un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Sunt sătul de discuțiile despre cât de scump este litoralul nostru

10 Aug 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE, TURISM  ·

50 comentarii

În fiecare an sunt inevitabilele discuții despre cât de scump este litoralul nostru. Ai zice că după o vreme oamenii înțeleg că este scump și nu se mai revoltă periodic din acest motiv, că doar omul este dotat cu memorie pe termen lung. Dar nu, în fiecare an este subiect de indignare.

Haideți să vă spun eu adevărul suprem, că desigur că îl dețin: litoralul românesc nu va fi niciodată ieftin! Never!

Asta este realitatea. Aș vrea ca oamenii să o accepte și să discute mai degrabă despre cum poate fi îmbunătățit în alte aspecte litoralul românesc, nu doar la preț.

 

De ce este scump? Sunt foarte mulți factori la mijloc. Enumăr câțiva legați de costuri, în ordine aleatoare.

Spațiul este limitat. Majoritatea stațiunilor erau deja construite, deci spațiul pentru hoteluri și restaurante este limitat și deci scump. Nu avem sute de kilometri de litoral, nici zeci de insule. Avem vreo 7 stațiuni în jurul cărora se întâmplă totul.

Majoritatea hotelurilor sunt vechi. Renovarea lor costă. Costurile renovării se amortizează în câțiva ani din prețul de cazare. Nu ne putem compara cu țări care abia în anii recenți și-au clădit stațiuni turistice pe terenuri goale.

Chiria spațiilor comerciale este foarte mare. Aici e o discuție lungă, majoritatea spațiilor s-au împărțit pe relații, iar cei care le-au luat le închiriază mai departe scump. Nu le pasă că un local supraviețuiește un sezon sau două. Se găsește altul care să închirieze spațiul și să încerce și el o tavernă.

Mazăre a distrus de fapt Mamaia și Constanța. Banii din șpăgi se recuperează până la urmă de la turiști.  Toate aplauzele pentru care alegorice și “Mamaia destinație de clubbing admirată și de străini” se opresc când descoperi că oamenii ăia vor să și mănânce apoi ceva normal.

Restul stațiunilor au trebuit să treacă și ele de la stat spre privat. Procesul acesta n-a funcționat niciodată bine în România.

Salariile au crescut constant. În practică, nici nu mai găsești oameni, deci cei buni trebui păstrați cu salarii și mai mari. A fost o emisiune la radio bună acum vreun an, cred că am pus link și aici cândva, în care spunea un cârciumar că nu poți schimba lunar bucătarul, că durează să-și intre în mână, să învețe niște rețete șamd. Oarecum similar și cu ospătarii. Unul bun, care te convinge să iei și un orez la friptură, că merge bine, sau care-ți vinde în plus un cocktail pentru că știe să vrăjească clientul, se ține cu bani mulți.

 

Apoi intervine faptul că sezonul este scurt în România. Uitați-vă la Grecia sau Bulgaria sau Turcia, acolo se merge la mare și de Revelion. Sezonul oficial începe prin luna mai și se termină cu senior travel prin octombrie.

Comercianții își fac deci un calcul. Adună toate costurile și adaugă și un profit. Împart valoarea obținută la numărul de beri vândute pe sezon sau la numărul de camere închiriate sau la numărul de pizza vândute. De acolo iese prețul din meniu, iar acesta este și va fi mereu mare și în defavoarea clientului.

 

Mitul “toți sunt țepari, de fapt marja de profit este uriașă pentru că vor să-și ia limuzină încă din primul an”: de acord că sunt și mulți țepari în zonă, dar să zici că toți sunt așa? Să zici că doar românii vor BMW după un an, în timp ce alte popoare nu vor, că alții sunt ok cu gândul că peste 20 de ani își vor lua mașină, este o exagerare. Nu s-a inventat dorința de îmbogățire aici și nu s-a răsturnat găleata cu altruism doar la alții.

Dacă cineva chiar crede asta, însă, păi are acum ocazia să revoluționeze litoralul românesc! Să-și facă acolo un restaurant, să bage doar 5% marjă de profit și gata, va fi mereu plin ochi de clienți! Cum de nu s-a gândit nimeni până acum la asta? /sarcasm

În practică, se observă însă o consolidare a business-urilor. Încep să rămână doar cele care fac parte din lanțuri mai mari de localuri sau hoteluri, adică unele construite cu business plan în față, cu costuri supravegheate, cu o constanță a calității.  Încet-încet, ca și în Centrul Vechi din București, rămân doar cei puși pe treabă serioasă.

 

Să nu credeți că iau apărarea prețurilor mari de pe litoralul nostru. Nu, situația este fucked up. A ajuns așa din prea mulți ani de guvernare PSD, din lipsă de strategie turistică, din corupție prea multă, din decizii greșite care au lăsat stațiunile în paragină sau au transformat Mamaia în beton peste beton, în timp ce celelalte stațiuni au fost lăsate în paragină.

La propriu o mână de oameni a distrus litoralul românesc. A făcut imposibil ca, acolo unde acesta încă supraviețuiește, să fie și prețuri decente.

Nu iau apărarea prețurilor mari, dar le înțeleg originea. Și dacă este cea pe care am expus-o eu mai sus, atunci nici nu vor scădea. Nu au cum.

 

Știu că mulți zic că ar trebui să nu mai meargă nimeni pe litoral, ca să dea faliment totul și să se reclădească ceva bun. Când a funcționat vreodată metoda asta? În practică, dacă nu vor mai fi turiști, o parte din litoral va rămâne în paragină. Din paragină este greu de ieșit, vedeți cum arată acum stațiunile dinspre sud, dar mai important este că se va putea ieși doar cu prețuri în continuare mari.

 

Ce cred eu că se va întâmpla în anii următori:

Românii se vor reorienta tot mai mult spre alte țări. Nu-i nici o rușine în asta. Poți cere naționalism și “cumpără românește” când alegerile sunt similare sau doar puțin diferite și atunci se justifică să iei un “made in România”. Momentan diferența de preț este foarte mare în favoarea litoralului din Grecia, Turcia sau Bulgaria, când calculezi cât dai vs cât primești. Pe termen lung ar putea fi chiar bine dacă tot mai mulți români vor vedea ce primesc în străinătate și vor începe să ceară și aici aceleași condiții.

Litoralul românesc va rămâne doar pentru turism de weekend. De ce? Pentru că este accesibil, este la doar 3 ore de București și alte orașe mari. Nu te duci în Thassos sau în Costa Brava pentru 2 zile la mare. Litoralul nostru este bun pentru mers în grup pe A2 sau cu trenul, băut bere, distracție noaptea pe unde se poate, dormit până târziu a doua zi, repeat și apoi acasă. Turismul adevărat duduie cu restaurante pitorești, baruri de cocktailuri, vizite la obiective turistice din zonă, bani cheltuiți pe suveniruri și alte activități specifice. La noi nu-i cazul, litoralul românesc va fi locul unde te cazezi la airbnb și mănânci de la autoservire sau din Lidl, ținând totul turat la minim că și așa te usucă de bani.

 

În rest, aeroportul este aproape, lumea întreagă ne este deschisă, Grecia, Bulgaria și Turcia sunt foarte accesibile. Mai departe? Păi TAROM și acum Wizz Air zboară în Maldive. Nu s-a dat vreo lege care să te forțeze să mănânci pizza la 80 de lei pe litoralul nostru, ba din contră, există libertate mai mare de alegere și posibilități mai multe decât oricând în trecut.

 

    50 comentarii

  1. O postare de ieri de pe Reddit avea link-ul asta: https://observatornews.ro/eveniment/cate-16-ore-lucrate-pe-zi-cu-copii-de-1617-ani-controale-anpc-cu-mascatii-si-luptatorii-antitero-in-costinesti-au-fost-descoperite-si-produse-expirate-din-2019-482772.html

    Și arunca o privire și la filmulețul următor: https://www.tiktok.com/@ct100.ro/video/7129544467974982917

    Pe lângă prețuri, litoralul nostru mirific mai are și problema asta: ca pentru bani sunt dispuși sa dea oamenilor lucruri care nici pentru animale nu sunt bune.
    Nu mai vorbim de curățenia din cazări care e din ce in ce mai proasta și șezlong-uri la preț de magazin.

      (Citează)

  2. E foarte, foarte bine ca litoralul romanesc e scump si va ramane asa. O spun sincer, fara urma de ironie. Cand am astfel de certitudini, voi alege mereu alte tari pentru a-mi petrece concediul. Prefer sa-mi dau foc la bani decat sa mai cheltui vreodata un leu pe mizeria noastra de litoral.

      (Citează)

  3. Solutia este simpla: nu dai bani daca nu iti convine. Cat timp vor avea clienti, sistemul HORECA nu se va insanatosi. Trebuie lasati sa moara ca sa le ia ieftin un investitor serios, pus pe facut treaba.

      (Citează)

    • Litorulul a avut parte de zeci de strategii facute inca din 1999, dar care au ramas maculatura. Problema este reasezare urbanistica. Demolezi, si apoi construesti ceva nou, cu spatii aerisite, parcari. Inca de la primul masterplan pe turism din 1994, OMT ne a spus sa demolam si sa reconstruim in alta formula statiunile de litoral. Dar directorii de statiuni si hoteluri au sarit in sus, caci le lua obiectul muncii. Dar si la noi se poate face turism in mai si septembrie pe litoral dsr avem nevoie de profesionisti nu de ciubucari. Trebuie munca multa si investitii serioase nu spoieli.

        (Citează)

  4. Nu-i asa ca n-ai fost de mult in statiunile din Sud? Dar punem textul “statiunile din sud” ca asa da bine.
    Da, mai au niste cladiri abandonate dar in Venus de exemplu s-au renovat hoteluri si exista multe foarte OK. Mera Resort e un exemplu. La fel in toate.
    Plaja din Neptun arata bine. Etc
    In multe locuri chiar sunt discutate “de bine” in acest moment statiunile “din sud” si se profeteste ca in cativa ani vor fi mult mai cautate ca Mamaia. De fapt asa e si anul asta deja.

      (Citează)

  5. Ai scris mult pe langa. Nu ca e scump e problema (daca comparam cu leva, euro sau chiar si lire turcesti, descoperim ca nu e asa mare diferenta).
    Ci ca e murdar, dezorganizat, cu servicii proaste si posibilitati de distractie/ atractii naturale reduse.

      (Citează)

  6. Ai fost la mamaia în ultimii 2 ani sa zicem?

      (Citează)

  7. Pai esti satul de discutia asta dar ai adaugat un post kilometric la ea. :-)

    Nu am nici un comentariu, poate doar sa zic ca mie mi-au placut noile plaje din Mamaia, Navodari etc, desi sunt absurd de late – sunt ok plajele, ca vine mai putina lume, pt ca romanul e lenes si gras si pt el e greu sa ajunga la malul apei. Deci avantaj eu.

      (Citează)

    • Problema cu noua plaja din Mamaia este nisipul. In loc de nisipul ala fin pe care era o placere sa mergi descult, acum ai numai scoici pe care nu poti sa mergi mai mult de 10 metri fara sa iti zgarii talpile.

        (Citează)

    • Asa asa, romanul are si talpile sensibile, am uitat sa zic de asta. Deci numai lucruri bune am de spus despre noile plaje.
      /End sarcasm

      Andrei, sunt sigur ca nimeni nu si-a ranit talpile mergand pe nisipul acela. Chiar si daca ai merge pe cioburi de sticla in loc de scoile alea de care zici, cel mai probabil tot nu te-ai rani la talpi pt ca se distribuie presiunea. Este o exagerare asta cu scoicile ascutite. A, ca e preferabil nisipul fin, asta pot sa inteleg, desi mie unuia nu imi place nisipul foarte fin, ca e ca un praf care murdareste tot si intra peste tot.

        (Citează)

    • Cat ai fost la plaja in Mamaia, te-ai plimbat in picioarele goale sau cu papuci?

        (Citează)

  8. Merita aruncat un ochi, peste articolul preluat de Marius

    https://mariussescu.ro/litoralul-romanesc-declin/

      (Citează)

  9. Din ce am citit, Wizzul va zbura spre Maldive din… Abu Dhabi, din octombrie. Teoretic astfel ai putea zbura din București sau Cluj spre Maldive cu Wizz- practic, nefiind zboruri “de legătură” și cunoscând “reputația” companiei… mai degrabă tragi un bilet la loto decât să alegi așa variantă de zbor :)

      (Citează)

  10. Ai uitat un element important: statul roman cu voucherele de vacanta. Acestea distorsioneaza piata, intervin in procesul cerere-oferta, creeaza cerere artificiala.

      (Citează)

  11. din pacate nu toti au alternative la indemana, din diverse motive, mai sunt si copii pe care era relativ usor sa-i trimiti intr-o tabara la mare, astfel ca an de an se va gasi carne de tun pentru acesti jepcari.

      (Citează)

    • Am vizitat începând cu 2006 Bulgaria, Grecia, Spania, Austria, Malta, Franța, Turcia, Italia. Evident că mai scump decât in Romania cu excepția Bulgariei, unde nu am de gînd să mai merg, fiind același lucru, aceeași mare, doar că mai curat. Spiritul de hoț și țepar nu e exclusivitatea românilor, bulgarii se descurca onorabil, grecii aș spune că sunt profesorii locali.
      Dar în toată ecuația contează altceva pe lîngă calitatea serviciilor de cazare și masă:
      – experiență vizuală, să ai ce vizita și vedea, altceva decât o plajă și o faleză de mare.
      Litoralul romanesc nu oferă nimic. Zero. E doar pentru bronzat și mărit petele de pe piele cu radiațiile ultraviolete. După niște ani ajungi la concluzia că în concediu vrei sa vezi chestii, nu să faci cancer de piele. Probabil că românii asociază marea cu prăjitul pe nisip in exclusivitate.
      Acum va scriu aceste rânduri din Madeira, era la rind după Thassos, Corfu, Creta, Malta, Sicilia, Tenerife, in ordinea experienței avute, nu a vizitării. Mîncare excelenta (tipar, biban, cod, peste spada, pe lîngă fructele de mare in toate formele posibile), vin excelent, munte, mare, peșteri, piscine naturale in nord, Funchal e curat și are vegetația tunsă cu forfecuța de unghii. Impresionant, dar e normal sa fie așa. Ca idee, o proprietate, casă sau apartament, costa 230-480 mii euro.
      Pentru ce să treci podul de la Cernavodă către nimic? Istorie nu, mîncare nu, ceva de vizitat nu, aglomerație, gaze de eșapament, căldură, mizerie, hoteluri cu mocheta arsa de reșou din 1988.

        (Citează)

  12. N-are rost sa vorbim ca e scump la mare daca o chirie in Bucuresti e 700 de euro.
    Cam totul e scump la noi, din pacate.

      (Citează)

  13. Ce ai spus tu poate fi simplificat intr-o fraza: Litoralul romanesc este prea scump pentru ceea ce oferă.
    Și singura soluție este falimentul total din păcate. Abia apoi putem discuta despre reconstrucție sau dacă îl lasam asa.

      (Citează)

  14. Problema reală este că Litoralul nu e doar Mamaia și vreo 10-15 hoteluri de 4*. Litoralul înseamnă hotelurile alea de 2 stele din Mangalia, Neptun, Jupiter, Olimp cu 150 de lei camera pe noapte în sezon, împinge-tava unde cu 100 de lei se satură o familie de trei persoane sau meniul zilei la 30 de lei anul acesta. Înseamnă statul la „gazdă” cu 50-60 lei camera pe noapte.

      (Citează)

    • Poti da exemple de cateva hoteluri, din statiunile date de tine, care au preturile de 150-200 de lei/camera in sezon?
      Multumesc.

        (Citează)

  15. Si eu sunt satul sa ni se zica de cat de scump e la mare. Uite parerea mea de anul asta, dupa 15 ani in care nu am fost:

    https://www.facebook.com/gabriel.iosa/posts/pfbid02AaKxz9mVDiPiVSkopYhXhdqVawk52XR3poW9oA9W4vcQovFeRAh8YUnnQDVMyZw3l

    Mai apoi, am devenit si vedeta, Gandul si alte ziare preluand informatia:

    https://www.facebook.com/Gandul.ro/posts/pfbid02HHSeV2FPALFuJksTKcr5cjq9Xyv4KM4YnvrwU1yFDQmC9krQRwsX8nuGzHVN8632l

    https://www.facebook.com/Ziare.com/posts/pfbid02xwQcMCy2dDDiBcZ9rz63aXTi67ErCyYZsfXxXjAMakSMkWYu4nWVyWsfM6RaGSchl

    O scurta trecere prin comentarii ne releva ca problema nu sunt preturile, litoralul, ce vreti voi. Suntem noi, oamenii. Batuti in cap in mare parte, dezamagiti si mintiti ani la randul, dezinformati, unii prosti de la natura, altii prostiti. Ne formam pareri dupa un titlu sau o poza, dar nu ne sinchisim sa si citim ce scrie cineva. Iar dupa noi, restul fac la fel, trag de bucata aia de informatie falsa desi in articol ar fi putut citi ce si cum, de exemplu cu trenul de la Timisoara la Constanta care face doua ore (desi am scris ca e de la Bucuresti la Constanta) si alte exemple.

    Romania e stricata. Normal ca si litoralul ei este la fel.

      (Citează)

  16. Acu 30 de ani nu erau atâtea unități de cazare, locuri se găseau. Se planificau. Aveau toți unde să meargă dacă doreau. Acum cu tot ce s-a construit în draci peste tot, nu este loc cu o populație în scădere? Nu vin atâția turiști străini să echilibreze lipsa celor 4-5 milioane de potențiali turiști lipsă care rezultă din declinul demografic. E sezon pe 2 luni pentru că nimeni nu face un proiect care să-ți aducă bani și în off season. Eu m-aș duce în ianuarie prin Constanța doar să văd faleza și marea înghețată, dar locuri de cazare nu găsesc decât la hotelurile clasice pre ’89. Și nu să vin din capătul ăstalalt al țării doar la ghici.

      (Citează)

  17. Cateva argumente din articol nu prea au justificare:

    Majoritatea hotelurilor sunt vechi. Renovarea lor costă. Costurile renovării se amortizează în câțiva ani din prețul de cazare. Nu ne putem compara cu țări care abia în anii recenți și-au clădit stațiuni turistice pe terenuri goale.

    Daca este mai usor de amortizat costul unui hotel nou decat cel al renovarii, atunci haide sa le daramam si sa construim de la zero.

    Salariile au crescut constant. În practică, nici nu mai găsești oameni, deci cei buni trebui păstrați cu salarii și mai mari

    Daca romanii cer salarii atat de mari, am putea sa incercam sa aducem angajati din Grecia sau Italia de exemplu. Acolo de multe ori sunt preturi mai mici atat la cazare, cat si la mancare.

    A fost o emisiune la radio bună acum vreun an, cred că am pus link și aici cândva, în care spunea un cârciumar că nu poți schimba lunar bucătarul, că durează să-și intre în mână, să învețe niște rețete șamd. Oarecum similar și cu ospătarii. Unul bun, care te convinge să iei și un orez la friptură, că merge bine, sau care-ți vinde în plus un cocktail pentru că știe să vrăjească clientul, se ține cu bani mulți.

    Culmea ca fix asta este problema. Desi preturile sunt mari, servirea si calitatea mancarii lasa de dorit de fiecare data. Am vazut foarte rar pe litoral ospatari care sa stie sa-ti prezinte meniul si sa-ti faca o recomandare. Mai des am intalnit situatia in care nu stiau daca au un anumit produs sau situatia in care se uitau pe meniu sa-mi citeasca ingredientele.

    Apoi intervine faptul că sezonul este scurt în România. Uitați-vă la Grecia sau Bulgaria sau Turcia, acolo se merge la mare și de Revelion. Sezonul oficial începe prin luna mai și se termină cu senior travel prin octombrie.

    Inteleg ca in Grecia sau Turcia este alta clima, dar de ce nu am putea si noi sa avem un sezon la fel de lung ca in Bulgaria? Temperaturile sunt similare.
    Sau de ce nu fac si hotelierii de la noi pachete de Revelion la preturi rezonabile? Cred ca ar exista cerere si pe litoral in conditiile in care pe cabanele de la munte este bataie in fiecare an.

      (Citează)

  18. Era si timpul sa vina nota de plata pentru bataia de joc ….sunt o sumedenie de locuri frumoase,cu preturi bune si servicii extraordinare….trebuie lasati sa zaca asa cativa ani si doar asa o sa renasca litoralul romanesc….

      (Citează)

  19. Trebuie observat și cine merge pe Litoralul romanesc.Si cum ajungi acolo.Multa lume vine de la depărtare pentru litoralul romanesc.Zic de la distante mai mari. Nu poți să clădești un turism doar pe București.Si nu sunt de acord că e turism de week,-end.Grosul turiștilor este din toată țara.Doar cei ce fac turism de weekend se plâng de prețuri.Infrastructura rutiera și calea ferată lasă de dorit .Daca ar fi autostrăzi sa lege Transilvania și Moldova de Litoral și o călătorie sa zicem din centrul țării cu Cfr-ul sa dureze mai puțin ,gările din sudul litoralului sa fie modernizate.Asa că nu e turism de week,-end.Turismul exista în Romania .Infrastructura feroviară și drumurile noastre ,a celor de departe , lasă de dorit.Litoralul e a tuturor nu doar a celor de aproape ,gen București,Giurgiu etc

      (Citează)

  20. PartidulSpecialiiRomânia

    10/08/2022 la 12:48 PM

    Eu tot nu am înțeles, e scump la Mamaia pentru că psd? Dacă nu ar fi existat psd, ar fi fost mai ieftin?

      (Citează)

  21. Articol citit in benicassim, dupa ce am stat vreo 3 zile in valencia, apoi in port sagunto vreo 4, urmand sa ne reintoarcem in valencia unde sa mai frecam buha pana pe 17. 2 adulti + copil.
    Pe la noi am mai mers prin delta, dar e din ce in ce mai greu sa gasesc justificare sa phut aiurea 6+ zile de concediu prin tara.
    Noi am vazut pana acum tot ce ne-am dorit, copilul o sa se decida singur unde merge cand ajunge la varsta corespunzatoare.

    As zice ca la noi nu e neaparat problema de $, problema e ce primesti de banii aia.

    Calculul nu se face ca tu in 2 luni tre sa scoti cat grecii in 6, calculul se face pe serviciile oferite clientilor.

      (Citează)

    • Nu vînd nimic, doar mă laud.

        (Citează)

    • La cat costa per total pe aici, nici macar lauda nu e. Supermarketurile sunt unele chiar mai ieftine ca in ro, gen unul numit consum.

      Lasand avionul la o parte (~500 euro), o saptamana aici ne-a costat mai ieftin ca o saptamana in sulina anul trecut.

        (Citează)

  22. E scump, dar macar e prost!
    Adica raportul pret/calitate tinde la infinit!

      (Citează)

  23. Singurii vinovați pentru tot răul din țara asta, suntem doar NOI, românii !!!
    De la alegerile politicii , până la aroganța înnăscută și lene.
    E ADN-ul în nostru.
    Totul ne pute, suntem snobi chiar dacă avem salarii minim pe economie .
    “Vrem o țară ca afară”, dar noi ne lăsăm PET-ul de bere și caserola de la mici peste tot unde ne “relaxăm”, fie munte, deal sau mare.
    În iulie (a.c.) am fost și eu într-un sejur in Grecia in concediu .
    Mulți români … mulți ospătari români (!!!)
    Am tras la o terasă să luăm și noi prânzul, la care ospătarul (român get-beget) vine la masa noastră cu un aer de superioritate (văzând că suntem “decât nește români) și nici tu ” bună ziua”, nici tu un “footu-te’n cour”, nimic frate !
    A spus doar așa: “ia spune-ți !”
    …..Așa un mârlan nici pe litoralul românesc n-am mai văzut.
    Am crezut că mă ridic și-i dau cu masa in cap și plec .
    Au fost nevoie de vreo 15 minute să mă calmez.
    CUM dreaq l-au angajat pe mârlanul ăla acolo, nu-mi dau seama….

    …. Apropo , despre litoralul românesc …
    … E frumoasă marea noastră, chiar îmi place… (privită în ansamblu) dar muuuult prea scump, pentru serviciile și atitudinea personalului și a prețurilor nejustificate.

      (Citează)

    • Chiar ar fi trebuit sa te ridici si sa pleci. Dupa 3-4 clienti care pleaca de la masa, poate ca se sesizeaza patronul si ia niste masuri in privinta ospatarului cu figuri.

        (Citează)

  24. Și eu sînt sătul de astfel de discuții, mai ales că eu chiar merg pe litoralul românesc și mă acrește cu atît mai mult cu cît văd că astfel de articole sînt scrise de indivizi care de fapt ajung accidental pe acolo și se miră de ce descoperă.
    Apoi vine cohorta de comentatori care ține neapărat să precizeze a șaptezecea oară cum au jurat acum șaișpe ani să nu mai calce etc. etc. etc. Și cum cu 25 de euro pe săptămînă fac o vacanță de vis în Bali.
    Iar apetența publicului pentru bîrfă și senzaționalism provoacă presa să anunțe periodic cît costă o ciorbă la Mamaia sau un șezlong în Năvodari.
    Toate astea prind la o anumită bulă pentru că îi confirmă prejudecățile.
    Adevărul e că prețurile pe litoral sînt exact ca în restul țării, ca în București, Sinaia sau Bucovina.
    La mare ai opțiuni pentru vacanțe de la sub o sută de lei pe zi pe căciulă pînă la cît ești dispus să cheltuiești, cu foarte multe opțiuni mai mult decît decente (calitatea cazării, a cîrciumii, a clubului etc.), pentru bugete între 300 și 500 lei pe zi. Cum ziceam, exact ca în tot restul țării.
    Sîntem în UE, e nerealist să ne așteptăm la prețuri mult mai ieftine decît celelalte țări.

      (Citează)

  25. Litoralul romanesc arata perfect , perfect ca spitalele, scolile, politicienii si toti votantii AUR , PSD PNL . Era ciudat daca arata altfel :)

    Litoralul romanesc e cel mai plictisitor posibil din cele in care am fost, fara nimic de vazut/facut si o eterna tiribomba pestrita plina de melteni si baieti smecheri

      (Citează)

  26. I’m doing my part, n-am mai fost in sezon de prin facultate.

      (Citează)

  27. Andrei G:
    Problema cu noua plaja din Mamaia este nisipul. In loc de nisipul ala fin pe care era o placere sa mergi descult, acum ai numai scoici pe care nu poti sa mergi mai mult de 10 metri fara sa iti zgarii talpile.

    Pffff, ne-am trezit toti experti in eroziunea costiera, dupa ce deja eram toti virusologi, micro-biologi, antrenori de tenis si de fotbal, premieri, presedinti de stat, etc.
    De unde stiti voi ca nu era nevoie de innisiparea plajelor? In Constanta, inainte sa se inceapa proiectul asta, marea ajunsese sa roada direct din faleza de pamant, riscand ca in cativa ani sa cada si blocurile alea de pe marginea falezei. https://3.bp.blogspot.com/-m6l2C2RsH7A/VtLxjBYSSCI/AAAAAAABIrU/_QO8Hy-DaQo/s640/3.png .
    Credeti ca e singurul loc in lumea asta unde se face asa ceva? Ca informatie pentru tine, utila sau mai putin utila, inmagazineaz-o acolo, o accesezi cand crezi ca e momentul: in Constanta, unde s-a terminat innisiparea acum vreo 3-4 ani, nisipul a revenit la granulatia consacrata si cautata de turisti. Trebuie doar sa-i dati putin timp naturii sa se aseze, sa care vantul nisipul ala fin si auriu care-ti gadila tie talpile.

      (Citează)

    • Ce eroziune costiera? Ce aberezi pe aici?
      Nu am zis nici ca a fost o greseala ca au fost marite plajele, nici ca nu trebuia facuta lucrarea aceasta.

      Tot ce am spus este ca unul dintre atuurile statiunii acum nu mai exista. Este irelevant motivul. Daca peste 3-4 ani (cum spui tu) nisipul va deveni din nou fin si intrarea in mare va fi la fel de lina ca inainte, atunci voi lauda din nou plaja din Mamaia.

        (Citează)

    • Fac si o mica analogie, ca sa intelegi cat de aiurea a fost comentariul tau:

      Turistul: “Ar fi fost frumos hotelul, doar ca nu am putut sa ma relaxez deloc fiindca la hotelul de langa era santier si era galagie mereu.”
      Florin: “Pff, ne-am trezit toti experti in rezistenta cladirilor. De unde stiti voi ca nu era nevoie de reparatii la hotelul de langa. Uite o poza cu o alta cladire unde mai avea putin si se crapau stalpii de rezistenta.”

        (Citează)

  28. Ei bine ,dupa 5 zile petrecute in Bulgaria,All inclusive(Iunie,extrasezon) ,2 ad+3 copii,2000€ și o mini vacanta de 3 zile Santorini,2 ad,1300 €,August ,pot spune ca vacanta din Mamaia Nord de 5 zile ,2 ad+3 copii a fost cea mai ok raport calitate preț(Iulie),1300 €.
    -Topola,Bulgaria-plaja departe,mâncare mediocra,cazare ok,priveliști dragute.
    -Santorini-plaja foarte departe,nu se putea întra în apa datorita pietrelor mari și alunecoase,apa nu era turcuaz cum ma asteptam,mâncare ok dar foarte scumpa,cazare proasta și exagerat de scumpa,priveliști foarte frumoase. Ma bucur ca am stat doar 3 zile.
    -Mamaia Nord-cazare promenada,plaja curata și nisip fin,mâncarea cea mai ok si nu a depășit pretul grecilor care au fructele de mare lângă ei,cazarea cea mai buna. Priveliște…nu ne-a înzestrat natura dar a compensat plimbarea cu yachtul Alezzi:) și liniștea,curatenia,dotarile și preturile foarte mici de la plaja Nomad unde am mers în doua din zile.

      (Citează)

  29. Nu am mai fost pe litoralul romanesc altfel decat in trecere de vreo 17 ani. Dar in Dobrogea si Delta de cateva ori pe an.

    Litoralul sufera fix de ce spunea Asdad 2005 mai sus: prea scump PENTRU CE OFERA.

    Lasam la o parte ca romanii habar n-au sa faca turism, dar sunt suficient de incapatanati sa recunoasca si sa invite la masa pe unii care se pricep.
    Lasam la o parte ca statiuni intregi si mediul in sine au fost distruse prin construire haotica si agresiva, prin lasare in paragina, prin lucrari de mediu insuficient gandite si prost aplicate.
    Lasam la o parte ca Litoralul nostru are maxim vreo 4 luni pe an de sezon.

    Litoralul nostru chiar ar avea de oferit turistului si alte atractii decat vanatoarea de parcari, prajitul pe plaja si sinuciderea prin inec, in caz de supravietuire adaugandu-se imbuibatul prin carciumi si cantine dubioase.

    Litoralul are Lacul Razelm si Gura Portitei, are cheile Dobrogei, are Histria, are Adamclisi, are Murfatlar, are tot felul de manastiri, are pesteri in N, canion in SV, ai zbor de agrement si skydiving la Tuzla, o tura cu vaporasul pe Canal sa vezi cum lucreaza ecluzele. Pentru excursii mai lungi de o zi, ai Delta. Si inca nu am listat ce ai putea face pe apa, de la pescuit la scufundari si plimbari cu velierul.
    Ca de obicei, problema nu este ca natura nu ofera ci cat de putin ii duce mintea si fapta pe cei care se pretind ‘tati de albine’ prin turismul romanesc de litoral care nici nu cunosc, nici nu exploateaza aceste atractii.

      (Citează)

  30. Pe litoralul nostru nu mai merg decat toamna tarziu sau primavara devreme. Ptr maxim 2 nopti. In mamaia. Am un hotel la care trag in mod constant (are piscina interioara incalzita si spa) si care in perioadele astea are preturi omenesti. E liniste, chiar pustiu, dar ma satur de somn si de plimbat pe plaja goala.
    Altfel n-am ce cauta pe litoralul romanesc. Cat despre balacit in marea neagra a noastra, n-am mai facut-o de vreo 10 ani. Cand vad cirezile alea de umani, unu langa altu in apa aia infecta verde-alburie, imi vine sa vomit efectiv. Ma gandesc ca unu din trei sigur se pișă in mare, la fiecare secunda. Cand am insulele grecesti la o aruncatura de bat, cu sutele de plaje unde nu dai de nimeni, cu apa aia albastra si limpede, de ce sa merg la noi?

      (Citează)

  31. Indignarea de preturi e foarte stupida. Cat timp nu e monopol si te poti duce si in alte locuri din lumea asta. Cu atat mai mult, ca asta ar trebui sa mai franeze preturile de la noi. Bineinteles, e chestia ca iau mult de la aia putini, in loc sa ia putin de la multi. Daca tine, asta e, nu au nici o obligatie sa faca altfel. Cand nu o sa mai tina, o sa scada preturile.

      (Citează)

  32. Eu, pentru că am în familie pe cineva cu probleme de deplaare, în ultimii ani m-am dus pe litoralul românesc (nu am carnet de șofer, iar cazarea oferită de Christian Tour este departe de plajă și nu prea grozavă în general).
    Ce să zic, omul cam sfințește locul. Atât în Grecia, cât și în România, atunci când vreau sa iau o cazare, folosesc informațiile postate de foștii clienți pe site-ul amfostacolo.ro (îi și contactez pe unii dintre ei prin intermediul site-ului, pentru a mă lămuri unde nu îmi este clar). Scriu și eu acolo, pentru a fi util altora.
    Am descoperit acum câtva timp hotelul Laguna din Mangalia, pe plajă (plaja foarte OK, intrare în mare lină), camere foarte bune și curate, iar oamenii de acolo sunt foarte OK (dacă vă spun că în fiecare dimineață băieții de la șezlonguri mă ajutau, cârând pe sus scaunul cu rotile (împreună cu nevasta mea). Din păcate, Mangalia parcă este orașul bordurilor și treptelor :) , dar ne-am descurcat.
    Poate un supermarket în zonă ar fi fost util, dar ne-am descurcat. Terasa Breeze și împinge-tava de lângă hotel sunt de evitat, mâncare proastă (mai ales la Breeze), dar am găsit mai încolo un local OK.
    Prețurile sunt OK: https://lagunamangalia.ro/oferte/
    Un alt hotel oarecum OK daca nu ai prea mari pretenții este în Hotel Cometa Jupiter, dar plaja era plină de alge când am fost eu, iar la intrarea în apă erau niște pietroaie imense, daca dădeai cu capul acolo rămâi. :)

      (Citează)

  33. Niles:
    Poti da exemple de cateva hoteluri, din statiunile date de tine,care au preturile de 150-200 de lei/camera in sezon?
    Multumesc.

    LMGTFY
    https://www.litoralulromanesc.ro/saturn_mures.htm

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus