.

Și acum elementul cheie: “Constatarea și sancționarea contravențiilor se vor face de către Poliția Rutieră.”

E clar, putem închide emisiunea, nu se va face nimic pentru că Poliția Rutieră nu face în general nimic în traficul din oraș. Nici nu țin minte când am văzut ultima oară polițiști sancționând vreun șofer.

Și nu doar Poliția Română va da amenzi, ci va face acest lucru în colaborare cu Registrul Auto Român, care va măsura nivelul de zgomot. Adică PMB vrea să scoată noaptea în stradă angajați ai RAR, cu sisteme de măsură, cot la cot cu polițiști care să dea și amenda. Un fel de radar, dar de sunet.

Vă dați seama că nu o să meargă niciodată așa ceva.

Inițiativa este bună, dar fantezistă. Se va alătura altor prevederi bune din lege, pe care Poliția Rutieră nu le aplică niciodată pentru că lipsește total de pe străzi:

  • circulația cu viteză mare prin oraș, că unii se grăbesc către următorul semafor.
  • parcatul pe banda 1, cu nesimțire, blocând de tot acea bandă.
  • mașini poluante care lasă în urma lor ditamai norul negru.
  • depășirea coloanei oprite la semafor și băgatul în fața ei, de ajung să fie și 10 mașini în intersecție, dincolo de semafor, așteptând verdele. La Nicolae Caramfil s-ar putea da sute de amenzi de acest tip zilnic.
  • mașini parcate pe trotuar, de nu mai rămâne loc nici măcar pentru o persoană. Este orașul în care oamenii merg pe stradă și mașinile stau pe trotuar, deși ar putea fi amendate fără nici o problemă, că nu fac scandal.

sursa: Gadget.ro

    20 comentarii

  1. eu le-as interzice si ziua

    mi se pare un act barbar sa treci cu ATV-ul pe bulevard

    am calatorit peste tot in Europa si n-am auzit nicaieri zgomot in trafic atat de deranjant ca aici

    cei mai multi dintre romani nu stiu ce inseamna respect fata de comunitate, bune maniere, educatie etc si nu cred ca se vor potoli cu cateva amenzi; mai degraba confiscarea bunurilor si privarea de libertate ar rezolva problema nesimtirii

      (Citează)

    • Exact, suntem cea mai prost-educata natie a Europei, si asta se vede la toate capitolele. Si proasta-educatie e combinata cu mitocania omniprezenta a romanului, ceea ce face din natia noastra cea mai detestabila natie a Europei. Romanii nu se vor civiliza nici intr-o suta de ani, nici macar cu biciul, ca n-are cine sa-l puna. Bucurestiul e un oras absolut mizerabil, poluare fonica cat cuprinde, trafic infernal, lipsa oricarui dram de respect fata de comunitate, un oras-favela care colcaie de gunoaie si ghiorlani si care nu ar avea ce sa caute intr-o Europa civilizata.

        (Citează)

    • Sper sincer că Deea nu scrie din România, ci din orice altă țară a Europei, chiar și din Albania sau Serbia, pentru că altfel, la starea psihică indicată de nivelul de vituperare storcit în aproape orice post, indiferent de temă, ajunge să-și roadă venele cu dinții, că nici lame cumsecade nu găsești în nenorocitul ăsta de colț de lume.

        (Citează)

    • Exemplu concret de mitocanie il vedem la Deea. Zilnic are cate un comentariu in care jigneste populatia Romaniei, adica exact oamenii printre care alege sa isi petreaca viata.
      Si chiar daca presupunem ca ar avea un motiv pentru care nu paraseste fizic aceasta tara, nu are nici o justificare pentru faptul ca alege sa isi petreaca timpul pe blogurile romanesti.

      Desigur, eu cred ca ea ramane in Romania pentru ca oarecum constientizeaza ca viata ei in alta tara nu ar fi neaparat mai buna.

        (Citează)

    • Eu îi dau dreptate lui Deea. Și nu că îi dau eu, dar chiar așa stă treaba în colțul ăsta de lume. Din câte am înțeles din alt post, și ea urmează să plece. Felicitări!

      @Andrei: Crezi prost, dar na, nu mă miră. Te simți răzbunat acum sau măcar mai bine, odată ce ai jignit și tu?

      Doamne ce oameni…

        (Citează)

  2. De vreo cativa ani vad ca dreptul la proprietate, libertatea de miscare au devenit niste chestii asa relative… Am devenit niste super sensibili; la oras huruie automobilele si geme prea tare vecina de sus, daca ne mutam la tara dam in judecata vecinul ca-i cotcodacesc gainile, etc De ultimele trasnai votate prin California sau pe la Berlin …te doare mintea!

      (Citează)

  3. ion:
    De vreo cativa ani vad ca dreptul la proprietate, libertatea de miscare au devenit niste chestii asa relative… Am devenit niste super sensibili; la oras huruie automobilele si geme prea tare vecina de sus, daca ne mutam la tara dam in judecata vecinul ca-i cotcodacesc gainile, etc De ultimele trasnai votate prin California sau pe la Berlin …te doare mintea!

    Dreptul la orice si orice libertate se termina atunci cand incalca libertatea altuia! Proprietarul de partzoreta (fie ea cu doua sau patru roti) are dreptul sa circule dar si locatarii au dreptul sa doarma! Deci, circuli matale usurel, in liniste, fara scartz si liniute, fara grohaieli de ATV (apropo, cine le-a dat astora dreptul sa circule pe sosea?!) pentru ca exista asa-zisul program de liniste 22-6 valabil pentru toata lumea. Ce-ar fi ca unul, in libertatea lui de a-si gauri peretii, sa trezeasca toata scara? Sau, in libertatea lui de a asculta metale grele sau manele, sa ridice tot blocul la 3 dimineata? Asculti ce vrei, gauresti ce vrei dar NU DERANJEZI pe ceilalti.

    Trist e ca fiecare are libertati si le sustine pana cand sunt incalcate ale lui…

      (Citează)

  4. Mihai:
    am calatorit peste tot in Europa si n-am auzit nicaieri zgomot in trafic atat de deranjant ca aici

    I call bullshit on this. :D Primul exemplu care-mi vine în minte este Barcelona, care a fost primul loc unde m-a enervat zgomotul de pe străzi, este efectiv insuportabil. Și sunt convins că același lucru se va întâmpla peste tot pe unde sunt mai multe scutere/motociclete decât mașini în trafic.

      (Citează)

    • am fost si eu in Barcelona, au trafic mult mai ok decat noi
      daca tie ti se pare la fel sau mai zgomotos decat in Bucuresti atunci felicitari, traiesti in bula proprie sau intr-un univers paralel, te invidiez maxim :)))

        (Citează)

  5. Io as interzice mai intai motoarele in 2 timpi. Mai nou au aparut si bicicletele alea cu motor, care pe langa zgomot, mi se pare ca lasa o dara de fum si noxe insuportabila

      (Citează)

  6. O idee foarte buna alaturi de multe altele dar care nu va fi pusa in practica decat in primele 3 zile , dupa care se va da uitarii.

      (Citează)

  7. Mihai:
    eu le-as interzice si ziua

    mi se pare un act barbar sa treci cu ATV-ul pe bulevard

    nu ATV-urile sunt problema, ci motocicletele și mașinile sport.

      (Citează)

    • nu ATV-urile? :))))))))) deci acele mini tractoare care fac ca toate visele sunt niste surse de fericire si nicidecum poluare fonica, nu?

      de acord cu tine in privinta motocicletelor si masinilor zgomotoase

        (Citează)

  8. de dragul discuției, cumva ăla negru din gif e oprit regulamentar?

    pentru că mi se pare că e înainte de sensul oprirea interzisă (care are o săgeată sub el, determinând că nu poate opri de la acel semn încolo).

    sigur, putem argumenta cu aia cu nu știu câți metri înainte de intersecție, dar să fim serioși :)

      (Citează)

  9. WhiteLion: Dreptul la orice si orice libertate se termina atunci cand incalca libertatea altuia! Proprietarul de partzoreta (fie ea cu doua sau patru roti) are dreptul sa circule dar si locatarii au dreptul sa doarma! Deci, circuli matale usurel, in liniste, fara scartz si liniute, fara grohaieli de ATV (apropo, cine le-a dat astora dreptul sa circule pe sosea?!) pentru ca exista asa-zisul program de liniste 22-6 valabil pentru toata lumea. Ce-ar fi ca unul, in libertatea lui de a-si gauri peretii, sa trezeasca toata scara? Sau, in libertatea lui de a asculta metale grele sau manele, sa ridice tot blocul la 3 dimineata? Asculti ce vrei, gauresti ce vrei dar NU DERANJEZI pe ceilalti.

    Trist e ca fiecare are libertati si le sustine pana cand sunt incalcate ale lui…

    Vezi ca aia cu libertatea nu e chiar atat de simpla. Iti recomand sincer sa nu te ghidezi dupa ea ca o sa ai surprize.

    On topic, in Bucuresti locuiesc langa o intersectie mica, dar foarte circulata. Este de multe ori ingrozitor de mult zgomot. Da, as sustine cu trei maini o astfel de lege sau regulament. O mumu suplimentara pentru aia cu blow off valve.
    Toate masinile sunt relativ silentioase. Si multe motoare.
    Studiu de caz Viena. Niciodata nu am fost deranjat de zgomotele legate de trafic.

      (Citează)

  10. Nu sunt in stare sa monitorizeze poluarea aerului noaptea, viseaza la sanctionat nivelul sonor.

      (Citează)

  11. Nu rețin exact, dar oare nu este prevăzută asta in lege? Codul rutier nu specifică interzicerea ambalării repetate a motorului, a celor care depășesc pragul fonic, etc?

      (Citează)

  12. Mihai:
    nu ATV-urile? :)))))))))deci acele mini tractoare care fac ca toate visele sunt niste surse de fericire si nicidecum poluare fonica, nu?

    de acord cu tine in privinta motocicletelor si masinilor zgomotoase

    da, pentru că eu n-am văzut așa multe. deci, e o non-problemă să discutăm despre legiferare în acest context. după părerea mea, se întâmplă prea rar ca să merite o discuție.

      (Citează)

  13. Andrei G:
    Exemplu concret de mitocanie il vedem la Deea. Zilnic are cate un comentariu in care jigneste populatia Romaniei, adica exact oamenii printre care alege sa isi petreaca viata.
    Si chiar daca presupunem ca ar avea un motiv pentru care nu paraseste fizic aceasta tara, nu are nici o justificare pentru faptul ca alege sa isi petreaca timpul pe blogurile romanesti.

    Desigur, eu cred ca ea ramane in Romania pentru ca oarecum constientizeaza ca viata ei in alta tara nu ar fi neaparat mai buna.

    -1

    Iar pentru Deea +1

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus