un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Honor X8: un telefon ieftin decent pentru prețul său

2 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

9 comentarii

Honor, care făcea telefoane foarte bune înainte să rămână fără accesul la servicii Google, a schimbat în ultimul an proprietarul, a rezolvat problemele cu americanii și are din nou suport oficial Google și Qualcomm și tot ce mai este nevoie. Brandul s-a extins iarăși în lume, recent intrând și în România.

Am testat și eu două telefoane de-ale lor, Honor X8 și Honor Magic4 Lite. Ambele sunt modele pentru bugete mici, dar chiar și în acest segment pot fi diferențe între modele. Astăzi, Honor X8.

SPECIFICAȚII HONOR X8

Honor X8 are ecran IPS LCD de 6,7 inci, rezoluție 1080p și refreh la 90 Hz. Chipsetul este un Snapdragon 680 în 6 nm, cu 6 GB RAM și 128 GB stocare internă. Este un telefon 4G. Rulează Android 11 cu interfața MagicUI 4.2

Bateria are 4.000 mAh și se încarcă la maxim 22 W. Telefonul are senzor de amprente pe lateral, în butonul on/off și un singur difuzor extern, plus jack audio.

Are pe spate 4 camere: principala de 64 MP f/1,8, ultrawide de 5 MP f/2,2, plus camere macro și de adâncime de 2 MP.

Preț: începând cu 1.150 lei la Altex, eMAG.

CE MI-A PLĂCUT

Este un telefon de 1.150 de lei, deci încerc să-l gândesc în acest context, că doar nu are rost să-l compar cu un flagship. Mie mi se pare un telefon potrivit pentru copii, adolescenți sau oameni care vor un telefon, ceva de pe care să dea apeluri, să schimbe mesaje, să facă ocazional câte o fotografie și alte asemenea acțiuni fără mari pretenții.

Mi-a plăcut că arată bine. Am testat modelul Ocean Blue și carcasa este de un albastru foarte frumos, care face niște ape plăcute pe spate în lumină. Mi-au plăcut în special câteva elemente de detaliu: toate cele 4 camere au același diametru, spre deosebire de alte telefoane la care fiecare obiectiv foto arată altfel, iar asta dă o simetrie plăcută bump-ului de pe spate.

Mi-a mai plăcut și că lateralele sunt tot albastre, culoare mată, și îmbinările sunt excelente. N-am ce-i reproșa la calitatea construcției, stă foarte bine în această privință, chiar dacă materialele nu sunt ca pe flagship-uri.

Interfața este bună, uzuală pentru telefoane, fără surprize neplăcute. Ai un ecran de Google Discover în stânga celor principale. Traducerile în română sunt corecte și meniurile ușor de înțeles și navigat. Ai serviciile Google Play Services la zi, la fel și update-urile de securitate. Android Auto este și el integrat în sistem.

Camera foto se descurcă bine pentru prețul telefonului. Ziua face fotografii ok, parcă ușor desaturate, dar dincolo de asta cu nuanțele uniform reglate. Nu face bine echilibrul când ai zone cu umbre puternice lângă unele foarte luminoase, dar modul HDR trebuie pornit manual. Camera principală este de fapt singura care contează, dar telefonul nu se adresează celor pretențioși în acest domeniu. Pe Night Mode se vede o îmbunătățire a luminozității în fotografie, dar nu foarte mare.

Senzorul de amprentă de pe lateral funcționează bine. Mi-a mai plăcut și că ecranul, care urcă la 90 Hz, are un mod eBook îi spun ei, în care ecranul devine alb-negru ca pe un Kindle și mi se pare o funcție utilă în multe situații, de exemplu atunci când ții de baterie sau dacă vrei să fie cât mai discret noaptea.

Are un singur difuzor extern pentru YouTube sau jocuri, dar este puternic și destul de clar.

CE NU MI-A PLĂCUT

Nu o să reproșez telefonului lucruri pe care nu le poți cere rezonabil la acest preț, precum faptul că are un singur difuzor, nu două, și nici ecranul IPS LCD, care este destul de frecvent prezent în această gamă de preț. Rețineți și că procesorul este un Snapdragon 680 care mie mi se pare mai degrabă spre zona de jos, nu de sus, a segmentului mid-range, dar este în ton cu prețul telefonului.

Pot reproșa doar două lucruri: Android 11, nu Android 12. Nu-i singurul telefon ieftin cu Android 11 din piață, dar… se putea mai bine, nu?

Al doilea lucru ar fi că are niște bloatware la bord. Netflix și TikTok probabil nu vor supăra pe nimeni, dar Honor Store nu-și are rostul atunci când ai Google Play Store oricum. Mai ai Booking preinstalat, plus două jocuri. Acestea pot fi dezinstalate, însă.

CONCLUZIE

Honor X8 mi s-a părut un telefon corect pentru prețul său. Poate fi găsit la 1.150 de lei proaspăt lansat pe piața noastră și probabil îi va mai scădea prețul în perioada următoare. Arată bine, se comportă decent ca telefon generalist și ieftin, are problemele uzuale pentru gama sa de preț.

Preț: începând cu 1.150 lei la Altex, eMAG.

    9 comentarii

  1. Nu sînt de acord cu premiza ta “Este un telefon de 1.150 de lei […] ceva de pe care să dea apeluri, să schimbe mesaje, să facă ocazional câte o fotografie și alte asemenea acțiuni fără mari pretenții”. Asta faci pe un telefon de 500 de lei. 1150 lei nu e așa de ieftin pt România
    – pe un astfel de telefon poți să faci mult mai mult decît ce spui tu acolo. Poți face o grămadă de fotografii, nu doar 1-2, (cum de altfel ai făcut și tu în review), poți rula o grămadă de aplicații, probabil aproape orice aplicație “normală” din viața de zi cu zi.
    – o excepție, probabil, căci nu ai încercat, sînt jocurile high-performance. Sau editare video, deși, sincer, nu știu cine are nevoie de așa ceva pe telefon pe un display de
    cîțiva inch versus pe un desktop cu display mare.
    – nici în “ce nu mi-a plăcut” de fapt, nu ai găsit să-i reproșezi concret mai nimic, pt că de ex. a avea 2 difuzoare în loc de 1, sau android 12 în loc de 11, nu văd de ce ar justifica să dai 5000 sau cît naiba costă cel mai tare telefon de pe piață.

    Altfel zis, din review-ul tău nu se înțelege de ce acest telefon nu ar foarte bun pt orice utilizator obișnuit, inclusiv tu – pt că PRESUPUN că nici tu nu faci editare foto/video pe telefon. Ochiometric, pozele prezentate nu sînt mai rele decît alte poze făcute pe alte telefoane cărora le-ai făcut review.

    Review-ul ăsta al tău sună ca situația în care un profesor examinează un elev de-al său care știe lecția, dar a avut niște note proaste în trecut. Profesorul îi dă tot un 7, deși elevul nu greșește cu nimic, doar că “îl știe că e elev de 7”.

      (Citează)

    • @alis : e mai degraba review-ul cuiva care e atat de obisnuit cu flagshipuri incat considera telefoanele mai ieftine foarte slabe, lucru valabil acu 6-7 ani poate dar total neadevarat astazi cand chiar si un telefon la 6-700 lei se descurca onorabil in 90% din situatii.

        (Citează)

    • Hai las-o așa ca review-ul e scris mult prea optimist. Situația reala e cam așa: pozele alea sunt comparabile cu un tel Samsung de 800lei de acum 5ani…deci aragaz praf…vine cu Android 11 și e un model proaspăt lansat, fiind șanse mari sa nu vezi alt upgrade…are un procesor foarte foarte slab care la pachet cu o baterie pe măsura, dupa 6 luni o sa se comporte patetic…produsul are un raport calitate/preț nasol din punctul meu de vedere…e genul de telefon pe care NU l-as cumpara pt taică-meu care are 60+…

        (Citează)

    • Boșilor asta cu chinezăria e cu duș și întors.
      Telefoanele își fac treaba. Abia e lansat, vedem ce spun oamenii pe YouTube despre ele. Și un telefon de 1200 de lei nu e chiar ieftin. La banii ăștia ar trebui sa funcționeze decent cel puțin 3 ani. Eu am un Redmi Note 8 Pro vechi de 2 ani, telefon apărut în 2018 cred, care și acum își face treaba foarte bine.
      Plus că probabil o sa mai țină încă un an fără probleme.
      Dacă tot are tehnologie așa veche, spor la achiziționat Xiaomi. Dacă știi să folosești un pic calculatorul scoți bloatware din el și și un telefon perfect funcțional și destul de capabil.

        (Citează)

  2. Spyware

      (Citează)

  3. Just get an iPhone

      (Citează)

    • Nu zici tu rău.
      Dar ca exemplu personal, Io sunt sărac.
      Nu îmi vine să dau bani pe aifon. E prea scump pentru gusturile mele de meltean incult. Merg și telefoanele până în 1000 de lei.

        (Citează)

    • Da, probabil ca un iphone ar fi putin mai bun decat chinezaria asta. Nu mult mai bun si nu merita diferenta, dar ceva mai bun.

        (Citează)

  4. Mi se pare foarte slabă calitatea fotografiilor. Trec peste faptul că sunt fade sau „washed out” cum se zice acum, cadrele cu mașinile parcate la umbră sunt expuse prost, trebuia să arate bine măcar ce nu e în umbră. Despre night mode nici nu se poate vorbi, sunt niște cadre aproape inutile cu prelucrarea zgomotului. Senzorul ăla de 64 mp dă bine doar pe hârtie, e o risipă să ai atâtea date de prelucrat și să ajungi la astfel de rezultate.

    Nu-i vorba că nu se adresează camera celor pretențioși, pur și simplu nu arată bine, iar dacă ai așa ceva în buzunar într-un concediu sau într-un city break ai să fii dezamăgit.

    E doar un exemplu de ceva mai ieftin, dar destul de slab încât să nu merite. Arată bine când îl ții în mână, poate dacă ai la tine un aparat foto și în rest e un telefon bun o fi o afacere bună pentru unii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus