un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Următoarele alegeri prezidențiale vor fi între Ciucă și Ciolacu

28 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Mi se pare tot mai clar că în alegerile prezidențiale din 2024 se vor înfrunta Ciucă și Ciolacu. Iohannis nu mai poate candida, Cîțu este practic ieșit din joc, AUR a scăzut în sondaje, USR și-a păstrat doar nucleul de bază.

Dacă până atunci vreunul dintre cei doi nu calcă pe bec, acesta va fi turul 2 de alegeri: Nicolae Ciucă de la PNL versus Marcel Ciolacu de la PSD. Unul dintre ei va fi viitorul președinte al țării. Probabil Ciucă. PSD nu a mai câștigat de mult președinția, se adună voturile împotriva în turul doi.

Cei doi au fost ținându-se de mână la Kiev, zilele trecute. Asta spune tot. Iohannis nu s-a dus, deși mă așteptam ca acesta să-l viziteze pe Zelenski. N-a avut chef sau nu mai are de ce să facă o astfel de mișcare de imagine, că nu mai candidează nicăieri. I-am mai văzut pe Ciucă și pe Ciolacu și cu alte ocazii ținând împreună declarații, cot la cot, pentru a nu lăsa impresia că unul este mai sus ca altul în această alianță nefirească de la putere. Amândoi se bucură de aceeași încredere din partea publicului, 31% pentru amândoi, în cele mai recente sondaje.

Mai este și posibilitatea unei înțelegeri ulterioare: unul dintre ei președinte, celălalt premier de termen lung. Poate mai știți că așa a început și USL, prima alianță PSD cu PNL, cu planul ca Antonescu să devină președinte și Ponta prim-ministru, apoi Antonescu a fost faultat și și-a mai dat și singur cu stângul în dreptul. Se mai întâmplă.

Sondaj CURS (comandat de PNL) aprilie 2022: PSD 35%, PNL 23%, AUR 12%, USR 11%

Sondaj Avangarde (comandat de PSD) 2022: PSD 36%, PNL 19%, AUR 14%, USR 11%, UDMR 5%.

Măcar a scăzut AUR. Nu dă bine să fii pro-rus în aceste vremuri. Dar dacă vine o criză serioasă, au timp să recâștige teren cu promisiuni de covrigi în cozile câinilor.

    29 comentarii

  1. În actualul context internațional, nu cred că mai contează care dintre ei doi va fi președinte sau ce nume are partidul care îl va sprijini.

      (Citează)

  2. Dar contează așa mult cine iasă președinte? Din ce am văzut nu are cine știe ce putere, doar reprezintă Romania. Cred ca alegerile parlamentare sunt buba… si cine da premierul. Pana la alegeri mai sunt doi ani, si din ce se vede vine si o criza destul de nasoala, poate intram si in recesiune, deci mă gândesc ca o sa mai scadă in sondaje. Si da, buba o sa fie aur cu promisiuni de șarpe…

      (Citează)

    • E vorba de cine duce greaua moștenire a lui Ianis cu mersul la sky și la golf.
      E un program încărcat nu oricine se descurca

        (Citează)

    • E amuzant sa vezi cetateni care respira de unii singuri, dar care, culmea, repeta retorica asta nu doar amuzanta, dar si idioata cum ca presedintele nu are putere. Presedintele fiind cel care numeste procurorii. Stiu, stiu, e o intreaga procedura de numire a unui procuror sef DNA, DIICOT sau la PG, dar daca presedintele nu-ti semneaza, aia e, poti sa stai in cap, poate CSM-ul sa-ti dea toate avizele din lume. La fel cum tot presedintele, orice ar vota cetatenii la parlamentare, el propune premierul. Poate sa-l propuna pe Radu prima data, care Radu sigur n-ar face majoritate in parlament, iar daca ar cadea si-a doua oara propunerea presedintelui exista sanse mari pentru a putea declansa alegeri anticipate, ceea ce nu-si doreste niciun parlamentar. Asa se explica cum in noiembrie 2019, un partid de 20% a ajuns sa dea premierul, la fel se-ntampla si acum, cand al doilea partid ca si procente la ultimele alegeri parlamentare are premierul, doar pentru ca presedintele provine din acelasi partid. Asadar presedintele are cele mai mari puteri, mai ales ca am avut presedinti care n-au avut nicio problema sa mictioneze pe constitutie. Sa nu uitam cum s-a dus Ioha la congresul PNL pentru a-l pune presedinte pe citu.

      Cat despre prezidentialele de peste doi ani, mi se pare amuzanta analiza lui Radu, nu de alta, dar niciunul dintre cei doi nu va candida. Probabil PSD il va sustine pe Geoana, Geoana care cred ca se va bate cu stindardul democratiei, stalpul statului de drept, onor doamna Kovesi.

        (Citează)

    • @zetuc Europarlamentarele din 2019 au fost primele alegeri pentru mine, nu pot sa spun ca am experiență în politica, am întrebat pe baza a ceea ce am văzut. Stiu că Iohannis a fost obligat sa semneze revocarea lui LCK prin 2018. Stiu că nu a putut face nimic cu ce legii a dat dragnea, doar sa le trimită in parlament de doua ori, după era obligat sa semneze. În general ii obligat sa semneze. Legat de 2019, acolo a fost ceva mai special… Au avut o majoritate, era și USR și UDMR și ceva minorități. Pana la urma au dat jos guvernul PSD… Deci au avut majoritate. Și le fel și acuma, este PNL, PSD, UDMR deci exista majoritare. Da, el propune dar sa fim serios dacă exista o majoritate de 55%+ nu cred ca propune pe cine vrea el… Și dacă chiar o face și pica, la guvernare rămâne tot guvernul vechi pana trece unul și asa tot poate sa propună de câte ori vrea sau cum ai spus sa propună alegeri anticipate dar dacă tot majoritatea aia iasă? Ce face atunci? Propune tot ce vrea el și își bate joc de alegători? Când a ieșit PSD, putea sa propună pe cine vrea dar uite ca a propus tot de la PSD (2017-2019). Și legat de parlament dacă au majoritate peste 80% cam pot sa dacă ce vor din câte știu sau greșesc? In comparație cu parlamentul pentru mine președintele nu face cine știe ce… Ii drept are puteri, nu am zis ca nu are, zic doar ca parlamentarele sunt mai importante. Amândouă sunt importante dar din ce am văzut lumea se mobilizează să nu iasă PSD-ul doar când ii vorba de prezidențiale, dar la parlamentare ce contează dacă iasă PSD… Am văzut 2017-2019 🙄 Și culmea tot PSD-ul a ieșit după.

        (Citează)

    • N-ai înțeles mare lucru din politică, din păcate. N-ai înțeles cum președintele poate forța așa zise majorități. Btw, la schimbarea puterii în 2019, PNL nu avea majoritate, PNL a guvernat cu un guvern minoritar susținut de către usr și UDMR. Sigur că Iohannis a propus PM de la PSD după alegerile din 2016. Dar știi de ce? Pentru că 44%. Ăsta a fost scorul uriaș obținut de PSD la parlamentare. Spre deosebire, la ultimele parlamentare PSD a fost, din nou, primul partid în opțiunile de vot ale cetățenilor, cu peste 30%, dar cu toate astea, 2 ani mai târziu PM a fost dat de partidul aflat pe locul 2, partidul din care provine președintele.

      Sigur, faptul că tu nu pricepi ce putere are președintele, denotă încă o dată modul precar în care înțelegi politica. Dar ești tânăr, ai tot timpul din lume să-nțelegi lucruri. Doar că va fi amuzant pentru tine, când peste ani vei privi înapoi și-ți vei aduce aminte de cel ce erai acum.

        (Citează)

  3. Nici unul dintre cei doi nu există politic. Sunt acolo doar pentru ca cineva trebuia sa fie. Ca la evenimentele alea simandicoase la care există oameni angajați care sa se așeze, sa nu se vadă locuri libere atunci când spectatorii se ridică sa meargă la toaletă

      (Citează)

    • @zetuc Ce viata distractiva ai, sa fii atat de usor amuzat de orice. Ar trebui sa incerci si in Rusia sa vezi daca tot iti mai vine sa razi.

        (Citează)

  4. Hmm, cine va mai vota la prezidentiale, eu unul m-am lamurit.
    Sunt totusi curios ce candidat va avea usr.

      (Citează)

    • Barna forever.

        (Citează)

    • Sa puna o femeie, sincer eu m-am saturat de toti maimutoii astia.
      Bine, sa nu fie vreo nebuna din aia cum au fost pe la Ministerul Sanatatii , sa fie una care stie ce vorbeste.
      Eu as vota cu Pruna daca as redeveni userist :)
      Dar vorbesc de toate partidele. Daca ar gasi una cum pare sa fie Maia Sandu. Sau fata aia din Finlanda (ok, stiu ca e PM, deci putere mai mare, mai ales pe sistemul de acolo). Sau Le Pen :)) nu Merkel, Merkel era degeaba, overrated.

        (Citează)

  5. in 2 ani, cat mai e pana la alegeri, cei doi mentionati de tine nu o sa mai existe pe scena politica. O sa fie debarcati de catre propriile lor partide.

    hai poate Ciolacu o sa ramana daca nu e cineva pe acolo prin PSD sa intre in fata, dar la PNL Ciuca o sa fie debarcat cu prima ocazie. (pentru ca e pampalau si nici nu-l place multimea)

      (Citează)

  6. Nu mai vad PNL- ul sa castige prezidentiale, asa zisa dreapta e dinamitata, deci in turul 2 e misiune imposibila pt Ciuca. Nu-l ajuta nici carisma de bocanc umflat de ploaie.
    Asa ca vad asa zisa stanga dand presedintele. Adica PSD, ce sa mai. Iar aici Ciolacu s-ar putea sa treaca peste orgolii si sa il vedem pe Rafila candidat, cu sanse mai bune decat el intr-o competitie cu Ciuca. Si sa isi asigure doar PM si conducerea PSD, in contextul in care functia de Presedinte a fost oricum saracita.

      (Citează)

    • Bine, in 2 ani se mai pot intampla multe, ori vin rusii peste noi, ori noi mergem peste ei.
      Cateodata ma gandesc ca ne aflam in 1938 reloaded, dar inca nu o stim. Facem planuri de vacante, cumparam imobiliare, investitii instrumente bancare, ne jucam de-a bursa, ne gandim sa schimbam jobul.. etc.. cand coli, peste 2 ani problema se va pune: cum raman in viata, cum imi asigur cele necesare traiului.

        (Citează)

    • Si eu ma gandesc la acelasi lucru. Competitii sportive, stiri cu Prodanca pe realitatea, e filmul Don’t look up in desfasurare si nu ne dam seama.
      Adica rusii discuta de razboi full scale si noi suntem ocupati cu locul unde sa ne facem vacantele, macar ajungem la final fericiti si ignoranti.

        (Citează)

  7. In Romania conduc serviciile.
    Mai mult decat Ciuca presedinte ma sperie deriva autoritarista.

      (Citează)

  8. Nu mai votez la nimic. M-am invatat minte cu USR, cu Nicusor, stau acasa linistit…

      (Citează)

    • Nu stiu ce ai invatat dar Nicusor Dan este un Ciuca cu mai multa dorinta de viata. In rest, tot candidatul PNL a fost.

        (Citează)

  9. Eu as vota-o pe Clotilde, daca ar candida.

    Are mai mult sange in instalatie decat PSD-ul si PNL-ul la un loc.

      (Citează)

  10. Ce bine suna: Ciuca si Ciolacu!

    Unu zici ca-i boala la plaman altul la ochi!

      (Citează)

  11. Doi ani jumate. Repet. Doi ani jumate. E posibil sa se aleaga praful politic de ambii pana atunci. Spwr sa nu se aleaga de noi toti, si nu cel politic…

      (Citează)

    • A, sau doi ani, daca reusesc sa puna simultan cu europarlamentarele…oricum sa pui alegerile iarna e o mizerie, s-a vazut la europarlamentarele din 2019 ca lumea vine la vot si cand e vreme de iesit la iarba verde si terase, daca e entuziasmata. A fost prezenta parca 47%, din 19 milioane de pe lista, deci mult peste 50% raportat la cati adulti locuiesc efectiv in tara.

        (Citează)

  12. Eu zic ca Grindeanu, Mircea Geoana sunt posibili candidati.

    Poate si USR va avea pe cineva.

    PNL nu poate merge cu Ciuca pt ca nu are carisma. Dar gasesc ei pe cineva.

      (Citează)

  13. Pizdokan presedinte, altfel Romania e condamnata.

      (Citează)

  14. PartidulCarantinaRomania

    29/04/2022 la 2:02 PM

    Din 2024 preşedinte va fi Ciucă, premier va fi Ciolacu, preşedintele senatului va fi Cioloş, antrenorul naţionalei de fotbal va fi Cholo (Simeone), Cichi Cean va fi şi ministrul apărării şi ministrul internelor, ministrul turismului va fi Cicciolina.

    credits to utopia balcanică

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus