un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 5 iunie 2022

5 Jun 2022  ·

GÂNDURI  ·

51 comentarii

Turcia își schimbă numele în Turkiye. După un rebranding aprobat de ONU, Turcia vrea ca numele oficial al țării în alte limbi străine să fie Republica Turkiye. Weird, dar de ce nu?

Cică vinul băut cu cola este de fapt un cocktail spaniol numit calimocho.

Uitați aici studiu: oamenii care beau cafea au șanse mai mici să moară în următorii 7 ani decât cei care nu beau cafea. Concluzia pare a fi că băutul cafelei te face să trăiește mai mult, dar nu este clar și dacă se aplică la cea cu îndulcitori artificiali. Eu n-am mai pus zahăr în cafea sau ceai de minim 10 ani, deci stau bine.

Cineva face o mulțime de bani pe Spotify cu podcast-uri de zgomot alb și atât. Este util zgomotul alb, unii îl folosesc pentru concentrare, alții pentru liniștit copilul. Există însă mici dispozitive portabile cu zgomot alb, nu trebuie să blochezi un telefon sau o boxă cu asta. Noi îl avem pe acesta și a făcut minuni pentru somnul lui Alice.

Metodele acelea moderne de tratat cancerul par să meargă. O femeie cu cancer pancreatic a văzut o îmbunătățire semnificativă după un tratament nou. Doctorii au modificat propriul ei sistem imunitar pentru a se lupta cu tumorile, exact ca în teoriile anterioare.

Breach de date la OTP Leasing. “Abia luna următoare mi-am dat seama când am vrut să plătesc creditul că am acces deplin la datele personale ale 2.715 clienți activi OTP Leasing și peste 15.490 contracte , incluzând nume, prenume, nume societate, număr de telefon, adresa email, serie șasiu, echipamente, contract, situație financiară și multe alte date pe care este mai bine să nu ajungă vreodată online. Tot ce am crezut până atunci că ar fi dummy data erau de fapt datele clienților OTP iar contul creat din interfața web oferea drepturi de administrator în platformă”

Oamenii care șovăie în decizii și cei care iau rapid decizii se înșală de la fel de multe ori. Nu știu care este concluzia.

120.000 de euro costă lungirea cu 8 metri a unui peron de tramvai în București:

Fotografii din Ucraina la 100 de zile de la începerea războiului. Și harta cu evoluția frontului în aceste zile.

Un cuplu care făcea sex în mașină a făcut un accident auto intrând pe contrasens. E dificilă treaba, trebuie multitasking.

Autoritățile din Uvalde se încurcă în declarații. Devine tot mai clar că polițiștii au stat în afara școlii timp de o oră, fără să facă nimic, în timp ce un criminal a omorât o clasă întreagă de copii de 10 ani și învățătoarea lor. Iar acum polițiștii încearcă să se scuze prin declarații confuze.

În alt shooting, un pacient din Tulsa și-a omorât medicul care l-a operat de spate pentru că încă avea dureri. A mai omorât și alte trei persoane care i-au ieșit în drum.

Căutare masivă în SUA după persoane care a leakuit un document preliminar de la Curtea Supremă. Așa scăpare de informații mai rar, într-adevăr, mai ales având în vedere câte proteste a generat.

Motive stupide pentru care oamenii au sunat la Poliție.

Zone frumoase din Norvegia.

Ce este mucegaiul din pâine și alte mâncăruri și care sunt riscurile ei:

Un copac ciudat a fost instalat în cinstea Reginei lângă palatul Buckingham.

Făutor Negre 2017 a câștigat la concursul de la Bruxelles. Puteți pândi o sticlă pe Finestore, când apare în stoc.

Nu mai este suficient pui în Singapore. Malaezia nu le mai dă pui, că au și ei o criză alimentară, așa că singaporezii nu mai pot mânca clasicul lor preparat de pui cu orez. Bănuiesc că mănâncă în schimb cozonac sau icre negre.

Multe rețete de fripturi.

Blocuri în Moscova. Blocuri în Incheon. Blocuri în Kowloon.

5 planete se vor alinia în acest weekend pe cer.

Idei pentru un șurub care nu mai prinde:

via Gfycat

    51 comentarii

  1. 1 mort și minim alți 2 în stare gravă după ce s-au drogat la SAGA.

    Al nșpelea motiv pentru care festivalurile trebuie interzise complet și definitiv.

      (Citează)

    • De fapt politia trebuie sa isi faca treaba. Conform algoritmului tau, ar trebui sa interzicem masinile pentru ca niste idioti provoaca accidente

        (Citează)

    • Pai sunt interzise drogurile, ce vrei mai mult? :) oamenii care vor sa se drogheze o fac si cu si fara festivaluri

        (Citează)

    • Ai o gandire de pensionar acrit de viata. Nu, nu festivalurile trebuie interzise, ci autoritatile ar trebui sa-si faca treaba. In rest, se numeste selectie naturala.

        (Citează)

    • Foarte multi din idiotii care provoaca accidente cu masina nu au permis. Deci politia nu isi face treaba.
      Asta nu inseamna ca trebuie sa nu faci nimic in privinta lor si a conditiilor care favorizeaza comiterea infractiunilor.

      Toata lumea stie ca la festivaluri se consuma droguri pentru ca nu au cum sa ii prinda in asemenea multime.
      Solutia este desfiintat multimea deci interzis festivalul care favorizeaza infractionalitatea.

        (Citează)

    • @Gaelex, cum ai calculat tu că „Foarte multi din idiotii care provoaca accidente cu masina nu au permis.”? E vreo statistică oficială în direcția asta? Mie mi se pare că tu îți cam dai cu părerea fără să gândești apriori, este? :))

        (Citează)

    • Sunt 2 morți dacă dai f5.
      Și asta sunt cazurile oficiale ajunse la spital.
      Sa întrebe cati drogalaii au tratat onsite și fără transfer la spital

        (Citează)

    • Sa interzicem blogurile, zic, ca ii dau ocazia acestui cretin sa exprime tot ce ii trece prin golu dintre urechi.

        (Citează)

    • Trebuie decriminalizat consumul si legalizate drogurile usoare. Pe langa asta se pot instala corturi unde se testeaza gratuit calitatea drogurilor. Cel putin asa e in tarile civilizate. Daca ai cumparat un praf si vrei sa-l iei macar sa stii ce bagi in tine.

        (Citează)

    • @Gaelex, dude, acum deja ai ajuns la niste comentarii aberante. Daca interzicem festivalurile, poate urmatorul pas este sa interzicem petrecerile de Revelion ca si acolo se folosesc petarde si artificii ilegale si eventual interzicem adunarile de mai mult de 2-3 persoane la mare/munte fiindca este posibilitatea ca unii sa se drogheze.

        (Citează)

    • Vanzarea petardelor nu este ilegala in zilele stabilite de lege, de asemena nici folosirea lor nu este ilegala in noaptea de 31 spre 1.

      Artificiile sunt de pe la miezul noptii si tin jumatate de ora, in timp ce un festival incepe dupa amiaza si tine pana dimineata.

      Artificiile si petardele sunt o data pe an, festivalurile sunt mult mai dese si mai deranjante. Maratoanele la fel, rup orasul in doua pentru niste habauci care au nevoie sa alerge, dar macar nu fac zgomot sa te tina treaz la 3 noaptea.

      Daca respectivele 2~3 persoane depasesc nivelul sonor permis pentru ora respectiva, da, sa se inerzica adunarile de acest fel.

        (Citează)

    • @Gaelex, ca sa stabilim daca nivelul de sunet depaseste limita legala sau nu, ar trebui sa fie verificat de cineva. Eventual si de tine personal. Exista o multime de aplicatii pentru telefonul mobil care iti pot oferi o imagine generala a zgomotului provocat de festival.

      Legat de comercializarea si folosirea petardelor/artificiilor, esti sigur ca sunt legale in noapte de 31 Decembrie spre 1 Ianuarie? Eu stiam ca trebuie sa ai autorizatie pentru a putea folosi materiale explozive:
      https://lege5.ro/Gratuit/ge2danrygi/legea-nr-126-1995-privind-regimul-materiilor-explozive

      Dar poate tu cunosti mai bine domeniul. Ai cumva un articol de lege prin care este permisa folosirea petardelor/artificiilor de catre orice persoana?

      Daca nu, atunci respectand propunerile tale, ar trebui interziv revelionul pentru ca genereaza incalcarea legii. Si chiar daca Revelionul este mai rar decat concertele, afecteaza un numar total mai mare de oameni.

        (Citează)

    • Poate ar trebui sa te interzicem pe tine, ca aberezi niste prostii de te doare capul.

        (Citează)

  2. Multe de citit astăzi.

    Nu știam ca exista un astfel de aparat.Noi mai foloseam aspiratorul sau uscătorul de par.

    Moldova sta bine la vin in general, dar Rara neagră e deosebita.

    România s-a făcut de ras la fotbal aseară.

    La șuruburi eu folosesc scobitori. Uneori adaug și puțin aracet.

      (Citează)

    • A luat bataie , terminati cu facutul de ras, numai la romani vad tampenia asta cand e vorba de sport. Nu e fair play.

        (Citează)

    • Cand fotbalul este cel mai iubit sport din Romania, iar echipa noastra nationala ia bataie de la Muntenegru, o tara cu populatie totala cat un cartier din Bucuresti, poti sa spui ca este umilinta.

        (Citează)

  3. Cocktailul cu vin si cola e diferit de ce se bea in mod traditional la noi. Am citit in articol ca spaniolii il fac din cantitati egale de vin si cola, in timp ce in Romania se bea amestecat in proportie de 20-25% cola si restul vin. Cel spaniol este mai usor, ceva de vara…

    Nu inteleg cum in Singapore ii lasa sa vanda pui in conditiile acelea mizerabile. Nu as cumpara in viata mea ceva de mancare de la o taraba de genul ala.

      (Citează)

  4. Fautor Negre aveau la Kaufland (nu stiu ce an). Cred ca inca mai au. Eu am luat alb, bun, dar nu m-a dat pe spate.

      (Citează)

  5. “Concluzia pare a fi că băutul cafelei te face să trăiește mai mult, dar nu este clar și dacă se aplică la cea cu îndulcitori artificiali. Eu n-am mai pus zahăr în cafea sau ceai de minim 10 ani, deci stau bine.”
    = Eu n-aș zice că neapărat e o cauzalitate, ci doar o corelație. Poate cei care beau cafea își permit să aloce un buget mai mare sănătății, pe mai multe planuri, nu neapărat că datorită cafelei trăiesc mai mult.

      (Citează)

    • Corect, articolul ala nu explica nimic legat de conditiile in care a fost facut studiul. Este la fel ca “studiul” care arata ca oamenii care detin cai traiesc mai mult decat cei care nu au astfel de animale.

        (Citează)

  6. Deea:
    Ai o gandire de pensionar acrit de viata. Nu, nu festivalurile trebuie interzise, ci autoritatile ar trebui sa-si faca treaba. In rest, se numeste selectie naturala.

    Este treaba autoritatilor sa interzica activitatile nocive si daunatoare sanatatii. Daca festivalurile sunt dovedite ca fiind daunatoare sanatatii, este logic si rational sa fie interzise.

    Intrucat sambata noaptea nu puteam adormi la ora 23 din cauza zgomotului ce trecea prin pereti si termopane inchise, avand in vedere ca la ora 3 fara un sfert noaptea m-au trezit din nou cu zgomotul si tinand cont de incalcarea flagranta si repetata a art. 41 alin. 2 din Constitutia Romaniei este evident ca festivalurile trebuie interzise.

    Daca erai printre cei cu copil mic tinut treaz noaptea de vitele furajate de la festival nu mai aberai pe aici cu mentalitatea de pensionar inacrit.

      (Citează)

    • Tataie, hai ca mai e putin pana pe 12 si intra pensia ;)

        (Citează)

    • Inteleg problema cu zgomotul, dar festivalul in sine nu trebuie interzis ci organizat intr-un loc mai potrivit (afara din oras)

        (Citează)

    • Avand in vedere ca ani de zile de experienta arata ca nu se poate organiza intr-un loc potrivit, singura solutie ramasa este interzicerea completa.

      Nu ma intereseaza ca si-au luat amenda anul trecut si ca probabil isi vor lua amenda si anul asta, e cost of doing business pentru ei. Amenzile nu ii afecteaza si nu isi corecteaza organizarea asa ca ramane doar interzicerea.

        (Citează)

    • @Gaelex, in legatura cu zgomotul exagerezi in ultimul hal. Am fost si eu intr-un bloc din care de unde vedeam direct stadionul si, cu geamul inchis, zgomotul aproape ca nu se auzea.

        (Citează)

    • Ai avut noroc, poate sunetul nu era orientat spre tine. De fapt aproape sigur asta s-a intamplat, pentru ca sunetul nu se emite pe 360 de grade ci strict spre multime.

      Din cate mi s-a zis de altii, pe scena care e in spatele boxelor, de obicei se aude mult mai incet. De aceea trupele ar avea uneori casti, ca sa se auda cum canta.

      Mi se pare incredibil sa fie asa, la cat bubuie boxele acelea, dar sunetul e unda, se propaga cum o zice fizica.

        (Citează)

    • @Gaelex, deci spui ca la tine se auzea extraordinar de tare sunetul, astfel incat nu ai putut sa dormi. Atunci este intr-adevar neplacut.

        (Citează)

  7. Am “white noise machine” de ~6 ani (luat pe £££ de pe Amazon ca atunci nu se gaseau inca la noi), si chiar e folositor sa adormi. Salvat si varianta ta, imi place, poate il inlocuiesc.

      (Citează)

  8. Loool Gaelex .
    Am un prieten comunist ca tine … il deranjeaza neversea. 3 zile pe an si face petitii la politia locala.
    Esti tare

      (Citează)

    • Poate nu ai observat, dar si dreptul de a petitiona este garantat prin Constitutie iar 3 zile pe an de incalcat dreptul cuiva la liniste este cu 3 zile prea mult.

      Este OK sa organizezi un eveniment atata timp cat nu contravine legii si nu vine peste drepturile altcuiva.

      Oare cati s-au drogat la festival si au ajuns la spital a doua zi sau au murit pe urma acasa fara sa se stie asta?

        (Citează)

  9. Ii baga la morți de covid

    Gaelex:
    Poate nu ai observat, dar si dreptul de a petitiona este garantat prin Constitutie iar 3 zile pe an de incalcat dreptul cuiva la liniste este cu 3 zile prea mult.

    Este OK sa organizezi un eveniment atata timp cat nu contravine legii si nu vine peste drepturile altcuiva.

    Oare cati s-au drogat la festival si au ajuns la spital a doua zi sau au murit pe urma acasa fara sa se stie asta?

      (Citează)

  10. propun interzicerea alcoolului.
    citi fac ciroza
    citi fac galagie
    citi sar la bataie
    huo! jos cu store-ul ala fine ..

      (Citează)

  11. Eu as schimba in locul lui Radu rubrica asta cu articole interesante de citit duminica. As sugera “comentarii cretine de citit si de ras de autori”.

      (Citează)

  12. Gaelex:
    Avand in vedere ca ani de zile de experienta arata ca nu se poate organiza intr-un loc potrivit, singura solutie ramasa este interzicerea completa.

    Nu ma intereseaza ca si-au luat amenda anul trecut si ca probabil isi vor lua amenda si anul asta, e cost of doing business pentru ei. Amenzile nu ii afecteaza si nu isi corecteaza organizarea asa ca ramane doar interzicerea.

    Da, tu zici asta, dar altii zic ca “we gotta fight for our right to party”. Si nu mai vorbi prostii, pr cine deranjeaza festivalurile facute pe camp?

      (Citează)

  13. Gaelex:
    Poate nu ai observat, dar si dreptul de a petitiona este garantat prin Constitutie iar 3 zile pe an de incalcat dreptul cuiva la liniste este cu 3 zile prea mult.

    Este OK sa organizezi un eveniment atata timp cat nu contravine legii si nu vine peste drepturile altcuiva.

    Oare cati s-au drogat la festival si au ajuns la spital a doua zi sau au murit pe urma acasa fara sa se stie asta?

    Si i-a obligat cineva sa se drogheze? E strict treaba lor

      (Citează)

  14. Gaelex:
    Poate nu ai observat, dar si dreptul de a petitiona este garantat prin Constitutie iar 3 zile pe an de incalcat dreptul cuiva la liniste este cu 3 zile prea mult.

    Este OK sa organizezi un eveniment atata timp cat nu contravine legii si nu vine peste drepturile altcuiva.

    Oare cati s-au drogat la festival si au ajuns la spital a doua zi sau au murit pe urma acasa fara sa se stie asta?

    Si , bineinteles, daca toate drogurile ar fi legale, cum ar fi normal, nu s-ar intampla chestii din astea, ca lumea le-ar cumpara din magazin , nu de la dubiosi. La fel cum nu se intampla aproape deloc intoxicatii cu alcool metilic, pentru ca lumea isi poate cumpara bautura verificata.
    Dar na, trebuie sa platim taxe, sa respectam restrictii, sa facem aia, sa facem ailalta, dar prostitutia si drogurile, vai nu, nu se poate. Pe banii nostri!

      (Citează)

  15. P-aia la Saga i-au omorat jandarmii. Cica le-au dat 7000 lei amenda. Faliment scrie pe ei.
    Amuzante si declaratiile firmei de securitate care pazea/verifica accesul la festival, care a spus ca ei au facut verificari amanuntite ale tuturor participantilor si n-a introdus nimeni droguri acolo. Daca Gigi Guard SRL a zis asa, atunci asa e.

      (Citează)

  16. Daca tara mea ar fi numita dupa o pasare domestica proasta, si eu as sustine schimbarea numelui.

      (Citează)

  17. PHNC:
    Sa interzicem blogurile, zic, ca ii dau ocazia acestui cretin sa exprime tot ce ii trece prin golu dintre urechi.

    Diferenta este ca acest blog nu iti zangane termopanele de la 23.00 la 03.00, cum fac festivalurile.

    Altfel spus, poti sa nu citesti acest blog, dar nu poti sa nu auzi ce vacarm fac cei de la SAGA, Neversea, Untold si alte asemenea descreierari.

      (Citează)

    • Ai si optiunea sa nu te droghezi, dar tu ai propus sa inchizi festivalurile.

        (Citează)

    • Pentru ca nu am o optiune sa nu aud zgomotul facut de festival, desi sunt la 2km distanta de stadion si am geamuri din termopan bunicel, solutia este interzicerea.

      NU cred ca vreau sa stiu ce-a fost in celalalt apartament, care si mai aproape de stadion si are vedere pana la turnul de parasutism daca nu chiar pana la reflectoare.

        (Citează)

    • Mi se pare ciudat ca sunt multi cei care afirma ca au fost deranjati de zgomotul de la festival, desi se aflau la fel ca tine la 2 km distanta, dar niciunul nu a filmat sa vedem si noi cat a fost de deranjanta situatia. Parca au disparut toate telefoanele mobile in weekend-ul acela.

      In rest, daca apare chiar si o gaina care traverseaza strada, avem o multime de filmari din toate unghiurile.

        (Citează)

  18. Din pacate observ cum scade foarte mult nivelul bunului simt la unii de pe aici, ce intra doar ca sa faca misto/caterinca de opiniile lui @Gaelex ;
    daca e sa le raspund cu aceeasi “moneda”, poate le propun si eu prietenilor mei sa venim cu un set de 6-8 boxe la idioatele concerte si sa le bagam niste death metal, ceva “Sepultura”, cu potentiometrele date la maxim,taman cand le e lumea mai draga (cand mixeaza Armin van Buuren), sa vedem cine mai ranjeste apoi de “pensionari”…
    Rusiniiicaaa !

      (Citează)

    • Pai si tu esti batranache, nu va place muzica mutati-va in padure. Orasul este zgomotos cu sau fara festivaluri. Asta sa fie World first problem, aia prin Ukraina au ” concert ” zilnic, zi mersi ca ne putem bucura de ceva frumos, mai ales dupa pandemia asta depresiva. Nu mai zic cat revenue aduce la bugetul local un astfel de eveniment, ma jur unii din voi aveti ochelari de cal …

        (Citează)

  19. Idei pentru un șurub care nu mai prinde:

    Sa-ti dea Dumnezeu sanatate, ca ma dispera o clanta la o usa de aluminiu. Am pus soricei, se prind suruburile super bine, nu mai misca!

      (Citează)

  20. Andrei G:
    Cand fotbalul este cel mai iubit sport din Romania, iar echipa noastra nationala ia bataie de la Muntenegru, o tara cu populatie totala cat un cartier din Bucuresti, poti sa spui ca este umilinta.

    Ce conteaza cata populatie are?! Ce mare umilinta era cand batea Islanda pe toata lumea acum cativa ani?

      (Citează)

    • Se presupune ca daca ai o populatie de 30 de ori mai mare ar trebui totusi sa gasesti mai usor 11 jucatori care sa te reprezinte.
      Si da, atunci cand echipe mai mari au fost invinse de catre Islanda, toata lumea a prezentat-o ca pe o umilinta. De exemplu atunci cand au invins si eliminat Anglia.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus