un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Unde să urmăriți cele mai recente știri din războiul Rusia-Ucraina (și unde să trimiteți ajutoare sau bani)

24 Feb 2022  ·

GÂNDURI  ·

46 comentarii

Ce titlu oribil, dar asta este lumea în care trăim. Începând cu Desert Storm, războaiele se văd la televizor și pe Internet. De multe ori chestia asta chiar ajută pentru că altfel informațiile vin doar prin aparatul de propagandă al celor implicați, nu direct din teren. Duritatea conflictului din Siria, de exemplu, a fost vizibilă când sirienii de rând au putut pune imagini direct din orașele lor bombardate, uneori cu arme chimice sau fosfor.

Dacă vreți să urmăriți desfășurările zilei și ale perioadei următoare, iată niște linkuri.

De unde să vă informați

Cum puteți să ajutați refugiații

Persoane care fac lucruri bune la fața locului:

  • Adi Hădean, care gătește undeva în zona de nord și asigură mese calde refugiaților. L-am văzut într-un interviu la Digi24, oamenii lui gătesc sute de porții zilnic. Are detalii pe pagina sa.
  • Gina Bradea, care face același lucru la Isaccea, împreună cu localnicii de acolo. A pus și un clip de acolo pe canalul de YouTube.

Asociații și ONG

Toate activează în România. În special cele din a doua parte a listei au experiență de ani de zile în domeniu și infrastructura necesară de voluntari și know-how ca să plaseze rapid donațiile în bani oferite.

Ce să donați:

  • produse/obiecte. Duceți la sediile lor acele produse de care credeți că ar avea nevoie refugiații. Nu haine, toată lumea spune că sunt deja prea multe. Găsiți pe paginile asociațiilor cam ce nevoi sunt, plus pe grupul Uniți pentru Ucraina. În plus, unele companii au donat deja alimente și produse sanitare în cantități mari (Carrefour a dat 270 de tone, de exemplu), așa că poate sunt suficiente. Nu trimiteți lucrurile de care vreți să scăpați din casă, ci ceea ce credeți că ar fi util indiferent de cât s-o fi donat deja.
  • bani, desigur. Banii sunt cei mai buni, că se pot cumpăra cu ei la fața locului cele necesare. Am văzut pe undeva un comentariu foarte bun: nu poți face o supă caldă refugiaților dacă toată lumea trimite făină și mălai. Mai bine donați bani și cineva cumpără, după nevoi, ingrediente, mănuși, cartele telecom și ce mai au nevoie punctual refugiații. Orice sumă ajută. Cu 20 de lei donați ați hrănit cu o masă caldă un om care a stat câteva zile pe drumuri prin Ucraina și apoi în granița noastră.

 

Update: mulțumesc pentru sugestii, am mai adăugat câteva surse.

    46 comentarii

  1. Arunca un ochi si pe aici https://liveuamap.com/

      (Citează)

  2. Recomand si canalul de discord al jurnalistului Mircea Barbu , care se afla in Ucraina de cateva zile . Canalul este ucrainalive .

      (Citează)

  3. Nu cred ca s-ar feri sa omoare americani sau europeni. Nu cred ca ii pasa.
    Momentan ue si nato se uita, eventual critica poluarea cauzata de rachete. Dar vor fi urmatorii trasi in hora. Si vor fi nepregatiti in fata rusiei si a chinei. Estul e pamant dpdv al armatei, vestul e relativ pregatit, fapt ce ar imparti iar europa. Sua ar putea fi angrenata de china pe alta parte si uite asa vom asista daca vom fi norocosi sa traim la o noua impartire a lumii.
    E cel mai sumbru comentariu scris de mine, dar il vad real cat timp exista putin.

      (Citează)

  4. Deci nebunul chair e nebun. Am fost un bou, ca sa il citez pe Zoso.

      (Citează)

  5. Daca rusii nu se opresc din a invada toata Ucraina, vad 2 alte evolutii. 1) sa le scape un pic roata la senila si prin Polonia sau pe la noi ca sa testeze apele sau 2) chiar Ucraina sa faca un pic de false flag prin Polonia sau la noi ca sa provoace un raspuns NATO si implicit sa intre in conflict direct cu rusii. Amandoua variantele sunt plauzibile, 1) pentru ca Putin e “all in” si 2) pentru ca ucraina nu mai are nimic de pierdut si doar prin interventia NATO mai poate fi eliberata. Stiu ca pare sumbru dar asta e rezultatul politicii “soft” pe care a dus-o vestul fata de Rusia in ultimii 15-20 de ani.

    Putin, ca orice bully, a tot testat vestul pana acum si o va face in continuare. Din pacate vestul pana acum a raspuns doar cu masuri anemice gen “iti dau na na la fundulet daca mai faci asa.”

      (Citează)

  6. Estimare optimistă și foarte probabilă:

    Rușii cuceresc relativ rapid toată Ucraina, apoi începe insurgența care îi ține ocupați câțiva ani. Între timp vestul rupe legăturile complet, trage tare pe regenerabile și armament. Evident război rece, cu câțiva ani în care va fi ceva mai frig.

    Estimare super-pesimistă și puțin probabilă:

    Rușii nu reușesc să cucerească Ucraina și își aduc aminte de doctrina lor cu privire la armele nucleare tactice. Foarte cald o fracțiune de secundă.

      (Citează)

  7. Insula Șerpilor e deja vizată, se pare că zboară rachete din Transnistria înspre Ucraina. Sper să nu am dreptate, dar e foarte probabil ca Putin să treacă și prin Moldova sau ca Moldova să urmeze.

      (Citează)

  8. 9GAG

      (Citează)

    • si eu, fimulete aproape real-time

        (Citează)

    • E ok și 9gag în multe cazuri, pun link aici ca să fie direct accesibil. https://9gag.com/tag/ukraine

      Problema este că acest conținut e împărțit între multe tag-uri și e răspândit printre meme-uri și e posibil ca mâine să nu mai fie subiectul preferat al site-ului. Nu mai este primit iar Djokovic la vreun turneu și ăsta devine subiectul.

        (Citează)

  9. Ii astept cu nerabdare pe cretinofilli care faceau misto de americani sa scoata capul din nisip.

    “Ahahaha ce prosti sunt americanii, nu au ghicit data invaziei hahahahaha, ne-au disperat cu stiri false hahaha, pai ori e invazia miercuri ori saptamana viitoare hahaha”

    Dati-va foc.

      (Citează)

    • Sunt FIX aceeasi care spuneau ca Covid e doar o raceala, ca boala nu exista, ca UE ne vrea sclavi, etc.
      Am renuntat la interactiuni cu RUDE apropiate care au cazut prada manipularilor si evita orice informatie care le zdruncina convingerile.
      Duca-se dracu toti prostii.

        (Citează)

    • Patrick Andre de Hilerin e unul dintre ei.

        (Citează)

  10. E clar ca lumina zilei ca urmeaza Moldova, care o sa isi deschida bratele cu bucurie. Cativa gen Maia Sandu or sa fie inlaturati ca o musca de pe caciula.

    Dupa Moldova vor urma alte tari, care de voie de nevoie vor ajunge dependente de ce inseamna Rusia si vor prefera sclavia comoda in locul mortii.

    Indraznesc sa spun ca si noi am face la fel.

    Urmatorii 10 ani sunt sumbri. Doar ceata si plumb.

      (Citează)

    • Corcoran: Urmatorii 10 ani sunt sumbri. Doar ceata si plumb.

      Și apoi încep valurile de migrație dinspre zonele unde agricultura pică din cauza încălzirii globale. Să vezi atunci.

        (Citează)

  11. Eu nu vad cum Rusia ar putea ocupa Ucraina cu doar cateva sute de mii de soldati in timp ce populatia Ucrainei este de aprox 45 milioane.
    Aaa, ca ii bombardeaza la greu , ucrainienii nu au ce face decat sa se adaposteasca. Dupa aceea Rusia nu are sanse sa ocupe o tara asa de mare decat daca ucrainienii nu lupta si fug din tara. Lupta la sol, de gherila nu prea tine cont de dotarea armatei. Daca stau si lupta, rusii nu au sanse.
    Parerea mea e ca Putin vrea sa induca starea de panica si sa puna guvern pro-rus ca in Belarus.

    Daca dupa cateva bombardamente la obiective militare, multi fug din tara, nu stiu cine vor sa le apere tara. Sa vina americanii si europenii sa lupte in locul lor? Americanii sunt patiti din Afganistan unde dupa zeci de miliarde cheltuite si armata in zona, cand au plecat, locuitorii si armata nu au luptat deloc cu talibanii.

      (Citează)

    • cm: Eu nu vad cum Rusia ar putea ocupa Ucraina cu doar cateva sute de mii de soldati in timp ce populatia Ucrainei este de aprox 45 milioane.

      Da, dar lucrurile nu merg după matematica asta. De exemplu: în Coreea de Nord, Kim Jong Un stăpânește o populație de 25 de milioane cu probabil 1 milion de soldați și securiști. Securitatea din România câți oameni crezi că avea sub Ceaușescu? Și totuși nu mișca nimeni. Hitler a cucerit Europa cu câteva milioane de soldați.

      Puțini oameni cu arme întotdeauna vor putea controla mulți oameni fără arme.

        (Citează)

  12. Corcoran:
    Ii astept cu nerabdare pe cretinofilli care faceau misto de americani sa scoata capul din nisip.

    “Ahahaha ce prosti sunt americanii, nu au ghicit data invaziei hahahahaha, ne-au disperat cu stiri false hahaha, pai ori e invazia miercuri ori saptamana viitoare hahaha”

    Dati-va foc.

    E și mai rău că încă sunt unii care nu condamă atacul Rusiei pe motiv că “vrem pământurile românești înapoi” și fac în Paint niște zone cu creionul.

    Pe de altă parte mă uimește reacția NATO. Pe Digi24 scrie că NATO va avea MÂINE o conferință pe baza atacului. MÂINE! Până mâine se poate termina totul și armata rusă poate să ajungă în alte zone.

      (Citează)

    • si cam ce ai vrea sa faca avand in vedere ca ucraina nu e in nato deci nu prea au cum sa intervina in forta fara a declansa un adevarat razboi mondial?

        (Citează)

    • @GabrielG, ma gandesc ca NATO ar fi trebuit sa faca un plan de actiune deja. Adica se stie de ceva ca sunt sanse foarte mari ca Rusia sa invadeze Ucraina.
      Povestea ca ne intalnim maine sa discutam este o vrajeala lansata in public ca sa para ca ei vor lua masuri pentru a sustine Ucraina.

        (Citează)

    • Sa fii prea lent in gandire ca sa nu vezi ca dupa Ucraina urmeaza imediat ROMANIA. Plus alte tari care sunt cireasa de pe tort pentru Putin.

      Cu tot cu NATO, cu tot cu EU, daca Putin vrea, MAINE suntem toti sub ocupatie rusa. Ucraina a rezistat cu brio cateva ore, pe noi or sa ne gaseasca cu capul in jos si buzele tuguiate in forma de fund rusesc.

      Deci asta ca USA nu face nimic pentru ca NATO e gogoasa. In istorie asta nu i-a oprit niciodata sa intervina.

        (Citează)

    • @andreig (cel mai comentaci si destept roman de pe blogurile tarii) – de unde stii ca nato nu are un plan de actiune?

      @corcoran – nu vad de ce ar vrea romania, romania nu a fost niciodata parte a urss si mai usor cu exagerarile astea ca putin face, putin drege daca vrea. nu e chiar asa.

      iar la faza cu intervenitu, poate ca oamenii s-au saturat de 2 razboaie mondiale si nu il mai vor si pe al treilea, de aia se abtin sa intervina (pentru moment)

        (Citează)

    • Corcoran: Sa fii prea lent in gandire ca sa nu vezi ca dupa Ucraina urmeaza imediat ROMANIA. Plus alte tari care sunt cireasa de pe tort pentru Putin.

      Eu nu cred că Putin a plecat la cucerirea Europei. În Ucraina are o intrare, plus că acum vreo 10 ani a fost înlăturat președintele pro-rus. Și chiar și așa a fost nevoie de mulți ani de destabilizare internă.

      La noi doar AUR vine cu propaganda rusă și probabil bani de acolo. Mai au însă de lucru până să ajungem la fel.

        (Citează)

  13. Radu – fara a te trage la raspundere ulterior dar tu ce ai face cu investiile in acest moment? le-ai retrage intr-un cont bancar pana cand se mai stabileaza situatia sau nu crezi ca vor fi afectate mai mult decat au fost pana acum?

      (Citează)

    • Îți răspund eu: aș începe să-mi fac bagajele pentru emigrarea definitivă. Vândut tot și gata. Vom ajunge sub sfera rusească in maximum 2 ani.

        (Citează)

    • Nu am luat nici o măsură cu ele și momentan nu am vreun plan. România este safe, zic eu.
      Inclusiv pe bursă nu am văzut un dip semnificativ azi. Cred că doar cripto a scăzut.

      Aș urmări dacă am dețineri la companii care fac mult business în Ucraina sau Rusia (sau au fabrici ample pe acolo) pentru că probabil urmează niște scăderi de activitate, dar mai mult de atât nu știu ce să fac. Dar nu o lua ca o părere expertă, chiar nu am idei de fapt și nici nu cred că România este momentan în pericol.

        (Citează)

  14. Omenii cu discernamant pot urmari si surse rusesti; e interesant de urmarit razboiul informational.

      (Citează)

  15. Deea:
    Îți răspund eu: aș începe să-mi fac bagajele pentru emigrarea definitivă. Vândut tot și gata. Vom ajunge sub sfera rusească in maximum 2 ani.

    Multumesc dar nu asta a fost intrebarea mea. Tu unde pleci?

      (Citează)

  16. eu cred ca vor intra si in Moldova, ca sa fie direct la granita cu NATO.

      (Citează)

  17. Eu urmaresc ziare.com si Hotnews. Si mai arunc un ochi pe Adevarul. oricum, toate siteurile se actualizeaza dupa agentiile de stiri majore, deci sunt aceleasi stiri. Sa vad filmulete cu case distruse, soldati sau civili omorati sau mutilati, n-am nevoie.

      (Citează)

    • Kopa_Kopan: Sa vad filmulete cu case distruse, soldati sau civili omorati sau mutilati, n-am nevoie.

      Sunt de acord, dar ăsta e războiul, o mulțime de drame individuale. Doar declarații despre privit cu îngrijorare situația și condamnat cu tărie nu arată realitatea.

        (Citează)

  18. Comentau unii ca vai, a atacat pe zi, ca avantajul tactic bla bla… Niste cretini care s-au trezit analisti politic.

    A atacat pe lumina ca sa fie vazut, de toata lumea. Ca sa fie palma data in fata UE si NATO si mai mare si mai clara si mai vizibila.

    Singura reactie logica si rationala NATO in acest moment ar fi sa puna tanc langa tanc pe toata granita cu Ucraina.

    Dar cum sunt niste cretini care nu au invatat *nimic* din doua razboaie mondiale vor inca sa discute prin sanctiuni.

    A aparut deja Johannis care priveste cu ingrijorare situatia din Ucraina sau e ficus ca de obicei prin parcul Cotroceni?

      (Citează)

  19. acum e randul sa fim experti militari :)
    fiecare stie mai bine decat NATO ce trebuie facut, decat armata SUA .

      (Citează)

  20. nwradu:
    Nu am luat nici o măsură cu ele și momentan nu am vreun plan. România este safe, zic eu.
    Inclusiv pe bursă nu am văzut un dip semnificativ azi. Cred că doar cripto a scăzut.

    Aș urmări dacă am dețineri la companii care fac mult business în Ucraina sau Rusia (sau au fabrici ample pe acolo) pentru că probabil urmează niște scăderi de activitate, dar mai mult de atât nu știu ce să fac. Dar nu o lua ca o părere expertă, chiar nu am idei de fapt și nici nu cred că România este momentan în pericol.

    Eu ma gandesc din perspectiva globala. Poate ca nu sunt aspecte care influenteaza economia globala dar a ripple effect trebuie sa fie. Mai ales daca din ceva motive devine mai serioasa treaba decat este acum.

      (Citează)

  21. Sunt și aici date niște surse de urmărit:
    Concentrat: Cum ne uităm la Ucraina https://mailchi.mp/decatorevista/concentrat-cum-ne-uitm-la-ucraina

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus