un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Clipurile video scurte sunt cel mai mare motor de creștere în social media acum

29 Jun 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Matti Haapoja, care-i un Youtuber/vlogger pe zona de gadgets și camere video, are două clipuri bune despre ce strategie merge cel mai bine acum pentru a crește canale de social media.

Practic, are o singură recomandare și mi se pare bună, de asta vă și atrag atenția asupra ei: short form video. Adică zice că, dacă te apuci de ceva acum, fă clipuri video scurte și verticale, stil TikTok, și publică-le pe toate cele trei platformele care suportă astfel de video: TikTok, Instagram Reels și YouTube Shorts.

Ideea este interesantă. Nu mi-am dat seama până acum, dar trăim vremurile în care trei mari platforme de conținut au în comun același format de conținut: clipuri video scurte, care să capteze direct atenția privitorilor. Spre deosebire de alte perioade ale social media, acum poți munci o singură dată și posta pe trei platforme foarte diferite.

Ce faci apoi? Păi short form-ul îți permite să strângi mai rapid followers în acești ani. Apoi, treptat, pe unii îi aduci în canalele tale long form, poate pe canalul YouTube principal pe care ai video-uri lungi și muncite, poate pe un blog sau pe site-ul magazinului online sau al companiei. Începi să le folosești ca pe teasere, ca pe “publicitate” la conținutul mai lung sau produsele pe care le vinzi sau ce-o fi acolo.

Și mi se pare că are mult sens ce zice. Să zicem că faci vlogging despre turism, care prin definiție sunt clipuri lungi și ample. Fă în paralel (poți să montezi din cele mari) unele scurte, de maxim 1 minut, dar recomandabil de câteva secunde, care să arate ceva super-interesant. Folosește-l ca pe un cârlig pentru a duce oamenii la întreg clipul.

Sau poate ești un magazin online care vinde… echipamente de drumeție. În loc de investiții în Facebook cu mesaje de “bună dimineața la cafeluță” și câte o fotografie cu produsul pe Instagram, mai bine clipuri de 10-15 secunde cu câte un produs, cu minim de text adăugat peste, care să-l arate în acțiune. Un cort desfăcut, niște pantofi intrând prin apă și noroi, un rucsac prezentat în 20 de secunde. La final un “see more” care-ți aduce oameni pe site.

Nu-i vreo mare descoperire, unii fac asta de ani de zile. Sunt doar de acord că este cea mai bună strategie de creștere pentru această perioadă și partea cea mai bună este că se poate face începând cu un telefon mobil și poate un microfon mai bun. Și zic asta deși eu sunt un creator de long form content, că blogul în general asta este, mai ales cu articole lungi, și deci în practică nu-mi convine ce aud.

Până la urmă, însă, era de așteptat. Ne plângem de ani de zile de attention span tot mai mic, de oameni care citesc doar titlurile, nu și conținutul știrii, de oameni care nu mai au răbdare și să asculte explicația, de site-uri care trebuie să-și asigure views prin clickbait, că altfel nu mai este interes. Același lucru a ajuns și pe video. Cândva un mediu vizual (adică multă informație oferită în fiecare secundă prin imagini și sunet) unde stăteai relaxat 7-8 minute și cineva îți explica situația, dar acum s-a schimbat. Acum oamenii vor 15-20 de secunde de video și apoi să dea swipe up.

MH dă pe acolo niște exemple precum un youtuber care a strâns 11 milioane de subscriberi în 2 ani cu o astfel de strategie.

Pot să vă dau și eu altele: mie îmi place ce face Bogdan Mirică pe short form pe Instagram. Romaniainspo are clipuri scurte de turism, dar nu știu cât din conținut este original sau cu acord de preluare. 100k subs în timp scurt. Tot pe Instagram ar mai fi Aaron Marino, care are 6M de subs pe YouTube pe niște clipuri pentru bărbați, dar pe Insta face chestii scurte și rapide.

Aș vrea să adaug ceva care de obicei nu este zis: nu-i suficient să replici o strategie din aceasta, trebuie să ai și un pic (mai mult) de carismă și “față de video” și talent la a prezenta ceva interesant într-un timp atât de scurt. Eu nu prea le am, de exemplu, și sunt conștient de asta. Dintr-un astfel de motiv doar câțiva YouTuberi sau TikTokeri români fac sute de mii de euro pe an, nu toată lumea. Dar tot este o rețetă de creștere mai bună decât altele.

Clipurile sunt cele de mai jos:

Acesta este articolul 1 dintr-o serie pe acest subiect. Vine în curând și articolul doi.

    10 comentarii

  1. Este foarte greu sa faci videoclipuri verticale bune care sa se încadreze în 10-15 secunde.
    Prima problema este ca formatul natural in care oamenii vaf imaginea este cel orizontal deoarece avem doi ochi care sunt unul lângă celalalt și nu unul deasupra altuia.

    A doua problema este ca activitatea umana se desfășoară majoritar la nivelul solului, adica in plan orizontal si nu în formatul vertical adică de la nivelul solului spre cer.

    Deci în format vertical poți face majoritar videoclipuri în care sa arati o singură chestie – un câine care se rostogolește, un om care vorbește, un om singur care face un sport individual gen ski etc.
    Orice chestie mai complexa este foarte greu de realizat având în vedere și faptul ca trebuie sa te încadrezi în 10-15 secunde pentru ca oamenii sa nu își piardă interesul.

      (Citează)

    • Exact, și mie mi se pare mult mai dificil sa faci un short form bun – trebuie sa găsești esența la ce vrei sa comunici și sa faci asta cât mai captivant. Ca un elevator pitch.

        (Citează)

  2. asta e gen raiul milenarilor la care nu le place munca?
    ce ai lucrat azi gigel? pai ui sefu, am facut un video de 10 secunde ca asa e moda, sunt obosit, ma duc la terasa gata ziua de lucru.

    si atunci un meserias care facea content adevarat (aia insemnand un video de xx minute, cu o logica), cu zile de filmat samd, aia saracii ce fac?

      (Citează)

    • Meseriasul care facea content adevarat se adapteaza la noile tendinte din industrie. La fel cum s-au adaptat in trecut si meseriasii (pictorii) care faceau un tablou in 2 luni sau meseriasii care faceau hamuri si accesorii pentru cai si carute.

        (Citează)

    • Ai ratat bucata asta din articol, nu?

      “Începi să le folosești ca pe teasere, ca pe “publicitate” la conținutul mai lung sau produsele pe care le vinzi sau ce-o fi acolo”

        (Citează)

  3. Eu nu intru niciodata pe shorts-urile Youtube. Pe cele ce-mi apar la cautari, le ignor. Nu aduc nimic interesant, asa ca nici nu-mi pierd vremea cu ele.

      (Citează)

  4. Sunt bombardat pe fb cu short videos, sunt ff agresivi. Degeaba apăs că nu mai vreau sa vad de 5 ori pe zi…apar non stop…

      (Citează)

    • Facebook a constatat ca aceste clipuri scurte determina utilizatorii sa petreaca mult timp pe platforma. Au vazut succesul fuminant al Tik Tok si au decis sa copieze si sa promoveze acest format.

        (Citează)

  5. Short form video e o strategie bună pentru că aia servește algoritmul utilizatorilor. Spunea bine Austin Evans recent (seamănă cu ideea principală din postarea de mai sus) că degeaba postezi conținut care place oamenilor, dacă el nu ajunge la ei pentru că rețeaua socială servește altceva. De asta recomanda oricui la început de drum să posteze pentru algoritmi, chiar dacă conținutul în sine nu e grozav.

    3 mari platforme promovează același tip de conținut pentru că vor să-și fure următorii, nu că ar fi pentru cineva mai ușor să facă un clip pe care să-l posteze în 3 locuri. Când au văzut ăilalți 2 că TikTok a prins, repede au sărit și ei. Legat de attention span, contează ce ia în calcul algoritmul ca fiind optim, nu părerea urmăritorilor tăi – poate ai 10 mii de urmăritori care ar consuma materiale de 1h, dar dacă ai posta ce promovează algoritmul (10 min să zicem) vei avea mult mai multe vizualizări.

    Pe YT un exemplu bun de adaptat la algoritm e Mr Beast care asta a făcut tot timpul. Nu neapărat că nu are conținut bun (deși nu e genul care să-mi placă mie personal), dar tot timpul scopul a fost ca materialul postat de el să ajungă la un public cât mai mare. De exemplu el are inclusiv canale cu clipurile lui în engleză dublate în mai multe limbi (cu actori plătiți, evident).

    @nwradu: cine n-are față de video… își cumpără. Dacă începi acum un canal pe YT nu ai nici o șansă dacă te filmezi singur într-o cameră în speranța că vor bubui vizualizările.

      (Citează)

  6. https://techcrunch.com/2022/06/28/fcc-commissioner-writes-to-apple-and-google-about-removing-tiktok/

    Poate sterg mizeria asta chinezeasca de fura datele utilizatorilor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus