un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

BT Pay integrează Pago, ar putea cere bani pentru plata rapidă a facturilor

2 Feb 2022  ·

TEHNOLOGIE  ·

38 comentarii

Banca Transilvania a cumpărat Pago prin 2019 și acum văd că a început integrarea ei în BT Pay. Pago este o aplicație de plată a facturilor la utilități și alți furnizori. Sunt mai multe în piață, dar Pago a ieșit printre cele câștigătoare ale cursei, dacă iau în calcul achiziția ei de către BT.

Anyway, am găsit email că de acum îmi pot plăti facturile din aplicația BT Pay. BT Pay este aplicația de plată cu mobilul a Băncii Transilvania și eu o folosesc practic zilnic din acest motiv. E bună aplicația, merge bine, interfață ok, destul de subțire ca să nu deranjeze.

Ce m-a mirat este că doar plata a 4 facturi de utilități (lunar) este gratuită. Pentru mai multe, trebuie să plătești la Banca Transilvania pentru acest serviciu. Uitați ce zice anunțul:

Ai 3 opțiuni de plată a facturilor:

  • Gratuit: până la 4 facturi de utilități *
  • Facturi Plus (5 lei/lună): până la 8 facturi de utilități
  • Facturi Nelimitate (15 lei/lună): număr nelimitat de facturi
    * Începând cu a 5-a factură sau în cazul unui furnizor marcat cu , vei fi direcționat către activarea unei opțiuni de plată.

5 lei/lună ca să-ți plătești facturile? Nu-i cam mult, având în vedere că majoritatea furnizorilor au metode de plată cu cardul implementate pe site-urile lor? Înțeleg că plătești pentru confortul de a plăti facturile cu o singură apăsare de buton în aplicația de mobil. Nu ar fi însă normal ca acest serviciu să fie oferit gratuit, indiferent de câte facturi sunt, de către Banca Transilvania tocmai pentru că le ești client și le folosești serviciile și conturile inclusiv pentru plata acelor facturi?

O gratuitate totală la plata facturilor mi s-ar fi părut un motiv în plus să fii client BT. Vouă nu?

Și observați acel asterisxcs de la final. La anumiți furnizori nu poți plăti gratuit oricum. M-am uitat prin listă și majoritatea celor cu “medalie de aur” (de ce este folosit un simbol pozitiv pentru ceva neplăcut? Trebuia un poop emoji acolo!) sunt furnizori regionali de diverse utilități. Cei mari sunt moca.

Surpriza a fost că Idea Leasing este “premium”. De ce surpriză? Pentru că Banca Transilvania deține Idea Leasing, i-a cumpărat odată cu Idea Bank acum vreun an. Practic, BT îți cere bani ca să plătești o factură de leasing la… BT. Whatssup with that?!

Am înregistrat în aplicație doi furnizori, Digi și Enel. Pe aceștia oricum îi plăteam cu cardul meu BT. Înregistrarea a fost mai complicată la Digi, că trebuie să te loghezi în contul tău Digi și, la secțiunea Administrare Cont, trebuie să bifezi “accesare cu Pago”. La MyEnel este suficient să te loghezi în cont din interfața BT Pay și se conectează ele.

Apoi vezi în BT Pay facturile neplătite. Primești notificări când se emite o factură nouă. Plata se face cu o apăsare de buton și atât. Am plătit astfel la Digi și mi-a plăcut rapiditatea execuției. Pe site-ul Digi este cu completat datele cardului 3D Secure, pe când în BT Pay am pus amprenta și aia a fost.

    38 comentarii

  1. Banca Transilvania nu are campanie cu Andi Moisescu? Eu asa am inteles din ce a scris sotul Oliviei Steer pe Twitter zilele acestea.

    In consecinta eu inteleg ca in plina pandemie Banca Transilvania alege sa se asocieze si sa sustina familia unei anti-vacciniste convinse.

    Deeeci Banca Transilvania este rea si ce bine ca nu am bani sau card la ei.

      (Citează)

  2. Sunt aceleasi abonamente ca la aplicatia standalone Pago. M-as fi asteptat sa ai discount in calitate de client BT, dar nu e asa, ba chiar dai un ban in plus (in Pago e 4,99).

    4 facturi pe luna sunt suficiente pentru mine, dar daca ai mai multe sau platesti de exemplu si facturile parintilor s-ar putea sa apreciezi faptul ca le ai pe toate stranse in acelasi loc, cu posibilitate de plata automata sau de notificari cand se apropie scadenta.
    Si 5 lei/luna nu e mult pentru 8 facturi, am vazut comisioane de 2 lei/tranzactie de direct debit (nu mai stiu la ce banca).

    Sper ca integrarea in BTPay nu inseamna ca vor renunta la aplicatia separata si la optiunea de a plati cu orice card.

      (Citează)

  3. Concurenta(Unicredit) iti dadeau bani, daca plateai utilitatile prin transfer bancar din aplicatia lor.

      (Citează)

  4. De-aia nu m-a convins Pago.
    Prea complicat totul până ajungi să plătești.
    Plus că eu plătesc pentru două familii și trei case, așa că să mai dau și bani ca să plătesc, nu m-a coafat deloc.

    Așa că le plătesc pe site-uri, liniștit.

      (Citează)

  5. Exista direct debit sau 1-click payment pe site-urile furnizorilor de utilitati, de ce as plati pentru ceva ce exista gratuit si nu imi ia mai mult de 1 minut sa platesc toate facturile mele si ale copiilor.

      (Citează)

    • Direct debit e bun pana te incalta electrica sau eon cu o factura de 10 ori mai mare ca a citit un dorel contorul gresit, ii imprumuti cu bani o vreme :)

        (Citează)

  6. La ing in aplicatie scanezi codul de pe factura si gata. Factura fizica sau online, daca are cod de bare o platesti doar scanand codul.

      (Citează)

    • Da Marius dar la ING e rau ca o data pe an cade. Nu are nimeni cont la ei ca au probleme dar cand cade homebank-ul se plange toata lumea.
      Personal nu am avut probleme niciodata cu ei.

        (Citează)

    • Ing are o lista mult mai mica de furnizori. Daca iesi din oligopolul Enel/Eon/Engie ai mari sanse sa nu fii in lista.
      Iar partea de automatizare a primirii facturilor da rateuri. Alea de digi veneau in prima luna dupa ce activam serviciul si apoi se pierdeau pe drum, trbuia sa sterg si sa readaug furnizorul, alea de enel au incetat sa mearga la un moment dat si nu le-am convins nicicum sa mai vina. Telefoanele la suport s-au lasat cu ridicari din umeri.
      Asa ca de vreun an platesc prin Pago, cu cardul de Ing.

        (Citează)

  7. Mda, m-a prins internet bankingul cu token căruia i s-a terminat bateria în străinătățuri. Good luck with that, tre să vin la agenție cu buletinu în mână. Să mai constat ce diferență de ani lumină între serviciile de internet banking de aici. Speram că Transilvania fac eforturi în a micșora diferența. Știe cineva cum ma mut de la transilvania? aud ca bcr poate deschide un cont online fara prezență fizică. Există o procedură de transfer simplă de la o bancă la alta?

      (Citează)

    • Mi se pare depasite total sistemele cu token fizic. Mult mai eficiente si mai usor de folosit cele cu SMS sau confirmare direct in aplicatia de pe telefon.

        (Citează)

    • @Andrei G
      Nu imi e clar de ce consideri ca sunt depasite.
      Din cate vad pe net, exista o gramada de troieni care sunt facuti sa iti goleasca rapid conturile, capabilil sa intercepteze SMS-uri si parolele introduse, iar un token fizic pare sa fie singurul mod cu adevarat eficient de protectie.
      Da, este mai enervant sa stai cu el dupa tine, dar daca vrei securitate buna, nu ai ce face.

        (Citează)

    • @Andrei I, desi unii nu sunt de acord cu mine, eu am mai spus ca mi se par destul de sigure aplicatiile bancare. Sunt destul de multe sisteme puse la punct pentru verificare. In afara de user/parola/sms se face si o analiza a platilor si daca par suspecte sunt blocate. Deci sansele ca cineva sa poata face o plata din contul tau sunt destul de reduse.

        (Citează)

  8. Da, BT, banca unde îți trebuie 3 aplicații diferite ca să poti face chestii simple de banking.

      (Citează)

  9. Andrei G:
    Mi se pare depasite total sistemele cu token fizic. Mult mai eficiente si mai usor de folosit cele cu SMS sau confirmare direct in aplicatia de pe telefon.

    Sa ne zici si noua cand esti intr-o zona unde nu-ti merge roamingul ce faci…

      (Citează)

    • Sigur, o sa te anunt cand ajung intr-o zona unde nu am semnal la telefon mobil si nici acces la o retea wireless, dar o sa ma lovesc de nevoia acuta de a face o plata prin ordin de plata.

      Nu vad de ce nu as avea roaming pentru ca il am activat in permanenta. Deasemenea pe ambele numere de telefon am activat si functioneaza VoWiFi, deci chiar si fara semnal 2G/3G/4G pot primi SMS-uri daca ma conecteaz la o retea Wi-Fi.

        (Citează)

    • @Andrei G: exclude că nu ai acces la wireless, fără internet nu poți nici măcar folosi aplicația de banking :) Dar fără roaming, sunt șanse reale să o pățești. Eu am pățit-o de mai multe ori chiar, în acele momente fiind într-o țară unde roamingul cu rețelele din România nu prea se aplica. S-ar putea și în prezent să fie la fel. Bine-nțeles, nu vorbesc aici de țări EU.

      Cât despre VoWiFi și VoLTE poți uita, ele fiind valabile doar pe teritoriul României :)

      Ce-i drept, 2FA folosind aplicația e OK, ar trebui să funcționeze întotdeauna.

        (Citează)

  10. ce caterinca, dai bani ca sa te lase sa dai bani.

      (Citează)

  11. Ce pretentii sa ai de la BT care iti ia 5 lei comision la fiecare incasare?
    Sau cand dureaza mai mult de 10 minute sa depui numerar la ghiseu timp in care agentul prionteaza N documente.
    Sau cand iti trebuie 100 de documente printate sa faci orice si orice operatiune vrei sa faci la ghiseu se realizeaza in minim 40 de minute.
    Sau cand nu poti primi cardul in alta agentie sau la alta adresa.

    Sunt inca in epoca de piatra. Nu trebuie sa ai asteptari de la ei.
    Am conturi la Raiffeisen, ING, Unicredit, Revolut, BT si ca la BT n-am vazut la nimeni.

      (Citează)

  12. Daca faci split cu nevasta atunci poti plati 8 facturi free , cum e in cazul nostru.

      (Citează)

  13. BT nu sunt ăia de cer bani să plăteşti facturi prin direct debit? Aceeaşi care opresc bani pentru fiecare încasare în cont? Aceeaşi care îţi cer plata curierului pentru trimiterea cardului acasă?
    Aplicaţia le crăpa (sau poate încă le crapă) după fiecare security update pe Android şi trebuie făcut reinstall ?

    Tot ăştia nu au fost în stare să-mi prelungească o asigurare pentru imobil, deşi mi-au luat banii. M-au căutat după vreo 8 luni să le plătesc asigurarea că altfel îmi aplică penalizări. Noroc că am ţinut chitanţa.

      (Citează)

  14. Robert:
    Ce pretentii sa ai de la BT care iti ia 5 lei comision la fiecare incasare?

    E motivul pentru care am renuntat rapid la serviciile lor. Avusesem un credit de nevoi personale luat de acolo, ok-ish, dar interactiunea lenta si faptul ca imi luau comision la fiecare incasare m-au facut sa lichidez si creditul si conturile de la ei cu prima ocazie.

      (Citează)

  15. Ar fi in stare sa te taxeze doar ca treci pe trotuar prin dreptul lor. Orice banca. Fomică mare de bani.
    Apropo de facturi, ca nu-s 100 de facturi. Vin pe mail toate. Si le platesc asa: voda orange si rds la ei direct in magazin, ca trec zilnic pe langa. Enel si engie le plateste doamna din telefon, aplicatie brd fara nici o taxa. Intretinere bloc direct cu card pe platforma e-bloc.
    Am cont la BT, folosesc btpay strict pe post de card. Am platit intretinerea de cateva ori prin transfer bancar si m-au taxat cu 2.5 lei pe operatiune. Am zis gata. Ma taxeaza si daca imi transfera femeia bani. 5 lei ca incasez.
    N-as da un leu astora la banca, ca sa-mi acorde onoarea de-a plati din aplicatiile lor. Le-as da altceva, ceva la cioc.
    Mai exista paypoint si alte metode de plata.

      (Citează)

  16. Dacă plătești comision de încasare pe PF la BT, 5 lei nu e o problemă pentru astfel de serviciu.

      (Citează)

  17. De ce ai folosi asa ceva (aplicatie de platit facturi, care mai cere si taxa) cand se poate plati gratis factura pe fiecare site al companiilor de utilitati?

      (Citează)

  18. Ce m-a mirat este că doar plata a 4 facturi de utilități (lunar) este gratuită. Pentru mai multe, trebuie să plătești la Banca Transilvania pentru acest serviciu. Uitați ce zice anunțul

    Nu inteleg serviciul asta.

    Nu ar fi însă normal ca acest serviciu să fie oferit gratuit, indiferent de câte facturi sunt, de către Banca Transilvania tocmai pentru că le ești client și le folosești serviciile și conturile inclusiv pentru plata acelor facturi?

    Nu neaparat, de obicei taxeaza prestatorul de servicii,utilitati dar nu inteleg de ce ar folosi cineva serviciul asta cu plata.
    Daca vrei sa uiti de facturi la utilitati recurente, banuiesc ca poti seta debitare directa. Aia parca era gratis,nu? Sau BT iau bani si pe DD?
    Daca nu doresti sa uiti de ele, din orice motiv, faci transfer bancar -> presupun ca iti comisioneaza si transferurile bancare ? Ca daca da, platesti cu cardul si termini balciul. Poti salva cam in orice online banking șabloane de plăți, pe care sa le utilizezi.

    Mi se pare un deserviciu serviciul asta. Nu inteleg ce ai de castigat.

      (Citează)

  19. M-am bucurat mult cand a aparut Pago pentru ca am multe facturi de platit si pot salva timp daca le pot plati toate intr-un loc. Pe urma am vazut cat de lipsiti de viziune sunt si in acelasi timp disperati sa faca bani. Dupa cativa ani de existenta, aplicatia e inca rudimentara si iti arata animatii penibile cu punctele stranse la fiecare plata. Bro’, eu vreau sa platesc factura nu sa ma uit la animatii!? Apropo, au scumpit abonamentul mare la 18 Lei / Luna…

    Platesc vreo 200 de lei comisioane la BT si mai vor inca 15 Lei / Luna ca sa pot plati facturi? Aplicatia UnDoi are un design mult mai placut si abonamentele sunt mai convenabile.

      (Citează)

  20. Eu plătesc 36 de lei pe an la ei pentru acces la abonamentul premium, cel care îți permite să plătești 8 facturi de la 8 furnizori diferiți.
    Nu știu de ce ți se pare mult când echivalentul valorii e efectiv o masa de prânz pentru un serviciu care te scapă de o serie de bătăi de cap.
    Adio urmărit facturi pe mail, plătit din o mie conturi sau chinuit cu plățile din platformele de banking.

    Facturile apar în 24 de ore de la emitere, plătești cu realmente 2 click-uri și ai mereu istoricul tuturor plăților și facturilor la îndemână.
    As fi plătit și 100 de lei pe an pentru asta.

      (Citează)

  21. Andrei G:
    Sigur, o sa te anunt cand ajung intr-o zona unde nu am semnal la telefon mobil si nici acces la o retea wireless, dar o sa ma lovesc de nevoia acuta de a face o plata prin ordin de plata.

    Nu vad de ce nu as avea roaming pentru ca il am activat in permanenta. Deasemenea pe ambele numere de telefon am activat si functioneaza VoWiFi, deci chiar si fara semnal 2G/3G/4G pot primi SMS-uri daca ma conecteaz la o retea Wi-Fi.

    Eu sunt plecat 6 luni pe ani pe mare. Progresul tehnologic a făcut sa am net prin satelit nu și semnal GSM tot timpul. Rezultă că o aplicație care nu are autentificare prin SMS îmi e mult mai utilă. Am avut discuția asta si cu ăia de la BT când au decis că tranzacțiile online se autentifică doar prin SMS. Noroc cu Revolut si apoi cu Raiffeisen că altfel trebuia să fac tot felul de artificii să am facturile plătite.
    Concluzii:
    – daca nu ți aplică nu înseamnă ca e general valabil;
    – pot plati la Pagi doar energia până și comunicațiile de acasă sujt la furnizor care nu e în lista lor.
    Personal am învățat să am șabloane pentru ce plătesc lunar în aplicaria bancară bag suma necesară și aia e!

      (Citează)

  22. Ce nu inteleg eu: orice factura se poate plati printr-un OP.
    Atata timp cat ai OP-uri nelimitate gratuite nu pricep cum s-ar diferentia “plata factura” de o plata normala.
    In fine, avand in vedere ca am direct debit pentru toate utilitatile, nu prea ma intereseaza subiectul decat tangential. Dar ai dreptate, e stupid, mai ales ca probabil au si comision de collection de la firmele de utilitati.

      (Citează)

  23. Nu vad avantajul unei aplicatii de tip Pago fata de setarea cate unui contract Direct Debit pentru fiecare furnizor in parte, care se poate face in internet banking-ul oricarei banci. Poate dar ca unii taxeaza pentru asta, eu la Raiffeisen am zero taxe la platile facturilor.

      (Citează)

  24. rdb: Direct debit e bun pana te incalta electrica sau eon cu o factura de 10 ori mai mare ca a citit un dorel contorul gresit, ii imprumuti cu bani o vreme :)

    La orice direct debit poti seta o limita de plata.

      (Citează)

    • Asa e. Eu din cati stiu ca aveau DD, nimeni nu avea setata limita, si toti l-au dezactivat dupa o citire gresita a index-ului de vreun muncitor sau dupa o factura emisa dupa conventia de consum (daca exista).

      Ce-i drept, daca ai salvat cardul in browser, dureaza 3-4 minute sa platesti toate facturile, cu tot cu confirmarea din aplicatia de banking.

        (Citează)

  25. Mai fratilor, voi inca platiti comisioane la banci cand sunt atatea care eu 0 costuri (administrare, incasari, plati) daca incasezi o suma minima lunar? Dati si voi 2-3 click-uri si informati-va.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus