un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Despre funcționarea iPhone-urile 14/Pro americane ce au doar eSIM în România

8 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Apple a anunțat că toate iPhone 14 vândute în SUA (și Canada, probabil) nu mai au slot SIM, ci doar eSIM. Așa că nu mai poți băga micuța cartelă în ele, că nu ai unde.

În caz că vă tentează să cumpărați un iPhone din SUA pentru a profita de prețurile mai mici decât pe piața noastră, apare întrebarea dacă un iPhone 14 din SUA va funcționa pe rețelele românești.

Răspunsul pare a fi “da”, câtă vreme aveți abonament la Orange sau la Vodafone, operatori care suportă eSIM. Pe cartelă probabil că nu vor putea fi utilizate, cel puțin nu acum. Iar Telekom nu are nimic pe site despre eSIM, deci bănuiesc că nu au această opțiune.

În ciuda acestui fapt, există un impediment major care ar putea face nefuncțional sistemul: nu este suficient ca operatorii să ofere eSIM în general, ci există o listă de dispozitive compatibile. iPhone 14 încă nu este pe acea listă și este posibil ca programul de instalare a eSIM-ului să refuze instalarea pe motiv de “telefon nesuportat”.

iPhone 14 probabil va fi suportat în viitorul apropiat. iPhone 13 este pe lista operatorilor, în fond. Cu toate acestea, rețineți că iPhone 14 de SUA are alt cod de telefon. Probabil că varianta europeană va fi suportată de operatorii români, nu musai și varianta americană. Până nu testează cineva efectiv trecerea la eSIM, chiar nu putem ști cum stă situația, totul depinzând de cât de strict verifică operatorii compatibilitatea. S-ar putea să cumpărați o cărămidă nefuncțională în România.

Nu vă așteptați la răspunsuri de la operatori, apropo. Răspunsul lor va fi un simplu “iPhone-urile cumpărate din magazinul nostru vor fi sigur compatibile eSIM”. Doar nu vă vor încuraja să luați și din alte surse.

Ca să fie clar, nu vă sfătuiesc oricum să cumpărați un iPhone din SUA. Garanția este limitată în România pentru un telefon adus din SUA, iar piesele diferă ușor în interior, posibil să nu fie disponibile în România. Este posibil să aibă și alte probleme ascunse, precum vreo incompatibilitate la frecvențe telecom sau altceva. În fond, dacă Apple face un model dedicat pentru SUA, nu se știe ce alte limitări sau schimbări o mai avea sub capotă.

Update: eMAG a pus la precomandă iPhone 14 (și Plus), iPhone 14 Pro (și Max) în toate variantele de stocare, plus Apple Watch Ultra, noile Airpods Pro și restul noutăților anunțate zilele trecute. Le găsiți și la PC Garage.

Orange: puteți vedea mai multe detalii în pagina despre eSIM. Au acolo și un FAQ în care scrie:

Pot folosi un eSIM indiferent de tipul de abonament pe care îl am?
Da. eSIM-ul este disponibil doar pentru abonamente, indiferent de tipul de abonament (cu excepția abonamentului Yoxo), la fel ca în cazul unei cartele SIM. Condiția functionării eSIM este compatibilitatea dispozitivului mobil cu această tehnologie.

Altfel spus, pe abonamente da, pe cartelă nu. YOXO are propriul sistem de instalare de eSIM, deci cred că va funcționa și acolo.

Vodafone: detalii în pagina lor despre eSIM. Scrie acolo:

Activarea eSIM este disponibilă gratuit și doar pentru abonamente (cu exceptia ofertelor Flex).

Lista telefoanelor compatibile se oprește pe la iPhone 11, dar cred că n-au actualizat-o.

Telekom nu are eSIM.

    19 comentarii

  1. Nu difereau un pic si benzile de frecventa in UE vs SUA? Sau intre timp s-au armonizat?

      (Citează)

    • Intre timp chip-urile radio au inceput sa suporte toate frecventele, asa ca nu prea mai sunt probleme de compatibilitate. Poate doar la modelele low-cost unde se folosesc chip-uri mai ieftine

        (Citează)

    • Andrei G:
      Intre timp chip-urile radio au inceput sa suporte toate frecventele, asa ca nu prea mai sunt probleme de compatibilitate.

      Problema nu e chip-ul în sine, ci dacă e instalată în telefon antena pentru un grup de frecvențe sau nu.

        (Citează)

    • merge de mult gsm dar si incarcatoarele pe 110 v si 230v.

        (Citează)

    • @seba18, asa este, unoeri lipsesc antenele pentru anumite frecvente.

      Dar chiar si asa, este simplu sa verificam. Ne uitam aici si o sa vedem ca versiunea pentru SUA suporta toate benzile de frecventa suportate de versiunea internationala plus cateva suplimentare:
      https://www.gsmarena.com/apple_iphone_14_pro_max-11773.php

        (Citează)

  2. Asta e efectiv o non-problemă. Vrei să zici că există oameni care stau pe cartelă dar vor da peste 6000 ron pe un iPhone?

    Ăia au alte probleme atunci…

      (Citează)

    • Sarcasm sau ai întrebat serios?
      Eu cunosc 3 persoane care au 13 ProMax și sunt pe cartela. Prima lor întrebare la orice crâșma/restaurant/pub este: care e parola de la wifi?

        (Citează)

    • @mario: Deci nu le ajung aia 105 GB de internet de la optiunea de 5 euro? De ce nu mai dau 1 euro sa primeasca 126 GB?

      Terminati cu snobismul. Abonamentul are sens doar pe firma, sa te scazi de la profit cu cheltuieli cu telefoanele. In rest, iesi mai ieftin cu un card de credit.

        (Citează)

    • Poti sa incarci cartela si pe firma. Cel putin la Orange, imi incarc din portalul lor. Si am si iphone 12 pro.

        (Citează)

  3. Iphone de America are si 5G mm wave, nu conteaza cu nimic la noi, dar le puteti recunoaste dupa un cauciuc ca un buton/capac aflat in partea de jos a ramei dreapta. Oricum eu vad e-SIM ca pe un plus. Link: https://www.patentlyapple.com/2021/06/apple-describes-the-use-of-multiple-millimeter-wave-antennas-in-future-iphones-that-will-provide-superior-5g-communications.html

      (Citează)

  4. Avand in vedere cât este dolarul american, nu cred ca mai e rentabil acum sa cumperi din SUA.

      (Citează)

  5. Probabil sistemul e total diferit, dar un apple watch din SUA nu merge activat esim-ul si in Europa.

      (Citează)

  6. eSIM-ul are fix aceleași informații ca un SIM fizic, diferența o face faptul că profilul se încarcă in telefon scanând un cod QR care are în spate un link cu un identificator unic generat de operatorul telecom.
    La SIM fizic telefonul citește acele informații direct de pe cipul cartelei.
    In final pt operator e transparent tipul de SIM folosit, tu te conectezi la rețea cu un indentificator comun ambelor tipuri.

    Pe scurt, nu ar trebui să conteze de unde ai luat telefonul, singura condiție e să suporte eSIM, iar când scanezi codul QR să fii sigur că nu ai încărcat deja acel profil pe alt telefon, că nu prea se pot refolosi, sunt disposable la mulți operatori.

    La Apple watch e altă poveste din câte am înțeles, eSIM-ul din ceas se încarcă prin intermediul unui soft de pe iPhone, și posibil să apară restricții impuse de softul Apple și integrarea cu furnizorii de eSIM, că de obicei e un 3rd party cu care operatorii se integrează pt a folosi eSIM-uri. Dacă Apple nu poate interoga acel 3rd party din cauza restricțiilor de regiune… țeapă.

      (Citează)

  7. iphone 13 de ex e dual sim. poti sa bagi un sim fizic si un esim

      (Citează)

  8. Am înțeles că SRI recomandă să fie achiziționate doar modele de europa pentru o funcționare 100% corectă eSIM. Este mult mai eficient pentru operator, utilizator și evident pentru ei deoarece nu ies din ecuație niciodată

      (Citează)

  9. Eu am înțeles de la orange ca exista esim si la cartela nu doar la abonament.

      (Citează)

  10. Raspunsul este NU functioneaza. In banda 5G cele de SUA folosesc 5mmWave care nu e compatibil cu retelele 5G de la noi.
    + ai probleme cu garantia nu se pot repara in Europa trebuie trimis in SUA.
    Aceeasi problema a fost la Orange si cu ceasurile Apple Watch cu Cellular cumparate din SUA, nu se puteau folosi in Romania chiar daca aveau eSIM. Asa ca luati telefoane si ceasuri din Europa daca nu vreti sa aveti probleme.

      (Citează)

  11. ionica:
    Raspunsul este NU functioneaza. In banda 5G cele de SUA folosesc 5mmWave care nu e compatibil cu retelele 5G de la noi.
    + ai probleme cu garantia nu se pot repara in Europa trebuie trimis in SUA.
    Aceeasi problema a fost la Orange si cu ceasurile Apple Watch cu Cellular cumparate din SUA, nu se puteau folosi in Romania chiar daca aveau eSIM. Asa ca luati telefoane si ceasuri din Europa daca nu vreti sa aveti probleme.

    Am iPhone 13 Pro din state si merge ca uns in Romania, am in el cartela fizica prePay personala si eSim abonament Vodafone de la serviciu.

    Merge 5G-ul atat pe cartela(Vodafone Flex) cat si pe eSim(abonament Vodafone), cand l-am cumparat cei de la Apple Store m-au asigurat ca o sa mearga fara probleme oriunde in afara SUA.

    Cat despre eSim la cartela vad ca la Orange YOXO au deja eSim –> https://www.yoxo.ro/esim/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus