un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

80 de ani mai târziu, istoria se repetă la fel

2 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

16 comentarii

Bunica mea din partea mamei s-a născut în 1924 în Cernăuți, Bucovina, pe vremea când orașul ce avea 100.000 de locuitori făcea parte din România Mare, la 40 de km la nord de granița actuală a României.

Cernăuți a făcut parte din regatul Moldovei pentru câteva secole, apoi vreo 130 de ani a fost parte din Imperiul Austro-Ungar până ce România a recucerit acele teritorii în 1918. Trăiau mulți români acolo în 1924 și inclusiv astăzi un recensământ ucrainean a numărat minim 10.000, una dintre cele mai mari comunități cu vechime din afara țării noastre.

Eu n-am fost niciodată acolo. Știu de la ea că avea casa pe strada Ion Creangă din Cernăuți.

Când rușii au invadat în 1940, înțeleși cu Hitler despre cum să-și împartă teritoriile din estul Europei, bunica mea s-a refugiat spre sudul României. Rușii au ocupat Bucovina de Nord (și Basarabia, de altfel) și au decis că acele teritorii fac parte de acum din Republica Socialistă Sovietică Ucraina, parte a URSS. Așa au rămas de atunci, exceptând cei câțiva ani ai ofensivei germane spre Moscova.

Bunică-mea mi-a povestit de câteva ori despre acele vremuri. Vorbea puțin despre asta, cu privirea în gol și de obicei despre aceleași momente traumatizante. Au fugit cu ce au putut lua în mână, lăsând în urmă munca și casa câtorva generații ale familiei. Trenul în care s-au suit ulterior a fost bombardat. Au stat închiși în lagăr o vreme, că nu voiau să lase românii să treacă noua graniță trasată de sovietici spre România. În cele din urmă a ajuns undeva în Oltenia, unde a făcut liceul, ocazie cu care l-a cunoscut pe bunicul meu.

Și de fapt a avut noroc. În 1941 urma să aibă loc masacrul de la Fântâna Albă, când trupele sovietice au ucis câteva mii de români ce încercau să treacă granița spre ceea ce devenise acum România, asta după ce securitatea sovietică a lansat zvonurile că se deschide granița respectivă. Ulterior, mii sau zeci de mii de români din Bucovina au fost deportați în Siberia. Puțini s-au întors.

Lumea zice că Alice seamănă cu mine, dar mie mi se pare că seamănă cu bunica mea. Are același păr blond și aceiași ochi mari albaștri. Îmi pare rău că n-a apucat să își vadă strănepoata. Dar măcar nu a apucat să vadă că, 80 de ani mai târziu, istoria se repetă, că rușii invadează iarăși acea zonă și civilii suferă din nou, deși nimeni nu credea că mai este posibil așa ceva într-o Europa care de cele mai multe ori pare să fi ajuns la un nivel înalt de civilizație și mai ales comoditate. Asta înseamnă însă un conducător rus pe care probabil doar Stalin l-a întrecut în megalomanie în ultimul secol.

Vreo 10.000 de români trăiesc în continuare în Cernăuți. Avem și noi niște rude îndepărtate acolo, rude de-ale bunicii mele care n-au apucat atunci să treacă în România, din diverse motive. Și 82 de ani mai târziu au făcut asta și tot din cauza amenințării rusești.

Istoria se repetă pentru o nouă generație. Sirenele de bombardament au sunat din nou în Cernăuți. Femei mai tinere decât mine, cu copii mici, au intrat prin Vama Siret. S-au dus alte rude din apropiere după ele, vor sta la ei. Bărbații au rămas în Ucraina, sunt pe front.

 

Recorder are un reportaj recent din Cernăuți. Orașul pare un fel de Sibiu:

    16 comentarii

  1. Și bunica mea e din județele care acum sunt parte din Ucraina (spre Odesa). Și familia ei a fugit în timpul celui de-al doilea război mondial, noaptea, trecând Dunărea. O parte din copii s-au rătăcit pe drum, dar s-au regăsit, din fericire.

    Din păcate eram prea mică atunci când a murit ca să aflu mai multe detalii, dar nu o să uit frica din vocea ei că “vin rușii” și la noi, cand transmiteau războiul din Cecenia (cel mai probabil) la televizor, la începutul anilor 90,

    Nu știu să mai avem familie în Ukraina, dar avem familie în Republica Moldova.

      (Citează)

    • Doamne ce bine ca s-au regasit si ce noroc! <3 Si noi avem familie in Moldova – deja si-au adus din bunuri in Romania. Si se vor muta la copii in Germania pana cand se linistesc apele. Sunt norocosi ca au unde si la cine sa se mute, spre deosebire poate de multi compatrioti de-ai lor.

        (Citează)

  2. Eu sunt consternat cum un fost coleg poate sa țină partea lui Putin, că e leader adevărat și a scos Rusia din rahat.

    Iar americanii desigur sunt răi, cu expansiunea lor globală, și ei sunt de vină ca l-au agresat pe Putin.

    Eivdent nu are ce să răspundă când îl întreb ce au adus bun rușii, ce au dat ei vreodată.

      (Citează)

    • Da de faptul ca cetatenii rusi de rand sunt in cel mai mare rahat din ultimii multi ani ce parere are ?

        (Citează)

    • Pentru incompetenți dictatorii sunt atrăgători pentru că fac ei totul, ei nu trebuie să miște un deget.

      Am o cunoștință care e fan Hitler, Putin, Lukașenko ș.a.m.d. Problema e că dacă ar ajungă vreodată sub unul dintre dictatorii ăștia, el fiind mai brunet așa, stil Ștefan de la Bărbulești, n-o să-i fie prea bine. Dar e atrăgător așa pentru genul ăsta de oameni care visează la dictatori care chipurile luptă cu Soroș și alții care “sug sângele poporului” și probabil direct responsabili pentru problemele lor sunt. Bampirii.

        (Citează)

  3. Partea buna e ca dupa 80 de ani, dictatorul din est nu mai are un omolog in vest, asa cum a fost Hitler.
    Rusia nu mai are cu cine sa imparta Ucraina si cine sa ii cante in struna lui putin.

    Sa ne imaginam ce insemna ca acum in Germania sa fie cineva de genul lui Hitler – Ucraina era deja impartita de ei, urma Polonia si Romania.

      (Citează)

    • ion marius
      Rusia nu mai are cu cine sa imparta Ucraina si cine sa ii cante in struna lui putin.

      Ar vrea săracul ăla din Belarus, dar nu îi pasă nimănui de el cu adevărat.

        (Citează)

    • Cough.. cough.. Donald Trump.

      Cred ca avem un mare noroc azi ca a iesit Biden presedinte si nu Trumputin.

        (Citează)

    • PartidulCarantinaRomânia

      02/03/2022 la 4:48 PM

      Și totuși el există. Hai copii! Chiar nu știe nimeni?! Cine răspunde primul corect are un 10 în catalog!

        (Citează)

  4. Sper ca stai cu ochii ca pe butelie pe articolul asta si stergi imediat orice comentarii care o sa ne explice doct ca de fapt ucrainieni ne-au luat teritoriile alea. Felicitari pentru folosirea termenilor de rus si sovietic cand ai descris agresorul comandat de la moscova de acum 80 de ani,

      (Citează)

  5. Și totuși de o unire cu Moldova ca să reparăm cât de cât mizeriile lui Stalin nu-i pasă nimănui. Nu cumva să sărăciți.

      (Citează)

  6. Bunica mea maternă la fel. Născută în Cernăuți în 1933, refugiată în 1944. Au venit pe tren, că era plin, au ajuns pe la Brăila inițial. Erau negri din cauza fumului de la locomotivă. Au venit părinții ei și 8 frați din 10, cei mari aveau deja familii acolo și au preferat să rămână. Soțul surorii celei mai mari ca vârstă era pe front și nu a mai venit. Ea l-a așteptat degeaba toată viața.

      (Citează)

    • so fucking sad… si istoria se repeta pentru multe familii acum. Suntem foarte inapoiati ca specie, speram la mai bine. Dar pare ca facem aceleasi cacaturi ca acum sute de ani, doar cu alte “jucarii”.

        (Citează)

  7. Si strabunica mea a plecat cu bunicul meu cand avea 10 ani din Armenia la inceputul WW2 , exact in aceeasi situatie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus