un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce cafea mai beți și cum o preparați?

30 Jun 2022  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

49 comentarii

Thank God for coffee. Este una dintre concluziile acestor luni. Am văzut niște articole la străini despre cum producția va scădea din cauza încălzirii globale (este tot mai cald la altitudinile înalte unde crește, iar mai sus de atât nu mai este sol fertil) și cafeaua va fi tot mai scumpă în viitor, dar nu-mi pasă, o să plătesc oricât.

So, state of coffee 2022. De când Alice are nopțile acestea mai agitate (situația a început să se îmbunătățească, după niște măsuri luate de noi), bem tot mai multă cafea. Pe mine nu prea mă trezește (aș vrea să aibă și efectul acesta, că uneori vrei să te trezească ceva, dar cofeina nu prea are efect pe mine – beau și seara și apoi dorm tun), dar tot este ca un drog, mă calmează și binedispune și îmi încarcă bateriile spirituale. Îmi place aroma ei, sunt ca-n reclamele la cafea.

Sunt multe tipuri de aparate de cafea. Noi avem în continuare un espressor Lelit PL62S, un model foarte bun pentru casă. Nu intru în detaliile sale tehnice, dar important este că menține constantă presiunea necesară pe toată durata extracției și face și un abur suficient de bun pentru spumarea laptelui. Pot face un cappuccino ca în cafenele. În zilele bune îmi iese și latte art ca într-o cafenea de specialitate, cu inimi și din astea.

Am ajuns aici după un drum lung, trecând prin Dolce Gusto, espressor de 300 de lei, espressor de 1.200 de lei tot Lelit și apoi acest model superior din toate privințele, despre care mai bine nu spun cât a costat.

Este destul de complicat de folosit față de a apăsa un buton, dar mie îmi place procedura, mă relaxează. Cântăresc 15,3 grame de cafea, o râșnesc în portafiltru, o nivelez și tampez; extrag cafeaua, apoi spumez lapte pe țeava espressorului. Am găsit de-a lungul timpului combinația perfectă pentru râșnită, carafă de lapte suficient de mare pentru a avea un nivel potrivit de lapte pentru spumare șamd. Simt că m-aș putea angaja ca barista începător, la nevoie.

Un astfel de espressor trebuie însă să se încălzească minim 15 minute. Dimineața pornește automat înainte de ora noastră de trezire, l-am înfipt într-o priză inteligentă. În restul zilei pornește cu un “ok Google, start the coffee machine”, dar problema este că tot așteptăm 15-20 de minute înainte să facem cafea. Asta este uneori prea mult când Alice a adormit și noi avem 30 de minute cu totul să ne relaxăm un pic sau poate că vreau o cafea și-mi dau seama de asta cu 2 minute înainte de o conferință.

De asta Matilda ar vrea unul automat. Eu zic în continuare nu, îmi place prea mult tabietul de a prepara cafeaua exact ca într-o cafenea, cu toată munca manuală pe care o presupune asta. Dacă ar fi să iau unul automat, ar trebui să aibă o râșniță cu foarte multe trepte de reglaj, dar în general au doar câteva. Mai mult, aș accepta doar un model cu comenzi prin Google Assistant. Mi se pare mișto să lași cana sub espressor, să zici din altă cameră sau când intri în bloc “make me a cappuccino” și să-l găsești turnat și gata de băut.  Astfel de aparate (există câteva) costă mult și sunt foarte rare, deci probabil nu m-ar convinge să fac schimbarea.

Am și V60, marca Hario, cu tot cu server de 0,4 litri (adică acea cană mare din care torni în pahar/ceașcă). Îl folosim de obicei vara, când punem și niște fructe reci în server ca să infuzeze cafeaua și apoi tragem mai multe ore de ea. Mai facem și decaf la ibric, uneori, că-i mai simplu decât la espressor sau altceva.

Chemex sau Syphon nu iau. Dacă aș avea o vilă imensă probabil aș lua un syphon, că e spectaculos de utilizat, dar nu am spațiu pentru el. Un moka pot m-ar tenta, în loc de ibric, că nu-mi place zațul.

În ultimii doi ani parcă să zic că am văzut prin social media mai mulți oameni care beau cafea preparată prin metode mai elaborate sau espressoare mai scumpe. Cred că niște Black Friday-uri au crescut mult baza instalată de espressoare automate. M-am conversat de câteva ori pe email cu niște oameni care aveau buget de 6.000 de lei și mă întrebau ceva despre review-uri mai vechi de-ale mele. Sunt curios care mai este situația, așa că iată niște polluri:

Cum beți cafeaua?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

Pentru cei cu espressoare, încă un poll, că sunt curios ce mașinării aveți:

Ce fel de espressor aveți?

(vedeți direct rezultatele)

Loading ... Loading ...

    49 comentarii

  1. Nu ai spus nimic de rasnita, e cea mai importantă
    Eu am o rasnita Lelit William și un espresor ECM PURISTIKA

      (Citează)

  2. Eu nu obișnuiesc sa beau cafea.

      (Citează)

  3. Tchibo cafissimo milk, *roșu*, adus special din Germania pentru ca idioții de aici nu erau în stare. Aveau alte culori, dar eu voiam roșu. Cu tot cu transport și tot a costat mai puțin decât pe EMAG sau bnb. Nici nu mai știu câte săptămâni, o lună, m-au ținut bnb cu banii blocați pentru că nu erau în stare sa aducă espressorul roșu.

    Whittard avea pe vremuri cafea de Costa Rica, cea mai buna cafea, prima de altfel luată de mine, dar cea mai buna dintre toate încercate. Luam câte 1kg boabe, ținea poate și un an, din păcate nu se mai face.

    Am încercat și alte variante de Costa Rica, nici una nu se compară cu cea Whittard. La ibric, la espressor pe aragaz, la French press ieșea genial.

    Si când mă gândesc că am luat-o din accident, vânzătoarea nu avea habar de cafea, eu am cerut una mai slabă și ea mi-a recomandat-o pe cea de Costa Rica, una dintre cele mai tari.

    Cifra aceea de pe pungă nu este tăria cafelei ci cât de intens este prăjită. Cu cât mai prăjită, mai mare cifra, cu atât e mai slabă cafeaua. La prăjită 2 din 5 maxim, faceți voi socoteala.

      (Citează)

  4. Desi am un espressor automat, cam ocupa spatiu degeaba si aduna praf. Tot mokapotu sau ibricu sint baza. Ptr spumat tot ibric si o presa franceza.

      (Citează)

  5. Eu am espresorul de la Beanz si acum folosesc la el capsule de la Capsuleria si/sau Tchibo. Sotia ma bate la cap sa luam unul automat in conditiile in care ea bea jumatate de ceasca de cafea pe zi si aia decofeinizata. Daca ar fi sa iau, as lua un Delonghi ECAM, ca avem unul la munca care merge de 5 ani, face cam 20-30 cafele pe zi.

    Mai fac la ibric cu cafea boabe si rasnita electrica, reteta mea la ibric e de o rasnita plina la 500 ml apa.

    La tara sau pe munte fac la moka pot si cateodata mai fac cold brew coffe (40 grame cafea la 1 litru apa, lasate 24 ore la frigider)

    P.S. Timp de juma’ de an dupa ce am avut covid, am avut gustul alterat, nu mai simteam bine cafeaua, trebuia sa pun doua capsule ca sa simt ceva. Cea mai nasoala perioada.

      (Citează)

    • Este trist sa nu mai simti gustul cafelei, Mai ales daca esti si genul de om care bea cafeaua oentru gust, nu neaparat pentru continutul de cofeina. Bine ca ti-ai revenit.

        (Citează)

  6. Eu m-am oprit din citit la 15.3 grame. Sunteti full of shit.

      (Citează)

    • Îndeamnă ca nu vrei sa știi cum e taică’miu mândru când taie pâinea făcută în 2 jumătăți cu 3g diferență între ele.

        (Citează)

    • Sa vezi cum e când difera felul în care curge cafea la espressor când pui 15 și ea e setata pe 15.3 (curge ca la balamuc). Sau opusul, când râșnesc prea fin sau pun mai multa și nu mai curge. Dacă nu pui la fix nu iese.

      Deci de asta mi-aș dori și unul automat, pt când nu au chef de tot tabietul.

        (Citează)

  7. O întrebare pe tru experții cafelei:
    – cam ce model de expresor automat vedeți prin cafenele, baruri, chestii din astea unde se bea cafea?
    Model din ăla mare, manual, cu două-trei cupe? Cafeaua e măcinată pe loc, într-un aparat care macină exact pentru o cafea, e tasată manual de barman/barista, apoi apasă pe buton și așteaptă pina se umple ceașca?
    Deci, dacă acolo unde e nevoie de automatizare și preparat rapid treaba e făcută tot manual, voi de ce susțineți industria dispozitivelor extrem de scumpe ce scot cafea mediocră?
    Cum adică 15 minute să se încălzească aparatul? Are cel puțin 1000 W rezistenta aia, ii ia 2 minute maxim să ajungă la temperatura de operare. 1500-3000-5000 lei un expresor de făcut două cafele zilnic, care după 5 ani necesită service complet? Voi ați văzut cum arată un expresor din asta automat (măcinat+încărcat+ făcut cafea) desfăcut din toate șuruburile pentru că nu mai scotea nimic? Imaginati-vă că toate piesele alea au stat doi ani într-o baltă cu mormoloci de broasca și nămol. Pămînt. Ultima cafea trecută prin aparat a fost băută de un coleg de munca, aparatul era la serviciu, și cînd a văzut cum arată … a zis că nu mai bea cafea decit făcută la ibric.

    Bun, destul cu zeflemeaua. Expresor simplu de 249 lei din Auchan, marca Noname, plus rîșniță Krup, tot Noname, de 160 lei parca, reglaj cantitate și finete. Macin exact cit pun in cupa. Apa nu ia contact cu cafeaua în aparat, doar in cupa. Nu e nimic pe care se depune pămînt de flori. Se încălzește în fix 2 minute.

      (Citează)

    • finch: vedeți prin cafenele, baruri, chestii din astea unde se bea cafea?

      eu vad un model cu un om care il opereaza.
      din nefericire.. omul e prea scump pentru mine sa il am la dispozitie 24 din 24.. asa ca ma multumesc cu next best thing (4me).

      finch: desfăcut din toate șuruburile pentru că nu mai scotea nimic?

      de asta exista niste kituri pentru curatare si intretinere pt espressoarele astea si nu e atat de complicat pe cat pare (aparatul face in general o procedura pe care o alegi din meniu la o apasare de buton, iar tu mai pui niste piese sub jet de apa din cand in cand).

      finch: Imaginati-vă că toate piesele alea au stat doi ani într-o baltă cu mormoloci de broasca și nămol.

      tu cum crezi ca stau “piesele” retelei de distributie a apei pe care o pui in aparatul tau de la robinet?
      exemple din astea sunt nenumarate.
      personal.. nu cred ca un mediu complet aseptic e sanatos pt mine si nici nu incerc sa il obtin. am suficienti ani in buletin si sunt multumit de ei.
      are rost sa discutam de masini electrice si de bateriile lor?
      sau de fatadele (cladirilor) care ne cad in cap?
      sau de sosele si de siguranta lor?

      in fine.. ideea era: daca ii faci intretinerea necesara.. aparatul automat n-ar trebui sa fie periculos.

        (Citează)

    • Cum adică 15 minute să se încălzească aparatul? Are cel puțin 1000 W ??

      E necesar acest interval de timp pentru incalzirea intregului grup de in infuzare, inclusiv portafiltrul. Caldura porneste din boiler care incalzeste apa pe tot traseul pana la portafiltru. Asta dureaza.
      Daca nu faci asta, degeaba ai in boiler apa la 92 grade, se raceste la contactul cu elementele metalice pana ia contact cu cafeaua.

        (Citează)

    • @john
      Imagineaza-ti că eu nu pun apa de la robinet cu clor in aparatul de cafea. Pun apa plata. Și stau la casa, am apa din fîntînă, fara clor, trecută prin trei filtre schimbate des, dar deja e alta discuție. In rest, ce sa zic, termodinamică după ureche, pentru necunoscători, aplicata la cafea de niste ingineri care au găsit soluția pentru a cîștiga bani: cafetiere automate, cu timp mare de încălzire, speciale, pentru snobi. Expresorul automat e cea mai mare păcăleala la electrocasnice. Un frigider e 2000-2500 lei și are atitea chestii in el, compresor, izolație, plm. Un expresor are o pompa și o rezistenta de încălzit apa. Merită 250 lei, atît. Te rog explica-mi cit de complicat e, sunt inginer, înțeleg orice termeni ai folosi. Despre expresoarele cu doze specifice nu cred că e cazul sa insist, alta păcăleala sinistra. Bei fix pamintul de flori împachetat de firma aia, pentru că toată cafeaua împachetată la doze e pămînt de flori. Sinistra, amara, prăjită extra pina la scrum. Fiecare are gustul lui, dar e un gust făcut. Bea o cafea prăjită artizanal, în cantități mici, atent la gradul de aciditate și nu vei mai bea cafea la doze.

      In aceeași ordine de idei, exista o piață pentru orice. Orice fier își găsește prostul, zice o vorba veche. Acu vreo doi ani au dat faliment doi unicorni de silicon Valley, Juicero și încă ceva. Juicero vindea un aparat de stors suc acasă, dar nu din fructe proaspete, ci din niste pachete speciale refrigerate cu piure de fructe. Și costa aparatul 400-500 dolari bucata, iar pachetul cu piure vreo 10-15 dolari și ieșea un pahar. Și treabă a mers pina cînd unul a desfăcut un pachet și a văzut că era piure. In 6 luni a murit afacerea. Celălalt unicorn vindea aparate de făcut ceai. Legate la internet, plm, speciale, programabile. Făcea ceai din doze speciale, cu tag rfid, plm, ne respectam. Nu făcea de doua ori din aceeași doză. Și oamenii au început să descopere că era o mare păcăleala, pe lîngă faptul că firma știa perfect programul utilizatorilor după cum își făceau ceaiul. In 6 luni a murit, după ce făcuse milioane bune.

        (Citează)

    • @finch
      pentru ca a ramas in moderare raspunsul meu.. revin pe scurt:
      eu nu cumpar o inginerie, ci o comoditate a mea: vreau sa apas pe buton si sa am o cafea suficienta intr-un timp scurt.

      altfel, daca tot faci efortul de a pune apa speciala in espressor.. cred ca apa distilata e alegerea mai sanatoasa pentru masina.

        (Citează)

  8. si eu aveam tot felul de proceduri si tabieturi (inclusiv rasnita manuala construita de bunicul meu) inainte de cel mic.
    acum am un saeco xelsis (mi se pare ca ai testat unul pe aici candva) care produce un rezultat multumitor la o apasare de buton si e muuult mai simplu (relaxarea si tabieturile s-au mutat in alte locuri).

    bine, eu beau “expresoul” scurt (dar dublu) si simplu (fara lapte sau zahar), dar aparatul a fost laudat de oaspeti pentru spuma de lapte pe care o face.

    ps. 2-3 cuburi de gheata in borcanul de espresso adauga o nota interesanta in canicula asta.

      (Citează)

  9. Nu beau cafea.
    Nu m-am obișnuit de când eram tânăr, nu am fumat ca să zic că mergea și cafea, iar după 30 și ceva de ani nu simt vreo nevoie. Gust foarte rar vara ceva ice coffee, aia e ok.

      (Citează)

  10. moka pot. de 10 ani 2/zi fara zahar. cafea dallmayr de la lidl.

      (Citează)

  11. Mi-e si jena, dar eu prefer mai mult metodele de brew/filtru. De la filtru clasic (care e foarte comod dimineata) la V60 sau April. Vara am tot timpul in frigider niste extract pentru tonic cold brew. In vacante car dupa mine o rasnita manuala si un AeroPress.

    Mai importanta e cafeaua (si rasnirea). De la noi cel mai des iau de la Claro, MaBo sau Yume. Cand plec imi place sa incerc prajitoriile locale si ma intorc mereu cu cateva pungi. Favorita este The Barn, in continuare. Mai comanda un tip de pe forumul espressoman cafea de la diverse prajitorii si il rog sa-mi ia si mie cateva pungi. Nu ma plictisesc.

    Pentru cafeaua de dimineata las cafeaua rasnita de seara, fix cat punem in filtru, intr-o punguta sigilata, sa nu se trezeasca toata casa cand se face prima cafea. E ok, si Hoffmann admite ca mai face asa.

      (Citează)

    • Pai nu știu de ce ți-e jenă, ca pari deja expert level 😁 vara și mie mi se pare ca un cold brew sau filtru merg super bine.

        (Citează)

    • Matilda:
      Pai nu știu de ce ți-e jenă..

      Aici se discuta chestii legate de espresso, tehnica samd. Eu sunt de parere ca atata vreme cat ai o cafea foarte buna, o rasnita decenta si o tehnica de baza sanatoasa, nu prea ai cum sa dai gres cu filtrul (de orice fel). Perfectiunea si tehnicile avansate sunt la categoria “diminishing returns”

      Am vrut sa-mi placa espresso, pentru ca mi se pare fascinanta tehnica, dar papilele mele si stomacul n-au fost de acord cu aciditatea. Iar cu lapte nu pot bea zilnic. Pana la urma, castigul meu: cheltui mai putin pe aparatura si imi raman bani mai multi pentru boabe de cafea.

        (Citează)

  12. Eu fac o cafea foarte buna dupa o reteta proprie: un plic de 3in1 + un plic de ness; fara zahar adaugat. La aprox. 200 ml de apa. Asa iese exact cum trebuie. E foarte buna pentru cine nu bea cafea zilnic (eu nu beau constant… am saptamani in care nu beau deloc, sau saptamani in care beau in fiecare dimineata).

      (Citează)

    • Ar fi exagerat sa mai adaugi zahar suplimentar in conditiile in care plicul ala de 3in1 este jummatate zahar.

        (Citează)

    • @Andrei G – depinde ce 3in1 folosesti (unele sunt foarte slabe calitativ). Eu cumpar numai marca Bellarom din Lidl.

        (Citează)

  13. Daca ai rabdare sa rasnesti si sa cantaresti etc doar ca sa faci o cafea, inseamna ca nu esti suficient de obosit :-))
    Eu am un delonghi bean to cup, 2000 de lei, f multumit de el, dar na, nu sunt pretentios la cafea.

    Eu nu am rabdare sa stau langa el nici pana porneste (1 minut) asa ca porneste automat dimineata.

      (Citează)

    • Te lauzi la discutiile cu amicii ca ai aparat de cafea de 2000 de lei? ca pe net vad ca nu ai nicio retinere.

      Fara suparare, e meltenism sa spui: “am ceas de 3000 de lei, am espresor de 2000, telefon de 4000”.

        (Citează)

    • nu om bun, nu ma laud, ci din contra :-))

      am zis pretul ca sa se inteleaga ca am o varianta ieftina – majoritatea espresoarelor automate de pe emag costa mai mult de 2000 de lei, poti verifica.

      stiu ca tot e mult, de aia de-abia acum 2 ani l-am luat – 10 ani am zis ca eu nu dau atatia bani pe un espressor

      am avut insa si din ala manual de 400 de lei si mi-era lene sa fac cafea la el, asa ca a stat nefolosit 5 ani inainte sa il arunc;

      inainte de acest espressor am folosit ani de zile un filtru de cafea de 100 de lei.

        (Citează)

  14. Espressor Breville Barista Max achizitionat la recomandarea unor barista foarte buni din Bucuresti. Folosesc cafea de la Mabo, Friedhats de la Zissou, Sloane sau Guido (mai rar).
    Eu beau de obicei ori Flat White, ori Latte cu 3 shoturi :-)
    Daca vrei, va astept la o cafea sa vezi cum e :-)

      (Citează)

  15. Ce cafea folosesti? Cea din poza pare un blend ce contine si o cafea mai naspa (aia mica si mai prajita).

      (Citează)

  16. am un espressor sage la care fac cafeaua de obicei atunci cand nu folosesc simonelli-ul de la birou. Cand am timp si chef imi fac v60 sau moka si prin deplasari folosesc un french press ca apa fierbinte gasesti oriunde.

      (Citează)

  17. “cafeaua va fi tot mai scumpă în viitor, dar nu-mi pasă, o să plătesc oricât.” asta este răspunsul si pentru cei care sunt nedumeriți de trafic in condițiile prețului actual la carburanți.
    Acum folosesc un espressor Philips 3200. Am folosit cafea Lavazza tierra parca ii zicea acum jakobs barista espresso si tchibo barista crema. Le mai învârtim nu reușim sa rămânem la una. Am incercat de toate națiile poate si asta a dus la zapacirea gustului.

      (Citează)

  18. cutia pandorei cu subiectul asta de cafea.
    la unii mai bine le zici nasoale de biserica si de mama, dar daca te iei de cum beau ei CEA MAI BUNA cafea din lume, ti o iei peste bot.

      (Citează)

  19. Delonghi ECAM. Am renuntat la Nespresso acum cativa ani, mi se parea stupida cantitatea de deseuri de plastic aruncata. Iar cafeaua era meh.

      (Citează)

  20. “Pe mine nu prea mă trezește (aș vrea să aibă și efectul acesta, că uneori vrei să te trezească ceva, dar cofeina nu prea are efect pe mine – beau și seara și apoi dorm tun)”

    Cofeina blocheaza receptorii de adenozina (care se acumuleaza pe parcursul unei zile si este in parte responsabila pentru senzatia de somn).Poate ai receptori mai inteligenti :P? Sau poate esti prea obosit oricum? Cofeina are si componenta de energizare, dar aceea din cate stiu tine mai putin decat blocarea receptorilor.

      (Citează)

  21. Setup: Lelit Bianca + Rasnita Mahlkonig, Levier Flair Pro 2 + manuala JX Pro si un Aeropress. Fiecare are rolul lui cand si unde este folosit.
    Cafea: Sloane, Guido, MAbo, Dropshot dar si altele mai mici, incerc tot timpul sa mai incerc cate ceva nou, local. Din afara mi-a placut ce ofera Kawa.
    Regiuni: Peru, Guatemala, Honduras, Etiopia ca preferinte.

    Legat de aparat ai un E61 HX, asta inseamna ca da, are nevoie +15min. La dual-boiler-ul meu am nevoie de vreo 25-30 minim pt a ajunge la stabilitate termica completa boiler+brewhead. Ce am observat este ca am un consum mai mic daca il tin 8 ore pornit pt doua runde de shot-uri, fata de a-l porni de la 0 de fiecare data.

    Daca vrei mai rapid, a mentionat cineva Breville Barista Max, are atat rapiditate cat si stabilitate termica insa neaparat o rasnita capabila. Alternativa la aparat ar fi un levier, de genul Flair 58 sau LaPavoni (care au sisteme de management rapide).

      (Citează)

  22. Mircea cel vechi

    30/06/2022 la 10:53 AM

    Am o tigaie de la DeLonghi care costa in jur de 450 de lei dar isi face treaba cu brio de cativa ani buni.

      (Citează)

  23. În cele mai multe dintre cazuri fac cafeaua la ibric. La o cană și un sfert de apă încălzită până la fierbere, după ce iau ibricul de pe ochiul aragazului pun 2 linguri de cafea cu vârf (echivalentul a 4 lingurițe), amestec ușor (aș spune ca un ritual; chiar amestec încet), las 1 minut și apoi pun iar pe foc; când văd pe marginea ibricului primele semne/umflături că ar da în clocot, opresc focul și aștept 2 minute să se așeze zațul și gata.
    Uneori folosesc french press. E și ăsta un ritual care îmi place.
    Mokapot-ul nu l-am mai folosit de mult și nici nu prea am de gând.
    Cafeaua boabe Dallmayr Karibik e ținută sigilată în frigider. Seara macin cafea și o țin într-un recipient ermetic închis tot în frigider. Aroma cafelei este altfel dacă este ținută în frigider. Cafeaua e foarte volatilă și chiar și în pungile speciale în care vine ambalată în timp aroma se estompează dacă nu e ținută la rece. Râșnița este simplă, un Bosch, și nu are niveluri de măcinare.

      (Citează)

  24. Lelit Anita (adica PL042 TEMD, cu rasnita incorporata si PID). Tot incerc sa-mi facu curaj si timp sa-l desfac ca sa-l curat ca lumea. Pana acum foloseam sita oarba si decalcifierea uzuala. Dar imi pare ca trebuie sa ajung la pompa, sa o decalcifiez si pe ea. Deci, stiti vreun baiat/service ok (service-ul Lelit nu ma incanta, am avut de-a face de vreo 2 ori cu ei, are review-uri proaste).
    Altfel, tu mai cantaresti cafeaua dupa atatia ani? Eu umplu la ochi sita cu boabe, o vars in hopperul rasnitei inainte de preparare, ca sa nu stea boabele in caldura. Ce ma seaca mai mult e ca, cu timpul, cafeaua isi schimba propretatile si trebuie sa mai umbli la macinatura (sau cantitate) ca sa nu ai subextractie. Si am si cate 3-4 sortimente deodata, fiecare cu proprietatile ei.
    De regula, iau de la buimac sau Guido. N-am mai luat de mult de la Origo, Claro. Am zis sa incerc si eu Mabo, Sloane, dar nu stiu cum stau cu prospetimea.
    Din poze, laptele ala pare cam “spumat”. Incearca sa bagi mai putin aer in el, o sa obtii o crema cu care poti sa faci latte art mai usor si mai spectaculos.

    Din cand in cand mi se face pofta de o cafea la ibric. Miroase mult mai fain in casa dar e nevoie de o cafea mai prajita pentru cum imi place mie.

      (Citează)

  25. Eu unul beau la Kompresso / V60.
    Insa e o comunitate enorma, dornica de ajutor pe espressoman.ro/forum – cred ca cei de acolo iti pot raspunde punctual la tot felul de intrebari de genul acesta :)

      (Citează)

  26. Moka pot din motiv de lene, rezultat / calitate e bun pentru mine mai ales ca nu sunt fan espresso shot.

      (Citează)

  27. Melitta Gourmet
    Intr-o parte cafea normala in cealalta decaff, in functie de cand o beau sau cate am mai baut…

      (Citează)

  28. Cafea de la prăjitorii, cel mai des Guido, la presă. Doar cu lapte.
    Cafea turcească sau arăbească (cu hel), de la supermarket, la ibric. Doar cu zahăr, mediu dulce.
    Espresso rar, în oraș, că nu prea ai de unde altceva. Doar cu lapte.
    Latte cu siroape, în special mentă, tot în oraș.

      (Citează)

  29. Eu beau cafea ordinara Jakobs la presa franceza! Does the job.

      (Citează)

  30. Ma scuzati ca ma bag si eu, dar eu sunt de moda veche. La filtru, in cana de o litra, ca in filmele americane. Bineinteles cu tigari.

      (Citează)

  31. Beau in general espresso, facut multi ani pe un Ascaso, acum pe un Dalla Corte. Pentru o cafea mai lunga sau in deplasari, Aeropress e minunat, rapid si simplu de folosit si curatat.

    Cateva sugestii, unele s-au mai zis:
    – Rasnita e mai importanta decat aparatul. Niche Zero e minunata, mica si silentioasa, insa nu e ieftina.
    – Un espressor bun tine 10-20 ani cu un nivel decent de mentenanta. Din cauza asta poate merita un buget ceva mai mare.
    – 15.3 grame e cumva ciudat. Banuiesc ca folositi single origin, pentru un double espresso ar merge undeva in jur de 18 grame. @Matilda – daca la 15 grame curge fluviu si la 15.3 curge ok, e ceva in neregula la setari, n-ar trebui sa fie atat de sensibil.
    – Sunt aparate care se incalzesc mai repede de 15 min, dar de obicei cu un singur boiler. Ascaso de ex se incalzeste in vreo 3-4 min pt espresso, inca 1-2 min apoi pentru abur
    – Tastecrafters / Dropshot Coffee de pe Popa Savu au in spate o selectie de espressoare, banuiesc ca se pot si testa.

      (Citează)

  32. Aparat de la Beanz + capsule Mr. Mills sau Tchibo Cafissimo.
    Incalzesc laptele, o jumatate de cana pana aproape de punctul de fierbere, peste care torn cafea facuta lung cu un pic de zahar. Stiu ca nu este tocmai o cafea facuta corect, dar asa imi place mie.
    Maxim doua pe zi.

      (Citează)

  33. john2381:
    @finch
    pentru ca a ramas in moderare raspunsul meu.. revin pe scurt:
    eu nu cumpar o inginerie, ci o comoditate a mea: vreau sa apas pe buton si sa am o cafea suficienta intr-un timp scurt.

    altfel, daca tot faci efortul de a pune apa speciala in espressor.. cred ca apa distilata e alegerea mai sanatoasa pentru masina.

    Or then next best thing: apa Bucovina. Are cel mai scazut nivel de minerale si implicit reziduu sec cel mai redus. Asta foloseam si pt espressoarele de la munca pana cand am fost obligati sa le racordam la retea ( Idiocracy DSV).

      (Citează)

  34. Amară, pe cât pot, și de la aparat. Gustul e mai bun fără zahăr.

      (Citează)

  35. Eu folosesc un Saeco PicoBaristo luat acum vreo 5 ani de BF la un preț f bun. E și made in Romania 🙂
    Știu, sunt mai leneș din fire.
    Îl alimentez doar cu apă Bucovina și folosesc filtrele recomandate de producător. Necesită ceva mentenanță dar merită fiecare cent dat.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus