un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vă îngrijorează variola maimuței sau nu?

17 Jun 2022  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Ce părere aveți despre variola maimuței sau monkeypox sau cum i se mai zice? Credeți că există vreun motiv de îngrijorare sau este doar ceva trecător?

Conform OMS, Europa este epicentrul infecției, cu peste 1.500 de cazuri raportate în 25 de țări, 85% din totalul mondial (link). În România au fost găsite trei cazuri în câteva zile.

  • Semne clinice: erupție asemănătoare rujeolei, herpesului, chiar și sifilisului, febră, dureri de cap și spate, ganglioni limfatici umflați, frisoane, oboseală.
  • Cum se transmite: contact cu salivă sau alte fluide corporale de la persoane sau animale infectate. Nu-i chiar ușor de transmis.
  • Cum se vindecă: boală ușoară, trece singură după câteva zile sau săptămâni, vaccinul clasic împotriva variolei ajută și el dacă îl aveți la bord, e mai mult deranj cu erupțiile de pe piele.

Dar na… 1.500 de cazuri în 25 de țări în decurs de câteva săptămâni? Cam multe fluide corporale schimbate între oameni, ca să zic așa.

    36 comentarii

  1. Am citit ca majoritatea celor infectati fac parte din comunitatea LGBT, ceea ce mi se pare curios. De ce se transmite preponderent asa, cel putin in prezent?

    • WHO spune asa “Anyone who has close contact with someone who is infectious is at risk.” și “Anyone can get or pass on monkeypox, regardless of their sexuality. “

    • Sigur ca da. Totusi, ciudata matematica stangii, desi homosexualii sunt cu toata propaganda undeva la 10% din populatia generala, in loc sa fie 10% din cazurile de maimutzita daca “anyone can pass it”, sunt totusi principalii beneficiari.

    • @Ion: păi dacă primii virusați au fost în comunitatea lor, evident că se propagă mai întâi acolo. E ca la covid, întâi au fost foarte multe cazuri în China, dar asta nu înseamnă că boala afectează doar chinezi, nu? Sau tu te gândeai că, pornind în China, așa vor sta lucrurile? Că acum pare că faci același lucru.

  2. As vrea doar sa știu dacă și asta e făcut în laborator ca “știm noi cine” sau e natural

  3. Se poate transmite si prin atingerea obiectelor textile care au intrat in contact cu fluide sau bubitele aparute in urma virusului.

    De exemplu o persoana proaspat infectata merge in mall si probeaza niste haine pe care ulterior nu le cumpara. Vine urmatorul client si in momentul in care atinge hainele astea ia si el boala. Fara schimb de fluide intre persoane.

    Sursa: CDC

    • Totusi se pare ca extrem de multi homosexuali probeaza hainele intre ei, pentru ca cei infectati pana acum sunt majoritatea homosexuali.
      Serios acum, astea sunt diverse “studii” si informari de la partea stanga a spectrului informational si politic, care nu stiu cum sa mai camufleze faptul ca homosexualii sunt principalii afectati. Nu da bine la ideologie.

    • se poate lua si daca ma uit urat la tine

  4. E cam dubios că și asta începe fix ca SIDA, răspândită preponderent în rândul homosexualilor. E copy-paste ce ziceau in anii ’80 că se întâmplă.

    Din păcate nu poți conta pe cretini ca stau potoliți după ce le apar simptome, care sunt de altfel clare, evidente și inconfundabile.

    S-a văzut la covid cum ii apucă pe toți călătoritul fix când e pandemie și recomandare să stea dracului în casă.

    Durex ar trebui sa facă o campanie, bănui ca este eficient în împiedicat răspândirea bolii.

  5. Acum vedem cati homosexuali sunt pe bune in Europa. Pana acum pare ca multi. :)

  6. Eu din aceste comentarii trag o singura concluzie: Singurii care mai fac sex in Europa sunt persoanele gay. Restul se feresc de aceasta variola :)

    • ovidiu:
      Eu din aceste comentarii trag o singura concluzie: Singurii care mai fac sex in Europa sunt persoanele gay. Restul se feresc de aceasta variola :)

      Se pare că explicația este chiar mai simplă: primii ghinioniști să ia boala din călătoriile lor sau de unde a pornit erau homosexuali. S-a răspândit astfel mai rapid în comunitatea lor. Se poate duce oriunde de acolo.

  7. Viața mea se desfășoară în continuare la fel. Am ieșit ieri în oraș, mâine mă duc la o micuță conferință, vineri îmi pun un pivot în dinte și seara ieșim iar în oraș, sâmbătă am de gând să umblu prin mall și inclusiv în aglomerația de la Farmacia Tei.

    • Vezi ca o mai zis unu asa la inceputul pandemiei de covid, si dupa era panicat sa iasa si pe strada sa se plimbe.

  8. Okochea:
    Afectează preponderent oameni defecți. Dacă mai era nevoie, demonstrează cât sunt de ciudați acești indivizi și ce obiceiuri sănătoase au.

    Okochea are dreptate, ca va convine sau nu. Homosexualii au o viata sexuala mai dezorganizata / putin stabila, mult mai multi parteneri sexuali la intamplare decat in populatia generala / heterosexuala / normala. De-aia bolile cu raspandire in principal sexuala apar si se raspandesc ca focul mai intai in acest mediu.

    • Conform carui studiu sustii asta?

    • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3334840/

      Luat la intamplare, primul gasit pe net. Doar sa nu vrei, pentru ca ai ochelari de cal setati de propagand,a sa nu gasesti aceste informatii.

      “Men who have sex with men (MSM) have higher rates of HIV and other sexually transmitted infections (STI) than women and heterosexual men. This elevated risk persists across age groups and reflects biological and behavioral factors, yet there have been few direct comparisons of sexual behavior patterns between these populations”

    • @Deea – Omul iti spune din proprie experienta. Presupun ca distractia hetero, la intamplare, pe centrul vechi, nici macar nu exista. Sa nu ma gandesc la alte orase din vest.

    • Asta, Gigel, se numeste analfabetism functional. Sa nu intelegi ca de exemplu 50% din 10% (de exemplu, cam cat la suta din populatia homsexuala are relatii la intamplare) e un procent mai mare decat de 20% din 90% (adica cat la suta din populatia generala are relatii la intamplare) si de-aia bolile cu raspandire sexuala sunt mai numeroase statistic la homosexuali decat la heterosexuali. In schimb, vii si faci o glumita (nu m-am prins daca e mai proasta sau desteapta gluma decat tine) si crezi ca ai dat mortala.

    • @Ion, Ma inclin in fata eminentei dumneavoastra. Aveti grija sa nu va impiedicati in propriile circumvolutiuni.
      S-ar numi analfabetism functional, daca m-as fi impiedicat sa citesc cu atentie textul tau (dumneavoastra), dar citindu-l in diagonala, nu am putut decat sa observ fanatismul tau (desi cred ca totusi e habotnicie).

      P.S. Ma opresc sa iti mai comentez, trebuie ca acest spatiu public sa ramana de tehnologie si cat mai civilizat. Iti recomand totusi sa citesti si alte studii, nu numai cele care iti confirma fanatismul.

    • Pff, apelul celebru la fanatismul/habotnicia celuilalt, cand nu ai alte argumente. Prevad ca urmatorul pas o sa fie ceva legat de Hitler. Hai pa.

    • @Ion: pare că ai primit manualul ăla ciudat de propagandă anti-gay de ai impresia aceasta despre respectivii oameni.

    • nwradu: @Ion: pare că ai primit manualul ăla ciudat de propagandă…

      De cand este gresit sa fi un entuziast al statisticilor. Chiar tu Radu te declarai un admirator al diverseleor statistici, se pare ca doar a celor PC.

    • Da, păi este foarte important ca statisticile să fie făcute de unii care au metodologii și surse de date de încredere. Statistica este o știință cu multe reguli în spate.

  9. Am inteles ca s-ar lua si de pe capacul de WC, daca cel de dinainte nu s-a ridicat inca.

  10. nene, am impresia ca suntem in anii ’80, cam asta e nivelul discutiei pe pagina asta. copy-paste dupa discutiile despre HIV/Sida de atunci.
    lipseste doar ala cu “e pedeapsa divina pentru … “

    • Exact

    • E ca și cum ai zice în primele zile de covid “50% din cazuri sunt în China, deci afectează doar chinezi”.

    • Este gresit sa identifici promiscuitatea ca un factor in transmiterea virusului? Mai rau mi se pare sa te feresti sa spui adevarul pentru ca este deranjant.

  11. Contează pe români să fie homofobi la maxim. De asta probabil și suntem ultimii la orice, ne preocupă prea mult uitatul în chiloții altuia.

    Așa s-a zis la început și de SIDA, ignorându-se faptul că oricine o poate lua. E mai ușor să dai vina pe o minoritate sau comunitate restrânsă decât să iei măsuri. Sunt curios câți s-au infectat cu HIV din seringi sau transfuzii sau alte mijloace încă necontrolate pe atunci pentru că discursul oficial era “afectează doar homosexualii”.

  12. Wow, imi e rușine ca în 2022 asta sunt atâția români speriați de LGBT. Sa aducem și un rug, o punem de un Salem, ceva? Chiar nu avem chestii mai bune de făcut? Cam trist.

  13. eu o sa ma ingrijorez cand o sa zica OMS ca nu sunt motive de ingrijorare :-)

    in rest, nu zic nimic despre homofobia din comentarii, sunt pe chill astazi.

    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus