un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Controversele săptămânii – episodul 3

2 Jul 2022  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Vreți să vă zic eu ceva controversat? Pe drumul spre Iași, acel “drumul morții” care apare des pe la știri, unde se circulă și pe acostament, controversa este că toată lumea circulă așa în continuare, iar cele trei echipaje de poliție cu care m-am întâlnit pe drum where not giving a fork. Se uitau nepăsătoare la treaba asta, deși duce în mod direct la accidente și decese. Dar na, nimeni din Poliție nu-și ia salariul și nu promovează sau nu este dat afară în funcție de indicatori precum reducerea numărului de accidente și decese.

În rest, joi am plecat la drum, așa că sunt mai puține controverse în acest episod pentru că n-am avut timp să remarc vreunele sau n-au fost în această săptămână.

ȚINUTA DOAMNEI IOHANNIS

Rochia purtată la dineul de gală oferit de regele și regina Spaniei ar fi fost prea colorată, prea stridentă, prea nepotrivită. Iată o imagine:

Unu la mână, nu înțeleg de ce ne-ar păsa. Adică sunt de acord că este ok să bârfești și să discuți despre una-alta, dovadă chiar această serie de articole, dar când auzi subiectul “Iohannis”, mie mi se pare că “ținuta soției președintelui” ar fi cam ultimul lucru de discutat despre acest subiect. Putem bârfi mult mai multe despre Iohannis-președintele, nu despre doamna Iohannis.

Dar dacă trebuie, mi se nu mi se pare ceva în neregulă acolo. Sunt deja mulți ani la mijloc de când doamna Iohannis ne-a arătat că este adepta unui stil vestimentar plin de culoare, poate cu fusta sau rochia ceva mai scurte decât a altor femei din jur? Și ce-i în neregulă cu asta? De ce ar fi ceva în neregulă cu asta?

Nici nu cred că s-a plâns cineva vreodată în afara României că dna Iohannis ar fi prea stridentă sau că nu s-ar încadra în normele de fashion ale vreunui eveniment sau obicei diplomatic. Românii au însă ideea aceasta că, mai ales după o anumită vârstă, trebuie să-ți pui batic în cap, rochie până peste ghete și musai în culori pământii, poate chiar negru. Dacă nu te asortezi cu succes unui  peisaj mohorât de toamnă, înseamnă că n-ai știut să te îmbraci.

Cred că la nivelul acela, de persoană care ne reprezintă țara la brațul soțului ei, președintele, ar trebui să conteze alte lucruri. Știe să vorbească într-o limbă străină sau două, ca să facă o impresie bună prin acest aspect? Este la curent cu subiectele momentului, poate da un ajutor diplomatic României într-o discuție cu alți lideri de state sau cu partenerii lor de viață? Se implică, așa cum se cere de multe ori, în diverse cauze umanitare sau sociale rezervate partenerei sau partenerului șefului statului? Apropo de haine, poartă creatori români, că avem destui care fac haine de mare gală?

Acestea contează. În atâția ani de președinție Iohannis, n-am văzut pe nimeni întrebând aceste lucruri. Chiar sunt curios și eu de răspunsul la aceste întrebări. Să judeci omul după culoarea hainei… a cam trecut moda aceasta.

Și sigur că regele și regina Spaniei erau în negru, dar nu știu dacă nu cumva casa lor regală are anumite reguli în această privință sau nu sau ce se întâmplă prin Spania de a determinat așa o ținută sobră sau alte motive.

 

Asta e tot. Slow controverse week.

    25 comentarii

  1. “Este la curent cu subiectele momentului, poate da un ajutor diplomatic României într-o discuție cu alți lideri de state sau cu partenerii lor de viață?” — asta e geniala. Nici macar sotia presedintelui SUA, unde exista o adevarata institutie a “primei doamne”, nu se baga in politica. Sotiile (si/sau partenerii, cum vad ca e acum corect sa spui) sunt numai de decor. Altfel, “controversa” in Romania merge de la cei care scriu ca madam Carmen seteaza tendinte in moda (asta era o osana care aparea foarte des inainte), pana la oameni ca Ion Cristoiu, care sustin ca nevestele presedintilor sunt doar niste “putori”, care s-au dus la Madrid ca sa manance gratis si sa mearga la cumparaturi.

    Oricum, tema falsa si fumata. Era in voga acum cativa ani. De atunci stim ca doamna Carmen poarta roz, e treaba ei…

      (Citează)

  2. In loc sa comenteze ca arata cam ca o Elena Ceausescu mai tanara, se pierde timpul cu impunsaturi ieftine. Serios, daca vrei sa dai de pamant cu presedintele tarii, asa se face treaba corect.

    Ce ma surprinde pe mine e ca regele Spaniei, in ciuda consaguinarilor si incesturilor practicate in linia sa genealogica, este chiar mai inalt decat Iohannis, deja cunoscut pentru faptul ca e ditamai presedintele.

    Nah, asa se face o denigrare ca lumea, nu cu rochia fucsia a d-nei sotia presedintelui tarii. Numai idioti pe lumea asta si trebuie sa ii invat eu meseria pe toti.

      (Citează)

    • „Numai idioti pe lumea asta si trebuie sa ii invat eu meseria pe toti.”

      Nu-s sigur dacă ești conștient de toate nuanțele și interpretările ce pot fi date acestei aserțiuni…

        (Citează)

  3. Exista un anumit protocol care trebuie respectat in situatii de genul asta. Nu poti sa te duci la astfel de evenimente cu tinuta cu care te duci la nunta sau botez, in culori stridente, cu sandale si rochie kitsch. E ridicol. Nu e nici pe departe prima gafa a lui Carmen.

      (Citează)

    • De unde să știe aceste reguli ? S-a trezit “prima doamna”, nu a fost aleasă. E doar o profesoara de liceu, parcă, lucru perfect onorabil de altfel, însă insuficient pentru a genera așteptări de la cei din jur in materie de stil, erudiție, diplomație, comportament in anumite cercuri.
      Totuși, pentru condiția ei, cred ca face o treabă destul de bună.

        (Citează)

    • Au consilieri de imagine si degeaba. Pe deasupra, rochia e si croita prost, sta pe ea ca pe gard. Se aseamana cu Firea in privinta vestimentatiei. Țopisme.

        (Citează)

    • @Ovidiu, cum adica face o treaba buna? Nu face nimic, nu apare nicaieri, nici macar nu locuieste la Palatul Cotroceni. Alege sa ramana anonima si “exista” doar atunci cand este vorba de o vizita a Presedintelui in alta tara.
      Presupunand ca nu stie regulile si protocolul unei vizite oficiale si ca nu exista niciun consiliera care sa i le fi explicat, rochia respectiva este oricum urata si nu i se potriveste.

        (Citează)

  4. Am crezut ca-i Firea-n poza

      (Citează)

  5. nu e gafa, asa e ea, asta o reprezinta. se potriveste ca nuca in perete in acel peisaj.
    pare genul de pitzi care isi face selfie la baie imbracata in treling. din pacate e prima doamna a romaniei si asta e imaginea pe care o lasa in exterior.

      (Citează)

  6. Radu in timp poate ai putea scrie un articol interesant pe tema asta: https://unherd.com/thepost/the-new-brics-alliance-is-a-mortal-threat-to-the-west/

      (Citează)

    • “Vrabia malai viseaza”.

      Cat timp grosul acelor 33% din global gdp se traduce tot in exporturi catre blocul vestic (ca nu e argentina partenerul comercial #1al chinei), nu inlocuieste nimic dolarul (sau euro intr’o mai mica masura).

      Realist sunt doar o suma de tari din lumea a 2a sau a 3a, care depind intr-un fel sau altul de vest ca piata de desfacere sau sursa de import (sau furt) tehnologic.

        (Citează)

    • Toate tarile din BRICS sunt conduse de lideri cu personalitate. Alianta asta merge acum cand oricum relatiile comerciale intre aceste tari sunt relativ reduse si toti se bazeaza pe comertul cu blocul vestic (asa cum spune si @urweiss).
      In momentul in care volumul exporturilor catre alte tari membre BRICS va creste, vor aparea automat nemultumiri si scindari in cadrul aliantei.

        (Citează)

  7. Rochia lui Carmen Iohannis e ok. Depinde exact de ce ținută are evenimentul. Dacă e era Black Tie, e cam scurtă rochia – asta înseamnă rochii lungi de seară. Pentru Cocktail e ok rochia. Culoarea e irelevantă. Sunt destule poze cu alte prime doamne și regine (inclusiv cea a Spaniei) in rochiia colorate. Oricum, la evenimente de genul ăsta ținuta se comunică cu mult înainte.

      (Citează)

  8. Aia se îmbracă dintotdeauna ca o toapa, dacă nu ar avea – din banii noștri – consilier de imagine

      (Citează)

  9. Ce inocent ești.
    Trening

    Andrei:
    Ce e ala treling?

      (Citează)

  10. ii din judetul Mures doamna Carmen, alora le place sa se imbrace mai fistichiu. Asa-i cultura lor. Si la Cluj si alte locuri influentate de maghiari, dar la Cluj e mai subtil.
    Nu s-a lipit de ea sobrietatea mai mare de la Sibiu.

      (Citează)

  11. urweiss:
    “Vrabia malai viseaza”.

    Cat timp grosul acelor 33% din global gdp se traduce tot in exporturi catre blocul vestic (ca nu e argentina partenerul comercial #1al chinei), nu inlocuieste nimic dolarul (sau euro intr’o mai mica masura).

    Realist sunt doar o suma de tari din lumea a 2a sau a 3a, care depind intr-un fel sau altul de vest ca piata de desfacere sau sursa de import (sau furt) tehnologic.

    Si b-ul ala din brics e oricum parte a the west , chiar daca e mai saraca decat Europa de Vest sau America de Nord.Cultural e probabil mai “the west” decat ce incep sa devina tarile dezvoltate.

      (Citează)

    • Cred ca glumești apropo de B, poate doar geografic vorbind. Altfel Bolsanaro e un pui de dictator dus cu capul.

        (Citează)

    • Bolsonaro e un pui de Trump wannabe, fanii maimuțoiului original admiră și copia ieftină. Faptul că babele occidentale se piaptănă în plin incendiu n-ajută deloc.

        (Citează)

  12. Matilda:
    Cred ca glumești apropo de B, poate doar geografic vorbind. Altfel Bolsanaro e un pui de dictator dus cu capul.

    Bolsonaro e 100% european ca origine. Deci the west. Si Brazilia e in general the west. Sao Paulo e mai european decat Parisul.

      (Citează)

  13. Peredhil:
    Bolsonaro e un pui de Trump wannabe, fanii maimuțoiului original admiră și copia ieftină. Faptul că babele occidentale se piaptănă în plin incendiu n-ajută deloc.

    Asa, si? Trump nu e occidental?

      (Citează)

  14. Carmen Iohannis a avut o tinuta adecvata. Toata lumea stie ca suntem campioni la videochatiste si prostituat in EU. Doare nu doream ca sa lasam o impresie gresita.

      (Citează)

  15. E85 este doar in teorie o sofea cu o banda pe sens + un acostament mare. In practica, toata lumea stie ca este o sosea cu “o banda si jumatate”. Inclusiv Politia respecta aceasta cutuma stabilita de-a lungul anilor.
    Daca ar amenda soferii care circula pe acostament si ar obliga pe toata lumea sa circule pe o singura banda, drumul ar fi aproape blocat. Vedeti zona dinspre Urziceni unde, desi avem 2+1 alternativ, tot se blocheaza drumul de fiecare data.

    Volumul de trafic de pe E85 este prea mare ca sa poata fi preluat de o singura banda de circulatie.

      (Citează)

    • Exact asta e. M-ai scutit să mai scriu eu asta. Mai adaug că eu merg pe acostament pentru că mă simt mai în siguranță. Accidentele nu se întâmplă din cauza celor care merg pe acostament, ci a celor care depășesc aiurea.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus