un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: D-Link Eagle Pro AI, router AX1500 de apartament

30 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

D-Link Eagle Pro AI este un router Wi-Fi 6 cu rating AX1500 nou-lansat pe piața noastră, cred că am fost primul care l-a testat. Este un model performant de apartament de 2-3 camere, foarte rapid în special pentru torrente, în caz că vă interesează asta, iar prețul de 199 lei îl face foarte competitiv în piață.

SPECIFICAȚII D-LINK EAGLE PRO AI AX1500 R15

Capacitate totală AX1500, formată din 1.201 Mbps pe banda de 5 Ghz (801.11a/n/ac/ax) și 300 Mbps pe banda de 2,4 GHz (802.11b/g/n/ac).

Are MU-MIMO, colorare de spectru, securitate WPA3, un software AI care optimizează canalele și traficul prin rețea, beamforming, parental control, integrare cu Google Assistant și Alexa, poate fi extins cu range extendere D-Link sau unități mesh sau alte routere D-Link compatibile cu sistemul lor numit D-Link Wi-Fi Mesh.

Pe spate are 3 porturi 10/100/1000 Mbps și un port WAN Gigabit. Cele patru antene nu sunt detașabile. Alte detalii găsiți pe site-ul oficial D-Link. Există și aplicația de mobil Eagle Pro AI pentru configurare și management, iată varianta de Android și cea de iOS.

Preț: 199 lei la Altex în promoție, 253 lei la eMAG.

TESTE ȘI PERFORMANȚĂ

La routere, rezultatele testelor vorbesc de multe ori de la sine. Acest D-Link Eagle Pro AI (îmi tot vine sa-i zic Eagle Eye Cherry) a prins 933 Mbps pe cablu, pe speedtest.

Mai important, pe torrente a prins o medie de 94,9 MB/s viteză reală de transfer și am văzut vârfuri de 110 MB/s. Probabil am prins și eu un torrent foarte popular, dar mereu în astfel de teste îl aleg pe cel mai popular și mare de câțiva GB, ca să fie timp să stresăm testul. Eagle Pro AI s-a comportat foarte bine, sunt rezultate excelente.

Pe wireless, routerul este un model de capacitate 1.201 Mbps în banda de 5 GHz și 300 Mbps în banda de 2,4 GHz, cu viteza cea mare atingându-se pe Wi-Fi 6.

În teste pe wireless a dat bine raportat la aceste capacități teoretice, am văzut un maxim de 680 Mbps pe Wi-Fi 6 și 611 Mbps pe Wi-Fi 5. Pe banda de 2,4 GHz am prins 113 Mbps, ceea ce este decent raportat la maximul teoretic de 300 Mbps.

De menționat aici că routerul include o funcție de tip Smart Connect prin care face o singură rețea wireless cu ce nume vrei tu și, în funcție de dispozitivul cu care te conectezi la el, îl alocă pe banda de 5 GHz sau pe cea de 2,4 GHz. Am încercat și să testez manual diverse alte configurații dezactivând Smart Connect și conectându-mă la ce vreau eu cu ce standard vreau eu (am două plăci wireless de mare capacitate în desktop pentru astfel de teste), dar n-am reușit să obțin rezultate mai bune.

În practică, analizorul de spectru spunea că pe 2,4 GHz acel Smart Connect face canale de 40 MHz, în timp ce, dacă-l dezactivam, canalul generat devenea de 20 MHz și nu există setări pentru a-l forța pe 40 MHz. Există doar 20 MHz sau 20/40 MHz, cum este clasic la D-Link.

Prin urmare, concluzia este că acest router este mai bine de lăsat cu Smart Connect activat, cum se și întâmplă default după instalare. Într-un fel mă așteptam, acel software AI de care scrie pe cutie și în specificații chiar pare că se descurcă mai bine decât utilizatorul la configurat benzi, ales canalele potrivite, făcut beamforming și gestionat traficul. Bravo lui. Ne iau AI-urile astea toate joburile.

Ca acoperire, eu îl văd potrivit pentru un apartament de 2 camere, maxim 3 camere. Rezultatele în teste au fost de genul 652 Mbps în zona routerului, 348 Mbps în ultima cameră cu ușile închise pe drum și o bandă mică, la limita browsingului, dacă ieșeam și în balcon și închideam ușile după mine. Am văzut și rezultate mai bune, dar de la routere mai mari, mai puternice.

Cine vrea acoperire mai mare poate adăuga un range extender D-Link, de exemplu un Eagle Pro AI AX1500 model E15. Este gândit special pentru gama Eagle Pro AI și funcții de tip mesh.

Modelul acesta în particular are aceeași capacitate ca și routerul, tot 1.201 + 300 Mbps pe cele două benzi. Se înfige într-o priză pe la jumătatea distanței de acoperit, se ridică antenuțele și se configurează rapid pentru extinderea rețelei wifi mai departe.

INTERFAȚĂ ȘI FUNCȚII

Există aplicație de mobil pentru instalarea și managementul routerului. Varianta de Android se numește Eagle Pro AI. Eu am folosit interfața web, că îmi place să mă bag și pe sub capotă.

Interfața este bine organizată, rapidă, intuitiv de utilizat. Sunt pe acolo câteva funcții interesante.

Poți alege DNS over HTTPS provider între Google și Cloudflare.

Ai acele Wi-Fi Mesh și AI Wi-Fi Optimizer de pornit sau oprit, după cum ziceam mai sus despre software-ul de gestiune a rețelelor wireless. By default toate vine direct bine configurate.

Modul de funcționare poate fi schimbat între router, extender sau bridge.

Există un parental control cu calendar de acces la net și filtre de website-uri.

Există o funcție QoS în care vezi direct echipamentele conectate la router și le poți aloca diverse priorități, iar AI-ul din spate optimizează banda pentru fiecare în parte.

CONCLUZIE

Am spus la început, Eagle Pro AI R15 este un router bun și ieftin pentru apartamente de 2-3 camere, dacă vă doriți noul standard Wi-Fi 6. Funcționează bine direct din cutie, fără alte reglaje necesare, iar rețeaua poate fi și extinsă ușor cu alte echipamente compatibile pentru un soi de mesh mai ieftin.

Preț: 199 lei la Altex în promoție, 253 lei la eMAG.

    11 comentarii

  1. Cum sta cu acoperirea fata de alte modele similare? Sau mai bine zis fata de alte modele pe care le-ai testat tu.
    Inainte imi aduc aminte ca faceai si niste teste de genul acesta.

      (Citează)

    • E graficul mai sus. Concluzia mea este că e un router de apartament de 2 camere, maxim 3 dacă-l pui în centru.

      Am văzut routere mai puternice, dar ce-i drept în general mai scumpe.

        (Citează)

  2. Ha ce tare, ma uitam ca si eu tot la torrents am ramas :))
    Se vad semnele unei copilarii zbuciumate, de tranzitie.

      (Citează)

    • Eu n-am mai tras de mult torrente decât pentru testele de routere. Bănuiesc însă că sunt mulți care le folosesc în continuare, dacă mă iau după seeds.

        (Citează)

  3. @Radu: Este in acelasi range de pret cu Ax 1500 de la TPLink. Se pot compara?

      (Citează)

    • Nu l-am testat pe cel TP-Link. Ca performanțe probabil e tot acolo pe wifi. Pe cablu mă aștept să fie mai bun D-Link, rezultatul său este peste multe routere foarte scumpe testate anterior. Ca acoperire nu știu.

        (Citează)

  4. E bun pretul, dar cine are RDS are cam acelasi lucru la 3 lei pe luna, in 60 de luni, 5 ani, se schimba tehnologia cu siguranta si nu duci nici grija garantiei. O intrare optica pentru WAN era buna. Pentru toti ceilalti are destule.

      (Citează)

    • Digi mi-a adus un model Zyxel foarte micuț în cei 3 lei/lună. Nu știu ce acoperire are sau ce performanțe pe cablu.

        (Citează)

    • Sper ca realizezi ca in 5 ani ai de platit la routerul ala mai mult decat face … nu stiu ce garantie crezi tu ca iti da RDS. Dar cu siguranta ca 1. Nu la toate routerle RDS poti umbla in backend daca vrei sa faci un portforward sau alte setari, trebuie sa suni la ei sa ii rogi sa iti umble ei remote in router. 2. Routerele astea dupa 1-2 ani de la lansare nu mai primesc update-uri la firmware. Pentru cine nu intelege care este problema, problema este ca este primu device din casa care da spre internet. Daca nu este configurat decent si are firmware exploatabil sa nu va mirati de alte minunatii prin retea. Deci concluzia care este ? Este ca cel mai bine e sa iti cumperi unu la oferta si sa il modezi cu un firmware open source gen DD-WRT sau Open-WRT, firmware-uri care primesc update-uri si dupa zeci de ani, dealtfel firmware-uri super customizabile, iti transformi routerul intr-un mic server, VPN pe toata reteaua VLAN-uri si ad-blockere la nivel de retea, etc. Ai control total asupra lui, esti si la zi cu tot si cu siguranta nu trebuie sa stai in telefon cu aia de la ” suport ” care in mare parte habar nu au de capul lor … angajeaza RDS-ul toti repetentii. De cel putin 5 ori a trebuit tot eu sa le rezolv problemele, ca nu isi dadeau seama ce e de facut in backend … absolut penibil.

        (Citează)

    • @Alex, tu prezinti situatia din punctul de vedere al unui pasionat de retelistica, ce are chef sa se joace cu soft-ul unui router si sa se ocupe de configurari avansate.
      Dar utilizatorii de rand (adica peste 90% din client) nu vor sa faca asta si nici nu se pricep. Vor pur si simplu sa aiba un router pe care sa il porneasca si la care sa se poata conecta. Iar daca au o problema, sa poata suna la furnizor si acesta sa o rezolve.
      Si atunci un router pentru care platesc doar 3 lei/luna si care stiu ca va fi inlocuit gratuit atunci cand are probleme, este best deal.

        (Citează)

    • @Alex: prin „backend“ te referi la interfața web de configurare a device-ului respectiv? 🙂

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus