un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Primul vaccin din lume a fost transportat în corpul unor copii infectați intenționat pentru asta

21 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Mi se pare uimitor prin cât chin a trecut omenirea pentru a inventa și distribui vaccinuri în secolele trecute. Astăzi trăim vremurile de aur ale vaccinării prin comparație cu trecutul.

Se vinde undeva la licitație o scrisoare a împărătesei Ecaterina cea Mare a Rusiei, scrisă în 1787. În acea scrisoare, împărăteasa îl îndemna pe un guvernator regional să înceapă rapid inocularea populației împotriva variolei, un virus deosebit de periculos, cu o mortalitate de 50% în acele secole.

Ecaterina cea Mare se zice că a fost prima persoană din Rusia vaccinată împotriva variolei. Metoda de atunci presupunea chiar introducerea virusului variolei în corpul pacientului, dar într-o metodă controlată (îi băgau în nas material luat din rănile altor bolnavi), astfel încât boala să fie mai ușoară. Odată ce treceai prin ea, deveneai imun.

L-a adus pe un medic britanic pentru asta și i-a pus la dispoziție inclusiv mijloacele de a fugi din Rusia în caz că vaccinarea ar fi omorât-o, mortalitatea în această procedură fiind de 2%. Nu a omorât-o, ba chiar ulterior împărăteasa și-a vaccinat și fiul, moștenitorul tronului. Amândoi au trecut printr-o febră de câteva zile, dar și-au revenit cu bine. Vestea aceasta a folosit ca exemplu pentru ca restul nobilimii și apoi populația să se inoculeze de variolă.

Dar asta este nimica toată. Am citit alt articol despre dificultatea de a transporta vaccinurile dintr-o țară în alta, odată ce erau descoperite, și apoi peste ocean spre America de Nord și cea de Sud.

Virusul variolei produce o boală grea, mortalitatea la finalul secolului 18 era de 50%. Nici în vremurile mai apropiate nouă nu era ceva ușor de supraviețuit. Variola a fost complet eradicată în 1977 printr-o campanie globală de vaccinare, dar în perioada 1877-1977, în acei 100 de ani, a omorât peste 500 de milioane de oameni.

În 1796, însă, când au loc evenimentele de mai jos, un medic britanic numit Edward Jenner observă că oamenii care făcuseră anterior o altă boală, numită variola vacii, erau imuni la variola mult mai letală. Motivul este mai simplu de înțeles acum: variola vacii era produsă de un virus din aceeași familie, cu caracteristici similare, dar mult mai puțin periculos. Corpul uman făcea anticorpi la acest virus și anticorpii respectivi combăteau și variola periculoasă.

Variola aceasta simplă producea pe corp niște erupții nasoale, niște bube umplute cu limfă, la fel ca și variola periculoasă. Medicul britanic Jenner scotea limfă din aceste bășiși, o injecta în alți oameni, le dădea astfel și lor variola vacii și, după ce treceau prin boală, deveneau imuni la variola periculoasă. A fost primul vaccin și o metodă mult mai simplă decât ce făcuse Ecaterina cea Mare cu vreo 10 ani înainte.

Problema a fost la transportarea acestei limfe într-o perioadă în care nu existau frigidere și congelatoare pentru răcire, iar transportul era făcut cu cal și căruță sau corabie cu pânze.

Metoda găsită era următoarea: doctorii deschideau bășicile bolnavilor înainte să se spargă singure, storceau de acolo limfa care cuprindea și virusul, puneau limfa aceasta pe pânze și o lăsau să se usuce acolo până ce devenea un fel de crustă pe acea țesătură.

Apoi, la destinație, puneau pânza în apă și limfa se reactiva. Metoda aceasta era bună pentru transportul “vaccinului” dintr-un oraș în altul, dar nu pe distanțe mai lungi.

(Limfa este acel lichid incolor pe care-l puteți vedea pe la răni sau julituri, ceva normal prin corp. Și să mă scuzați că este destul de scârbos acest text, dar aceasta a fost lumea în care trăim, astfel am ajuns astăzi aici și etapele fac parte, de fapt, din subiect.)

Spaniolii aveau o problemă: trebuiau să transporte cumva limfa aceasta tocmai în coloniile lor din America de Sud, ceea ce dura câteva luni cu corabia. Pânza îmbibată în limfă nu avea șanse.

Așa că spaniolii au găsit altă metodă: au transportat virusul în oameni. În copii. Au luat 22 de orfani dintr-un orfelinat din A Coruna și i-am pus pe o corabie către Caracas, Venezuela.

Expediția a plecat în noiembrie 1803. Dintre cei 22 de orfani cu vârste între 3 și 9 ani, doar doi fuseseră infectați cu virusul. După vreo 10 zile pe mare, când aceștia aveau bășici dezvoltate, medicii din expediție le tăiau, extrăgeau limfa și îi infectau cu ea pe următorii doi copii din grup.

Primii se vindeau de boală. La fiecare 10 zile, virusul viu era introdus în altă pereche de copii. De ce pereche? Pentru backup, în caz că nu prindea într-unul sau nu făcea bășici potrivite sau “pățea” altceva în voiaj.

Expediția a ajuns în Caracas în martie 1804, cinci luni mai târziu. Doctorul de pe corabie, Xavier de Balmis, a dus acolo un singur orfan care încă mai avea bășici, ceilalți vindecându-se de-a lungul voiajului.

A fost suficient. Din corpul acelui copil a fost extrasă limfă cu care a fost apoi multiplicat prin aceeași metodă vaccinul în rândul adulților din America de Sud. În 2 luni, Balmis a vaccinat 12.000 de oameni.

Un doctor trimis de acesta a plecat spre Columbia, Ecuador, Peru și Bolivia, vaccinând 200.000 de oameni în următorii ani. Balmis însuși s-a îndreptat spre Mexic, vaccinând peste 100.000 de oameni.

Din Acapulco a plecat spre Filipine. Filipinele erau colonie a Spaniei în acel moment, țara este numită după regele Filip. Balmis a plătit familiile unor copii din Mexic pentru ca mai mulți băieți să-l însoțească în expediția spre Filipine ca purtătorii vii ai virusului. Se pare că erau vremuri când puteai cumpăra astfel câteva perechi de copii.

Au ajuns în Filipine. Balmis s-a îndreptat de acolo spre China. Vaccinul a făcut practic înconjurul lumii în vreo 10 ani prin această metodă.

Nu mai contează astăzi cât de etică a fost metoda spaniolilor. Au luat cu forța copii fără părinți, i-au injectat cu un virus, i-au dus cu forța într-o expediție de câteva luni pe ocean și la o viață nouă în America de Sud. Nu știu nici de ce nu aveau direct virusul variolei vacii acolo în America de Sud, că doar vaci creșteau.

Operațiunea aceasta, care astăzi n-ar fi niciodată nici măcar propusă, darămite pusă în practică, a salvat atunci milioane de oameni. Și milioane au murit în continuare, dar milioane au supraviețuit în loc să moară și ei.

Nu știu ce s-a întâmplat cu acei copii folosiți ca purtători de virus. Poate au trăit fericiți în America de Sud după aceea. Cu siguranță au fost cu toții considerați eroi, atunci când corabia lor a tras în port.

Astăzi, însă, avem o altă pandemie și pentru ea avem vaccinuri puse gratuit la dispoziția oricui le dorește. N-a fost nevoie de sacrificii precum cele de mai sus pentru a le obține. N-au virus viu, nu te îmbolnăvesc întâi, ba chiar sunt mai eficiente ca orice alt vaccin din trecut. Pot ajunge în orice punct al globului în câteva ore. Pentru covid, 11 miliarde de doze au fost administate până acum și 4,5 miliarde de oameni sunt vaccinați cu schema completă. Uimitor, însă, că mulți nu le vor nici pe acestea moderne, spre deosebire de vremurile când astfel de sacrificii și călătorii erau necesare pentru a distribui un vaccin.

Variola a fost eradicată total în 1977, când a fost înregistrat în Etiopia ultimul caz. O campanie mondială de vaccinare a OMS a dus la acest rezultat notabil. Între 1900 și 1977 a omorât însă peste 300 de milioane de oameni. Iar termenul de vaccin vine de la variolae vaccinae, numele latin al virusului variola vacii.

sursa: The Atlantic, CNN, NIH.gov.

    22 comentarii

  1. Foarte fain articolul! Mulțumim! Îmi plac astfel de articole despre “atunci și acum”.

      (Citează)

  2. Frumos articol !

      (Citează)

    • EGO:
      Tu confirmi, ești “afectat emoțional”. Faptul ca ți-a murit prietenul nu justifica atitudinea și amenințările cu bătutul în gura. Ești la fel ca Olivia Steer, doar ca în partea opusa.

      Justifica când din cauza unora cu gura mare și lăsați sa urle în virtutea dreptului la exprimare mor unii oameni mai slabi de înger care cred în toate prostiile debitate. Și poate de data asta dai alt exemplu de cercetare decât pe amărâtul ala de la colegiul medicilor, sau faptul ca lucrezi undeva în spital.

        (Citează)

    • @CristiX: Ce atitudine de talibani aveti, va justificati violenta printr-un crez. Daca ai fi citit ce spune acel ”amarat” care a fost si 7 ani rector de universitate de medicina ai fi gasit si studiile pe care se bazeaza cand afirma ceva.

        (Citează)

  3. Daca te uitai pe wikipedia aflai ca acei copii nu au fost luati cu forta, ci au fost voluntari si pentru serviciul adus au fost adoptati de familii din America de Sud.
    De asemena aflai ca in unele parti din America de Sud deja aveau lume vaccinata, nu precizau metoda, poate era folosit ca sursa variola vacii.

    In plus metoda oficiala era zgariat pustulele cuiva in plina boala si apoi folosit aceeasi lanteta pe cineva sanatos pentru a-l infecta. Se facea asta la fiecare 10 zile pentru ca in 2 saptamani bolnavul avea deja prea multi anticorpi si nu mai transmitea virusul.

    Cei care sunt impotriva vaccinari ar putea folosi aceste metode primitive de vaccinare si transport a vaccinului ca argument impotriva, dar sunt prea prosti. Nici macar nu se uita sa vada cum a fost la poliomielita, ce nenorociri au facut asa zisii doctori in cautarea vaccinului.

    Stiinta a progresat foarte mult de atunci si conceptii de etica si deontologie profesionala au mai aparut si s-au raspandit intre timp.

      (Citează)

  4. Ce draguti sunt cei care multumesc in numele comunitatii de cititori..

      (Citează)

  5. Variola a fost eradicata dar inca există in doua laboratoare din Rusia si statele unite. Oficial.

      (Citează)

  6. wow, 500 de milioane de morti?! in 100 de ani? deci 5 milioane pe an…. in 2 ani de covid au murit 6 milioane de oameni, si vorbim de tehnica medical din secolul 21 si proceduri de igiena mult imbunatatite…. oare de ce au mai facut vaccin pentru variola, niste oi…

      (Citează)

    • Compari mere cu pere:

      Variola: “30% risk of death. Between 65 and 80% of survivors are marked with deep pitted scars (pockmarks), most prominent on the face.”
      Deci rata de deces ridicata plus risc mare de efecte adverse serioase.

      Covid 19: “Based on Johns Hopkins University statistics, the global death-to-case ratio is 1.29%”. Ai sanse foarte mare sa scapi viu.
      Detalii:
      0–34 ani 0.004%
      35–44 ani 0.068%
      45–54 ani 0.23%
      55–64 ani 0.75%
      65–74 ani 2.5%
      75–84 ani 8.5%
      85 + ani 28.3%

      Covid este periculos doar pentru anumite persoane, in varsta sau care au probleme serioase de sanatate. Cine nu intelege treaba asta ori nu vrea ori este limitat ori este afectat emotional.
      O persoana calculata poate pune in balanta aceste date si sa aleaga sa nu se vaccineze, fara a fi anti vaccin in niciun fel.

        (Citează)

    • hai ca mi-a intrat comentariul in moderare pentru cuvantul “popoulatie”..misto

        (Citează)

  7. Articolul face parte din seria primul produs? :) Poate te gandesti sa resuscitezi seria aia si sa scri si articolul II. Cel cu Panasonic a fost foarte ineteresant. Mersi.

      (Citează)

  8. Okochea:
    Compari mere cu pere:

    Variola: “30% risk of death. Between 65 and 80% of survivors are marked with deep pitted scars (pockmarks), most prominent on the face.”
    Deci rata de deces ridicata plus risc mare de efecte adverse serioase.

    Covid 19: “Based on Johns Hopkins University statistics, the global death-to-case ratio is 1.29%”. Ai sanse foarte mare sa scapi viu.
    Detalii:
    0–34 ani0.004%
    35–44 ani0.068%
    45–54 ani0.23%
    55–64 ani0.75%
    65–74 ani2.5%
    75–84 ani8.5%
    85 + ani28.3%

    Covid este periculos doar pentru anumite persoane, in varsta sau care au probleme serioase de sanatate. Cine nu intelege treaba asta ori nu vrea ori este limitat ori este afectat emotional.
    O persoana calculata poate pune in balanta aceste date si sa aleaga sa nu se vaccineze, fara a fi anti vaccin in niciun fel.

    Da? Bai, ce destept esti! Sa-i spui asta si prietenului meu care avea 32 de ani, 1.85 si 80 kg, sanatos tun, dar care n-a fost la fel de destept ca tine si a murit de covid, lasand in urma sotia si o fetita de 4 ani.
    Numa’-n gura v-as bate pe astia ca tine.

      (Citează)

    • Tu confirmi, ești “afectat emoțional”. Faptul ca ți-a murit prietenul nu justifica atitudinea și amenințările cu bătutul în gura. Ești la fel ca Olivia Steer, doar ca în partea opusa.

        (Citează)

    • Vezi ca la 0-34ani nu e 0.0% ci 0.004%, asta inseamna ca se mai moare, dar extrem de rar si cifrele nu cred ca le-a inventat el ca sa-l acuzi personal. Acum trebuie ca sa ne spui din ce categorie faci parte, cum a spus autorul “Cine nu intelege treaba asta ori nu vrea ori este limitat ori este afectat emotional.” Totodata vezi ca se desecretizeaza in state contractul cu Pfz, FDA a pierdut un proces definitiv si trebuie ca sa publice cate 50.000 pagini lunar. I reiesit din documentele Pfz ca in primele 3 luni au murit de la vaccin 1232 de persoane. Joac-o pe asta.

        (Citează)

    • I-a murit prietenul. Supararea nu e justificata?!

        (Citează)

  9. boglous: Da? Bai, ce destept esti! Sa-i spui asta si prietenului meu care avea 32 de ani, 1.85 si 80 kg, sanatos tun, dar care n-a fost la fel de destept ca tine si a murit de covid, lasand in urma sotia si o fetita de 4 ani.Numa’-n gura v-as bate pe astia ca tine.

    De unde stii ca a fost sanatos tun ? Si-a facut TOATE analizele cu o luna inainte, inclusiv CT din cap pana in picioare ?
    Sa ne aducem aminte de cazurile de fotbalisti sau alti sportivi de performanta, care, cu toate ca sunt printre cei mai atent monitorizati dpdv al sanatatii, au murit subit pe stadion din cauza unor probleme nedescoperite ?

      (Citează)

  10. Informativ articolul, dar faza cu apologia pro-vaccin covid o cam intinzi. La covid poti sa il refaci in forma ne-usoara chiar daca ai mai facut covid si chiar daca ai facut vaccinul schema completa. Deci sunt cazuri in care vaccinul ajuta, si cazuri in care e aproape apa de ploaie. Si vorbesc de oameni din familia mea, nu de ce am citit pe net. Si de asta sunt oamenii neincrezatori, ca vaccinul e vandut ca eficient aproape 100%, dar in fapt e mult mai putin.

      (Citează)

  11. mArius: De unde stii ca a fost sanatos tun ? Si-a facut TOATE analizele cu o luna inainte, inclusiv CT din cap pana in picioare ?
    Sa ne aducem aminte de cazurile de fotbalisti sau alti sportivi de performanta, care, cu toate ca sunt printre cei mai atent monitorizati dpdv al sanatatii, au murit subit pe stadion din cauza unor probleme nedescoperite ?

    Oare mult discutatele victime ale efectelor secundare ale vaccinului, câte or fi fost, erau sănătoase tun, își făcuseră TOATE analizele cu o lună înainte (și restul întrebărilor absolut netendențioase de mai sus)?

      (Citează)

  12. VasileT:
    Informativ articolul, dar faza cu apologia pro-vaccin covid o cam intinzi. La covid poti sa il refaci in forma ne-usoara chiar daca ai mai facut covid si chiar daca ai facut vaccinul schema completa. Deci sunt cazuri in care vaccinul ajuta, si cazuri in care e aproape apa de ploaie. Si vorbesc de oameni din familia mea, nu de ce am citit pe net. Si de asta sunt oamenii neincrezatori, ca vaccinul e vandut ca eficient aproape 100%, dar in fapt e mult mai putin.

    Citește din nou ce ai scris. Care e concluzia? Ca Radu o întinde cu vaccinul când de fapt e doar problema ca nu a fost corect descrisa eficacitatea lui?

      (Citează)

  13. mac gregor:
    I-a murit prietenul. Supararea nu e justificata?!

    Nu.
    Noi nu îl cunoaștem și nu ne pasa de prietenul lui și de supararea lui.
    Prietenul lui n-a murit din cauză că altcineva a luat decizia strict pentru el de a nu se vaccina, bazandu-se pe statistici.

    Eu sunt se părere că dacă ai șanse să mori, fie și mici, și șansă să le reduci dar nu faci nimic pe tema e o decizie proastă. Dar na.

      (Citează)

  14. Da, vaccinurile reprezinta un mare progres pentru omenire, doar ca perioada lor de aur a trecut. Cred ca ne aflam intr-o etapa cand lacomia din spatele bigfarma va compromite conceptul de vaccin. Niciodata nu a exista dictonul ”vaccineaza-te ca sa faci o forma mai usoara de boala”. Aceasta justificare a aparut pentru prima data in istorie acum cateva luni in urma cand a fost evident ca actualele vaccinuri anticovid sunt un rateu. Si, din pacate, vor fi tot mai multi cei care vor refuza pentru ei sau, mai cu seama, pentru copii lor vaccinuri cu adevarat utile.
    Ps. nu sunt antivaccinist, mi-am dat acordul pentru copilul meu minor sa poata sa se vaccineze pentru ca asa a dorit, sa nu se simta exclus din grupul lui social. I-am spus ca nu cred in utilitatea acestui vaccin, dar la 17 ani ii respect decizia. Dupa 2 luni am fost toti din familie bolnavi (5 persoane, din toate generatiile) si nu a fost nici o diferenta intre vaccinati recent, vaccinati mai in urma sau nevaccinati.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus