un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cea mai bună analiză românească de până acum spune că Ucraina a câștigat deja războiul, chiar dacă va pierde lupte în continuare

3 Mar 2022  ·

GÂNDURI  ·

36 comentarii

Urmăriți emisiunea de mai jos de la EutopaFM, este foarte bună.

Armand Goșu, istoric specialist în spațiul rus, vorbește despre scenariile viitoare în conflictul ucrainean.

Mi se pare că are dreptate când spune că acest conflict nu se poate termina decât cu o victorie a Ucrainei. Poate dura 6 luni sau 3 ani, dar Rusia a pierdut în momentul când poporul ucrainean a ales să se împotrivească invadatorilor cu toate forțele.

Altfel spus, poate că rușii vor câștiga lupta și vor cuceri o mare parte din Ucraina. Dar ce-i așteaptă apoi? Luni sau ani de zile de război de gherilă, nevoia de a menține un regim militar draconic în Ucraina pentru a păstra controlul în zonele ocupate (și apropo, este o țară imensă) și totul sub sancțiunile dure ale restului lumii?

Nu este fezabil. Rusia ar fi putut câștiga doar dacă Ucraina se preda rapid și fără luptă, dându-le voi să facă ce vor acolo, dându-le voie să poată pretinde că, iată, ucrainenii le-au predat țara. Sau, în cazul ideal pentru ruși, dacă trupele lor ar fi fost primite în urale, ca eliberatori de sub regimul nedorit al lui Zelenski. Nu a fost cazul. Așa că ce urmează, ca Putin să mute permanent sute de mii de soldați în Ucraina, deși nici măcar rușii nu-și doresc un conflict de durată?

Mă rog, emisiunea și discuția este mai complexă de atât, se analizează diverse alte scenarii, inclusiv posibilitatea ca Putin să fie eliminat de oligarhii săi șamd. Merită ascultată, este cea mai bună analiză românească pe care am auzit-o până acum.

    36 comentarii

  1. Am prins astazi in masina ultimele 20 de minute. Foarte ok emisiunea, merci ca ai postat-o!

      (Citează)

  2. Mai e si varianta in care Zelenski e capturat sau ucis, ceea ce ar fi o lovitura imensa data Ucrainei. In momentul asta el e simbolul rezistentei si liderul tarii. Nu stiu cine mai e dupa el sa tina flacara asta asa puternic aprinsa.

      (Citează)

    • Nici atunci nu se vor opri ucrainienii

        (Citează)

    • Daca rusii il ucid pe Zelenski, va deveni martir. Locul il va lua altcineva cu siguranta, iar ura si indarjirea vor creste si mai mult.

        (Citează)

    • Inseamna ca nu ai vazut Winter on Fire pe Netflix. A trecut Euromaidanul pe langa mine sau eu pe langa istorie si nu am stiut atatea detalii care au foarte mare relevanta in contextul razbiului de acum.

        (Citează)

  3. Eutopa? De unde, de cand?

      (Citează)

  4. Problema rămîne cu cei din fundal. Cît de mult se vor ține de cuvînt occidentalii pentru a menține sancțiuni drastice măcar vreo 10 ani, nu doar așa, pe ici pe colo pe unde nu au interese…

      (Citează)

    • @marinel – 10 ani este enorm. Eu cred ca imediat cum scapa de Putin, rusii vor scapa si de mare parte a sanctiunilor. Dar le va lua mult sa-si revina – lumea nu mai are incredere in ei, gazele si petrolul lor vor iesi din Europa… vor trebui sa vanda altora, dar cui? In afara de chinezi, n-au cui vinde.

        (Citează)

  5. Cecenia has entered chat.

      (Citează)

  6. E corect, doar ca sunt fix aceleasi idei din articolul lui hariri. De altfel chestii destul de obvious.

      (Citează)

  7. Sa le zica cineva si rusilor :)).

      (Citează)

  8. Pe mine ma interesează mai mult cine va reconstrui Ucraina.
    Aderata la UE va fi gaura neagra de fonduri europene, rusii nu se vor lega la cap niciodata..

    Cred ca asta s-a urmărit, accelerarea aderării la UE a unor tari în prealabil distruse .. sa aibă unii ce reconstrui 100 ani..

    Planul Marshall..

      (Citează)

    • Asa este, dar nu vad care este problema. Cred ca nu intelegi cum functioneaza economia. Problema nu e lipsa de bani, banii se tiparesc cat vrei tu, problema este lipsa de cerere. Este fix si ceea ce face china prin lume (mai ales africa). Sigur ca pentru a exista un plan marshall trebuie sa ai garantia ca in ce investesti ramane de partea da o buna perioada de timp.

        (Citează)

  9. mama ce geniu esti! Doare?

      (Citează)

  10. Gosu repeta ce aude pe la alti analisti straini, spune fix acelasi lucruri pe care, chipurile, le-ar fi analizat el.

      (Citează)

  11. Kopa_Kopan:
    Gosu repeta ce aude pe la alti analisti straini, spune fix acelasi lucruri pe care, chipurile, le-ar fi analizat el.

    Ca de exemplu…. ? Sunt chiar curios…

      (Citează)

  12. Nu exista limite. Dupa ocuparea completa a Ucrainei nu va ezita sa alunge jumate de ucraina, partea desteptata national, si sa decimeze la propriu, ca pe vremea NKVD-ului elita ucraneana daca decide sa nu plece. De la o zi la alta se trec limite. A dovedit in siria si cecenia ca poate nivela cu artileria grea orase. Numai exista limite nu mai exista reguli si nu-i pasa pentru ca stie ca occidentul nu va face razboi nuclear pentru Ucraina. Poate fi oprit, da cu masuri economice extreme si militare sub radarul legislatiei internationale. Poporul rus va trebui sa onoreze nota de plata a acestui razboi, daca se limiteaza doar la ucraina ar trebui sa se calculeze la minim cateva trilioane de dolari. Poporul rus nu este pasiv, nu este speriat, e complice in cel mai fericit caz!

      (Citează)

  13. Vad ca se continua si insista cu prostia, deja demonstrata ca atare, de a presupune ca Putin gandeste logic sau rational. Si ca Rusia ar putea reactiona logic sau rational la situatia intalnita in Ucraina si sanctiunile impuse de comunitatea internationala.

    Este siderant ca dupa 2 razboaie mondiale ce puteau fi evitate prin interventie decisiva la timp nu au invatat pe nimeni ce trebuie facut cand apare cate un nebun.

    De aceea probabil se insista cu somitatea aceea de prostie “pentru egalitate de sanse bla bla copii cu dizabilitati bla bla”. Cand dizabilitatea se manifesta violent pentru ca are un ADD sau ADHD sau alta inventie a parintismului modern solutia este tratament specializat.

    Si prin tratament specializat inteleg sa il rupa clasa in bataie pana invata sa stea in banca lui. E mai bine sa fie unul traumatizat decat o clasa intreaga terorizata. Sa il vad pe ala de intelege sa ii vina copilul vanat acasa pentru ca dizabilitatul clasei nu se controleaza.

      (Citează)

    • Dar Gaelex eu sunt complet de acord cu tine ca Putin ar trebui executat.
      Nu va fi usor, dar eu te sustin in acest demers, pot de ex sa te duc cu masina pana la gara. Putem sa strangem si niste bani aici pe blog pentru arme si supplies, cred ca se baga si alti comentatori.
      Deci, cand pornesti in aceasta misiune?

      A, nu ai de gand asa ceva, doar dai din gura aiurea pentru ca esti speriat si nu mai ai control ref la ce iese pe gaura din fata?
      Ok, my bad.

        (Citează)

    • Multumesc frumos, am bani de metrou :)

        (Citează)

  14. Gaelex, atâta poți: să instigi la violență asupra unui copil care are nevoie de terapie specializată. Asta e paralela pe care o faci in capul tău. Copilul ăla cu ADHD e problema. Ești cu adevărat un psihopat.

    Radu, nu crezi că e cazul să mai cenzurezi din inepțiile scelerate ale lui Gaelex?

      (Citează)

    • Omul nu are nimic cu copii.. a vrut da zică doar ca nici o pedeapsa nu-i prea blinda pentru Putin și ca înțelege numai cu bătaia..

      La paralimpice nu-i lasa pe adevărații dizabili sa concureze după ce au făcut atâtea mii de km..nici sub steagul comunității olimpice nici fără însemne și fără medalii..cică se retrag celelalte tari din competiție..

      Asa ca ori handicap ori ADHC dubla măsură a intelegerii e peste tot..

        (Citează)

    • Si daca acel copil care are nevoie de tratament specializat, pe care scoala normala oricum nu poate sa il ofere, este Hitler? Este Putin?

      In esenta, comunitatea mondiala, toata clasa adica, are acum de suferit din cauza unui nebun cu probleme pe care nu l-au tratat la timp.

      Dupa cum vezi, este clar ca vorba buna nu functioneaza, nici amenintarea cu taiatul banilor si nici inchisul iahturilor de jucarie in alta camera nu l-au potolit.

      Si care iti este argumentul logic si rational care explica de ce este OK ca 29 de copii intr-o clasa sa fie terorizati de unul instabil psihic?

        (Citează)

  15. Nu o sa castige nimic, o sa fie aceeasi mizerie si foame ca in tarile in care exista razboi civil. Conteaza si cati ucraineni o sa mai fie in viata daca rusii incep sa lupte ca rusii si nu ca o armata semi-civilizata ca pana acum.

    Cea mai buna analiza e aia in care strangi informatii cat se poate de neutre din teren si iti fornezi singur o opinie. E o greseala sa te iei dupa unul si dupa altul care se crede specialist in Romania.

    Pentru cine are memorie scurta, aduceti-va aminte de Streinu-Cercel care a zis ca e o raceala Covid si n-o sa ajunga in Romania ca e prea departe de China.

      (Citează)

  16. Ma chinuisem si eu sa scriu un comentariu mai lung dar nu a aparut (inca?!?). Nu stiu de ce e sistemul asta de moderare asa de prost, dar e destul de frustrant pentru noi. Macar trimite-mi textul inapoi ca nu l-am salvat si sa nu mai stau inca o data sa dau in clape.

      (Citează)

  17. Ne place, cumva, să credem doar analizele pro Vest, pro Ucraina.
    Recomand și https://www.youtube.com/watch?v=K5BAZ2bBUzM

      (Citează)

  18. Tare discutia de pe youtube. Am adaugat un comentariu pentru ca aratau cu degetiul cat de bine sunt primiti refugiatii acestia fata de cei din Siria si insinuau chestii. Am spus ca cei din Ucraina sunt persoane vulnerabile, femei si copii, fata ce ceilalati… Mi-au sters comentariul.

      (Citează)

  19. Gaelex:
    Si daca acel copil care are nevoie de tratament specializat, pe care scoala normala oricum nu poate sa il ofere, este Hitler? Este Putin?

    In esenta, comunitatea mondiala, toata clasa adica, are acum de suferit din cauza unui nebun cu probleme pe care nu l-au tratat la timp.

    Dupa cum vezi, este clar ca vorba buna nu functioneaza, nici amenintarea cu taiatul banilor si nici inchisul iahturilor de jucarie in alta camera nu l-au potolit.

    Si care iti este argumentul logic si rational care explica de ce este OK ca 29 de copii intr-o clasa sa fie terorizati de unul instabil psihic?

    Sunt curios cum vezi tu acea intervenție decisiva…

      (Citează)

    • A-10 Warthog facand sita toti cei 64 de km de blindate langa Kiev. Abrams si Leopard pe granita Ucrainei cu Rusia.

      Imposibil pentru armata rusa sa inainteze sau sa se retraga.

        (Citează)

  20. Buna emisiunea, un pic mai buna decat un space pe Twitter in care era planuita o discutie despre literatura saptamana trecuta si s-a ajuns la subiectul UA. Radu, ar trebui sa stai cu urechile pe aceste discutii, sunt interesante. Felicitari ascultatorilor care au adus opinii echilibrate, ca despre dl Gosu stiam ca e bine pus la punct pe subiectul RU. Buna resursa de opinii.

      (Citează)

    • Nu prea am timp. Am tot zis că voi fi mai activ pe Twitter, pe comentarii, pe Facebook, și este greu de pus în practică. Sunt zile când leșin de oboseală la final fără să fi apucat să fac cele minim propuse.

        (Citează)

  21. Gaelex:
    A-10Warthog facand sita toti cei 64 de km de blindate langa Kiev. Abrams si Leopard pe granita Ucrainei cu Rusia.

    Imposibil pentru armata rusa sa inainteze sau sa se retraga.
    Intra Gaelex intr-un bar… Cu toporul.

      (Citează)

  22. Gaelex:
    A-10Warthog facand sita toti cei 64 de km de blindate langa Kiev. Abrams si Leopard pe granita Ucrainei cu Rusia.

    Imposibil pentru armata rusa sa inainteze sau sa se retraga.

    Nu-i o idee rea. Cum putem evita folosirea armelor nucleare tactice, probabil și a celor strategice în scenariul tău? Pentru că rușii realizează că-i mănâncă NATO cu fulgi cu tot într-un război convențional, și după spectacolul din Ucraina a văzut asta toată lumea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus