un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am testat un aspirator premium Samsung Bespoke Jet One

28 Jul 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Acum câteva săptămâni m-au întrebat cei de la Samsung dacă vreau să testez un nou televizor NeoQLED de la ei și eu am răspuns “-Știți ce mă interesează mai mult? Aspiratorul acela vertical pe care-l tot văd în reclame și prin Instagram de la o vreme încoace”. Și mi s-a părut că așa știi că te-ai maturizat și ai alte nevoi și curiozități în viață.

Așa că mi-au trimis un aspirator Bespoke Jet One Pet, pe care l-am tot văzut în reclame în ultimele luni. Este un aspirator vertical din gama premium și are două mari avantaje. Este wireless, adică nu am mai întins cabluri prin casă, nu am mai schimbat ștecherul de la o priză la alta, nu m-am mai luptat să deblochez cablul de pe la tocuri de uși și nici să-l înfășor până la capăt la final de aspirare. Nu mai are cablu.

Al doilea avantaj este că vine cu o bază în care se descarcă automat praful strâns de aspirator. Baza aceasta are propriul motor care trage în câteva secunde gunoaiele din aspirator în ea și le depozitează într-un sac de mari dimensiuni din interior. Funcția aceasta este excelentă.

Bespoke Jet One nu este în bugetul meu, este pentru case mai mari și oameni cu mai mulți bani. Dar cumva viitorul meu aspirator trebuie să aibă bază din aceasta de descărcare automată a prafului pentru că elimină exact ceea ce urăsc la toate aspiratoarele normale sau robotice, anume faptul că după fiecare aspirare trebuie să scutur acel recipient din care mereu iese praf și apoi trebuie să-l spăl și să-l usuc cu grijă. Așa, praful este tras în acel sac de gunoi din bază. Odată la jumătate de an sau în funcție de cât de des aspiri, îl scoți de acolo și îl duci la gunoi, sigilat. Curățenie de la cap la coadă.

Anyway, l-am asamblat așa cum asamblează unii un sniper rifle în filme de acțiune. Peria sa principală este un model pe care scrie Jet Dual Brush, dual pentru că de fapt include două perii, una pufoasă în partea din față și una siliconică și cu peri mici și duri mai în interior. Peria aceea siliconică este “activă”, adică se învârte singură cu până la 4.000 rpm, ceea ce este un avantaj bun al acestui model atunci când aspiri covoare. Pe parchet/gresie nu contează așa mult, dar pe covoare această perie practic muncește și ea pentru a disloca particule de praf sau mici gunoaie din acesta.

Asta se cunoaște când aspiri. Am un singur covor în casă, dar este unul foarte pufos, cu peri mari, pe care aspiratorul meu robot nu reușește să-l aspire din acest motiv, ba chiar în jumătate din timp se și blochează pe el. Bespoke Jet One îl aspiră de-l face ca nou.

Pe alte suprafețe, Bespoke Jet One face o treabă foarte bună. Motorul său este unul în tehnologie digital inverter cu putere mare de aspirare pentru genul acesta de aspirator vertical și până la 135.000 RPM. Nu este la fel de puternic precum un aspirator clasic alimentat permanent de la priză, dar nici nu-mi pot închipui vreo situație de praf/particule pe podea pe care acest aspirator să nu le aspire.

Pentru mine a fost mereu suficient de puternic. Este și foarte simplu de utilizat, de parcurs casa cu el. “Alunecă” bine pe podea, peria de aspirare se rotește la aproape 90 de grade stânga și dreapta și deci este ușor de strecurat prin diverse colțuri sau pe lângă picioare de mobilă, iar faptul că centrul de greutate este sus, la mâner, îl face ușor de manevrat. Are și un dezavantaj în aspirare, anume că nu stă singur în picioare. Unele aspiratoare verticale au o poziție în care rămân în echilibru în picioare, că poate ai de strâns rapid ceva de pe jos sau să dai o pisică la o parte. Bespoke Jet One nu stă așa și trebuie mereu pus pe jos.

Îmi ia cam 5-8 minute să aspir toată casa (sau apartamentul e mic, dar ce să facem acum…). Este foarte puțin, față de cât durează cu alte aspiratoare. Poate că pare prea puțin, dar în practică trebuie doar să mergi cu el în fața ta peste tot pe unde poți merge pe picioare prin casă. Țeava verticală îl face ușor de introdus pe sub pat și canapele. Când voiam să aspir vreun loc îngust, îi scoteam din vârf marea perie. Are până și un accesoriu care te ajută să aspiri pe dulapuri și tablouri. N-am mai dat niciodată până acum cu aspiratorul deasupra dulapurilor din bucătărie.

S-a dovedit foarte util pentru situația noastră familială curentă. Alice merge de-a bușilea rapid prin toată casa, trage de chestii, bagă orice găsește pe jos în gură și deci facem curățenie mult mai des. De asemenea, Alice face o grămadă de mizerie ziua. Sub scaunul ei de masă este dezastru, curățam de 3 ori pe zi acea zonă, poate chiar mai des. Alteori prinde un șervețel și-l face ferfeniță în mijlocul sufrageriei, altădată te vede pe tine mâncând ceva la televizor, îi dai și ei de formă o bucată de pâine și next thing you know ai o mie de firimituri pe jos acolo.

Așa că în ultimele luni am folosit mult mai des aspiratorul robot și este destul de complicat când trebuie să-l comand pe spot cleaning din aplicație și trebuie să ridic de pe jos toate jucăriile posibile din drumul său până la acea zonă, ca să nu se blocheze în ele, apoi să-i golesc recipientul de praf. Din păcate, aspiratorul robot o sperie pe Alice și trebuie să o ținem în brațe când acesta se apropie de ea. Se agață de gâtul nostru și îl privește cu îngrijorare, iar altfel ar plânge.

Cu Bespoke Jet One în casă, lucrurile au fost mult mai simple. Îl ridicam din bază, aspiram în 20 de secunde zona de război, uneori mai dădeam și în restul camerei dacă era Matilda prin preajmă și voiam să par mult mai harnic. Apoi îl puneam la loc în bază, care-l și încarcă, și asta e tot.

Uneori apăsam butonul start/stop care golește aspiratorul în bază. Știu că totul a sunat ca un text de teleshopping cu before și after, dar asta este situația, în prezent un aspirator vertical ușor de manevrat și care rezolvă problema în câteva secunde ne este mai de folos decât unul robot, deși sunt mare fan al roboților.

Are în pachet și accesorii utile, cum te aștepți la acest preț. Ai țeava clasică extensibilă și peria dual brush, care-i configurația uzuală să zicem. Acest model Pet include și o perie specială pentru păr de animale, este în principal siliconică, dar și cu zone de peri foarte duri. Pisicile mele nu lasă mult păr în această perioadă, așa că n-am putut să o testez foarte bine.

Mai are în pachet o perie mai mică și o țeavă foarte îngustă, utilă pentru aspirat pe masă sau prin mașină. Un alt avantaj al acestor modele wireless este că le poți detașa țeava mare, atașa o țeavă subțire sau doar peria aceasta mică și poți aspira rapid prin mașină, în suportul de pahar, prin portiere și alte spații înguste pe lângă scaune. Nu este doar wireless, este de fapt portabil.

Mi-a plăcut și un alt accesoriu pe care nu l-am mai întâlnit până acum. Este un tub flexibil, pe care-l poți îndoi in orice unghi vrei tu. Este util pentru aspirat prin zone înalte, pe dulap, pe tablouri, pe galerie și alte asemenea locuri.

Aspiratorul în sine are un mâner ergonomic din care îl orientezi ușor doar prin mișcări de încheietură. Controlul este simplu. Are un buton on/off și butoane +/- din care crești sau scazi puterea de aspirare. Are acolo și un mic afișaj LCD pe care scrie puterea de aspirare și autonomia rămasă. Autonomia de maxim o oră cu care se laudă prin specificații este pe puterea minimă de aspirare, care de fapt este un mod silențios pentru a nu deranja restul casei. Autonomia se înjumătățește de fiecare dată când comuți în sus pe Mediu, Maxim și Jet, care este nivelul maxim. Eu am aspirat mereu pe Mediu, unde autonomia maximă afișată este de 24 de minute, cu mici treceri pe Maxim sau Jet pentru a aspira canapeaua.

Nivelul de zgomot nu este deranjant pe Mediu. Se ambalează mai tare pe nivelurile superioare de aspirare și este zgomotos pe Jet, dar nu cât să te enerveze și să nu-l folosești.

Recipientul de praf se poate detașa. Are înăuntru un sistem de 5 filtre diferite pentru a nu da înapoi praful în casă atunci când aspiri. Unul este textil și poate fi spălat, dar trebuie uscat. Restul recipientului poate fi demontat în mai multe bucăți de plastic sau metal ce pot fi și ele spălate.

Bateria este și ea detașabilă. Este ca un încărcător de armă, culisează sub mâner. Poți cumpăra mai multe baterii dacă vrei, ba chiar există un pachet de aspirator (Bespoke Jet Extra) care include una în plus.

Baza în sine este albă și are aspect plăcut vizual, probabil de aceasta face parte din seria Bespoke de electrocasnice Samsung. Seamănă cu o boxă high-end verticală. Eu am testat modelul alb. Pe site-ul oficial am văzut că mai sunt și alte culori precum negru, albastru sau verde. Ideea din spate este că e un aspirator pe care-l poți ține într-un loc vizibil deoarece nu te deranjează vizual. Pachetul include și un suport de accesorii de pus tot pe jos lângă bază, ca să ai la îndemână toate.

Eu tot aș monta totul într-o debara. Din păcate, un alt dezavantaj este că are un cablu de alimentare foarte scurt, cam un metru. Se rezolvă cu un prelungitor, dar trebuia să fie mai lung din start, mai ales că acea bază este suficient de voluminoasă încât să fi inclus chiar un sistem retractabil de cablu.

Per total, un aspirator ușor de utilizat, performant pentru un model wireless vertical, cu accesorii bune în cutie, făcut și să arate bine pentru clienții sau spațiile comerciale/de birou unde așa ceva contează. Sunt câteva dezavantaje, dar minore. Aș cumpăra unul, dacă ar fi în bugetul meu? Da.

Prețul este mare. Măcar include 5 ani de garanție, dar pachetul Bespoke Jet One Pet costă 2.899 lei. Toate au 5 ani garanție și 100 zile drept de retur pe site-ul Samsung, apropo. Mai există unul numit Complete, la 3.599 lei, care nu mi se pare că merită pentru că primești în plus o perie (cele din pachetul Pet sunt suficiente) și încă o baterie, că poate ai de aspirat suprafețe atât de mari încât folosești două baterii dintr-o repriză. mai există Bespoke Jet One Extra, care este 3.799 lei în prezent, dar acesta include o perie numită Spray Spinning Sweeper.

Aceasta este de fapt un mop rotativ. “Peria” în sine include chiar și un rezervor de lichid din care stropești cu lichid în față, apoi peste podea trec două capete rotative (260 rpm) cu cârpe antibacteriene pe ele. Le poți spăla după aceea. Sună a soluție foarte bună de mop, un adevărat 2-în-1.

    24 comentarii

  1. Tare

      (Citează)

  2. Daca nu prea ai covoare, testul nu e chiar relevant.

    Pretul nu mi se pare imens, am dat 2000 de lei pe un Electrolux.

    Apropo de influencer-uit, pun Samsung-ul la favorite, mi se pare interesant.

      (Citează)

  3. Eu am zis mai demult ca toata lumea o sa aiba 3 aspiratoare: ala clasic, robot si, cand ai copii, iti iei aspirator vertical.

    E induiosator ca acum ca are copil, Radu parcurge aceiasi pasi ca si alti bloggeri – de ex. acum descopera ca are nevoie de un aspirator vertical.

    Exista o doamna blogger care a trecut si ea prin etapa asta cu aspiratorul vertical, dar ea recomanda o marca decenta la un pret decent – zic asta pt cine e interesat de un aspirator vertical si nu face parte din secta Dyson.

      (Citează)

    • Spune si aici care e doamna sau care e modelul recomandat.

        (Citează)

    • Printesaurbana.ro este doamna si Rowenta este marca. Nu dau link ca intru in spam, dar poti cauta pe gogu. Ref la model, nu mai stiu acum, dar vezi in articol sau te uiti direct pe emag, ca-s mai multe modele, cu tot felul de brizbrizuri.
      Eu tot Rowenta am, sunt multumit la 1500 lei.

      PS pentru Kopa_Kopan: 1500 lei pt un aspirator vertical e destul de putin, dupa cum vezi pe aici
      :-))

        (Citează)

    • fix 3 si aici. Am crezut ca numa vertical ajunge. Dar nu prea. Daca ai nevoie de aspirare serioasa, tot ala cu fir e baza.
      Robotu e nice to have

        (Citează)

    • Vin și eu cu o recomandare de aspirator vertical: Roborock H7. E dumnezeu dacă nu iei Dyson-urile în considerare. Și dacă nu ești religios 🙂

      Printre avantaje aș enumera: putere foarte mare de aspirare, autonomie bună, încărcare rapidă, bază magnetică pentru toate accesoriile cu care vine și posibilitatea de a folosi săculeți dacă nu-ți place să cureți mereu rezervorul.

      Toate astea la doar 1600 de lei.

        (Citează)

  4. Interesant dar cam irelevant atata timp cat lipsesc covoarele sau ceva care sa-l solicite mai serios. Pe parchet merge si o saracie de 100 lei. Plus ca e misto ca n-are fir si ocupa putin, dar baza aia are si fir si ii trebuie si spatiu. Per total la juma din banii aia iei un aspirator clasic, mai puternic si care ocupa loc mai putin decat unitatile alea 2 la un loc. Iar problema cablului sa fim seriosi, nu e o problema decat daca vrei tu sa fie.

      (Citează)

  5. Marean:
    Eu am zis mai demult ca toata lumea o sa aiba 3 aspiratoare: ala clasic, robot si, cand ai copii, iti iei aspirator vertical.

    Esti un vizionar, ca si mine dealtfel :)

    – Aspiratorul vertical e cel mai des folosit de mine. Cel putin in bucatarie si pe hol zilnic. Am un Bosch, 25V adica are putere de aspirare mare, sta singur vertical, acumulatorul are vreo 60-70 minute care-mi ajung sa curat toata suprafata fara incarcare. Il am de 5 ani, i-am schimbat acumulatorii in regim diy, e ca nou; Daca ar fi sa-l schimba as luat ceva cu acumulatori interschimbabili – precum la sculele de mana portabile.
    – Aspiratorul robot – ajuta mult, zilnic, insa nu te poti baza exclusiv pe el ca si curatenie in casa
    – Aspiratorul traditional “on Steroids” Karcher – cu care aspir recipientele din cele 2 aspiratoare de mai sus si il folosesc la 2-3 saptamani pentru curatenie generala.

    Pentru spalat mai usor, am testat chiar si Karcher FC 5 Premium + echivalentul pe fir; E interesant, Modelul cu acumulatori e greu si nu are autonomie mare; Modelul cu fir era puternic, prea puternic si ma durea mana dupa ce curatam casa cu el. Le-am returnat

      (Citează)

    • Chiar Bosch au niste aspiratoare verticale acum care functioneaza cu acumulatori interschimbabili, care merg si la sculele de mana portabile.

        (Citează)

    • @Ariel, haha, si eu folosesc aspiratorul clasic ca sa aspir recipientele robotului si verticalului :-))

      Si la mine in casa cel mai des folosit este verticalul, ca na, barbarii astia de copii fac un mic dezastru la fiecare masa. Robotul curata si el bucataria o data pe zi, la ora fixa, dar e incomod de folosit de fiecare data cand e ceva de aspirat de sub masa.

      Si de fapt eu mai am inca un aspirator clasic cu care aspir exclusiv scamele pe care le aduna uscatorul de rufe. :-)

        (Citează)

    • +1 pt Bosch vertical . I am schimbat eu bateriile cu unele Li-ion ca erau Ni-Cd cu memorie. Conversia nu e usoara, dar mi a dat de lucru in pandemie. La asta sa mi folosesc si eu diploma de la Electronica.

        (Citează)

  6. De curând am trecut la un Jimmy H9 și mi se pare soluția ideala calitate preț pt mine. Are perii cât nu voi folosi vreodată, bateria tine ok pe mediu și am dat 1400ron cu rabla acum 2saptamani la emag.

      (Citează)

  7. VasileT:
    Spune si aici care e doamna sau care e modelul recomandat.

    Vezi pe amazon.de ca sa iti faci o idee. Gasesti de toate preturile: de la china brands ieftine, la marci mai comune (bosh, rowenta, Philips) la Miele si Dyson

      (Citează)

  8. Eu sunt interesat ce le dai pisicilor sa manance, poate e o coralatie intre ce mananca si faptul ca zici ca nu lasa par. Pisica mea lasa par non-stop, indiferent de sezon, am incercat mai multe feluri de bobite dar parca Hair&Skin de la Royal este un pic mai ok fata de altele, dar tot ii cade parul ca la balamuc..

      (Citează)

  9. alex: Jimmy H9

    Exact la ei vazusem si mi-a placut idee. Investia nu renta la mine din moment ce am scapat cu vreo 180 lei platiti pe celulele individuale 18650 si vreo 2h de mestesugarit. Asta comparativ cu 1500+ pentru un aspirator nou.

      (Citează)

  10. VasileT:
    Spune si aici care e doamna sau care e modelul recomandat.

    recomand Boschu. Nu e cel mai scump. E printre cele mai silentioase. Si ca putere sta bine. Nu sta atat de bine pe ergonomie, dar asta e dat de faptul ca foloseste bateria de la power tools.

      (Citează)

  11. N-ar fi rau ca baza aia chiar sa includa o boxa high-end. Chiar ar genera si utilitate extra pe langa doar colectare de praf.

      (Citează)

  12. Suna bine, dar cam scump, ce-i drept. Are cineva vreo recomandare de aspirator vertical (fara fir), care sa aiba si functie de mop? Ideal la un pret mai decent.

      (Citează)

  13. A.:
    Suna bine, dar cam scump, ce-i drept. Are cineva vreo recomandare de aspirator vertical (fara fir), care sa aiba si functie de mop? Ideal la un pret mai decent.

    Si eu sunt interesata :D
    De cand cu copilul, am preferat sa strang covoarele. Mai putini nervi

      (Citează)

  14. Se vede ca nu ai avut niciodata Dyson

      (Citează)

  15. Eu nu am ajuns la aspirator vertical la casa. Un irobot (luat acum 8 ani inainte sa se nasca copilul) + un xiaomi cu mop fac luna. Bine, nu am nici covoare, si casa e optimizata pentru aspiratoarele robot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus