un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile MacBook Pro și Air cu M2 sunt prea scumpe în strategia curentă Apple

13 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

Noile Macbook Pro și Air cu M2 s-au pus într-o situație complicată pe piață, iar Apple trebuie să regândească strategia lor.

Situația este următoarea. Despre noul MacBook Pro cu M2 review-urile zic, aproape în unanimitate, că nu are rost pe piață deoarece mai bine cumperi noul MacBook Air.

Adică acest MacBook Pro nou cu M2 este disponibil doar în diagonala de 13 inci și este practic identic în specificații cu noul Air. Are în plus ventilator pentru răcire, dar review-urile spun că acela devine util doar dacă rulezi task-uri solicitante și de durată lungă (gen randare, exporturi video de amploare șamd), caz în care mai bine cumperi MacBook Pro de 14 și 16 inci, care au procesoare mult mai rapide decât noul M2.

M2-ul din MacBook Pro are două nuclee suplimentare în GPU față de M2-ul din MacBook Air, dar benchmark-urile spun că performanțele sunt foarte similare. În plus, acest MacBook Pro cu M2 de 13 inci folosește un șasiu vechi, același din 2016 încoace. Are doar două porturi Thunderbolt pe lateral, are în continuare TouchBar și multora nu le-a plăcut acest aspect, are camera web mai veche și alte asemenea mici probleme.

Pe scurt, decât să iei MacBook Pro de 13 inci cu procesor nou M2, dar design și hardware cam învechit în rest, mai bine iei MacBook Air cu M2. Costă cu 700 de lei mai puțin, este mai ușor, mai subțire și în rest practic identic în hardware și performanță.

OK. Acum însă că au apărut prețurile pentru acest MacBook Air m-am uitat la el față de un MacBook Pro de 14 inci, cel lansat prin noiembrie anul trecut și care folosește procesor M1 Pro.

În primul rând, trebuie zis că acel M1 Pro este mult mai performant decât un M2, deși este din “generația anterioară”. Ca analogie, este ca și cum ai compara un Core i3 din generația actuală cu un Core i7 din generația anterioară. Iată screenshot-uri dintr-un review al The Verge:

MacBook Pro de 14 inci cu chipset M1 Pro este mult mai bun, practic dublu ca performanță, deoarece acel chipset are mai multe nuclee și o arhitectură îmbunătățită. Nu mă îndoiesc că viitorul M2 Pro și M2 Max vor fi superioare lui M1 Pro și M1 Max, dar mai avem până la acea lansare.

OK, iată unde voiam să ajung. Dacă vrei noul MacBook Air cu 256 GB stocare, costă 7.300 de lei și este un laptop foarte bun (autonomie de 18 ore, pe testate!), chiar dacă scump pentru un ultrabook.

Dacă vrei însă noul MacBook Air cu 512 GB stocare, acesta costă 9.000 de lei. Cu 10.000 de lei, poți lua MacBook Pro de 14 inci cu chipset M1 Pro (iată o comparație), despre care v-am arătat în graficele de mai sus că este foarte performant.

Are aceeași stocare de 512 GB, dar în plus:

  • are 16 GB de RAM față de 8 GB
  • are ecran mai bun pentru că folosește panel Mini LED de 1000 nits, nu LED clasic de 500 nits
  • nu mai are TouchBar, ci butoane normale Fn
  • are încărcător mai rapid disponibil opțional
  • are conectică mult mai bună: cititor de carduri, trei Thunderbolt pe USB-C și un HDMI out, față de doar două Thunderbolt.

Este desigur un pic mai greu, are 1,6 kg, dar ideea este că, pentru vreo 10% în plus la preț, primești mult mai multe. Ecranul superior, încărcarea rapidă și procesorul M1 Pro sunt avantaje mari, dacă mai și muncești ceva.

Practic, în loc de MacBook Pro de 13 inci mai bine iei noul MacBook Air, dar în loc de acesta mai bine iei MacBook Pro de 14 inci. Treaba asta sună ca o greșeală de poziționare în piață a diverselor game de produse, mai ales având în vedere că Apple nu umblă la preț după lansare, ca să zici că vor scădea în timp aceste prețuri.

    16 comentarii

  1. De fapt opțiunea cea mai buna este MacBook air 2021, ai aproape aceleași performante (care sunt foarte bune) sau dacă vrei poți sa îl iei cu 16GB Ram (pentru programare & taskuri mai complexe) sau cu 512GB dacă vrei mai mult spațiu de stocare.
    In rest Macbook ul cu M2 nu merita ca și preț.

      (Citează)

    • Am cumparat cu 7500 lei in toamna trecuta un Air cu 16GB RAM si 512 ssd pentru munca. Daca e sa-l compar cu preturile pentru noul Air/Pro, a fost decizia corecta.
      In 90% din cazuri, vechiul Air are performante similare cu MB Pro 13 dar este mai usor, nu are cooler si are design-ul clasic (mie imi place mai mult).
      Il folosesc zilnic pentru UI design si task-uri consumatoare de resurse dar nu a dezamagit niciodata. Ramane rece, fara zgomot de cooler desi la performante e racheta :)

        (Citează)

  2. Toate macbook-urile cu M2 sunt vandute cu doar 8gb de ram.
    Macbook-ul, indiferent de model, este inutil fara minim 16 gb de ram.
    Pentru ca in momentul in care sunt depasiti cei 8 gb de ram, acesta suplimenteaza nevoia de ram (memory swap) cu spatiul de pe ssd, ceea ce duce la uzura harddisk-ului, iar acesta nu poate fi schimbat pentru ca acum este parte integranta cu procesorul si memoria ram.

      (Citează)

    • In general ma pis pe apple, dar hai sa fim seriosi. In nas am 2ssd-uri kingston a400 de 500 giga, 1 pe torente celalalt pe plex. Dpa 5 ani de frecat non stop de zeci de ori mai mult decat le-ar freca swp-ul (auto download filme/seriale, seed 150%, mutat de pe ssd 1 pe ssd 2 pentru plex/stream), nu au nici pe dracu.

      Ma indoiesc ca pun ssd-uri mai proaste decat seria kingston a400 in rasnitele lor. Daca e sa crape, crapa ca ai stranutat peste macbook, nu ca le-a frecat swp-ul.

        (Citează)

    • Nu zic ca nu ai dreptate. Ce voiam sa zic e ca acum nu poti schimba doar ssd-ul in cazul in care ai o problema.
      Se pare totusi ca au rezolvat problema prin update-uri.
      Pe net nu apar cazuri de ssd defect, desi are 1,5 ani de la lansare.

      Cel mai mare defect al produselor cu mar e ca sunt prea scumpe pentru noi, dar ceilalti fac eforturi mari sa ii ajunga din urma. Cel putin la preturi.

        (Citează)

  3. MacBook-urile sunt în general calculatoare scumpe, de aici trebuie să plecăm. Dar Air si Pro 14 sunt pentru oameni total diferiți, chiar dacă costă ”pe acolo”. Eu prefer Air ca portabilitate, eleganta si durată a bateriei. Acasă folosesc un Mini pentru lucruri mai complexe. Am prieteni care preferă Pro 14 sau Pro 16 pentru performante si nu ii interesează portabilitatea. Vreau sa spun ca un MacBook nu se cumpara doar uitându-te la bani, pentru că deja se consideră că îi ai si atunci alegerea se ia altfel, poate după stil.

      (Citează)

  4. Strategia aici este ca cea de la rotile alea de 700$ pentru Mac Pro. Daca analizezi un pic, lumea dezbate ca e mai bine sa iei produsul x in loc de y pentru ca motive. Practic, iese din discutie varianta in care nu cumperi nimic de la ei ;)

      (Citează)

  5. Un comparator mult mai bun e cel de pe site-ul Apple.com, cel de la emag e plin de inexactitati. Cateva remarci și la tine:
    “are ecran mai bun pentru că folosește panel Mini LED de 1000 nits, nu LED clasic de 500 nits” – plus ProMotion 120Hz
    “nu mai are TouchBar, ci butoane normale Fn” – compari Air cu Pro de 14, niciunul din ele nu are Touch bar
    “are încărcător mai rapid disponibil opțional” – ambele au incarcator mai rapid optional

      (Citează)

  6. cel mai bun mac portabil acum e un Macbook pro de 13 cu M1, il iei pe la 5000 lei si desi are doar 8gb RAM se misca ft ok fiindca are ssd-ul cu 2 cipuri in loc de 1 fata de modelul de baza cu M2.

      (Citează)

  7. MacBook Pro 13 cu M2 e încă acolo pentru că se vinde, dar e evident că nu ăla e modelul scos la înaintare. Dacă încă se cumpără, nu i-a costat mult să pună un nou procesor pe el și îl mai țin la vânzare o perioadă.

    Foarte puțini din cei ce cumpără MacBook Air (adică ăia care se pricep la hardware) vin cu teorii de-astea că mai pun niște bani și am nu știu cât la sută în plus la procesor sau nu știu câtă memorie și vai, poate e mai potrivit modelul de 14. Și foarte puțini aleg upgrade față de configurațiile de bază, ăsta e unul din motivele pentru care sunt așa scumpe. Dacă stai să faci profilul celui ce cumpără Air (și Apple sigur a făcut-o), ai să vezi că n-ai motive să iei 512 GB de stocare și nici 16GB de memorie. Da, or fi unii care au nevoie, dar ăia sunt puțini.

    Problema review-urilor în general e că nu se pun nicicum în pantalonii ălora care chiar cumpără astfel de laptopuri. Ce să facă un scriitor, de exemplu, cu nu știu ce încărcător sau cititor de carduri? Foarte multă lume face muncă administrativă, coordonare, contabilitate etc., nu toți au nevoie de putere.

    Așa dăm în extrema cealaltă ca Max Tech pe YT care urlă toată ziua că nu duce M2 nu știu ce video a găsit el în 8K și OMG ce nasol e. În rest, sunt slabe în general review-urile pentru că mulți le cumpră, rulează benchmark-urile la modă și le returnează. Follow up-urile de 6 luni, alea sunt interesante pentru că îți arată cum au fost folosite efectiv.

    Pe scurt:
    Pnetru cine e MBP13 M2? pentru ăia care a fost suficient MBP13 M1.
    Pentru cine e MBA ăsta nou? pentru ăia care căutau MBA în general – da, e mai scump pentru că l-au reproiectat.

      (Citează)

  8. Atat de mult scris cand se putea rezuma simplu “Apple continua sa isi bata joc de prostii care ii cumpara produsele”

      (Citează)

  9. Eu nu cred ca Apple isi bate joc de clientii sau ca pana la urma nu le baga mana in buzunar si ii forteaza sa plateasca pentru produse care nu le sunt utile. Apple este doar un producator cu anumite standarde care cere un pret pentru produsele sau serviciile sale, asa cum fac de fapt toti producatorii sau furnizorii de utilitati.
    Am vazut ca esti foarte inversunat in ceea ce ii priveste pe Apple, probabil ca ai motivele tale.
    Eu nu sunt un fanboy Apple, nu cumpar produsele in noaptea lansarii, insa le folosesc principalele produse sau servicii si sunt foarte multumit, nu as schimba deocamdata nimic. Daca sunt scumpe, daca am platit prea mult pentru ele? Nu stiu, cred ca e subiectiv. Eu zic ca nu, am platit fix atunci cand mi-am permis si am pus in balanta ce-mi ofera in pretul de achizitie sau in abonamentul lunar. La fel cum fac si cu alte produse sau servicii.
    @nwradu, personal as sterge comentarii in genul acestuia, care dupa parerea mea este pur subiectiv si jignitor.

    Gaelex:
    Atat de mult scris cand se putea rezuma simplu “Apple continua sa isi bata joc de prostii care ii cumpara produsele”

      (Citează)

    • Nu-l lua și tu în serios. E de-a dreptul ciudat să crezi că așa mulți clienți aleg să se chinuie cu niște electronice doar pentru că n-au încercat altceva. Pe lângă asta, omul nici nu se pricepe, că n-a pus mâna pe macuri sau aifoane și nici n-a citit ceva serios pe subiect, doar a prins cancan-uri. Pe principiul ăsta toți își bat joc de clienți, că orice hardware/software de piață are probleme.

      E evident că ține și de preferințe, nu contează doar ce e obiectiv mai bun.

        (Citează)

  10. Alin:
    De ce e mai elegant ca alt laptop ? Inteleg portabilitate, procesare, etc..

    Orice experiență este subiectivă dar odată ce ai pus mâna pe un MacBook Air ori l-ai folosit câteva zile începi să apreciezi mult mai bine simplitatea designului, care pentru mine înseamnă eleganță.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus