un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Și dacă era o altă mașină în acel giratoriu?

30 Aug 2022  ·

AUTO  ·

20 comentarii

Clipul acesta cu un accident spectaculos a fost privit prea cu mult umor. Hăhă, unul a venit cu viteză prea mare într-un giratoriu, a sărit prin el și s-a înfipt într-o benzinărie.

Șoferul era un tânăr de 18 ani din Sibiu.

Discuția a fost doar despre cum pare ceva din filme de acțiuni. Uitați însă alte puncte de discuție:

Ce s-ar fi întâmplat dacă în acel giratoriu era o altă mașină, conducând perfect legal prin giratoriu, și care ar fi fost lovită din lateral cu mai mult de 100 km/h, după cum pare prin video? Câte victime ar fi fost? Ce șanse de supraviețuire ar fi avut cineva, indiferent de mașina în care s-ar fi aflat, într-o astfel de situație?

Pe partea cealaltă a drumului se vede un șofer care greșește ieșirea din giratoriu. Nu-i nimic. Întoarce acolo, pe loc, și circulă pe contrasens, fără nici o problemă. Ar fi putut întoarce perfect legal la vreo încă 40 de metri, unde este o bretea de ieșire și întoarcere, dar România este țara nimănui.

Acela este giratoriul de la finalul autostrăzii la Ovidiu. Așa se circulă, practic, pe autostradă în România.

Toată lumea s-a amuzat. Poliția n-a zis nimic. N-a explicat de ce au loc asemenea manevre în țara din UE cu cel mai mare număr de morți în accidente rutiere. N-au ce zice pentru că, în general, asemenea accidente au loc din vina poliției, care este absentă de pe străzi, lipsește din trafic și oamenii au învățat că pot face la propriu orice la volan fără teama de amenzi.

În București, dacă nu-i vreun filtru special gândit, Poliția Rutieră nu face nimic. Am mers de multe ori orașul de la un capăt la altul și n-am văzut deloc poliție. Am venit recent noaptea de la Summer Well și, în afară de poliția de la eveniment acolo în Buftea, nu am văzut niciun polițist până acasă, deși ai fi zis că traseul de întoarcere de la un festival este un loc bun pentru filtre și teste de alcool sau droguri.

Nu-i văd pe polițiști nici alți șoferi, așa că astăzi parchează pe banda 1, mâine întorc pe bandă dublă continuă, poimâine merg pe contrasens pe autostradă și tot așa, că nu percep nici măcar pericolul unei amenzi, dacă nu pe cel pentru siguranța proprie.

Ce trebuie să se întâmple în România ca să-și spună și poliția rutieră “ok, hai să și muncim!”?

    20 comentarii

  1. Cătălin Tănase

    30/08/2022 la 3:02 PM

    Cred că singurul motiv pentru care poliția rutieră și-ar face treaba ar fi o presiune mai mare din partea Guvernului, care la rândul lui să fie presat de către UE.

    În rest nu îi pasă nimănui

      (Citează)

  2. Asa ceva s-a intamplat acum vreo 2 sapt la intrarea din iasi. 2 microbuze sau ceva de genul. Idioti.

      (Citează)

  3. Bo$$, tu trăiești în România? Asta este normalitatea. Privește altă normalitate RO:
    Femeie lovită crunt de interlopul Fane Văncică – După ce imaginile au ajuns virale, interlopul Fane Vancică a ținut să își ceară scuze: “Datorită faptului că am fost foarte gelos, când am fost naş, am chemat-o la mine, acum patru luni de zile şi am avut impresia că se uită pe un prieten. Şi când am avut impresia că se uită de Ahmed, m-am luat de ea.Am ajuns acasă şi ne-am certat. Nu ştiu dacă aţi observat că eram beat, nu luasem nici pastilele, eram vai de capul meu. Vreau să îi spun că îmi cer mii de scuze”.

      (Citează)

  4. “Ce trebuie să se întâmple în România ca să-și spună și poliția rutieră “ok, hai să și muncim!”?”

    Este o intrebare retorica, probabil ca orice s-ar intampla, oricat de dramatic, lucrurile vor ramane la fel.

    Pe mine m-a uluit cel care intoarce masina si cirucla pe contrasens, pare o practica tot mai des intalnita.

    Problema este la educatie, iar aceasta gloata rromaneasca sufera foarte mult la capitolul asta.

      (Citează)

  5. in acelasi timp alta masina intoarce si merge pe contrasens?

      (Citează)

  6. Am facut eu o petitie. Stii cate permise a suspendat politia autostrazii A2 in primul semestru al anului 2022 pentru mers pe banda de urgenta? 18!

    Dintr-un total de 8397 contraventii si infractiuni. Adica 0.02%.

    I rest my case.

      (Citează)

  7. Ma iertati ca tin cu lupul, dar asa arata o tabla de restrictie a vitezei de la 100 la 50

    https://www.google.com/maps/@44.2613862,28.5492415,3a,75y,56.81h,76.05t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQhdp4eOaVRlVE7oBMY-HBA!2e0!7i16384!8i8192

    Da, exact, un cacat pe un bat. Nu scuza nebunia zburatorului din filmare, dar cred ca suntem singura tara care ne batem joc in halul asta de semnalizarile rutiere. Adica acolo, in conditiile alea de reducere asa drastica a vitezei se pun marcaje pe sosea, se pun lumini galben-intermitent care sa atraga atentia boului care poate a condus toata noaptea. Dar na, la noi se face preventie doar din gura, mai greu din fapte.

      (Citează)

  8. Relevant pentru politia CT e ca idiotul era turist, nu constantean. De genul “se vede ca nu esti din cartier”.

      (Citează)

  9. Celalalt sofer e exemplificarea perfecta a zicalei “prost sa fii, noroc sa ai” .
    Proasta decizia, destul de prost executata si manevra. Doar ca asta l-a salvat.

      (Citează)

  10. Doar in Romania se poate termina o autostrada in curba urmata de giratoriu. Ma intreb ce indicatoare sau marcaje exista in zona? Limitarea de viteza nu prea e bagata in seama iar cel cu terminarea autostrazii nu e prea cunoscut. Asa ca ar fi bine ca terminarea autostrazii sa aiba benzi rezonatoare multiple si semnale intermitente de culoare galbena (mai ales noaptea).

      (Citează)

    • E absolut normal să nu (prea) cunoască indicatoarele dacă și-a luat permisul din punga de pufuleți…

        (Citează)

    • Exista toate indicatoarele necesare, vizibile chiar si noaptea. Ca tu/el alegeti sa le ignorati, inclusiv pe cele de viteza, e fix problema voastra…

        (Citează)

  11. Păi când aștepți să faci 45 de ani și să te cari la , specială ,barosană nu prea mai ai chef de ieșit pe străzi.

      (Citează)

  12. In ultimele luni inainte sa ma mut, m-am plimbat prin tara destul de mult. Am facut drumuri de multe sute de kilometri si nu am dat peste nici un fel de politie, nici la panda nici la preventie. Zici ca toti sunt intr-un concediu.

      (Citează)

  13. La 18 ani cu Mercedes GLE 53, ce sa mai zic de parintii care i-au dat pe mana asa o masina pe un drum asa de lung, cand lui nu i s-a uscat cerneala de pe permis.

      (Citează)

  14. Care erau sansele sa prinda doi prosti pe camera in acelasi timp? Destul de mare se pare…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus