un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Asus Zenbook 14X este foarte atrăgător pentru ecranul său OLED

24 Mar 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

10 comentarii

Asus Zenbook 14X este unul dintre primele laptopuri cu ecran OLED, are rezoluție mare și chiar și refresh la 90 Hz. Știți senzația aceea când vezi culorile și negrul absolut de pe un televizor OLED și apoi orice alt televizor non-OLED pare inferior? Așa este și cu acest laptop. Nu doar că atrage din partea cealaltă a camerei privirea prin ecranul său viu colorat, dar este greu să mai accepți apoi un alt tip de ultrabook și ecran.

DESPRE CE VORBIM

Modelul Zenbook 14X cod UX5400EG testat de mine are procesor Intel Core i7-1165G7 de generația a 11-a și placă video integrată Intel Xe. Mai are și placă video dedicată NVIDIA GeForce MX450.

Ecranul este de 14 inci OLED cu rezoluție 2.880 x 1.800 px și refresh la 90 Hz cu 550 nits și 100% acoperire DCI-P3, certificat Pantone.

Modelul are și ScreenPad, adică un ecran secundar integrat în touchpad, color și tactil, care apare ca ecran secundar în Windows. Tastatura este iluminată.

Are 16 GB memorie RAM LPDDR4X integrată, plus SSD PCI Express 3.0 de 1 TB. Pe lateral ai 1x USB 3.2 gen 2 tip A, două Thunderbolt 4 pe conector USBC, 1x ieșire HDMI 2.0b, jack combo audio și cititor microSD. Webcam-ul are rezoluție 720p, difuzoarele sunt Harman/Kardon și includ ceva tehnologie de anulare zgomot. Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, baterie de 63 Wh cu încărcare la 100W prin USB-C, senzor de amprente în butonul on/off. Greutatea este de 1,4 kg, dimensiuni 31,12 x 22,12 x 1,69 cm.

Preț: începând cu 6.000 de lei la PC Garage și la eMAG. Detalii găsiți și pe site-ul oficial.

Vedeți că trebuie să apară și versiunea cu procesor Intel de generația a 12-a. Aș lua-o pe aceea, este un procesor mai eficient energetic. În plus, și SSD-ul este unul PCI-Express 4.0, în caz că vă trebuie 6.000 MB/s în loc de 3.500 MB/s (nu vă trebuie) și primiți și Windows 11 în loc de Windows 10.

CE MI-A PLĂCUT

Ecranul OLED de pe Asus Zenbook 14X este, desigur, punctul forte al acestui laptop și cam anulează orice punct negativ al acestuia. De ce? Pentru că folosești ecranul în fiecare moment al utilizării laptopului, așa că nemulțumirile mele de mai jos nu contează atât de mult pe lângă treaba asta.

Pe scurt, culorile sunt vii, iar negrul este intens, ca la un OLED. Laptopul are format 16:10, iar rezoluția de 2.880 x 1.880 px este fix ce trebuie, că 4K ar fi poate prea mare, iar Full HD prea mică pentru 14 inci și un astfel de display. Rezultă că Zenbook 14X este un laptop foarte bun pentru muncă și pentru distracție, îți oferă un ecran de top indiferent că uneori poate editezi fotografii sau filme, dar apoi pui și un film din Netflix.

Asus se mai laudă cu câteva aspecte: 100% acoperire DCI-P3 la orice nivel de luminozitate, nu doar la anumite niveluri precum majoritatea ecranelor LED, certificare Pantone, timp de răspuns mic, chiar și acel refresh de 90 Hz care nu-i musai util doar în jocuri, dar face și animațiile din Windows ceva mai fluente, cum știți deja de pe la telefoane. Good job Asus la ecran!

Hardware-ul este și el performant, cam ce poți găsi mai bun acum în tabăra non-Apple. Eu am avut unul dintre cele mai performante procesoare Intel de generația a 11, dar vă recomand să mai așteptați vreo lună pentru modelul cu generația 12-a. SSD-ul a prins peste 3.000 MB/s în testele mele.

Îmi place și soluția grafică. Intel Xe este bună pentru un ultrabook general, dar acea placă suplimentară GeForce MX450 poate să ajute în unele cazuri. Eu personal am un ultrabook Asus cu MX150 la bord și face o accelerare a codării video în Adobe Premiere Pro, de exemplu. Mai important, îți permite să te joci pe ultrabook. Poate că nu Elden Ring, dar niște jocuri mai vechi vor funcționa bine și asta contează când ai câteva ore de pierdut prin aeroport sau hotel sau la final de zi.

Conectica lui Zenbook 14X este și ea satisfăcătoare. Ai un port USB 3.2 gen 2 tip A pe care poți conecta orice periferic cu viteză mare, iar pe partea opusă două Thunderbolt 4 de mare viteză, plus o ieșire HDMI full size, plus cititor microSD. Este o combinație foarte bună. Laptopul se încarcă prin USB-C, apropo, și teoretic poți face asta de la orice încărcător USB-PD. În cutie primești unul de 100 W, adică destul de rapid.

ScreenPad-ul, acel ecran secundar integrat în touchpad, are și el avantajele sale. Poți să-l transformi în calculator, la nevoie. Poți să pui acolo un tutorial din YouTube în timp ce tu urmezi pașii în alt program, pe monitorul principal. Are posibile aplicații și devine ușor și trackpad, este buton special pentru asta sau apeși cu 3 degete pe el.

Sunetul este bun. Sunt difuzoare pe burta laptopului și oferă un sunet rotund, fără distorsiuni, cu muzicalitate. Zenbook 14X este între laptopurile care stau bine la acest capitol.

CE NU MI-A PLĂCUT

Butonul de power, care este și senzor de amprente, pare din alt film. Este strâmb montat, este mai retras în carcasă decât restul tastelor, pare că s-a agățat acolo.

Apoi, ScreenPad-ul este mai puțin util în realitate decât ai crede inițial. Eu, de exemplu, voiam să pun Spotify acolo, ca să controlez muzica în timp ce lucrez la laptop. Nu a mers. Adică mut fereastra de Spotify acolo, dar sistemul nu vede butoanele de control din partea de jos a aplicației ca fiind parte din fereastră și nu le afișează pe ScreenPad. Treaba asta ar putea fi ușor reparată software de către Spotify sau Asus, dar nu cred că vreuna dintre companii va face asta.

În cele din urmă, la ScreenPad rămâi cu puține opțiuni. Softul său de control iți permite să capturezi ferestrele curente și data viitoare să relansezi toate programele direct pe ce ecran vrei, plus alte asemenea artificii. E chiar ușor de folosit, este ușor să muți o fereastră acolo, dar nu prea ai ce. Scenariul descris mai sus de mine, când urmărești vreun tutorial YouTube pe ScreenPad și urmezi pașii pe monitorul principal în alt program, este printre singurele. Sau mai poți face un fel de second screen pentru copy paste dintr-un program în altul, să zicem.

Vestea bună este că există modelul UX5401 față de acest UX5400 testat de mine. Acela nu are ScreenPad și este deci și mai ieftin. Luați-l pe acela.

Apoi, însăși ecranul OLED are problema specifică tuturor OLED-urilor: luminozitate destul de mică. Eu am ținut ecranul la 80% în interiorul casei. Nu pare un laptop de pe care să lucrezi afară, în soare puternic, pentru că n-ai vedea foarte bine pe el, mai ales că este un ecran tactil și sticla aceea adaugă un alt nivel de reflexii și dispersie a luminii.

Iată diferența între minim și maxim:

Acum, Asus explică pe site și probabil au dreptate când spun că ecranul OLED (care-i fabricat de Samsung, dacă nu mă înșel) are contrast mult mai mare decât unul LED clasic, iar asta înseamnă că ceea ce ai pe ecran este mult mai vizibil, mai ușor de recunoscut pentru ochiul uman, la luminozitate mai mică decât pe un ecran LCD. Așa este. Din ce-am testat eu, însă, și în ciuda celor 550 nits din specificații, ecranul nu este atât de luminos încât să nu îți facă probleme pe afară în soare. Este un laptop de folosit în interior.

CONCLUZIE

Am zis-o inițial. În ciuda unor probleme, laptopul este foarte bun și mi-ar plăcea unul. Ecranul OLED vine cu acele culori extraordinare și un contrast foarte bine, iar de aceste avantaje te bucuri în fiecare moment când îl utilizezi, indiferent dacă pentru muncă sau relaxare. Mai ai și sunet bun, conectică variată, încărcare prin USB-C și o placă video de pe care te poți juca una-alta, la nevoie, cu frame rate bun.

Recomandarea mea ar fi însă să așteptați modelul cu procesor Intel generația a 12-a sau pe cele cu procesoare AMD, dacă preferați așa. Trebuie să apară în curând pe piață. Dacă acesta testat de mine apare însă la vreo ofertă bună, merită.

Preț: începând cu 6.000 de lei la PC Garage și la eMAG.

    10 comentarii

  1. Carcasa este din plastic? Autonomie? Ventilatoarele se aud?

      (Citează)

    • Nu mai testez de mult autonomia bateriei. Toate laptopurile țin multe ore, iar exact cât ține un model depinde de cum îl folosește fiecare persoană, la ce luminozitate, în ce programe, inclusiv pe ce site-uri, că unele încarcă browserul de zici că e rachetă. Prea multe variabile ca să valoreze ceva o cifră sau alta.

      Este silențios sau cel puțin nu m-a deranjat zgomotul său. Aluminiu peste tot.

        (Citează)

  2. ”De la 6000 lei”?! Dă-l în mă-sa de laptop, că n-o fi din aur.

      (Citează)

  3. marinel:
    ”De la 6000 lei”?! Dă-l în mă-sa de laptop, că n-o fi din aur.

    Eu invers, deruland si vazand pretul am renuntat sa mai citesc in detaliu, e prea ieftin daca vrei ceva chiar bun (si ce nu devine depasit in 2 ani). Daca tot dai “atat”, mai bine mai pui si iei un ROG cu ecran mai mare.

      (Citează)

    • Marius: Eu invers,deruland si vazand pretul am renuntat sa mai citesc in detaliu, e prea ieftin daca vrei ceva chiar bun (si ce nu devine depasit in 2 ani). Daca tot dai “atat”, mai bine mai pui si iei un ROG cu ecran mai mare.

      compari un ultrabook cu un gaming laptop. bravo!

        (Citează)

  4. Prea mica diagonala pentru grafica, 14 inch sunt insuficienti. Sunt fan oled si as vrea un monitor pt desktop, dar nu exista ce-mi trebuie, adica un 27, max.32 inch. Singurul monitor oled pe pcgarage e un Gigabite de 47,5 inch, mai scump si decat un tv oled.
    Pe alta parte ciudata si politica Samsung: fabrica un panel oled de 14 pentru o piata de nișă, dar in materie de televizoare prefera sa induca confuzie cu al lor tehnologie botezata intentionat QLED.

      (Citează)

  5. Practic e o mizerie de laptop scumpa . Daca prin comparatie ai pune cu un Zepyrus G14 cu AMD 6800Hs (modelul 2022) , zenbook 14x pare ceva flashy de amator .

    Serios … imi pare a fi articol sponsoriat la modul in care ai scris … iar laptopul cu 4Core-uri in 2022 de la 6000lei pare jenant indiferent ca are sau nu OLED .

      (Citează)

  6. Culorile ar fi bine să fie naturale, nicidecum vii, nu vrei să lucrezi pe un ecran suprasaturat in genul telefoanelor Samsung.
    Sau na, dacă stai doar pe Instagram probabil vrei culori țipătoare și complet nerealiste, apoi te duci in locurile din poze și zici vai, dar de ce nu e ca pe insta, unde-s apusurile alea roz și apele turcoaz intens?!?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus