un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Începe recensământul cu etapa de autorecenzare online, dar site-ul nu funcționează

14 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Prin zona Floreasca am văzut următorul anunț lipit de scările tuturor blocurilor:

Ați observat faza tare? Ești îndemnat să te autorecenzezi online, dar nicăieri pe acea hârtie nu se zice URL-ul unde poți face asta!

Vrei informații? Păi du-te în Chiristigiilor 11 între orele 8 și 22. Or fi și online pe undeva informațiile, dar nu ți se spune asta!

Vă zic eu: site-ul oficial este recensamantromania.ro, care merge când vrea el, nu când ai nevoie tu, iar atunci când merge descoperim că secțiunea de recenzie online este… în construcție:

Uneori funcționează și vă duce la adresa autorecenzare.insse.ro pentru că de ce să nu fie pe alt domeniu, nu?

Presupunând că va merge, ghidul de autorecenzare este disponibil în format PDF.

Așa că habar n-am ce se întâmplă și de ce, dar pare încă o acțiune de succes a statului pornită foarte prost, asta după ce este în pregătire din 2011 încoace și ar fi trebuit să fie gata în 2021.

Oficial văd că se numește Recensământul 2021, chiar dacă are loc în 2022. Este ca Euro 2020 desfășurat în 2021, probabil.

Bun. Să recapitulăm un pic situația. România face la fiecare 10 ani un recensământ, iar 2021 era anul norocos pentru asta, dar un chinez a mâncat borș de liliac. O ordonanță dată în februarie 2020, fix înainte ca pandemia să devină o problemă, a stabilit diverse aspecte ale recensământului, inclusiv următoarele etape la care am actualizat eu datele:

  • 14 martie – 15 mai 2022: auto-recenzare online, adică fiecare cetățean va putea intra online pe site-ul recensământului pentru a completa acolo întrebările din chestionarul oficial de recensământ, astfel încât să nu mai fie nevoie de un interviu față în față cu un recenzor oficial al statului.
  • 16 mai – 17 iulie 2022: recensământ pe teren, când vor fi colectate date de la cei care nu le-au înscris singuri online. Altfel spus, bănuiesc că recenzorii vor avea o listă cu cine din fiecare bloc n-a completat online formularul și se vor duce doar la adresa acestuia.

și apoi durează vreo doi ani etapa de verificare și analiză a datelor, că probabil se face cu creionul pe foaie matematică, nu în baze de date moderne.

Altfel spus, astăzi trebuia să începem să ne recenzăm online, completând acolo chestionarul respectiv, dar site-ul nu funcționează.

Și mai amuzant: statul vrea să obțină radiografia societății la data de 1 decembrie 2021, nu astăzi. Așa că:

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcție de situația avută la momentul de referință al recensământului care este ora ,,00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. (ProTV)

Așa că, dacă între timp ați născut, v-ați mutat, v-ați căsătorit sau s-a schimbat altceva din chestionar… gândiți-vă cum era treaba în decembrie 2021, nu acum.

Ordonanța 19/2020 prevede și o zi liberă de la muncă pentru cei ce se autorecenzează online:

ART. 49
(1) Persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecţie a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării.

Mult noroc cu asta. Probabil în marile corporații se va acorda imediat, dar în firmele mai mici depindeți de patron.

Oh well. Este timp destul să meargă și site-ul și să completăm acel chestionar. Probabil majoritatea oricum nu o vor face sau îl vor completa în ultimele zile.

    36 comentarii

  1. La mine a mers repede 👉https://autorecenzare.insse.ro/

      (Citează)

  2. Toti membrii adulti din gospodarie fac autorecenzarea? Cine primeste ziua de concediu, doar cel care face recenzarea sau ambii parteneri?

      (Citează)

  3. nwradu:
    Nu știu. Nu pot face fiecare pe rând ca să primească fiecare o zi liberă?

    Nu, e undeva o clauza care zice ca se acorda o singura zi libera pentru autorecenzare. Practic 1 zi / cod de confirmare. Autorecenzarea se face de 1 persoana pt toata familia si se primeste 1 cod de confirmare / familie.

      (Citează)

    • Desi as putea gresi, stim cu totii ca formularile statului roman sunt..asa cum sunt

        (Citează)

    • “Capul familiei” inregistreaza pt. toti din ce vad… si apoi dupa pre-inregistrare primesti cate un email sa completezi pt. fiecare membru.

        (Citează)

    • capul familiei face recenzia pt casa si persoana proprie
      ceilalti adulti fac fiecare pt el, fara sa mai completeze si datele lcouintei

        (Citează)

  4. Trebuie sa fie o dată de referință la orice recenzare. Si asta este in corelare cu recensămintele din UE.

      (Citează)

  5. Am completat si apoi am mers pe link-ul unde verifici si primesti dovada auto-recenzarii pt. birou, si scrie ca si cum nu am finalizat recensamantul online, desi am dus procesul pana la capat pt. toti membrii gospodariei, cu succes. WTF, trebuie sa reiau iar multele intrebari.

      (Citează)

    • Scuze de pleonasmul “sa reiau iar”. Asa… am completat iar cererea de pre-inregistrare si acum nu mai primesc emailurile pt. chestionar… practic mi se pare ca am ratat treaba cu ziua libera.

        (Citează)

  6. Depinde de patron ca si in cazul in care ai concediu medical sl iti cere sa te prezinti la birou.
    Daca il reclami o incaseaza extrem de urat. Ma rog, se intelege ca politicienii patroni sunt exclusi.
    Pe la noi la plantatie deja avem rubrica motiv de solicitare concediu : autorecenzare implementata.

      (Citează)

  7. Am tot incercat si a mers cat sa completez pe la 12. 69 de intrebari, ~10 minute.
    Apoi completat cerere de concediu :))

      (Citează)

  8. Completati si testati baieti si fete. Cum nu se termina formulare, pot completa si mai tarziu, mai pe la sfarsit de luna, dupa ce mai fac 2-3 releasuri la platforma si mai rezolva din bug-uri.
    @Radu, codul ala QR de pe afis unde duce?

      (Citează)

    • Merge scanat din poza pusa de Radu. Duce la o mizerie de site me-qr, plin de reclame, care dupa un timer de 5s nu redirectioneaza nicaieri. Sau redirectioneaza, dar nu merge iar site-ul de recensamant.

        (Citează)

  9. Marius:
    Alt bug e ca ma ‘omoara’ cu spam de atunci, de 2 ori pe ora email de confirmare ca am complet, 4 pana acum

    Și eu am primit 6 mail-uri de confirmare, cred ca cate unul la fiecare 45 minute:))

      (Citează)

  10. M-am dus direct pe site-ul de inscriere, ms. frumos ca a fost precizat aici si nu a trebuit sa caut.

      (Citează)

  11. Eu m-am dus direct pe site-ul principal, a mers sa completez pre-formularul, apoi am primit e-mailurile. Fiecare email (pt fiecare membru al familiei/gospodăriei) are un link către un “interviu”. Dacă fac click îmi apare “Interview not found”

    https://rplcapi.insse.ro/primary/WebInterview/COD-INTERVIU/Start

    Merge … din parti …

      (Citează)

  12. A mers. Acum nu mai merge. Asta e. sper sa continue alta data de unde l-am lasat.

      (Citează)

  13. GabiD: Nu, e undeva o clauza care zice ca se acorda o singura zi libera pentru autorecenzare. Practic 1 zi / cod de confirmare. Autorecenzarea se face de 1 persoana pt toata familia si se primeste 1 cod de confirmare / familie.

    Gresit, pentru fiecare membru al familiei poti specifica adresa de email, fiecare facandu-si ulterior autorecenzarea, implicit poate primi si ziua libera

      (Citează)

  14. sunt curios daca prin autorecenzare ajung in statistici tot ortodox practicant, cum sa intamplat la precedentul recensamant.

      (Citează)

  15. Expatii nu pot declara la recensamant ca locuiesc in alta tara, se pare.

      (Citează)

    • Normal. Dacă ai reședința în altă țară vei apărea in recensământul acelei țări.
      Dacă ești acolo doar câteva luni pe an gen vacanță sau lucrezi remote si nu ai reședință in țară aia atunci poți sa participi la recensământul din România. Dar dacă ai reședința acolo atunci aștepți recensământul de acolo si te declari român sau ce vrei tu si vei apărea in statisticile țării respective

        (Citează)

  16. Ajutati-ma si pe mine cu o clarificare, va rog, ca imi ies din minti, e a treia oara cand completez, poate nu ma ajuta azi creierul, nu stiu, si imi da cand verific la linkul acela pentru dovada: “MESAJ PRIVIND NEREALIZAREA CU SUCCES A AUTO-RECENZĂRII”. Am parcurs cu atentie toate intrebarile dar e sectiunea aceea “Coperta” care ramane albastra si la final intr-adevar scrie ca nu am raspuns la o intrebare; dar intrebarea fara raspuns e aia cu codul recenzorului care vine la domiciliu. Ar trebui daca nu completezi tot sa iti dea eroare sa evidentieze unde e blank si sa nu te lase sa finalizezi. E foarte frustrant sa tot parcurg de la capat, fara sa pot edita ce am scris in trecut.

      (Citează)

    • E ok sa ramana x-1/x intrebari, da i pe finalizare.
      Raspunsul se primeste intre 3 si 7 zile pe mail, daca a fost cu succes, practic atunci poti face cererea de concediu, ca atunci primesti codul. Practic poate sa dureze pana la un an, la cum stim noi ca se misca treaba , ca doar nu degeaba au dat valabilitate 1 an pe ntru ziua de co.

        (Citează)

    • ”La şapte zile după ce a completat formularul de recensământ, persoana care s-a autorecenzat va primi un cod în baza căruia va putea primi zi liberă de la locul de muncă, indiferent dacă este public sau privat”, mai spune preşedintele INS Tudorel Andrei

      Probabil ca trebuiesc validate manual chestionarele, înainte de eliberarea dovezii

        (Citează)

  17. M-am lamurit, sunt retardati, sa “recenzeze” mama lor pe cine-o vrea. Am incercat mai de dimineata, am reusit sa primesc mail-ul cu ceva link care nu mergea. Am declarat asa – eu ca si “capul gospodariei” (ce exprimare de cacat), sotia cu adresa de mail sa faca si ea ce e de facut acolo si copilul DE 1 AN fara mail ca ARE UN AN. Acum incerc iar linkul, vad ca merge si imi apare asta https://imgur.com/a/BndWllH

    Daca sunt atat de tampiti, le urez succes sa ma gaseasca. Pentru ca nu poti sa adaugi o adresa care nu exista la momentul respectiv si la care ghici ce – acum locuiesc.

      (Citează)

  18. Prima și cea mai importantă grijă la români pe acest subiect: cum să facă să ia toată familia o zi liberă plătită pentru 15 minute de dat niște click-uri stând în cur pe scaun…

      (Citează)

  19. C:
    Expatii nu pot declara la recensamant ca locuiesc in alta tara, se pare.

    Nu inteleg. De ce ar completa recensamant in Romania daca ei traiesc in alta tara? Fix pentru asta e facut recensamantul. Sa vedem cati suntem pe-aici. nu cati romani sunt in lume.

      (Citează)

  20. Dovada de obtine de la https://dovrec.insse.ro/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus