un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cîțu uită că el a adus PSD la putere, ceea ce l-a scos din politică

11 Apr 2022  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

A declarat Florin Cîțu: “Din primul moment nu am fost confortabil cu această alianță cu PSD. Când a venit acea alianță am avut dublii, am avut un instinct, trebuia să mă retrag atunci, ăsta e regretul meu, că nu m-am retras atunci.” (Profit)

via GIPHY

Cîțu pare că a uitat cum a ajuns în situația de astăzi, pare că a uitat că el a dat afară USR-ul de la putere și a chemat PSD-ului în locul lor.

Avea o alianță perfect funcțională cu USR, dar peneliștii au vrut să fure mai cu spor, așa că s-au certat pe chestiuni destul de subțirele cu USR. USRiștii, alți viteji cu experiență mare în jocul politicii, au zis că ori se fac lucrurile întocmai cum vor ei, ori pleacă de tot. Și au plecat de tot, acum sunt partid de Facebook cu 11% în sondaje și în ultimele luni n-am mai auzit pe nimeni pronunțându-le numele. O mișcare de succes, i-am votat să mă reprezinte și acum o fac prin mesaje furioase pe Facebook!

Cîțu a fost însă arhitectul acestor manevre politice. Și-a pus ambiția cu USR, a refuzat să se retragă atunci ca prim-ministru și să continue o guvernare care ar fi asigurat totuși că PNL-ul este bine privit. Și-a pus ambiția… și la scurt timp n-a mai fost nici prim ministru și acum nici președinte de partid. Din omul care ar fi putut candida la președinția României în 2024 a ajuns cel care va fi rapid uitat de toți. Probabil va avea un birou lângă Dăncilă, la BNR.

Cîțu vine pe o linie lungă de lideri PNL foarte slabi. Uitați-vă în urmă. Alina Gorghiu a fost de pomană șefa partidului, Raluca Turcan rămâne celebră pentru că a inaugurat un vapor scufundat și s-a legat de ceva tunuri imobiliare prin Mogoșoaia, Ludovic Orban a plecat pe ușa din dos cu scandal. Alți peneliști au rămas cunoscuți pentru cât de rapid au fost înlăturați de la putere de adversarii lor politici: Stolojan de către Băsescu, Antonescu de către Ponta după ce marea alianță USL s-a scufundat ca vaporul lui Turcan.

Cîțu rămâne omul care a predat “cheile” țării PSD-ului, deși PNL-ul câștigase alegerile. De bunăvoie și nesilit decât de propria ambiție copilărească, i-a adus pe pesediști la putere. Pesediștii și-au făcut jocul precum în vremea USL-ului, au băgat imediat măsuri populiste care-i scot pe ei în evidență și pe PNL în ofsaid.

Liberalii au scăzut de la vreo 35–40% în sondaje la 20% în martie. PSD-ul are 32%. USR stagnează la 11%, că a dezamăgit pe mulți votanți refuzând să-i reprezinte în continuare la putere imediat ce-au apărut tensiunile cu PNL. AUR are 19%, în scădere pentru că rușii nu mai sunt populari, dar extremismul lor și promisiunile fără acoperire pot oricând atrage votanți în momente de criză economică, așa cum se pare că va fi în viitor.

Cîțu, însă, n-a fost confortabil și a avut un instinct să se retragă, dom’le. A avut un penis, cum vine vorba. A fost confortabil cu PSD-ul, că el i-a chemat la putere precum Iliescu a chemat minerii. Mai bine avea un instinct să tacă din gură și să păstreze alianța cu USR. Astăzi ar fi fost prim ministru, președinte de partid și probabil viitor candidat la președinție, nu forever alone.

    26 comentarii

  1. Caracter 0, coloana vertebrala 0…
    Poti alege: sau nu are deloc decnta sau e dobitoc…dar la cum sta treaba…cred ca pe amandoua le are

      (Citează)

    • Pai la pnl ajung sefi cei mai prapaditi pt ca aia meseriasi sunt primari si presedinti de CJ. Iohannis a fost presedinte la pnl doar in trecere, cand deja se stia ca va candida. Restul sunt niste personaje care nu sunt bune de altceva si atunci greii ii pun sef de partid. Cîțu a fost tot timpul o gluma de politician (si nu numai, cand il auzi cum si ce vorbeste…) , pur si simplu jenant. Dar nu cred ca ceea ce s-a vazut la ruptura cu usr e apropiat de ce a fost in realitate acolo.

        (Citează)

  2. “USRiștii, alți viteji cu experiență mare în jocul politicii, au zis că ori se fac lucrurile întocmai cum vor ei, ori pleacă de tot.”
    Eu sunt de parere ca ar trebui sa te gandesti mai mult la fraza asta. Ca ai scris prost.

      (Citează)

    • Idem. Prin asta au demonstrat ca nu sunt dispusi sa faca, oarecum, compromisuri fata de ce au promis. S-au retras pur si simplu pentru ca atitudinea “partenerilor” se schimbase fata de intelegerea initiala.
      Si s-a demonstrat ca au avut dreptate pentru ca aceeasi parteneri s-au indreptat spre alt partid mai apropiat de “valorile” lor.

        (Citează)

    • În politică trebuie să negociezi, nu poți să zici că nu faci compromisuri, mai ales când ești pe locul 3. Dacă erau la nivelul Fidesz, ar fi putut face ce voiau.
      Așa, cu ce ne ajută prezența lor pe Facebook?

        (Citează)

    • George:
      Așa, cu ce ne ajută prezența lor pe Facebook?

      Prezența lor la putere ar fi girat toate măgăriile făcute de PNL, chiar dacă ei personal n-ar fi votat / semnat măsurile. Asta ar fi alienat nu doar electoratul USR, dar și alți potențiali indeciși. În plus, Câțu deja dădea jos miniștri USR pe bandă rulantă. Ce sens are să stai constant în șah că te dă jos și să accepți compromisuri doar să te ții de scaun, dar fără o putere reală?
      Când platforma lor e că sunt diferiți, figura nouă din politică etc, nu se pot asocia cu alții doar de dragul de a fi la putere. În schimb pot arăta coloană vertebrală neparticipând la circul respectiv.

        (Citează)

  3. Catu e cel mai prost politician din galaxie, asta e indubitabil. Horror s-a dovedit a fi, si ca om, nu numai ca politician.

    Despre USR… mai mult decat faptul ca au ales sa plece de la guvernare ma deranjeaza ce s-a intamplat cu Ciolos etc. Se pare ca nu au fost/ nu sunt suficient de copti incat sa poata deveni rapid un partid valabil. Este trist.

      (Citează)

    • Sint un pic in afara subiectului, nu i-am urmarit de aproape, dar… Câțu e cel mai prost? Ciucă cum e? Fie ca și imagine, carismă, potențial… Mi-e teama de alegerile prezidentiale care vin, oare care va fi oferta, intre cine trebuie sa alegem? Ciucă, Ciolos, Rafila (ca nu cred ca Ciolacu e atit de prost sa creada ca are sanse) si vreo marioneta de la aur…

        (Citează)

  4. Eu apreciez USR ca n-au stat sa ii puna astia capra. tre sa tragi linia undeva, si n-au facut-o cand l-au zburat pe Voiculescu, au inghitit galusca si au mai incercat o data.

    PNL a luat ultimul meu voi inainte de USL. Nu uit si nu iert.

      (Citează)

    • Eu cred ca toti sunt intelesi. Inclusiv cu AUR. Si asta de toamna trecuta, nu dintotdeauna. New world, baby. Cred ca s-a terminat cu perioada post-decembris
      ta. Si nici nu pot sa zic ca ma deranjeaza, pana cand nu o sa faca ceva deranjant.

        (Citează)

  5. Ionut Popescu

    11/04/2022 la 1:31 PM

    Niles:
    Idem. Prin asta au demonstrat ca nu sunt dispusi sa faca, oarecum, compromisuri fata de ce au promis. S-au retras pur si simplu pentru ca atitudinea “partenerilor” se schimbase fata de intelegerea initiala.
    Si s-a demonstrat ca au avut dreptate pentru ca aceeasi parteneri s-au indreptat spre alt partid mai apropiat de “valorile” lor.

    Eu oameni ca tine caut pentru o asociere in business. Iti ofer 30% din actiuni, dupa care iti iau inapoi câte 10% o data la 2-3 luni. Si tu nu zici nimic, pentru ca intelegere si compromis.

      (Citează)

    • Corect.
      Cand am zis idem ma refeream la partea cu
      “Eu sunt de parere ca ar trebui sa te gandesti mai mult la fraza asta. Ca ai scris prost.”
      ……din ce scrisese Yashipuku.

        (Citează)

  6. Dintre toate partidele, liberalii sunt cei mai buni. In a-si da cu stangu-n dreptu.

      (Citează)

  7. “…deși PNL-ul câștigase alegerile.”

    Doar ca nu.

      (Citează)

  8. Radu, ramai pe temele la care te pricepi. PNL nu a castigat alegerile:
    “Alegeri parlamentare 2020, rezultate finale: PSD – 28,9%; PNL – 25%; USR PLUS – 15%, AUR 9%.”
    Also, Catzoo i-a adus pe Pesedisti la guvernare pentru ca asta e tema care i s-a dat de catre schior.
    In rest, da, cel mai slab, penibil, arogant, lipsit de carisma politician care putea ajunge Prim Ministru, Presedintele Senatului si Presedinte de Partid de penali.

      (Citează)

  9. Poa sa ma injure lumea, dar si USR a avut o IMENSA vină, faptul ca l-au vrut pe Citu premier, in locul lui Orban.
    Da, părea mai modernist, mai tânăr, dar Orban si-a tinut promisiunile mereu, era previzibil si ar fi mentinut alianta asta, care poate ducea si după 2024. După care s-au retras de la guvernare (da, cu motive intemeiate) care l-a atins in ego pe Iohanis atât de mult, incât a preferat PSD-ul.

    USR prea au vrut totul pe o carte, să facă reforme imense din prima (viteji, cum ii numeste Radu), nu asa functioneaza politica, e un mastodont care se mişcă foarte greu. Si care e deznodământul?

    PSD a crescut la 35%, USR la 12%.

      (Citează)

  10. M-am bucurat foarte mult cand au intrat pe guvernare cu USR. Il admiram pe Citu. Dupa ce si-a dat singur cu ranga in #oaie si a facut praf coalitia doar de dragul unui orgoliu personal, mi-am dat seama ca este un cretin cu o deviatii puternice de narcasism. Dupa ce a ajuns sa dea mana cu PSD-ul, sa terminat tot.

      (Citează)

  11. Ma nemultumeste faptul ca dezinformezi prin acest articol. Nu din rea-vointa, ci din propria ta lipsa de informare – ceea ce pentru cineva care chiar are timp sa se informeze e foarte rau.
    De exemplu: zici ca PNL castigase alegerile. FALS, daca vorbim despre partide cu cele mai mari procente, PSD a castigat ultimele alegeri, cu un avans semnificativ.
    PNL a reusit sa fie partidul guvernator pentru ca alaturi de el s-au legat USR si UDMR, doar in acest fel au reusit sa aiba o majoritate (fragila, in opinia mea).

    Alt exemplu: PNL nu a avut 35-40% nici in visele lui cele mai umede, la ultimele alegeri a luat 25%.

    Cat despre nemultumirea fata de decizia USR de a se desparti de PNL la guvernare, intreaba-te ce ai face tu, ca om cinstit: stai la masa cu un grup de banditi care planuiesc sa dea o spargere si au nevoie ca tu sa-ti tii gura si sa intorci privirea. Ce faci?
    – si daca raspunsul tau e ca faci gura mare si dai pe goarna planul lor, permite-mi sa-ti reamintesc faptul ca USR a zis pe toate canelele ce inseamna programul Anghel Saligny and nobody cared.

      (Citează)

  12. “Cîțu vine pe o linie lungă de lideri PNL foarte slabi…Ludovic Orban a plecat pe ușa din dos cu scanda”

    Radu, iar dai cu bata-n balta. Ti se pare ca Orban a fost slab, câstigand atatea primarii, guvernarea si ridicand partidul de la 16 la 25%? Da, are defectele lui, dar departe de a fi slab.

    Si Basescu a plecat tot pe usa din dos, asta inseamna ca a fost un lider slab? Wow, ma fascinezi uneori cu rationamentul tau.

      (Citează)

  13. Esti incredibil Radule. Tu si 7 luni mai tarziu tot te faci ca nu intelegi.
    1. Nu a adus Citu niciun PSD la putere. Citu a fost si este un zero barat, doar o manusa a lui Iohannis pe care o arunci dupa ce se strica. Nu a facut, nu a decis el nimic.
    2. Chiar si acum, cand intelegerea si prietenia Iohannis – PSpostDragnea este vizibila de pe Luna, tu o tii langa cu USR-ul care nu trebuia sa plece de la guvernare.
    Nu inteleg ce nu intelegi ca in urma aranjamentului, Citu, papusa lui Iohannis, mai zbura 2 ministri USR in urmatoarele saptamani. Si tot asa. Jocurile erau facute. Voiculescu, Ion, apoi urmau imediat Drula si Nasui. Singurii care mai ramaneau agatati erau Ghinea din motive tehnice de PNRR si probabil ala de la Cercetare ca nu era o prioritate.
    Asta ai fi numit tu guvernare USR?

    Sfanta Inocenta!

      (Citează)

    • +1000

      Jocurile au fost decise de Johannis, care a hotarat sa aduca PSD la guvernare.
      Daca USR nu ar fi plecat de la guvernare atunci, ar fi primit suturi si i-ar fi zburati ministri pana cand ar fi plecat.
      Radu e naiv ca de obicei.

        (Citează)

  14. “O mișcare de succes, i-am votat să mă reprezinte și acum o fac prin mesaje furioase pe Facebook!” Dar ne reprezintă… suntem doar o minoritate. Deci nu avem ce face, majoritatea o sa ne conducă mereu, din păcate. Si din punctul meu de vedere zic ca au făcut bine ca au ieșit, așa făceam si eu. Deci pe mine chiar mă reprezintă :)) Sa facă jocuri politice CORECTE cu PSD si PNL?

      (Citează)

  15. Nu e adevarat, PNL face parte din EcHiPa CaStIgAtOaRe.
    #echipacastigatoare

      (Citează)

  16. sunt de acord partial cu Radu cu USR-ul
    din pacate USR nu stie cu jocul politic
    in principiu e bine sa nu faci compromisuri dar USR nu este in postura sa poate face asta, nu are >20% din voturi sau sa fie partidul de pe locul 1/2 ca sa-si permita un exit de genul asta pentru ca o sa ramana in afara unde nu poti face mare lucru
    cand a inceput Catu sa dea fara premieri dar postul era tot al usr-ului puteau sa puna pe altcineva care sa continue munca celui dat afara

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus