un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Lista băncilor cu bancomate contactless și numărul lor este în creștere

20 Sep 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Că tot scriam recent despre evoluția plăților cu cardul în România, un articol recent din Profit vorbește despre retragerile de cash de la bancomate fără a mai fi nevoie de card bancar.

Pe scurt, retragerea se face folosind tehnologia contactless. Nu mai trebuie să introduci cardul în bancomat, ci este suficient să-l atingi de cititorul contactless al acestuia. La fel de bine funcționează însă să atingi bancomatul cu telefonul mobil sau ceasul în care ai înrolat cardul bancar, deci de fapt nu mai ai nevoie de card la tine.

Situația, zice articolul, este următoarea:

BCR tocmai a activat opțiunea contactless la 112 bancomate și va extinde la 500 din rețea în acest an.

CEC are 550 de bancomate cu acest sistem.

Banca Transilvania are vreo 650 de bancomate cu acest sistem.

ING permite retragerea cu un cod generat din Homebank și în acest an va activa și pentru carduri contactless.

Unicredit permite retragerea cu un cod QR generat în aplicație.

BRD are 1400 de bancomate în sistem.

OTP a lansat în noiembrie 2021 sistemul contactless la bancomatele lor.

În particular pentru ING, banca face pași în direcția bancomatelor contactless. Eu am primit acum câteva săptămâni următorul email:

Din luna octombrie 2022 utilizatorul de card business va putea retrage bani contactless, prin simpla apropiere a cardului fizic sau a telefonului de exemplu (prin funcţia NFC), de un ATM ING sau de un ATM al altei bănci, care are această funcţionalitate. Aceste retrageri sunt disponibile pentru cardurile fizice, inclusiv când acestea sunt înrolate într-un portofel digital. De la ATM-urile ING, utilizatorul de card business va putea retrage contactless doar în moneda RON, utilizând un card ataşat unui cont curent în lei. Pentru a autoriza retragerea de numerar va avea avea nevoie de PIN-ul cardului, inclusiv atunci când cardul este înrolat într-un portofel digital.

Adică octombrie pentru carduri business. Sună a test, utilizatorii de carduri business au cele mai puține motive să retragă bani de la bancomate. Probabil ulterior vor deschide și pentru persoane fizice.

Sfatul meu ar fi următorul: dacă puteți retrage bani prin contactless, folosiți această metodă. Veți elimina astfel principala vulnerabilitate a unui bancomat: posibilitatea să vă rămână cardul blocat în interior sau să fie citit de vreun skimmer. Mama a avut recent o problemă la un bancomat, i-a dat înapoi cardul, dar a rămas blocat de fapt în interiorul său, abia vizibil. Noroc că a avut o agrafă în poșetă și l-a scos cu ajutorul ei de acolo

    9 comentarii

  1. E veche. Bt îmi dă voie doar cu telefonul sa scot ceva cash, cred că 1500 lei pe zi din 3 retrageri a câte 500 și în curând o să fie disponibilă și depunerea fara a avea cardul fizic. Partea de contactless cu cardul fizic e funcțională la ing(business) și BT persoana fizica. De juridic nu știu.

      (Citează)

    • Asa e. Se pot retrage bani cu un cod generat din BT Pay sau NeoBT.
      In plus, partea de contactless e functionala cu Apple Pay. Pe android cred ca merge cu BT Pay.

        (Citează)

  2. Eu as vrea de la ING sa ofere suport pentru garmin pay. Pana si CEC ofera posibilitatea asta

      (Citează)

  3. Am scos de cel putin 4-5 ore si de la ING si de la Unicredit cu cod generat din aplicatiile lor mobile. Credeam ca e un lucru obisnuit la toate bancile, se pare ca mai e mult pana departe..

      (Citează)

  4. Publicitatea mascata la ING nu o marchezi?

    Daca iti enumar cat de jegoasa e banca asta si cate probleme tehnice are, nu i-ai mai face publicitate mascata.

    P.S. care bancomate? Ca au inchis cu sutele in ultimii ani.

    Plati instant? Ne modernizam si noi?

      (Citează)

  5. Merge la BT sa scoti bani doar atingand cu telefonul in loc de card ? De cand ? Eu cand am incercat ultima data nu a mers si a trebuit sa generez un cod cu aplicatia.

      (Citează)

    • Merge cu Apple pay sigur, ieri am scos cash. Bine, de fapt ala de la care am scos nu e un atm simplu, e un mfm, la care poti face si alte operatiuni. O sa incerc si la un atm normal si revin.

        (Citează)

  6. Salut, si la Banca Romaneasca (Exim Bank) a fost implementata retragerea/depunerea si orice alta operatiune disponibila la terminalul MFM prin functia contactless :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus