un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Uitați statistici tragice: 10% din cazurile de cancer din Europa sunt cauzate de poluare

4 Jul 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

O știre care trece neobservată: 10% din cazurile de cancer din Europa sunt provocate de poluare. Anual trei milioane de europeni sunt diagnosticați cu o formă de cancer și 1,3 milioane de europeni mor de cancer.

Este un raport al Agenției Europene a Mediului. Dau și alte cifre pe acolo: poluarea aerului generează 1% din cazurile de cancer și 2% din decese, alte substanțe periculoase (plumb, arsenic etc) provoacă alte cazuri în rândul celor care lucrează cu ele sau indirect, prin infiltrare în sol/mediu/mâncare șamd. Găsiți originalul aici, via Biziday.

Azbestul este în continuare o problemă:

În plus, deși UE a interzis utilizarea azbestului în 2005, acesta rămâne prezent în construcții de clădiri și infrastructură, ceea ce duce la expunerea lucrătorilor. Cancerele continuă să se manifeste la mulți ani după expunere, azbestul fiind estimat că provoacă între 55-88% din cancerele pulmonare.

Treaba asta s-a văzut și după 9/11, când au apărut o mulțime de boli în rândul celor care au lucrat în săptămânile și lunile următoare la degajarea zonei Ground Zero de toate materialele de construcții și alte substanțe de pe acolo. De exemplu, americanii au băgat vreo 80.000 de first responders într-un program de monitorizare a sănătății și, niște ani mai târziu, 45% aveau boli ale aparatului respirator și digestiv superior, iar 16% cancer. Peste 3.400 au murit de diverse astfel de boli (link).

Asta este lumea în care trăim. În particular, Bucureștiul este un oraș foarte poluat, parcă era cea mai poluată capitală europeană. Motivele sunt evidente și discutate de multe ori: praf foarte mult, șantiere neprotejate, arderi ilegale de cauciuc și plastic și alte materiale, spațiu verde puțin care să curețele toxinele din aer șamd.

Autoritățile nu fac nimic. Firea n-a avut curaj să introducă o taxă care să elimine cele mai poluante mașini. Nicușor Dan nu are nici o soluție pentru poluare. Ministerul Mediului si restul dau din umeri. Nu înțeleg exact de ce. Adică poate că ești mână în mână cu cei care ard ilegal deșeuri sau nu izolează șantierele, dar de ce ai accepta asta? Ce rost are să iei o șpagă, dacă apoi și tu trăiești în poluarea generată și te expui pe tine și îți expui copiii la riscurile statisticilor de mai sus?

    20 comentarii

  1. De parca nu stiam deja ca trebuie mai multi copaci, mai multe spatii verzi, mai multe garduri vii care sa izoleze praful si poluarea de pe strazi si bulevarde. Bonus, izoleaza si fonic intrucatva.

      (Citează)

    • Sper că realizezi că NOx, CO, PMx și combustibilul nears (toate dovedit dăunătoare sănătății, mergând până la tumori) nu sunt absorbite sau filtrate de plante. Nici filtrele FFPxxx nu reușesc să filtreze tot, darămite niște frunze amărâte.
      Soluția e vehicule fără emisii în oraș (adică electric sau hidrogen la momentul ăsta). Chiar și asta nu rezolvă tot (uzura cauciucurilor tot în plămâni ajunge) dar rezolvă destul de mult (inclusiv zgomot). Fără emisii în afara orașului și problema CO2 e altă discuție.

      PS: praful de Bărăgan care îl vedeți și simțiți toți în dinți nu e așa problematic ca alea de mai sus. Și da, praful ăla vizibil e din miile de kilometri pătrați din Bărăgananul în care trăiți și care vă înconjoară, nu din cauză că a intrat unul cu mașina într-o grădiniță de bloc (nu că ar fi OK să facă asta).

        (Citează)

  2. O iei pe urma lui Bufnici?
    Renunță la SUV și mergi cu bicicleta.

      (Citează)

    • Daca nu iti place de un anume personaj, asta nu inseamna ca o cauza nu este corecta sau nu merita macar discutata. Romania este plina de masini second-hand reciclate de prin Germania, spatiile verzi sunt de multe ori cotropite de gratare si fum, iar in orase te ineci de praf. Daca aveti aplicatia Airly sau alte aplicatii de monitorizare, o sa vedeti ca Romania indica valori peste limitele normale la toate capitolele.

        (Citează)

  3. Ionutb:
    O iei pe urma lui Bufnici?
    Renunță la SUV și mergi cu bicicleta.

    corect

      (Citează)

  4. nu sunt din capitala, dar imi zice cineva si mie o reusita de a lu nicusor?
    macar una.

      (Citează)

  5. Ionutb:
    O iei pe urma lui Bufnici?
    Renunță la SUV și mergi cu bicicleta.

    O schimbare si mai de impact ar fi sa nu mai “investim” in blocurile ridicate de dezvoltatorii care nu respecta normele de mediu. Nu poti sa te plangi ca Bucurestiul e poluat de la prea multe constructii cat timp bagi bani in constructiile respective.
    Si credeti-ma, niciun constructor nu respecta macar normele de baza. Am avut santier peste drum, cladire de birouri, constructor mare si teoretic serios (Bogart). Cat au sapat fundatia, m-am rugat de ei sa puna dracu mana sa spele rotile si sa acopere basculantele care carau pamantul, ca umplusera toata strada de mizerie. Nu s-a rezolvat decat dupa cateva reclamatii si dupa ce i-a amendat politia locala de 2 ori. Nu era ceva greu de facut, dar pur si simplu ieseau mai ieftin cu amenda decat sa plateasca un om sa stea la poarta sa spele rotile (20-30 de basculante pe zi)

      (Citează)

  6. E , la ultima fraza raspunsul e evident: nu o sa mi se intample fix mie! Sau pana sa se depuna poluanti destui in corp, o sa fiu departe de Bucuresti, nu ca saracii sau workaholicii astialalti.

      (Citează)

  7. La mine în oraș au început cu programe verzi, autobuze electrice, piste de biciclete, etc.. Și ce crezi ca au făcut? Au tăiat ce copaci mai erau pe acolo sa facă pista de biciclete… Facem oraș verde cu beton verde 👍 este buna și pista de biciclete dar se putea cauta și alte soluții, au ales varianta ușoară, tăiam. Erau copaci la 5 metri unu de altul acuma nu a mai rămas nici măcar unu în picioare. Oraș verde…

      (Citează)

  8. Esti din Sibiu sau mai sunt si altii? :)

      (Citează)

  9. Radu, ai SUV in oras, tocmai ai cumparat un apartament pentru inchiriat in bloc nou. Ai zis corect ca asta este lumea in care traim, contribui la poluare, toata lumea o face, dar cand vine vorba de a schimba ceva, dam vina pe autoritati, pe vapoare si pe China, fara sa ne gandim ca pana in 2050 toti ar trebui sa fim neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2. Si unele industrii se misca (foarte) incet spre reducerea emisiilor, pe cand noi, individual, nu doar ca nu ne mentinem amprenta de CO2 (nu mai zic sa o scadem), ci chiar o crestem. Parca pe aici aveam turul burgerilor, nu?

      (Citează)

    • @Rares ai dreptate cu fiecare e responsabil, insa eforturile ar trebui concentrate imediat pe ce produce 80% din poluare (arderi ilegale, lipsa spatiilor verzi etc etc). Dupa putem discuta individual pe restul de 20%… Pasarea responsabilitatii catre oamenii de rand este cea mai simpla arma a corporatiilor si statului si o folosesc zi de zi.

        (Citează)

    • De ce sa fim neutri? Prea iau unii ca religie chestia asta. Una sunt emisiile de CO2 , alta emisiile de substante nocive pt formele de viata. Acest al doilea tip de poluare trebuie combatut mai intens.

        (Citează)

    • @S: Nu pledeam pentru vreuna din formele de poluare in mod special, ci criticam ipocrizia societatii in general. Legat de neutralitate si comentariul tau, opinia mea e ca ambele forme sunt la fel de nocive, doar ca evident praful, fumul le simti imediat. Ignorand schimbarile de stil de viata pe care le va aduce incalzirea globala, mi se pare ingrijorator ca sunt efecte care se descopera abia acum, cum ar fi de exemplu scaderea in continut nutritional al plantelor. As zice ca ce mananc este la fel de vital ca si ce respir. E doar un exemplu.

      @venom: Sau poti sa le adresezi in paralel, nu exista absolut nici un motiv pentru care unii sa ii astepte pe ceilalti sa faca primul pas. ‘Sa faca ceilalti mai intai’ este echivalentul ‘sa ne dea statu’/’stau la baut in bar in timp ce-mi salveaza jandarmii/pompieri satul de inundatii’.

      In fine, sunt cam 3 etape, cea de ignora/lipsa de cunoastere a problemelor, cea de ipocrizie, iar in final cea de rezolvare. Parca ar trebui sa incepem sa facem pasul de la 2 la 3.

        (Citează)

  10. Cătălin Tanase

    04/07/2022 la 5:02 PM

    După ce am văzut cât de poluat e aerul din Napoli, Bucureștiul mi se pare o oaza de curățenie

      (Citează)

  11. Rares:
    @S: Nu pledeam pentru vreuna din formele de poluare in mod special, ci criticam ipocrizia societatii in general. Legat de neutralitate si comentariul tau, opinia mea e ca ambele forme sunt la fel de nocive, doar ca evident praful, fumul le simti imediat. Ignorand schimbarile de stil de viata pe care le va aduce incalzirea globala, mi se pare ingrijorator ca sunt efecte care se descopera abia acum, cum ar fi de exemplu scaderea in continut nutritional al plantelor. As zice ca ce mananc este la fel de vital ca si ce respir. E doar un exemplu.

    @venom: Sau poti sa le adresezi in paralel, nu exista absolut nici un motiv pentru care unii sa ii astepte pe ceilalti sa faca primul pas. ‘Sa faca ceilalti mai intai’ este echivalentul ‘sa ne dea statu’/’stau la baut in bar in timp ce-mi salveaza jandarmii/pompieri satul de inundatii’.

    In fine, sunt cam 3 etape, cea de ignora/lipsa de cunoastere a problemelor, cea de ipocrizie, iar in final cea de rezolvare. Parca ar trebui sa incepem sa facem pasul de la 2 la 3.

    Nu sunt la fel de nocive, una e sa inspiri toxine si alta e sa se schimbe clima

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus