un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Care este experiența voastră cu Windows 11 până acum?

8 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

47 comentarii

Windows 10 îmi spune că upgrade-ul este disponibil pe ambele PC-uri ale mele, dar încă n-am făcut upgrade-ul la Windows 11. Mă tem că diverse programe pe care le folosesc uzual în workflow-ul meu nu vor funcționa bine și n-am acum timp pentru bibilit la asta. Îmi place ca Windows-ul meu să fie top notch, streamlined, totul bine organizat și să meargă bine.

Probabil voi face cândva upgrade-ul. Cred că Windows 11 este mai bun, doar că nu este urgentă pentru mine mutarea.

Dar sunt curios cum vi se pare vouă, cei care deja l-ați folosit. Este stabil? A mers totul fără nici o problemă? Pare mai lent sau mai rapid PC-ul? Cum a fost toată experiența de update?

Pentru că uitați partea ciudată: în Analytics, la sistem de operare, am zero vizitatori cu Windows 11. Zero. Și nu pot să cred asta.

    47 comentarii

  1. Haha, eu folosesc Windows 11 de ceva timp și te vizitez. Deci te minte google. Eu nu văd mare diferența fata de Windows 10. Interfața este foarte puțin schimbată, poate la viteza sa fie ceva îmbunătățiri. Overall, totuși cred ca merita trecerea.

      (Citează)

  2. cred ca il am cam de cand a aparut.

    3 chestii enervante:
    – lag prin UI / chestii care pur si simplu nu merg din prima, ba pot deschide calendarul din prima, ba nu se deschide deloc si tot trebuie sa dau clickuri pe ceas.

    – unele exe-uri nu se deschid deloc … decat daca dau un click pe start dupa ce incerc sa le pornesc. am crezut ca dureaza mult, dar odata am uitat sa dau click pe start si 5 minute nu mi-a deschis aplicatia … pana nu am dat click pe start. n-am investigat, poate ruleaza, dar clar nu vad aplicatia pe nicaieri.

    – nu stiu ce nu ii place, dar partea de sleep nu merge nicicum si hibernate nu merge nicicum. se chinuie pana isi da tot shut down.

    In rest plin de widget-uri in sidebar pe care nu le poti scoate: te pune sa te loghezi pe MSN / MS sa faci update la preferinte, salvezi si apoi la refresh sunt toate fix cum erau inainte

      (Citează)

    • Confirm si eu primele doua probleme, cu mentiunea ca cea cu exe-urile mi se intampla si in Win 10. In plus, pe un laptop HP, face figuri cand iese din hibernare si nu se mai deblocheaza pe pin, trebuie sa bag parola. Overall designul de pe 10 era mai util pentru mine, cu 11 nu simt nici un soi de imbunatatire in performanta, nu vad de ce ai face update. Eu l-am facut doar pentru ca eram plictisit.

        (Citează)

  3. Foarte tare. Eu folosesc Windows 11 de cand a aparut. Si te vizitez, deci eroare 🤣 este un Windows 10 cosmetizat, in rest totul functioneaza perfect. Toate programele merg la fel de bine, unele chiar mult mai rapide, asa ca poti sa treci linistit pe Windows 11.

      (Citează)

  4. La fel cum zice și Alin. Te vizitez de pe Windows 11.

    Experiența este în general bună exceptând două chestii, una dintre ele extrem de negative:
    1. Îți cere neapărat cont de Microsoft la setup. Nu mai poți da skip.
    2. După unele update-uri, se resetează cu totul modulul de TPM și se pierde toată informația de acolo inclusiv parolele. Este extrem de enervant. Se întâmplă atât pe Surface cât și alte branduri de laptop.

      (Citează)

    • Butiulca Tudor

      08/07/2022 la 11:40 AM

      vreau sa te contrazic la punctul 1., poti face, spune ca vrei sa bagi computerul in domeniu si iti cere sa faci un cont local si acela il poti folosi.

      Windows 11 functioneaza mult mai bine cu OneDrive-ul daca ai si Office 365, vorbesc din experianta de la serviciu unde avem 100+ pc-uri .

        (Citează)

  5. Si la mine funcționează perfect, insa cât de idioți să fie să scoata drag & drop to taskbar?

      (Citează)

    • Nu l-au scos, doar ca nu a fost reimplementat pe noul taskbar. E refacut de la 0 si au “uitat” de el :-)

        (Citează)

    • @Octav, chiar crezi ca din toata armata de programatori si testeri de la Microsoft, niciunul nu a obsevat lipsa acestei optiuni? Sau este mai probabil ca responsabilul cu redesenarea/refacerea noului taskbar a considerat ca nu este necesar?

        (Citează)

  6. Windows 10 cosmetizat si parca o țâră mai optimizat. Il am pe un NUC de la Intel. E OK.

      (Citează)

  7. E ce trebuie. La fel si PowerToys sau WSL2 sau chiar Sandbox.

      (Citează)

  8. Cel mai bun de pana acum (ăștia erau alții), se merita

      (Citează)

  9. Nu mi-a placut cand am testat pe unul din laptopuri, am revenit la 7 in cateva zile.

    Cat de idiot sa fii ca sa strici task-bar-ul in halul ala? Cat de idiot sa fii sa strici meniul de start sa nu ai toate aplicatiile direct ordonate alfabetic? Si nici buton dedicat pentru accesat setarile imediat ca sa verific de actualizari?

    L-am lasat instalat pe desktopul folosit de maica’mea, pe ea nu o deranjeaza. Dar ea e dintre oamenii care nu maresc fereastra Excel pe tot ecranul, de parca nu l-am platit pe tot.

    Pentru gaming si job raman la 7, nu am chef de experimente si descoperit ca ceva pentru job nu functioneaza pe 11.

      (Citează)

  10. Am făcut switch când a apărut.

    Nu e nicio diferență in workflow, dar parca are un management mai prost al monitorului secundar: Rămân agățate umbre ale ferestrelor care s-au mutat când am conectat cablu HDMI.

      (Citează)

  11. Eu inca stau pe Windows 7, merge ca uns. Nu are rost sa pun 11. Poate peste cativa ani, daca vor fi probleme de compatibilitate cu anumite programe. Altfel NU.

      (Citează)

  12. Il am instalat pe computerul principal din versiune Beta. Problema cea mai mare, semnalizata de altii, este taskbar-ul, care nu este foarte productiv. Dar am rezolvat simplu cu Start11. In rest, nu vad de ce as ramane pe Windows 10. 11-ele nu are probleme de stabilitate, arata mai bine si Microsoft se concentreaza acum pe aceasta versiune, desi mai face update-uri pt 10.

      (Citează)

  13. Cătălin Tănase

    08/07/2022 la 9:32 AM

    Eu l-am instalat pe un sistem care are un procesor nesuportat oficial, i5 6400. Funcționează perfect, fără niciun lag, dar nu am făcut upgrade de la 10, am făcut instalare “pe curat”

    Singurul lucru aiurea e lipsa drag and drop, dar am înțeles că o să vină printr-o actualizare

    În rest îmi place, mai ales noua funcționalitate de redimensionare a ferestrelor (hover cu mouse-ul deasupra butonului de maximizare)

      (Citează)

  14. Prin natura job-ului, a fost instalat la mai multi utilizatori din companie. Instalat de la zero, functioneaza impecabil. Facut upgrade de la 10 mai apar tot felul de probleme cu aplicatiile, docking-urile etc.

      (Citează)

  15. N-am avut onoarea, singurul laptop care ar fi destul de nou nu are TPM sau ceva. Cica exista solutii sa sari peste asta, dar nu mi-am dorit suficient.

      (Citează)

  16. Eu sunt pe Windows 11 de ceva timp. E okish, partea naspa e ca trebuie restart odata la cateva zile, pierde icoanele din taskbar si daca nu dai hover nu stii ce e acolo. Si a doua chestie enervanta e ca pierde toate device-urile conectate la bluetooth din cand in cand. Not fun sa ramai fara mouse, tastatura si casti in mijlocul unui zoom. Ce-mi place e ca are multiple desktops si pot sa-mi organizez mai bine programele.

      (Citează)

    • Nu are si Windows 10 optiunea de multiple desktops? Sau varianta de pe Windows 11 are niste functii in plus?

        (Citează)

  17. OK, lumea a cam spus ce era de spus – eu il folosesc de nevoie pe un G713RC, pentru ca 10 nu imi permitea sa reduc luminozitatea ecranului, cu toate drivere-ele oficiale si aduse de Windoze Update, tot nu mergea. Si, cum nu cumparasem inca adaptoare ca sa leg monitoarele, eram legat de al lui (care acuma sta stins, am scos HDMI catre VGA pentru un monitor si USB-C catre DisplayPort pentru al doilea).

    De la idiotenia cu drag’n’drop care nu mai merge decat daca ambele aplicatii sunt pe ecran, la faptul ca nu mai poti muta taskbar sus si ca, daca vrei sa-l subtiezi, apare jumatate din data (nu stie sa o ascunda), la obsesia ferestrelor de a sari unde si cum vor ele cand incerci sa le aliniezi MANUAL pe ecran, de la porcaria de aplicatie de Settings care acuma sare in loc de Control Panel la orice (daca vrei sa configurezi mai multe adrese IP pe itnerfata, esti legat de CPanel. daca vrei sa configurezi VPN, esti legat de Settings. daca vrei sa umbli la Volume Mixer, tot in Settings!!), au stricat o multime de lucruri.

    NU, nu esti obligat sa ai cont Microsuck la setup, sau nu inca. Eu nu am asa ceva!

    Da, e stabil, in cateva luni de folosire intensa, actualizat la zi (dar mi-a stricat VPN mai de mult), nu am avut probleme. Nu folosesc Sleep, Hibernate si alte tampenii, dar intr-adevar Shutdown ia mult mai mult decat ar fi de bunsimt, cu un SSD rapid (980Pro).

    Da, merg majoritatea aplicatiilor fara probleme. Nu am intalnit ceva dubios pana acuma, exc Handbrake – cand a icneput sa transcodeze, mi-a picat un monitor!

    Legat de viteza, cum n-am folosit alteceva pe laptopul nou, nu pot zice. Ca impresie generala, pare mai lent in gasit si lansat chestii din meniul de Start.

    As renunta la 7 daca nu as fi obligat de suportul pentru hardware? NO WAY. Nu am descoperit absolut nimic convingator, ce nu poti face cu 7 si poti aici….

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      08/07/2022 la 1:46 PM

      La mine funcționează foarte ok Handbreak. Cât despre SSD, eu am unul mai slab ca al tău, dar cu toate astea pornește și se opreste foarte repede (sistem desktop, nu laptop)

        (Citează)

  18. N-am folosit, ca nu mai am calculator personal iar pe ala de munca nu e distribuit inca. Cred ca mai dureaza pana termina oamenii testarea.

      (Citează)

  19. Si eu aman cat se poate de mult. Ma tem ca upgrade-ul o sa imi strice softurile esentiale pentru lucru, mai ales VPN-urile care lucreaza la low level si sunt mereu fiddly. Si daca ar fi vreo problema cu Bitlocker-ul pe care il am deja activat, ar fi dezastru.

      (Citează)

  20. Tot ce vad eu ca idee generala de la userii de mai sus e:

    “E foarte stabil, fara probleme, in afara de X”. Deci de fapt sunt probleme destule, mai mari sau mai mici.

    L-am avut si eu, in aceeasi zi am facut rollback la 10. Si-au batut joc de taskbar si start menu iar eu nu pot hali chestii din astea de UX… If it ain’t broke don’t fix it.

    Probabil voi ajunge ca aia de stau pe Windows 7 :-)

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      08/07/2022 la 1:48 PM

      Ca să completez la ce ai scris: cred că la unii e chestie de compatibilitate cu hardware-ul

        (Citează)

  21. De pe stick sau din retea nu vrea sa instaleze nimic. Pana nu am copiat pe desktop sau D nu a vrut si pace.

      (Citează)

  22. Folosesc Windows 11 de cand a aparut si iti vizitez site-ul de pe noul Edge. User agent-ul zice ca sunt de pe Windows 10: Mozilla/5.0 (Windows NT 10.0; Win64; x64)

      (Citează)

  23. Il folosesc pe un laptop Asus Zephyrus si cu Win 10 era mai bine. Pe Win 11 performanta este mai mica, foloseste mai mult ram etc. Probleme cu managementul placilor video, la un moment dat nu mi se mai aprindea monitorul, alte probleme de compatibilitate cu anumite softuri.

    Plus layout idiot si neintuitiv la taskbar si start, au incercat sa copieze cateva chestii din MacOS si nu inteleg de ce.
    Am instalat https://www.startallback.com/ si mi-am setat ca in Win 10 si acum merge ok.

    Alta chestie este updateuri la orice ora din zi, l-am oprit de tot odata ce a fost stabil si acum e ok.

      (Citează)

  24. Nu am Windows 11, dar pe Windows 10 funcționează foarte bine:
    https://www.launchy.net/

    E un launcher în care scrii câteva litere și poți deschide rapid un program, mi se pare mai eficient ca start-ul din windows + căutare (apeși Start, și tastezi).

    Îl folosesc și pentru scurtături la diferite lucruri pe care le deschid des (documente, foldere).

    Probabil e o clonă Spotlight:
    https://support.apple.com/guide/mac-help/spotlight-mchlp1008/mac

      (Citează)

  25. E un pic deranjant faptul ca nu poti sa vezi denumirea fisierelor excel/word in bara jos. De altfel e deranjant si ca raman doar grupate, ceea ce face gestionarea mai deficitara.

    Nu am remarcat alte probleme sacaitoare, nici cele mentionate de ceilalti care au postat.

    Pe de alta parte daca cineva stie sunt curios daca as putea cumva lega laptopul de tv pentru a rula filme in acelasi timp in care pe ecranul laptopului sa ma joc de exemplu, sau sa fac browsing.

      (Citează)

  26. In putinele momente cand lucrez in Windows, o fac pe un HP cu Windows 11, de pe care scriu acest comentariu, in Brave browser.
    So far so good, nu am ce sa-i reprosez.

      (Citează)

  27. Parca interfata este un pic mai clean fata de 10, insa cum spunea cineva mai sus, are un fel de lag pe care nu l-am intalnit pe windows 10.
    Momentan raman pe 10, 11 il tin doar pe laptop.

      (Citează)

  28. Un windows făcut pentru amatorii de frumos, simplu și rapid pentru a copia fișiere și a sta pe web… În rest pentru mine este de groază… Au scos atâtea funcții din el ca după 10 min nici nu am mai rezistat și am trecut înapoi pe 10.

      (Citează)

  29. Am instalat de când a devenit disponibil.
    Am un laptop cu it din 2018, ssd și 16 GB RAM.
    Merge mai bine decât 10, pornește mai repede și nu am avut absolut nicio problemă cu el.
    Mie îmi plac mai mult colturile rotunjite.

    Mă enervează și pe mine lipsa drag-and-dropului pe taskbar, dar sunt răbdător, știu că va veni.

      (Citează)

  30. Am trecut la 11, nu mai imi recunostea imprimanta HP, am sunat la reprezentanta si mi-au spus ca imprimanta nu suporta mai mult de 10, deci am trecut la loc la 10 si cand o sa imi iau o imprimanta noua o sa verific sa mearga si cu 11. Parca 10 totusi e mai prietenos sau m-am obisnuit eu.

      (Citează)

  31. Doar eu sunt pe Linux Mint? Credeam că sunt mai mulți utilizatori.

      (Citează)

  32. Nu treceti pe Windows 11 doar pentru Hype-ul ca este cel mai nou. Are mai mult spyware decat Windows 10, este cel mai intruziv OS as a service ceea ce inseamna ca depinde de internet mai mult decat Windows-urile anteriore pentru orice shit care ar trebui sa ruleze local, dupa instalare te obliga sa iti faci cont MS online, si e plin de dark patterns care sa te faca sa bifezi da la toate trackerele posibile. Nu mai spun ca iti freaca procesorul si hardul zilnic cu scanari inutile pe care le trimite la MS pentru ” bug fixes ” … Nu spun ca featurile noi nu sunt ok si utile sunt imbunatatiri, dar nu fiti beta testeri pentru MS, sunt destule probleme cu driverele ca la orice OS proaspat lansat plus alte probleme cu unele programe, cine neaga asta nu lucreaza in it cu destule programe specifice. Sfatul meu este sa stati pe Windows 7 sau 10, as spune si Linux dar sunt mai mult ca sigur ca nu sunt prea mult adepti Linux pe aici …

      (Citează)

  33. Dacă stabilitatea și compatibilitatea sunt importante pentru tine atunci uită de Windows 11 măcar până la apariția SP1.

      (Citează)

  34. Pe unul dintre calculatoare am facut upgrade-ul, nicio problema pana acum. Pe calculatorul de gaming mai astept ptr ca idiotii astia de la Asus nu au facut inca drivere la placile de sunet ptr Windows11. La fel au facut si cand a fost trecerea la Windows 10. Mai bine de un an de zile a durat sa scoata niste drivere. Dar nicio graba, Windows 10 functioneza perfect.

      (Citează)

  35. Iti recomand sa treci. Am asteptat 1-2 luni (de frica problemelor cu RDP), dar a fost fara vreun bug totul de atunci. Mi-au placut sa am multe setari noi, dar asta in primele zile, ca in rest rar “trec” prin OS cand esti tot timpul doar in browser sau remote.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus