un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Consola Steam Deck se lansează acum și pare un PC portabil foarte interesant

23 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Valve Steam Deck se lansează zilele acestea, chiar dacă livrările vor începe timid. Steam Deck este o consolă portabilă de jocuri, asemănătoare cu un Nintendo Switch ca formă, dar care poate rula jocurile din Steam și, de altfel, majoritatea jocurilor de Windows. Începe la 419 €, dar varianta bună costă de fapt 549 €.

Este dificil de prezis dacă va avea sau nu succes pe piață. Asta depinde de mulți factori, iar concurența din piață este mare, de la gaming performant pe telefoane mobile și până la streaming de pe console sau GeForce Now. Steam Deck mi se pare însă interesantă ca realizare tehnică deoarece demonstrează că poți face un PC ultra-portabil perfect capabil să joace cam orice din piață.

Arată ca mai jos: ecran tactil de 7 inci, schemă de control similară unui controller Xbox, plus alte butoane suplimentare. Are două difuzoare frontale, port USB-C și jack audio, wifi și bluetooth, baterie de 40 Wh care te ține câteva ore de gaming (nu foarte multe, dar nu contează asta așa tare) și oferă încărcare la 45W. Steam Deck rulează o versiune de Linux pe care funcționează majoritatea jocurilor din Steam și include un emulator care face direct jocuri (sau programe) de Windows să ruleze fără multă bătaie de cap.

 

Uitați schema butoanelor: Steam Deck are două joystick-uri, un D-Pad în stânga, butoane ABXY în dreapta, două zone tactile lângă joystickuri, patru butoane “trăgaci” pe laterala de sus și încă 4 butoane pe spate. Cam orice joc modern poate fi jucat cu un controller, iar Steam Deck oferă de fapt mult mai multe butoane decât unul, așa că probabil nu vor fi mari probleme în această direcție. Iar dacă e vreun joc unde să ai musai nevoie de mișcare precisă stil mouse, ai ecran tactil și două zone stil touchpad pe consolă.

Hardware-ul are la bază un APU marca AMD bazat pe arhitectură Zen 2, adică o soluție similară cu cea din PlayStation 5 sau Xbox Series X. Ecranul de 7 inci are doar rezoluția 1280 x 800 px, destul de mică pentru acea diagonală și în opinia mea singurul punct slab—poate alături de luminozitatea de 400 nits—, însă avantajul acelei rezoluții este că poți rula orice joc. Valve, de altfel, arată consola rulând Baldur’s Gate, Jedi Fallen Order, Hades și o mulțime de alte jocuri.

Specificațiile sunt completate de 16 GB RAM LPDDR5, microfon și difuzoare și jack audio, bluetooth 5.0, accelerometru. Portul USB-C poate scoate video. Steam Deck este de fapt un PC portabil, poate fi conectat la un monitor sau televizor extern și la mouse și tastatură, ca orice PC. Suportă rezoluție de 8K @ 60 Hz pe ieșirea video. Are 669 de grame și dimensiuni de 298 x 117 x 49 mm.

Prețurile oficiale pentru Steam Deck sunt cele de mai jos. Cred că majoritatea vor prefera varianta cu 256 GB stocare pe SSD. Un eMMC este atât de lent încât încărcarea unor jocuri sau niveluri e posibil să dureze mai multe minute decât ar fi confortabil. Toate au și slot microSD, dar îl văd mai degrabă pentru stocat niște muzică sau salvările jocurilor.

Îmi place design-ul și ideea consolei. Succesul ei pe piață, după cum spuneam, va fi mai degrabă conturat de cât de receptivă este piața de gaming pentru așa ceva. Un detaliu care ar putea să-i pună bețe în roate este autonomia bateriei. Dacă te ține doar două ore în gaming, de exemplu, s-ar putea ca decizia colectivă să fie “este prea puțin, skip”. Asta rămâne de văzut.

Valve zice că te vei loga pe consolă cu contul Steam și îți vei vedea acolo toate jocurile cumpărate. Se vinde separat și un docking de încărcare și care are și port Ethernet, în caz că nu vă plac vitezele de download de pe wifi. Ei încep să marcheze întreg catalogul Steam cu informații despre compatibilitatea jocurilor cu Steam Deck. Rămâne de văzut cum va merge totul. Ce ziceți, este ceva ce vă doriți? Ceva ce ați utiliza?

    15 comentarii

  1. Aș vrea așa ceva, dar să-mi dea Valve și niște timp.

      (Citează)

  2. Imi place idea, desi nu sunt neaparat fanul consolelor portable. Ce as fi facut in locul lor, as fi pus un storage mai mic (nici cel de 256gb nu este suficient daca te apuci sa instalezi mai mult de 3 jocuri in firea lor), as fi facut aici un mic saving pe care l-as fi directionat catre un parteneriat cu gforce now sau platforme similare. In acest fel cred ca as fi putut sa fac si putin rabat la componente si as fi investit in ecran. Deci probabil ca as fi avut un pret final ceva mai mic, compatibilitate full pt produsele steam si experienta de joc foarte buna.

      (Citează)

    • Spui streaming ” gaming “, cel mai mare rahat anti consumer din ultimul deceniu. Nu stiu de ce unii dintre voi le dati astora cat mai multa putere sa aiba control asupra a ce cumparati. Sa te vad eu cum te joci cand nu ai net sau cand nu ai acess la jocuri ca ai contu banat sau ca pur si simplu ai uitat sa il platesti. Lag si calitate indoielnica, cine zice ca iese mai ieftin cu servicii de genu asta, nu prea se pricepe la matematica, pe termen lung platesti mai mult decat daca ai cumpara un hardware dedicat, ramaneti la jocuri pe format Fizic, DRM Free sau macar care se pot juca offline oricand fara sa faca ping la daddy server. Oricum cine vrea streaming se poate ” juca ” de pe un mobil, o tableta, tv. Se pare ca nu ai inteles deloc scopul Steamdeck-ului. Imi place mult partea aia cu ” compatibilitate full pt produsele steam si experienta de joc foarte buna. ” . Sunt curios daca ai folosit vre-un serviciu de genu asta, nu de alta dar nu merge sa joci orice joc ;). Deci pe langa ca platesti un abonament, trebuie sa cumperi si licenta de joc, bineinteles asta daca e si valabila pe platforma GeForce. ASta cu experienta de joc foarte buna va fi foarte subiectiva, bineinteles de la caz la caz in functie de net, asta e ca si cum ai vrea sa vezi spider man 4k si ai buffering pe 420p. Sper sa pice in cap toate serviciile astea, waste de servere si energie care puteau fi folosite la chestii mai benefice.

        (Citează)

  3. Ma intreb cat de usor este sa schimbi SSD-ul cu unul mai mare, de 1Tb au chiar 2Tb.

    Portul Type-C functioneaza ca Thunderbolt oare? Pentru ca l-ai putea conecta la un monitor care are si hub USB integrat, bun pentru atasat mouse si tastatura.

    Eu folosesc acum un singur cablu intre laptop si monitor, este foarte comod pentru ca unul se incarca, celalalt are semnal video iar mouse-ul si tastatura sunt conectat in monitor pentru un birou cat mai curat si degajat de fire..

      (Citează)

    • Nu e nevoie neaparat de thunderbolt pentru asta, USB-C suporta nativ semnal video si PD in acelasi timp. Am 2 laptopuri, unul cu TB si altul fara, si merg ambele in cimbinatia asta
      Trebuie insa sa stie si device-ul. De exemplu macbook-urile suporta asta, dar Mac mini nu

        (Citează)

  4. Eu mă bucur că a apărut așa ceva nu pentru că aș folosi-o, nefiind genul meu de dispozitiv, ci pentru versiunea de Linux din spate. Cu ajutorul celor de la Steam sper să rezolve cât mai multe bug-uri pentru jocuri și astfel să avem din ce în ce mai multe titluri care rulează nativ sau aproape nativ și pe Linux. Am toate jocurile pe care le joc în librăria Steam și rulează destul de bine, cel puțin cele testate.

      (Citează)

    • Din câte am citit totul rulează într-o versiune a lor de Wine, deci nici pomeneală de “nativ”. A, da, de acum încolo, _dacă_ dispozitivul are succes, _poate_ apar niște schimbări.

        (Citează)

  5. Sper sa aiba succes sincer sa fiu.

    Cat despre “gaming performant pe telefoane mobile” – no such thing; n-ai controale fizice.

    Jocurile pe telefon mi se par la nivelul de curs bale din gura.
    Ma refer la racing, shootere, mi se pare oribil.
    Ah, ca joci un Clash of Clans sau ce chestii similare mai sunt in ziua de azi inteleg, se preteaza, dar unde iti trebuie precizie, no way jose.

      (Citează)

  6. iFixit i-au dat repairability score 7, poți înlocui destul de multe chestii relativ simplu, dar acumulatorii erau dificil de înlocuit din păcate.

      (Citează)

  7. Un produs de neinteles, pentru mine. Nu vede nimeni problemele de ergonomie? Are totusi aproape 700 de grame.

      (Citează)

    • Un ipad are 490g, de obicei si o husa atasata. E mai mare, mai subtire si fara grip. Si totusi vezi pusti de 8 ani jucandu-se fara probleme, pe controalele alea stupide touch.
      Eu cred ca va fi ok ca dimensiune si greutate. Sunt mai ingrijorat de aerisirile alea, sper sa nu de incinga sau sa aiba niste ventilatoare galagioase in spate.

        (Citează)

  8. Astept review-ul tau.

      (Citează)

  9. succesul nintendo switch si mai apoi faptul ca valve vine pe piata cu asta ma face sa realizez cat de inaintea vremurilor erau sony cu PSP

      (Citează)

  10. Sa dureze cateva minute incarcarea jocurilor?? Come on, totusi, nu e HDD. Personal, ma vad jucand jocuri indie cu grafica mai simplista, care nu incarca atatea asset-uri. In niciun caz nu am de gand sa joc Flight Simulator. O sa raportez, oricum. Eu am rezrvare pentru varianta de baza pentru ca n-am conceput sa dau mai multi bani pe gadget-ul asta decat am dat pe Xbox Series X. Dar hei, unii dau 1200 de euro pe telefoane si le schima anual…

      (Citează)

  11. Mi se pare mie sau butoanele alea sunt poziționate cam ciudat? Cel puțin butonul B e la margine de tot, probabil îți va aluneca mana apăsând pe el

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus