un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 21 august 2022

21 Aug 2022  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Cum să-ți obișnuiești corpul cu temperaturi tot mai mari. Se pare că poți urma niște pași pentru a rezista mai bine caniculei.

Despre monitorizarea productivității angajaților. Unii o duc prea departe, cu salariul plătit în funcție de câte secunde te-a detectat un software că muncești, topuri de productivitate care arată cât muncesc colegii tăi șamd.

Despre explozia de la Black Tom. Un sabotaj al spionilor nemți în primul război mondial, pe o insulă de lângă Manhattan. O explozie uriașă a distrus muniție ce urma să fie trimisă în Europa în vremea când SUA era încă neutră. Abia în 1979 nemții au plătit despăgubiri.

Planurile de a readuce la viață specia tigrului tasmanian sunt complicate. Multă genetică, trebuie diversitate în populație, unii se întreabă dacă este cazul ca cercetătorii să facă asta șamd.

Viața în zonele de război din Ucraina. Între gropi comune pentru civilii uciși în bombardamente și nevoia de a-ți plimba totuși copilul în parc ziua.

(aia nu este o scenă din desenele animate cu diavolul tasmanian, ci chiar o bombă neexplodată)

Rusia redeschide Starbucks sub numele Stars și cu logo similar.

Seriale cu final dezamăgitor pentru fani. Sunt de acord cu locurile 1 și 2, cred că am și scris asta pe blog de-a lungul timpului.

Chinezii încearcă să creeze nori de ploaie în zona râului Yangtze. În altă parte, fabrici au fost închise pentru că barajele nu au putut genera suficientă energie hidroelectrică pentru alimentarea lor.

Cineva a descoperit că poți face cafea cold brew în câteva minute cu ajutorul laserelor, nu în 24 de ore ca prin metoda normală.

Exemple de arhitectură periculoasă.

Imagini din America (hedonistă) din anii ’70.

Hotelul Belvedere din Alpii Elveției este închis din 2016. A fost într-un James Bond. Curios cum o clădire atât de emblematică și-a întrerupt activitatea.

Un studiu pe 1,2 milioane de pacienți care au avut covid găsește un risc crescut de boli mintale, demență și alte probleme.

Premiile de la un concurs de fotografie de natură.

Vreau să fac rețeta asta de friptură de vită cu piure de cartofi și usturoi copt:

    25 comentarii

  1. Despre monitorizarea productivității angajaților. Unii o duc prea departe, cu salariul plătit în funcție de câte secunde te-a detectat un software că muncești,

    Capitaliștii nu vor fi niciodată mulțumiți, indiferent cat de mult prestezi și cât de mare e valoarea adăugată pe care o produci. Evident,valoarea adăugată creată de tine se regăsește doar în salariul ceo-ilor, cfo-ilor, cco-ilor, al altor -oi, șefi și șefuti.

      (Citează)

  2. Aia nu e o bomba neexplodata, e motorul consumat al unei rachete care probabil a lovit în alta parte.

      (Citează)

    • Cu finalul de la Better Call Saul am asa mixed feelings.. mi-a placut foarte mult serialul, chiar mai mult decat Breaking Bad.. dar ultimul episod mi s-a parut atat plauzibil cat si tras de par. Oricum, un show magnific. Vorba cuiva, mi-ar placea sa il uit si apoi sa il revad.

        (Citează)

    • Katiușa și urmașele ei sînt dintr-o bucată, nu ca alea spațiale.

        (Citează)

    • Nu și alea cu fragmentare.

      http://characterisationexplosiveweapons.org/studies/annex-a-122-mm-mbrl/

      Source: Splav, n.d.

      9M53F ROCKET
      The primary difference between the 9M53F and the previous 9M22U rocket is the warhead. The 9M53F features a warhead that separates from the rocket motor over the target. The warhead is stabilised by a parachute, and is equipped with the 9E260 multi-function fuze. This fuze can function as an impact fuze, or as a proximity fuze set to function the warhead at a pre-set height of a few metres above the ground. When detonated, the warhead produces 2,450 pre-formed fragments that impact in a roughly circular pattern, owing to the vertical position of the warhead. The 9M53F weighs 70 kg with a length of 3,037 mm. The range is 5,000 m to 20,500 m.

      Calibre 122 mm
      Weight 70 kg
      Weight of the warhead 26 kg
      Length 3037 mm
      Number of fragments:
      – pre-formed 2450
      Range of fire 5 to 20.5 km

        (Citează)

  3. Hei Radu, vine iarna și suntem intr-o criza energetică. Eu zic să ne adaptăm să rezistăm la temperaturi scăzute și spalat cu apa rece.

      (Citează)

  4. Morrissey:
    Cu finalul de la Better Call Saul am asa mixed feelings.. mi-a placut foarte mult serialul, chiar mai mult decat Breaking Bad.. dar ultimul episod mi s-a parut atat plauzibil cat si tras de par. Oricum, un show magnific. Vorba cuiva, mi-ar placea sa il uit si apoi sa il revad.

    Bun, chiar foarte bun, dar sub The Sopranos, care a fost magnific.

      (Citează)

  5. Piureul de cartofi nu se face cu mixerul, iese ațos, oribil. Please don’t.

      (Citează)

    • De unde ar proveni acele ațe?

      Cu mixerul iese o pasta omogenă. Poate prea omogenă pentru unii.

        (Citează)

    • @nashu mare

      incearca sa ii faci cu furculita si o sa vezi ca sunt mai buni. Nu stiu care e explicatia, probabil un expert in biochimie ne-ar explica despre dimensiunea moleculelor si pastrarea diferentelor de gust in bucati mai mari.

        (Citează)

    • Din experienta mea cu piureurile, daca folosesti blender, vor iesi cleioase, in nici un caz atoase. Un piure gustos este aerat si asta se face scurgand bine cartofii de apa ca sa iasa bine apoi emulsia cu unt, apoi se zdrobesc cu o scula de asta: https://s13emagst.akamaized.net/products/1007/1006603/images/res_930fca78e41d811690c636f3bd5edb26.jpg .

        (Citează)

    • @rox, exact, cleioase este cuvântul potrivit. Nu e vorba de omogenitate nashu mare, e vorba de textura.

      Am găsit și explicația pe net:
      “Blending an all-potato mash—even with the precision of a hand blender—runs the risk of releasing too much starch, creating a gluey, sticky mess”

        (Citează)

  6. Riscul de boli mintale la cei care au avut covid o fi de la virus sau de la vaccin? Ar fi necesare niste statistici suplimentare pe care nu le vom vedea.

      (Citează)

    • Sigur. Ai vrea niste statistici de la prietenii tai rusi

        (Citează)

    • Se blochează în creier cipul ăla cu 5G și radiază neuronii…
      Normal că de la microtromboze.

        (Citează)

    • Da, s-a dovedit clar că vaccinul afectează sistemul nervos. Vaccinul e cel care provoacă lipsa gustului și mirosului. Se știe!

        (Citează)

    • Nu vă faceți griji. Apare mihnea cu încă o dubiosenie de covid: că sinuzita e mai nasoala, că de ce să închidem economia pentru 65000 de decese, că așa ne trebuie, că dacă ne-am făcut doza 7, samd, scriptul clasic

        (Citează)

  7. Lipsește Scrubs din topul serialelor cu final detestat de fani, tot sezonul 9 de fapt putea sa lipsească în întregime.

      (Citează)

    • Daca iti dai seama ca sezonul 9 nu exista, finalul real (din sezonul 8, adica ultimul) e foarte misto.

        (Citează)

  8. Nicu:
    Riscul de boli mintale la cei care au avut covid o fi de la virus sau de la vaccin? Ar fi necesare niste statistici suplimentare pe care nu le vom vedea.

    Lasa, nu te mai intrebare retoric-dubitativ, e de la vaccin, se stie. Puteai sa scrii direct asta, nu mai face risipa de efort.

      (Citează)

    • Sunt sigur ca ai facut propriile tale cerecetari, altfel cum ai putea sa fii atat de sigur?
      Altfel, imi place curajul tau de a-ti pune prenumele din cartea de identitate, ca sa-ti asumi ceea ce emiti (a se citi debitezi) asa cum fac si eu. Sau poate esti mai credibil asa.

        (Citează)

    • Aoleu, tu ești Nicule? Ce faci, verică? Când îmi dai banii ăia înapoi?

        (Citează)

  9. GoT s-a dus dracului si de la woke brigade. Cum sa te plangi ca de ce ala o violeaza pe aia , cand ala e personaj foarte negativ? Adica sa fie negativ, dar domn?
    Si de acolo au devenit puritani, gata cu sexplicatiile, gata cu femeile slabe…ca venise Trump la putere si las’ ca-i aratam noi! Probabil faceau la fel si daca aveau material de la Martin, l-ar fi cosmetizat sa tina la “modestie”, cum se zice in unele religii. Lumea se uita la GoT si pt ca era dur , nu doar ca era destept. Dar scenariul bazat pe fan fiction corect politic a ingropat serialul. Si nici macar nu au fost in stare sa aprinda un pic lumina la batalia aia de la Winterfell, sa mai uite lumea de cat de prost era scenariul!
    La Lost si acum stau sa ma gandesc ce a vrut sa zica poetul.Si nu la modul pozitiv, ca la Sopranos.

      (Citează)

  10. nashu_mare:
    Aoleu, tu ești Nicule? Ce faci, verică? Când îmi dai banii ăia înapoi?

    Pai ti i-am dat alaltaieri, cand, stii tu, n-aveam bilet.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus