un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review Sony Linkbuds, căști de purtat o zi întreagă și cu care te înțelegi cu cei din jur

6 May 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Sony Linkbuds sunt căști true wireless earbuds pentru cei ce preferă să poarte permanent căști în urechi pe parcursul zilei. Au un design inedit, cu gaură în mijloc, iar asta lasă să intre în ureche mai mult zgomot ambiental decât la alte modele. Nu sunt deloc gândite pentru ce vor anulare de zgomot sau măcar o izolare bună a urechii, ci din contră, pentru cei ce vor să și discute cu cei din jur în timp ce le poartă, să audă un anunț, să poată “funcționa” normal.

În practică, Linkbuds mi s-au părut și excelente ca sunet și foarte confortabile de purtat și bine fixate în ureche. Au însă și diverse dezavantaje sau probleme, însă per total sunt un model inedit și cred că-și pot găsi nișa lor de clienți.

DESPRE CE VORBIM

Sony Linkbuds sunt earbuds true wireless cu autonomie de 5,5 ore per încărcare și încă 12 ore de încărcare în cutiuța lor de transport. Căștile în sine sunt foarte ușoare, 4 grame fiecare, și au rezistență IPX4 la apă, adică țin la stropire și transpirație. Încărcarea se face prin USB-C.

Au Bluetooth 5.2, codecuri SBC și AAC, integrare cu Google Assistant și chiar o funcție de recitat notificări. Controlul se face prin apăsări pe partea bombată a căștii, deși funcționează și conducție prin os, poți să te apeși pe lângă ureche și ar trebui să reacționeze.

Preț: 899 lei la eMAG.

CE MI-A PLĂCUT

Sunetul este de bună calitate. Tot ce-am ascultat eu a sunat foarte bine, am fost chiar uimit de calitatea unor căști așa micuțe. Le-am folosit cu plăcere foarte des în perioada testului și am ascultat muzică inclusiv în fiecare seară. Bass-ul mi-aș fi dorit să fie mai puternic, dar cred că asta este fizic imposibil prin dimensiunea lor. Vrei bass puternic, te duci la 1000XM4, care sunt earbuds mai mari și pot obține asta.

Oricum, din multele earbuds testate de mine până acum, Sony Linkbuds fac parte dintre cele cu sunet de bună calitate. Au funcționat foarte bine și în apeluri telefonice. Eu am auzit bine celelalte persoane, nimeni nu s-a plâns că nu mă aude pe mine.

Căștile sunt și foarte confortabile și stau foarte bine fixate în ureche. Acel micuț covrig rotund se “ascunde” în lobul urechii și se fixează după bucata de piele din partea sa inferioară. În partea de sus, căștile au un mic pinten siliconic ce le fixează și de partea de sus a lobului urechii. În general căștile cu astfel de fixare stau bine în ureche, iar Linkbuds nu fac excepție.

În plus, design-ul le ajută să rămână bine fixate în ureche pe perioade lungi. Sunt ușoare, 4,1 grame per bucată, și destul de plate în design, adică centrul lor de greutate nu cade în afara urechii pentru a le ajuta să cadă la mișcări prea bruște. Din toate căștile testate de mine, acestea au stat cel mai bine în ureche și nu au necesitat reajustare după o perioadă de timp.

Un alt avantaj al design-ului plat și frumos rotunjit peste tot este că le-am putut purta fără probleme când stăteam cu urechea rezemată de ceva, o tetieră, o pernă șamd. Nu sunt atât de deranjante precum alte căști atunci când le presezi pe ureche.

Sunet bun, design bun. Sunt și mici și ușor de purtat. O să trec la avantaje și faptul că nu izolează bine urechea. Cum spuneam, sunt pentru cei ce vor să audă când îi strigă o altă persoană în timp ce ascultă muzică, pentru cei ce vor să participe la o discuție fără să le dea jos șamd. Pe mine mă enerva că, purtând alte earbuds, trebuia să scot una din ureche pentru un scurt dialog de genul comandat o cafea sau plătit ceva la supermarket deoarece, chiar și cu muzica oprită, altele izolează destul de bine urechea.

Treaba asta s-ar putea să nu fie pe placul tuturor. Aceasta este nișa despre care vorbeam. Nu sunt căști pentru cei ce vor izolarea zgomotelor ambientale prin design sau chiar anulare activă. Nu prea sunt căști nici pentru cei ce zboară cu avionul sau vor să se izoleze de un mediu foarte zgomotos de muncă. Nu vă gândiți nici că zgomotele ambientale te vor împiedica să asculți muzică, ci pur și simplu cu Sony Linkbuds în urechi auzi și când te claxonează o mașină, când te depășește alt om si alte sunete importante.

Le-am folosit inclusiv în metrou. Evident că auzi mult mai mult din gălăgia trenului decât la alte căști, dar asta nu m-a împiedicat să nu ascult cu plăcere și muzica din telefon.

Mi-a plăcut și că Sony a folosit materiale speciale. Cutia în care sunt livrate este din carton ce pare reciclat. Căștile în sine par a fi din plastic reciclat. Nu arată a căști premium din acest motiv, dar mie unuia nu mi-ar păsa de asta, că nu-mi pasă ce părere au alții despre căștile pe care le port.

Mai sunt alte elemente care poate vă plac, poate că nu. Există acel Fast Pairing sau cum se cheamă pe Android, când scoți căștile din cutie pentru prima oară și deja telefonul le detectează și le împerechează rapid. Ceva similar se întâmplă și pe Windows, de altfel. Transmisia Bluetooth se face simultan către fiecare cască în parte. N-am avut probleme în apeluri cu ele, am vorbit de câteva ori la telefon prin aceste căști și nu s-a plâns nimeni că nu m-ar auzi bine.

Apoi, căștile suportă Google Assistant (și Alexa) și inclusiv îți pot recita notificările din telefon. Este un sistem pe care-l folosește Sony și pe alte căști. O voce robotică îți citește mesajele și chat-ul. Uneori este o funcție utilă. Am folosit-o o dată când aveam sacoșe în ambele mâini și căștile mi-au citit un mesaj SMS citit, în loc să mă anunțe doar că am un mesaj nou și atât. Este o funcție utilă și când ai un copil mic în brațe, apeși pe ele și simți că ai un asistent digital care-ți spune ce se mai întâmplă prin telefonul tău. Nu funcționează perfect, dar nu-i nici rău.

Ah, tot la părți bune eu trec și că aceste căști nu reacționează la o apăsare, ci doar la două apăsări sau trei apăsări. De obicei la earbuds o apăsare înseamnă play/pause, două apăsări next song, trei apăsări previous song. Pe Sony Linkbuds, o apăsare nu face nimic, așa că două apăsări au funcția de play/pause. Mie îmi place însă asta pentru că de multe ori ating căștile din greșeală cu mâna (dau mâna prin păr sau ceva) sau le reajustez în ureche și acea unică apăsare deja îmi oprește muzica. Pe Linkbuds, pot să le atingi sau să le reajustez fără să opresc muzica. Din aplicație poți configura comenzi diferite pe casca dreaptă față de cea stângă, ceea ce mi-a plăcut.

De remarcat și că au “wide area tap”. Practic metoda de control nu-i tactilă, ci bazată probabil pe un accelerometru care sesizează când atingi casca cu degetul. Poți însă la fel de bine să te bocăni cu degetul pe la tâmplă, pe la gât sau pe lobul urechii și căștile vor sesiza și aceste comenzi. Treaba asta se poate dezactiva din setări, dacă nu o vrei, dar este utilă iarna, când le porți pe sub căciulă  și deci nu trebuie să dai cu mâna fix pe ele pentru a schimba melodia.

CE NU MI-A PLĂCUT

Sunt câteva decizii de design pe care nu le-am înțeles. Partea cu materialele reciclate mie mi-a plăcut, dar n-am înțeles de ce cutiuța căștilor nu se închide magnetic, ca la aproape orice alt model din piață, ci are un soi de clemă old-school. Ca să o deschizi, trebuie să apeși un mic buton de pe cutiuță. Acest buton este prea la fața cutiei și cam trebuie să-l apeși cu unghia, iar în plus nici nu funcționează perfect și tot ajungi să tragi un pic de capac ca să-l deschizi.

Mai are acolo și un LED puternic, luminează jumătate de cameră în beznă.

Nu au încărcare wireless, din păcate. Nici autonomia căștilor nu este foarte mare, 5,5 ore o încărcare și încă 12 în cutie pentru un total de 17,5 ore când alte earbuds ajung și la 30+ ore. Nu-i nici rea, de fapt, având în vedere dimensiunea și greutatea lor redusă, dar poate fi o problemă dacă aveți un zbor mai lung de atât.

Nu sunt multi-device.

Căștile au o funcție de ajustare automată a volumului, apropo. Aceasta funcționează în jumătate din cazuri. În cealaltă jumătate, ajustează cu întârziere volumul. Trece o mașină zgomotoasă pe lângă tine, deja se îndepărtează și abia apoi căștile cresc volumul, deja practic inutil. Mi-ar plăcea să văd funcția aceasta pe mai multe căști și mai bine reglată din software. Sony pare să lucreze la acest aspect, au mai apărut niște update-uri în acest aspect, dar se poate și mai bine.

Apropo de update-uri, Sony te sperie că vor dura o oră, timp în care trebuie să ții căștile active. Apoi update-ul se transmite în 2 minute și se execută într-un minut și gata, s-au updatat.

CONCLUZIE

Sunet bun, foarte confortabile de purtat. Faptul că nu izolează zgomotul ambiental le face potrivite pentru acei oameni care vor să audă ce se întâmplă în jurul lor, ce le zic alții șamd. Dacă nu vreți asta și de fapt căutați o izolare cât mai bună a zgomotului, nu sunt pentru voi, punct.

În rest, au mici dezavantaje ce izvorăsc mai degrabă din faptul că sunt mici și ușoare, dar nu dezavantaje importante. Eu le-am folosit cu mare plăcere câteva săptămâni. Prețul mi se pare mare și nu-i pot găsi justificare. Materialele nu sunt premium, nu au ANC, nu sunt multi-point, autonomia nu este remarcabilă. Și totuși sunt lansate la preț apropiat de 1000XM4, vârful de gamă, earbuds cu de toate la bord. Așteptați să mai scadă la preț și atunci vor fi o afacere bună.

Preț: 899 lei la eMAG.

    10 comentarii

  1. Aștept și un review la produsele Psilibs :)

    https://imgur.com/a/st9A5Tp

      (Citează)

  2. true wireless = prea saraci ca sa plateasca licenta bluetooth. In halul asta au ajuns SONY?

      (Citează)

    • Nu, true wireless înseamnă nici un fir. Mai sunt căști wireless, dar cele două căști între ele sunt conectate printr-un fir sau bandă și comunică între ele prin ea.

      Bluetooth au toate, inclusiv acestea. 5.2, din ăla bun :P

        (Citează)

    • De fapt true wireless stereo a aparut acum cativa ani pentru ca nu puteau spune Bluetooth, care e cu licenta si costa ;)

      Asa ca au inventat chinezii acronimul TWS – true wireless stereo – ca sa nu plateasca licenta.

        (Citează)

    • @Gaelex, iar mananci cac**. Wireless include si Bluetooth, dar nu tot ce este wireless este si Bluetooth. Apoi, diferenta dintre wireless si true wireless ti-a explicat-o Radu mai sus.
      Gasesi casti wireless care nu sunt bluetooth. Costa (mult) mai mult si sunetul este mult mai bun.

        (Citează)

    • @Costin, eu cumpar casti de tot felul inca de pe vremea cand era corect sa fie scris pe ele TF-ul pentru cele cu card.

      Cand zic de ce au inventat chinezii TWS-ul, stiu foarte bine de ce zic, pentru ca asta mi-au explicat furnizori din China.

      Pentru mine e amuzant sa vad producatori mari si cunoscuti ca pun TWS in loc sa inceapa cu Bluetooth.

        (Citează)

    • Daca asa spune Ling Cha Puc de pe Aliexpress, asa e.

        (Citează)

  3. Andrei Serbanescu

    06/05/2022 la 9:55 AM

    Am avut căști așa zise “true wireless “.. am pierdut una după doua zile.. le folosesc acum tot pe cele cu fir între ele. Îmi rămân în jurul gatului când le dau jos și nu risc sa le pierd.

      (Citează)

  4. In alte stiri, Amazon.de le vinde la 150 de euro, deci cam 750 de lei aici.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus